Τετάρτη 26 Μαΐου: Στάση εργασίας στο Μετρό – Προσφυγή στη δικαιοσύνη από την ΣΤΑΣΥ

Ενημέρωση 25 Μαΐου 6:30:

Με νεότερο δελτίο τύπου, το ΣΕΛΜΑ ανακοινώνει ότι η στάση εργασίας στο Μετρό (Τετάρτη 26 Μαΐου ως τις 10:00 π.μ.) θα πραγματοποιηθεί κανονικά, αφού έχει λάβει και την στήριξη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας:

Οι εργαζόμενοι στο πλέον αντιπροσωπευτικό και πολυπληθέστερο Σωματείο Εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ, καταγελούμε ως οφείλουμε τα προβλήματα σε ανταλλακτικά και συρμούς, καθώς και τα προβλήματα του προσωπικού, όπως αυτά προκύπτουν από την συνεχιζόμενη κακοδιοίκηση Χαιρέτα.

Μοναδικός μας σκοπός είναι η διαφύλαξη της ποιότητας και του χαρακτήρα των Δημόσιων Αστικών Συγκοινωνιών.

Απευθυνόμενοι προς το επιβατικό κοινό και τους εργαζόμενους της χώρας, αναφέρουμε ότι διεκδικούμε επιπλέον πύκνωση δρομολογίων εν μέσω υγειονομικής κρίσης.

Αντ’ αυτού η ηγεσία – εργοδοσία αντί να δώσουν λύση στα καταγγελλόμενα προβλήματα ως όφειλαν, το μόνο που φρόντισαν να κάνουν, είναι να σύρουν τους εργαζόμενους στα δικαστήρια, σαν να είμαστε κακοποιοί και με ένα δελτίο τύπου νομικίστικο, προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα και να πείσουν τους επιβάτες, ότι όλα βαίνουν καλώς.

• Καλώς με το 50% των συρμών στην γραμμή 1 εκτός λόγω ελλείψεων σε ανταλλακτικά;

• Καλώς με το 1/3 των συρμών στις γραμμές 2 και 3 εκτός λόγω ελλείψεων σε ανταλλακτικά;

• Καλώς με τους 33 νέοπροσληφθέντες τεχνίτες από τους 100 να έχουν δηλώσει παραίτηση γιατί η εργοδοσία δεν τους ενημέρωσε για τα δικαιώματα τους;

• Καλώς με απλήρωτα δεδουλευμένα μέχρι και σήμερα, για το πρώτο 5μηνο το 2021;

• Καλώς με την αναξιοκρατία να έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο, ηθικό και νομικό;

Ο Αυταρχισμός και η Τρομοκρατία ΔΕΝ θα Περάσουν.

Αύριο Τετάρτη 26/5/2021 από την έναρξη της λειτουργίας έως τις 10 το πρωί η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί KANONIKA συμφώνα με την εξαγγελία.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) με απόφαση του, στηρίζει έμπρακτα τα δικαία αίτημα μας και την στάση εργασίας μας.

Όλοι οι εργαζόμενοι μελή του ΣΕΛΜΑ είναι καλυμμένοι να συμμετάσχουν κανονικά στην στάση εργασίας.

Το Δ.Σ. του ΣΕΛΜΑ


Ενημέρωση 25 Μαΐου:

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η στάση εργασίας η οποία προκήρυξε το ΣΕΛΜΑ για την Τετάρτη 16 Μαΐου από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 10:00 π.μ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, δεν ευσταθούν οι λόγοι τους οποίους επικαλείται το σωματείο, ενώ η απεργιακή κινητοποίηση εν μέσω πανδημίας, «θέτει σε αδικαιολόγητη δοκιμασία την καθημερινότητα και τις ψυχικές αντοχές των κατοίκων και των εργαζομένων της πόλης.»

Η ΣΤΑΣΥ απαντά μέσω της ανακοίνωσής της στα αιτήματα του ΣΕΛΜΑ, σημειώνοντας ότι η εταιρεία τηρεί το νόμο όσον αφορά τη σύναψη ΣΣΕ, η βλάβη σε συρμός του Μετρό νωρίτερα αυτό το μήνα ήταν τυχαία και αντιμετωπίστηκε εγκαίρως, ότι η πλειοψηφιά των εργαζομένων συμφωνεί με τη μεταβολή του συστήματος οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ότι δεν υφίσταται έλλειψη ανταλλακτικών αφού η εταιρεία έχει προβεί σε ρεκόρ παραγγελιών και ότι τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ:

Σε μια περίοδο που η κοινωνία μας προσπαθεί να ανακάμψει από το τελευταίο και πλέον επώδυνο κύμα της πανδημίας, καθώς και την ώρα που οι συμπολίτες μας αγωνίζονται να επαναφέρουν τη ζωή και τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες σε φυσιολογικούς ρυθμούς, συνδικαλιστικές πρακτικές, βγαλμένες από το παρελθόν, μεθοδεύουν και προφασίζονται λόγους, για να στηρίξουν μια απεργιακή κινητοποίηση που όχι μόνο δεν έχει κανένα έρεισμα στο Νόμο, αλλά για άλλη μια φορά θέτει σε αδικαιολόγητη δοκιμασία την καθημερινότητα και τις ψυχικές αντοχές των κατοίκων και των εργαζομένων της πόλης.

Το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων Σ.Ε.Λ.Μ.Α., μόνον αυτό από εννιά (9) συνολικά συνδικαλιστικές οργανώσεις που υφίστανται στην Εταιρεία, θέλοντας να υπηρετήσει σκοπιμότητες που δεν έχουν σχέση με τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού της επιχείρησης, ούτε ασφαλώς με την ποιότητα του συγκοινωνιακού έργου, εξήγγειλε χθες τελείως αιφνιδιαστικά τετράωρη στάση εργασίας για αύριο (26.5.2021) από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 10.00 πμ. Στο πλαίσιο αυτό και κατασυκοφαντώντας κάθε πρόσωπο που αντιστρατεύεται την επιδίωξη ορισμένων συνδικαλιστών να κρατούν υπό ομηρία την επιχείρηση, προβάλλουν ως «αίτημα»:

– Την ανάγκη σύναψης ΣΣΕ, ενώ πολύ καλά γνωρίζουν ότι η Εταιρεία είναι υποχρεωμένη να κινείται αυστηρά μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, αναφορικά με το όριο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

– Την τυχαία, λόγω αιφνίδιας βλάβης, ακινητοποίηση ενός συρμού στο Μεταξουργείο, που ωστόσο, αντιμετωπίστηκε άμεσα από τα αρμόδια συνεργεία της επιχείρησης.

– Τη μεταβολή του συστήματος οργάνωσης του χρόνου εργασίας, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων έχει αναγνωρίσει ότι το σύστημα αυτό όχι μόνο εξυπηρετεί ισομερώς και δίκαια τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά συμβάλλει τα μέγιστα, ώστε να χορηγούνται σύννομα οι ετήσιες άδειες του προσωπικού και είναι σύμφωνο με την ΣΣΕ που αυτοί επικαλούνται,

– Τη μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, παρόλο που γνωρίζουν ότι η εταιρεία σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΔΥ, καθώς και με όλες τις εμπλεκόμενες δομές και τα στελέχη της, σχεδίασε, οργάνωσε και υλοποιεί μέχρι σήμερα, όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας και των ελάχιστων κρουσμάτων που εμφανίστηκαν στους χώρους εργασίας, έχοντας εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και συνεχή λειτουργία καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας,

– Την έλλειψη ανταλλακτικών, παρά το γεγονός, που οι ίδιοι ασφαλώς γνωρίζουν, ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της επιχείρησης παρελήφθησαν ανταλλακτικά συνολικής αξίας 3,6 εκατ. ευρώ, κάνοντας ρεκόρ δεκαετίας, ενώ ο προϋπολογισμός του 2021 για την προμήθεια ανταλλακτικών υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας το ποσό των 8,7 εκατ. ευρώ. Ήδη το πρώτο 5μηνο του 2021 βρίσκονται σε εξέλιξη 21 διαγωνισμοί συνολικού προϋπολογισμού 9,6 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Εταιρείας απευθυνόμενη στο επιβατικό κοινό, αφενός ζητά την κατανόησή του, αφετέρου δηλώνει ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να μη διαταράξει την καθημερινότητά του, έχοντας ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθεί η ανωτέρω κινητοποίηση παράνομη και καταχρηστική.


Αρχικό άρθρο:

Στάση εργασίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Μετρό (γραμμές 2 & 3) την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 10:00 π.μ.

Την προειδοποιητική στάση εργασίας εξήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών το οποίο διαμαρτύρεται για την έλλειψη ανταλλακτικών, την μη υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την μη αναγνώριση της εργασιακής εμπειρίας για τους νεοπροσληφθέντες στην ΣΤΑΣΥ.

Τα υπόλοιπα μέσα αναμένεται να κινηθούν κανονικά.

Η ανακοίνωση του ΣΕΛΜΑ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24/5/2021

Τη στιγμή που το νέο εργασιακό νομοσχέδιο-έκτρωμα τίθεται σε διαβούλευση επιτείνοντας την εργασιακή ανασφάλεια, την ίδια στιγμή εντός της ΣΤΑ.ΣΥ και παρά τις αλλεπάλληλες προσκλήσεις από τη μεριά των εργαζομένων για έναρξη διαπραγματεύσεων για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ν. Χαιρέτας, εξακολουθεί να σφυρίζει προκλητικά αδιάφορα.

Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που ακόμα δεν έχει εξηγήσει για ποιο λόγο έμεινε ακινητοποιημένος συρμός του Μετρό για χρονικό διάστημα δέκα ωρών στην αποβάθρα του σταθμού Μεταξουργείο στις 04/05/21. Πως όμως θα μπορούσε άλλωστε να ενημερωθεί για τα παραπάνω όταν την ίδια μέρα που έλαβε χώρα το εν λόγω γεγονός βρισκόταν σε νησί των Κυκλάδων για εαρινή σιέστα.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που με έπαρση αυτοκράτορα προσβάλει το σύνολο των εργαζομένων αναθέτοντας μόλις προ δύο ημερών προσωρινά καθήκοντα Διευθυντή σε συνάδελφο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που φόρεσε κυριολεκτικά ένα πρόγραμμα βαρδιών στην γραμμή 3, χωρίς να λάβει υπόψη του την συντριπτική πλειοψηφία των Σταθμαρχών. Φαίνεται για το Διευθύνοντα η απόκτηση πτυχίου και οι δημοκρατικές διαδικασίες συνιστούν ασήμαντες λεπτομέρειες άνευ ουσίας. Επάξια κερδίζει πρωταγωνιστική θέση για τον εαυτό του στον καμβά της αναξιοκρατίας και της παθογένειας.

Είναι ο ίδιος που αποδέχεται αντισυναδελφικές και αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές που θίγουν το κύρος και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, περνώντας στα αζήτητα ακόμα και διαδικασίες που προασπίζουν την υγεία των εργαζομένων και τα υγειονομικά πρωτόκολλα της ΣΤΑ.ΣΥ, έναντι στον covid. Άξιος λοιπόν ο παχυλός μισθός του, να τον χαίρονται η πολιτική ηγεσία και όλοι όσοι συνέβαλαν στην τοποθέτηση του στο τιμόνι της εταιρίας.

Έλλειψη Ανταλλακτικών και τρένα με προβλήματα με αντίκτυπο στα δρομολόγια και τους επιβάτες. Εργασιακή ανασφάλεια από την ΜΗ Υπογραφή Νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυταρχική συμπεριφορά και εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων με νεοπροσλαμβανόμενους συναδέλφους που δεν υπολογίζουν την εμπειρία από τον εργασιακό τους βίο, με αποτέλεσμα να δηλώνουν παραιτήσεις ο ένας μετά τον άλλον.

ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗ είναι η λέξη που μας έρχεται στο μυαλό και όλα τα παραπάνω μας αναγκάζουν να προκηρύξουμε προειδοποιητική στάση εργασίας:
Την Τετάρτη 26/5/2021 από την έναρξη της λειτουργίας έως τις 10 το πρωί.

Το Δ.Σ. του ΣΕΛΜΑ

Πηγή: athenstransport.com, ΣΕΛΜΑ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*