Χρώματα και κίνηση απέκτησαν το τελευταίο διάστημα οι άλλοτε στατικές πινακίδες πληροφόρησης στο σταθμό Σύνταγμα του Μετρό, καθώς η ΣΤΑ.ΣΥ. προχώρησε στην αντικατάσταση αυτοκόλλητων πινακίδων πληροφόρησης στο επίπεδο διακίνησης επιβατών με οθόνες.
Στόχος της αλλαγή αυτής που εφαρμόζεται πιλοτικά στον πιο πολυσύχναστο σταθμό του Μετρό είναι η βελτίωση η πληροφόρησης και η διευκόλυνση της μετακίνησης των επιβατών εντός του σταθμού, ιδιαίτερα των τουριστών και όσων δεν είναι συχνοί χρήστες του μέσου.
Συγκεκριμένα, αντικαταστάθηκαν τα λεγόμενα «θερμόμετρα», οι κάθετες δηλαδή πινακίδες που δείχνουν τους επόμενους σταθμούς της κάθε γραμμής, αλλά και πινακίδες που δείχνουν τον προορισμό των συρμών σε κάθε αποβάθρα. Σύμφωνα με τη ΣΤΑ.ΣΥ., οι κινητές εικόνες «τραβούν το μάτι» των επιβατών πιο εύκολα από τις στατικές, με αποτέλεσμα η πληροφορία να γίνεται πιο γρήγορα αντιληπτή και να βελτιώνεται η ροή των επιβατών εντός του σταθμού.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των οθονών είναι πως πέρα από τις πληροφορίες που μεταδίδονται σε μόνιμη βάση, είναι δυνατή η μετάδοση πρόσθετων πληροφοριών σε περίπτωση μεταβολής των δρομολογίων ή κάποιου έκτακτου συμβάντος. Προς το παρόν, στις πινακίδες εμφανίζεται και το μήνυμα “Χρόνια Πολλά”. Όπως πάντως ξεκαθαρίζουν πηγές της εταιρείας, στο σχεδιασμό δεν περιλαμβάνεται η προβολή διαφημίσεων στις νέες οθόνες, αφού υπάρχουν ήδη άλλα μέσα για το σκοπό αυτό. Δεν αποκλείεται επίσης η μελλοντική τοποθέτηση παρόμοιων «ζωντανών πινακίδων» και σε άλλους σταθμούς του δικτύου.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com
θερμόμετρα πληροφορίες σταθμού κίνησης


