Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου, 2025

Τρίτη 18 Νοεμβρίου: Απεργία στο σιδηρόδρομο

0
Απόφαση για 24ωρη απεργία στο σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού της Αθήνας, την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025, έλαβαν τα σωματεία εργαζομένων στην Hellenic Train. Για την ίδια ημέρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών προκήρυξε 4ωρη στάση εργασίας από τις 9:01 έως τις 13:00. Εφόσον η απεργία πραγματοποιηθεί, αναμένεται ανακοίνωση της Hellenic Train με...

Περίεργες καταγγελίες από συνδικαλιστές στο Μετρό, αναζητείται ακόμη το μέγεθος της εισιτηριοδιαφυγής νέες προσλήψεις από την επόμενη εβδομάδα

Share

    Ανυπάκουα τρένα και συνδικαλιστικοί εκτροχιασμοί: Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και Λοιπών Εργαζομένων Κίνησης ΣΤΑΣΥ (ΣΗΕΚ) αναφέρεται σε περιστατικό «ανυπάκουου συρμού», το δεύτερο μέσα σε 40 μέρες, με το τρένο να σταματά στο σταθμό του Χαλανδρίου, έχοντας ξεπεράσει την άκρη της αποβάθρας κατά δεκάδες μέτρα αν και θα έπρεπε να σταματήσει με ακρίβεια εκατοστού μέσω της λειτουργίας του συστήματος αυτόματης λειτουργίας ATO. Παρόμοιο περιστατικό, όπως καταγγέλλουν είχε συμβεί και στο σταθμό της Αμπελόκηποι πριν λίγο καιρό και αφορούσε και πάλι συρμό της πρώτης γενιάς.     

    Από την πλευρά της ΣΤΑΣΥ απαντήθηκε πως περιστατικά υπέρβασης αποβάθρας έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν και συμβαίνουν ανά διαστήματα στο δίκτυο του Μετρό, χωρίς ωστόσο να τίθεται θέμα ασφάλειας για την κυκλοφορία των συρμών και τη μετακίνηση των επιβατών. Κι αυτό γιατί, το Μετρό διέπουν αυτοματοποιημένα συστήματα λειτουργίας, που διατηρούν απόσταση ασφαλείας μεταξύ των συρμών που βρίσκονται στην κυκλοφορία.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, τέτοια περιστατικά μπορούν να συμβούν σε περιπτώσεις απορρύθμισης συστημάτων, οπότε και ο συρμός περνά από την αυτοματοποιημένη στη χειροκίνητη λειτουργία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι οδηγοί ακολουθούν την προβλεπόμενη διαδικασία, γίνεται εκκένωση του συρμού στον επόμενο σταθμό και αποσύρεται για τεχνικό έλεγχο και επαναρρύθμιση στα αμαξοστάσια.

    Το σύστημα Automatic Train Operation (A.T.O.), ελέγχει αυτοματοποιημένα τη λειτουργία των συρμών (επιτάχυνση, επιβράδυνση, ακινητοποίηση) και συνεργάζεται με το σύστημα σηματοδότησης, ενώ οι συρμοί διαθέτουν και εφεδρικά, χειροκίνητα, συστήματα που λειτουργούν ως επιπλέον δικλείδες ασφαλείας. 

    Ανακοίνωση για τα περιστατικά αυτά εξέδωσε και το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό χαρακτηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ κινδυνολογική τη σχετική ανακοίνωση του πρώτου σωματείου, αναφέροντας ότι πρόκειται για γνωστή δυσλειτουργία η οποία μάλιστα εμφανίζεται με μειωμένη συχνότητα σε σχέση με το παρελθόν. «Φυσικά και δεν χωρά κανένας εφησυχασμός μέχρι το μηδενισμό των περιστατικών, δεν θα γίνουν όμως ανεκτές πρακτικές που έχουν ως αποτέλεσμα το ροκάνισμα των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί από εμάς, χρόνια τώρα, με απτά πια αποτελέσματα βελτίωσης», καταλήγει η ανακοίνωση του σωματείου.

    Πόση είναι η εισιτηριοδιαφυγή; Απάντηση στο ερώτημα αυτό προσπαθεί να δώσει η ΣΤΑ.ΣΥ. Προχωρώντας στην πιλοτική εγκατάσταση ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να καταμετρά των αριθμό των επιβατών που διέρχονται από τις πύλες των σταθμών χωρίς να επικυρώνουν εισιτήριο. Πριν από λίγες μέρες, η εταιρεία απέστειλε πρόσκληση υποβολής προσφοράς σε εταιρεία (προϋπολογισμός 30.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ) για μελέτη και πιλοτική εφαρμογή για την ποσοτικοποίηση της εισιτηριοδιαφυγής στα σταθερά μέσα μαζικής μεταφοράς. 

    Το σύστημα θα τοποθετηθεί πιλοτικά σε ένα μόνο σταθμό του Μετρό. Με τη χρήση υπολογιστικής όρασης θα μπορεί να καταμετρά των αριθμό των επιβατών που διέρχονται από τις πύλες και πληρώνουν καθώς και όσους διέρχονται χωρίς να πληρώσουν. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ασφαλή δεδομένα για το μέγεθος της εισιτηριοδιαφυγής στις συγκοινωνίες της Αθήνας, με τους συγκοινωνιακούς φορείς συνήθως να δημοσιοποιούν δεδομένα για τους ελέγχους εισιτηρίων και τα πρόστιμα που όμως δεν δίνουν πλήρη εικόνα για το πρόβλημα. 

    Λύση για τους φορτιστές στον Βοτανικό: Λύθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες τα προβλήματα που μέχρι πρότινος κρατούσαν το αμαξοστάσιο του Βοτανικού χωρίς ηλεκτρικά λεωφορεία. Στο αμαξοστάσιο έπρεπε να εγκατασταθεί σημαντικός αριθμός φορτιστών για τα λεωφορεία της Yutong που κυκλοφορούν ήδη από το 2024 ωστόσο αυτό δεν ήταν εφικτό, καθώς μέχρι σήμερα η ΔΕΔΔΗΕ δεν είχε διαθέσει την κατάλληλη παροχή ρεύματος για το αμαξοστάσιο. Πλέον, φαίνεται πως άνοιξε ο δρόμος για την ηλεκτροδότηση των φορτιστών και σε λίγους μήνες ο Βοτανικός αναμένεται να φιλοξενεί σημαντικό αριθμό ηλεκτρικών λεωφορείων αφού, πέραν από τα προηγούμενα ηλεκτρικά λεωφορεία, εκεί θα σταθμεύουν και θα φορτίζουν περίπου τα μισά από τα 125 ηλεκτρικά λεωφορεία που θα μπουν μέσα στο 2026 στον στόλο της ΟΣΥ, επίσης από την Yutong. 

    Έρχονται εκατοντάδες προσλήψεις: Το Δ.Σ. της ΣΤΑ.ΣΥ. ενέκρινε την προκήρυξη 5 θέσεων οι οποίες θα καλυφθούν αποκλειστικά από εργαζόμενους με αναπηρία τουλάχιστον 50%. Πρόκειται για μία θέση μηχανικού και τέσσερις θέσεις εκδοτών εισιτηριών, ενώ η διαδικασία υποβολή αιτήσεων αναμένεται να γίνει διαδικτυακά. Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε την προκήρυξη της ΟΣΥ για 300 οδηγούς. Το ζήτημα είναι να υπάρξει και ανταπόκριση.

    Κέρδη για την ΟΣΥ, ζημίες για τους ιδιώτες: Μπορεί η κρατική Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε. να επέστρεψε στην κερδοφορία το 2024 (κάτι που αν και ευπρόσδεκτο, δεν αποτελεί αυτοσκοπό), η ιδιωτική εταιρεία Συγκοινωνίες Α.Ε., που έχει αναλάβει από τον ΟΑΣΑ την πολυετή εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου στην Ανατολική και Δυτική Αττική ήταν ελλειμματική κατά την πρώτη χρήση της, γεγονός που θα μπορούσε να αποδοθεί στην ανάγκη πραγματοποίησης επενδύσεων ώστε να ξεκινήσει τη λειτουργία της. Ο κύκλος εργασιών κατά το 2024 ανήλθε σε 7,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι παροχές σε εργαζόμενους έφτασαν τα 3,2 εκατ. ευρώ. Προς τόκων και φόρων οι ζημίες ανέρχονται σε 77 χιλ ευρώ, ενώ μετά φόρων η ζημία φτάνει τα 1,1 εκατ. ευρώ.  

    Χάσαμε το δορυφόρο: Για όσους αναρωτιούνται, ο ΟΑΣΑ χρειάστηκε ένα μήνα για να απαντήσει σε μία από τις δύο αναφορές που είχαμε υποβάλλει μέσω της νέας πλατφόρμας report.oasa.gr. Στις 29 Οκτωβρίου, ο οργανισμός απάντησε στην καταγγελία της 30ής Σεπτεμβρίου που αφορούσε ένα λεωφορείο το οποίο δεν ήταν ορατό στην εφαρμογή της τηλεματικής. Σύμφωνα με τον οργανισμό, το όχημα ήταν αόρατο λόγω «διακοπής σήματος με τον δορυφόρο». Ίσως να έφταιγε η συννεφιά εκείνη την ημέρα. Το Athens Transport αναμένει πάντως απάντηση εδώ και ενάμιση μήνα και για άλλη καταγγελία που υποβλήθηκε την ίδια μέρα με την πρώτη (για άλλο λεωφορείο).

    Δροσιά στο Θησείο: Πιο δροσερό ίσως να είναι το επόμενο καλοκαίρι για τους επιβάτες που αναμένουν στις αποβάθρες του σταθμού Θησείο του ΗΣΑΠ. Η ΣΤΑΣΥ προχωρά σε μελέτη (προϋπολογισμός 18.600 ευρώ) για την εγκατάσταση συστήματος υδρονέφωσης, δηλαδή ανεμιστήρων που εκτοξεύσουν σταγονίδια νερού, ώστε οι συνθήκες να είναι πιο υποφερτές. Ήδη από το φετινό καλοκαίρι, στο σταθμό της Αττικής είχαν τοποθετηθεί ανεμιστήρες για τον ίδιο λόγο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βεβαίως είναι οι συνθήκες εντός των συρμών, και με αγωνία περιμένουμε τον αριθμό των ανακατασκευασμένων συρμών που θα έχουν μπει σε λειτουργία ως το ερχόμενο καλοκαίρι. 

    Εκτελούνται μεταφορές φιλάθλων: Σύμβαση με τουριστικό γραφείο υπέγραψε στις 21 Οκτωβρίου η ΟΣΥ για να μεταφέρει με δικά της λεωφορεία δύο μέρες αργότερα τους φιλάθλους της Αμπερντίν προς και από το γήπεδο ΟΠΑΠ Arena της ΑΕΚ για τον μεταξύ τους αγώνα. Συνολικά διατέθηκαν 15 λεωφορεία με το κόστος να ανέρχεται σε 14.400 ευρώ πλέον ΦΠΑ συν παροχή γεύματος για τους οδηγούς. Η σύμβαση επίσης περιείχε ρήτρα για κάλυψη τυχόν ζημιών στα οχήματα εξ ολοκλήρου από τον μισθωτή. 

    Μεγαλύτερο Δ.Σ.: Μετά τον ΟΑΣΑ, και η ΣΤΑΣΥ πρόσθεσε ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, και αυτό προερχόμενο από την αγορά. Πρόκειται για τον κ. Ρούμπεν Μπουρλά ο οποίος είχε διατελέσει CEO της αλυσίδας Public και πλέον αποτελεί ανεξάρτητο μέλος του Δ.Σ. της ΣΤΑΣΥ. Εν τω μεταξύ, στον ΟΑΣΑ αντικαταστάθηκε ένα μέλος του Δ.Σ. και συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος από το Υπερταμείο. Έτσι, τη θέση του κ. Παναγιώτη – Ιάσονα Αγγελόπουλου έλαβε ο κ. Μιχαήλ Αναγνωστάκος. (Ο κ. Αγγελόπουλος παραμένει στο Δ.Σ. της ΣΤΑΣΥ)

    Η λειτουργία των δημοτικών συγκοινωνιών: Χαρακτηριστικό του βάρους που δίνουν οι δήμοι στη λειτουργία των γραμμών δημοτικής συγκοινωνίας είναι ειδήσεις σαν κι αυτές που βλέπουμε σχεδόν κάθε βδομάδα: Στο Χαλάνδρι ακυρώθηκαν δρομολόγια σε μία γραμμή λόγω βλάβης του οχήματος (προφανώς και δεν υπάρχει εφεδρεία, έστω από άλλο δήμο ή την ΟΣΥ), ενώ στου Ζωγράφου τα δρομολόγια σταμάτησαν για μία εβδομάδα λόγω άδειας του οδηγού (!) 

    Υπάρχουν πάντως και καλές ειδήσεις, αφού ο Δήμος Μεταμόρφωσης προχώρησε στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας της δημοτικής συγκοινωνίας ως τις 19:00 το απόγευμα (προηγουμένως λειτουργούσε ως τις 13:00) μέσω της προσθήκης στο στόλο δύο νέων λεωφορείων, ενώ σχεδιάζεται περαιτέρω επέκταση μετά από αδειοδότηση από τον ΟΑΣΑ.  

    Και νέα έρευνα για τις συγκοινωνίες: Θα χάσουμε το μέτρημα σε λίγο με τον αριθμό των ερευνών που αναθέτουν το τελευταίο διάστημα οι συγκοινωνιακοί φορείς. Προσφάτως, η ΣΤΑΣΥ απέστειλε πρόσκληση υποβολής προσφοράς σε εταιρεία ερευνών για τη διενέργεια στοχευμένης ποιοτικής και ποσοτικής έρευνας σχετικά με το επίπεδο ικανοποίησης των κατοίκων της Περιφέρειας Αττικής από τις προσφερόμενες υπηρεσίες μετακίνησης και προϋπολογισμό 35.960 ευρώ με ΦΠΑ. 

    Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε δέσμευση πίστωσης ύψους 1.460.979 ευρώ ως τακτική επιχορήγηση του ΟΑΣΑ. Λίγες μέρες αργότερα, εγκρίθηκε έκτακτη επιχορήγηση με το ίδιο ποσό (1.460.979 ευρώ). Ο ΟΑΣΑ έλαβε επίσης 4.521.754,67 ευρώ για τον μήνα Οκτώβριο που αφορά την κάλυψη της δαπάνης από τις συμβάσεις με εταιρείες παροχής συγκοινωνιακού έργου.


    Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφορας

    Στην Ελλάδα…

    …και στον κόσμο


    Από τη Διαύγεια

    • Δαπάνη ύψους 2.998.025,57 ευρώ προς την Hellas Smartticket για τη τη Μηνιαία Ενιαία Χρέωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου Ιουλίου 2025
    • Έγκριση δύο δεσμεύσεων πίστωσης ύψους 960.979 ευρώ και 620.000 ευρώ που αφορά σε μετεγκατάσταση εξοπλισμού τηλεματικής για νέα οχήματα φυσικού αερίου
    • Αποζημίωση ύψους 522.316,54 ευρώ, ως εκκαθάριση της αποζημίωσης Ιανουαρίου-Μαρτίου για τη σύμβαση «Παροχή Υπηρεσιών Επιβατικών Μεταφορών με Αστικά Λεωφορεία στην Ανατολική Αττική» και 159.232,35 ευρώ για τη την αντίστοιχη σύμβαση της Δυτικής Αττικής
    • Δαπάνες προς την Advanced Transport Telematics ύψους 472.605,19 ευρώ με ΦΠΑ για την μηνιαία ενιαία χρέωση Ιουλίου 2025 της Τηλεματικής και 20.906,40 ευρώ με ΦΠΑ για αποκατάσταση ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνών Μαΐου – Ιουνίου 2025
    • 53.828 ευρώ κόστισε στον ΟΑΣΑ η ανταποδοτική συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ για τον Μαραθώνιο μέσω διάθεσης δωρεάν εισιτηρίων σε ξένους δρομείς 

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα