Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου, 2025

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου: Απεργιακές κινητοποιήσεις σε λεωφορεία και τρένα

0
Τη συμμετοχή της στην 24ωτη απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2025 αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Αναμένεται ανακοίνωση της Hellenic Train για τις ακυρώσεις δρομολογίων τρένων, συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού και το ενδεχόμενο εκτέλεσης δρομολογίων με προσωπικό ασφαλείας. Μεταξύ 9:00 - 21:00 θα κινούνται τα Λεωφορεία της Αθήνας την...

Σε εκκρεμότητα για χρόνια το έργο για τις αυτόματες διαβάσεις στη βόρεια Ελλάδα, στην αγορά για νέα τρένα η Hellenic Train

Share

    Το πρωί της Τρίτης 23 Σεπτεμβρίου, η αμαξοστοιχία 1681 που εκτελούσε το δρομολόγιο Ορμένιο – Αλεξανδρούπολη συγκρούστηκε με φορτηγό όχημα, το οποίο παραβίασε αφύλακτη ισόπεδη διάβαση, κοντά στο Σουφλί. Το φορτηγό κατέληξε σε χαντάκι με τον οδηγό να τραυματίζεται ελαφρά, ενώ δεν τραυματίστηκαν οι 10 (μόλις) επιβάτες της αμαξοστοιχίας και το προσωπικό της Hellenic Train. Οι επιβάτες συνέχισαν προς τον προορισμό τους με λεωφορεία, ενώ η γραμμή Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο έμεινε κλειστή και χτες Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου, με τα δρομολόγια να πραγματοποιούνται με λεωφορείο.

    Οι αφύλακτες σιδηροδρομικές διαβάσεις αποτελούν ένα χρόνιο πρόβλημα στον Έβρο, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι οδηγοί έχουν προφανή ευθύνη να ελέγχουν τις γραμμές πριν τις διασχίσουν, χωρίς αυτό να διαγράφει τις ευθύνες του κράτους για την προστασία τους, μέσω της εγκατάστασης αυτόματων συστημάτων. 

    Τον Απρίλιο του 2024 γράφαμε για έκτακτη χρηματοδότηση του ΟΣΕ με ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ για τα έτη 2024 και 2025 και σκοπό τη ριζική ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεων (ΑΣΙΔ), ενώ τον περασμένο Ιανουάριο για τη δημόσια διαβούλευση στην οποία τέθηκαν τα τα τεύχη του διαγωνισμού για το πολυαναμενόμενο έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση 100 νέων Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεων (ΑΣΙΔ) στα τμήματα γραμμής Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη-Φλώρινα και Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο, μετά της παροχής υπηρεσιών πλήρους συντήρησης και άρσης βλαβών». Σύμφωνα με πληροφορίες θα δούμε το συγκεκριμένο διαγωνισμό σύντομα, οι ρυθμοί ωστόσο με τους οποίους κινούνται τα πάντα στον ελληνικό σιδηρόδρομο είναι απογοητευτικοί. 

    * * *

    Το ποσό των 3.600.000 ευρώ ενέκρινε ο ΟΣΕ για το έργο συντήρησης των σιδηροδρομικών γραμμών στην περιοχή δικαιοδοσίας του τμήματος συντήρησης γραμμής Λαμίας κατά τα έτη 2026-2028.

    * * *

    Με το έργο εγκατάστασης του ETCS να βρίσκεται σε εξέλιξη, σειρά έχει η εκπαίδευση του προσωπικού. Ο ΟΣΕ προχωρά στην ενοικίαση σιδηροδρομικού προσομοιωτή για τις ανάγκες εκπαίδευσης των μηχανοδηγών στη νέα τεχνολογία, και ειδικότερα σε περιπτώσεις βλαβών και αστοχειών του συστήματος ή έκτακτων συμβάντων. Το κόστος της υπηρεσίας θα ανέλθει σε 49.500 ευρώ χωρίς ΦΠΑ για ένα έτος.

    * * *

    Ως και το Σάββατο 4 Οκτωβρίου θα ισχύει η μονοδρόμηση των σιδηροδρομικών γραμμών στο τμήμα Αφίδναι – Σφενδάλη που επηρεάζει και όσους χρησιμοποιούν το σταθμό των Αφιδνών. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μήνες ισχύει μονοδρόμηση και στο τμήμα Άγιος Στέφανος – Δεκέλεια με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί η αποβάθρα της καθόδου στο σταθμό Δεκέλεια. 

    * * *

    Απόφαση για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2025 έλαβε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

    * * *

    Μεσσηνία: Πρόταση για Προαστιακό Σιδηρόδρομο Μεσσηνίας και άμεση επαναλειτουργία της γραμμής Καλαμάτα-Μεσσήνη από το Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου Μεσσηνίας // Αλεξανδρούπολη: Ο Δήμος μίσθωσε χώρο πίσω από το σιδηροδρομικό σταθμό από την ΓΑΙΑΟΣΕ για 12 χρόνια (αντί ποσού 3.000 ευρώ το μήνα) για τη δημιουργία πάρκινγκ 120-180 θέσεων. 

    * * *

    Για το ενδιαφέρον εκκίνησης δρομολογίων στη δυτική Πελοπόννησο (όπου λειτουργεί η γραμμή Κατάκολο – Ολυμπία) από τη νέα σιδηροδρομική εταιρεία Levante trains, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κ. Κυρανάκης από το συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών. Η συγκεκριμένη δεν είναι η πρώτη νέα εταιρεία που φιλοδοξεί να ξεκινήσει επιβατικά δρομολόγια στην Πελοπόννησο. Το 2024 είχε προηγηθεί η ίδρυση της Εταιρείας Μεσημβρινών Σιδηροδρόμων Ελλάδος. Όπως γράψαμε και τότε, «για να λειτουργήσει μία σιδηροδρομική εταιρεία, θα πρέπει να λάβει αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, καταθέτοντας, μεταξύ άλλων δικαιολογητικών, και το επιχειρηματικό της σχέδιο. Το οποίο προϋποθέτει προφανώς να υπάρχει τρόπος να πραγματοποιήσει δρομολόγια σε γραμμές που θα είναι ενεργές.»

    Κατά τα άλλα, ο υπουργός ανέφερε ότι σε 11 μήνες από σήμερα θα λειτουργεί η διπλή σιδηροδρομική γραμμή από τον Πειραιά ως τη Θεσσαλονίκη, με τα έργα του Daniel να ολοκληρώνονται τον Αύγουστο του 2026. Για το νέο ΟΣΕ, ανέφερε επίσης πως σε φάση αξιολόγησης βρίσκονται 300 αιτήσεις από Έλληνες του εξωτερικού, ενώ προτεραιότητα θα λάβουν και τα έργα ανακαίνισης σταθμών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τον Προαστιακό. 

    * * *

    Στην ίδια διοργάνωση, ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train, Ρομπέρτο Ρινάουντο μίλησε για τις επενδύσεις σε τροχαίο υλικό και ανθρώπινο δυναμικό, αναφέροντας πως αυτό τον καιρό εξετάζονται προσφορές για την προμήθεια νέων τρένων τόσο για υπεραστικά όσο και για προαστιακά δρομολόγια, ενώ για μια ακόμα φορά αναφέρθηκε στις προκλήσεις που δημιουργούνται από την κακή κατάσταση των υποδομών.

    Ο Χρ. Παληός, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ – Σιδηρόδρομοι Ελλάδος έκανε λόγο για ένα στρατηγικό επενδυτικό σχέδιο 10 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση υποδομών και μεγάλα έργα εμπορευματικών διασυνδέσεων με λιμάνια. Σχετικά με τα έργα του Daniel ανέφερε πως επιλέχθηκε η μείωση των δρομολογίων προκειμένου τα έργα να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2026 και σημείωσε πως με λειτουργία του ERTMS, θα μπορούμε να έχουμε 160 συρμούς την ημέρα στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη που θα κυκλοφορούν, δηλαδή περίπου ένα τρένο ανά δέκα λεπτά. Πρόκειται για χωρητικότητα 4 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή ως το 2022. 

    Τέλος, η Γ. Αϋφαντοπούλου, πρόεδρος της ΡΑΣ τόνισε πως στόχος είναι η είσοδος και νέων επιχειρήσεων στη σιδηροδρομική αγορά μέσω και της ρύθμισης των όσων ισχύουν για τα τέλη κυκλοφορίας και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία δημιουργίας ενός ενιαίου συστήματος καταγραφής συμβάντων, καθώς και για την αύξηση των έκτακτων ελέγχων που διενεργούνται από τη ρυθμιστική αρχή.

    * * *

    Θέμα ασυμβίβαστου θέτει ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή με αφορμή το διορισμό στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου ΟΣΕ εν ενεργεία στελέχους της ΣΤΑΣΥ. Ο νόμος ορίζει πως το προσωπικό που απασχολείται στον διαχειριστή σιδηροδρομικής υποδομής (Σιδηρόδρομοι Ελλάδος) δεν επιτρέπεται να απασχολείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε σιδηροδρομική επιχείρηση ή στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων. Προηγουμένως η κυβέρνηση είχε αποπειραθεί να χαρακτηρίσει τη ΣΤΑΣΥ ως μη σιδηροδρομική επιχείρηση αν και πραγματοποιεί δρομολόγια ακόμα και σε γραμμές του ΟΣΕ. 

    * * *

    Ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας δύο από τους τρεις κατηγορούμενους για τον τραγικό θάνατο 64χρονου επιβάτη στο σιδηροδρομικό σταθμό Δομοκού το Σεπτέμβριο του 2019. Ο επιβάτης ακρωτηριάστηκε κατά την προσπάθειά του να ανέβει στο τρένο την ώρα που αναχωρούσε και έπεσε στις γραμμές όπου και ξεψύχησε χωρίς το προσωπικό της αμαξοστοιχίας να του παράσχει βοήθεια. 

    * * *

    Εν έτει 2025 είναι σημαντική είδηση πως ο ΟΣΕ θα ξεκινήσει να κάνει ψυχομετρικά τεστ στους εργαζόμενους που αναλαμβάνουν κρίσιμα για την ασφάλεια καθήκοντα. Υποθέτουμε πως τα ψυχομετρικά τεστ που έκανε πριν λίγες ημέρες η ΟΣΥ στους νέους εργαζόμενους των τρόλεϊ (χωρίς απαραίτητα να γίνει είδηση) κατατάσσουν την εταιρεία στις πρωτοπόρες.

    * * *

    Πολωνία: Μπορεί να υπάρχουν 16 σιδηροδρομικές εταιρείες, αλλα ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί σύμφωνα με το αρμόδιο κρατικό όργανο // Γερμανία: H Nokia και η DB προχώρησαν σε εγκατάσταση δικτύου 5G στο σιδηροδρομικό δίκτυο // Αίγυπτος: Σε λειτουργία το νέο κέντρο τηλεδιοίκησης του σιδηρόδρομου Κάιρο – Αλεξάνδρεια από την Hitachi Rail // Κίνα: Δοκιμαστικά δρομολόγια σε νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα