Συγκεκριμένες κατηγορίες επιβατών δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας.

Τελευταία ενημέρωση: 25 Νοεμβρίου 2019

Ανάμεσα στους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης, είναι οι εξής:

 • Παιδιά από 6 ετών και κάτω, ανεξαρτήτως εθνικότητας
 • Άτομα με Ειδικές Ανάγκες
 • Άνεργοι, εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ
 • Στρατιώτες θητείας
 • Ένστολο προσωπικό υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (αστυνομικοί, πυροσβέστες)
 • Προσωπικό Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής
 • Προσωπικό ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ

Παιδιά από 6 ετών και κάτω μπορούν να μετακινούνται δωρεάν (περνώντας τις πύλες μαζί με τους κηδεμόνες-συνοδούς τους, οι οποίοι έχουν εισιτήριο ή κάρτα) χωρίς να χρειάζεται έκδοση εισιτηρίου ή κάρτας.

Για τους υπόλοιπους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης, είναι απαραίτητη η έκδοση προσωποποιημένης Ath.ena Card.

Η διαδικασία για άνεργους και ΑΜΕΑ έχει ως εξής:

ΒΗΜΑ 1:  ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ATH.ENA CARD

Αν έχετε ήδη προσωποποιημένη Ath.ena Card (ακόμα και αν εκδόθηκε όταν δεν ήσασταν δικαιούχος δωρεάν μετακίνησης) προχωρήστε στο Βήμα 2.

Η έκδοση προσωποποιημένης Ath.ena Card μπορεί να γίνει είτε με αίτηση μέσω διαδικτύου και στη συνέχεια ταχυδρομική παραλαβή της κάρτας, είτε με έκδοση σε εκδοτήριο. Αν θέλετε την κάρτα άμεσα, είναι καλύτερα η έκδοση να γίνει σε εκδοτήριο.

Έκδοση προσωποποιημένης Ath.ena Card μέσω διαδικτύου:

Η αίτηση γίνεται συμπληρώνοντας την φόρμα. Πέρα από όλα τα απαραίτητα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, αριθμός ΑΜΚΑ, αριθμός διαβατηρίου για όσους δεν έχουν ΑΜΚΑ, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση και PIN) πρέπει να ανεβάσατε και τη φωτογραφία σας η οποία θα εμφανίζεται πάνω στην κάρτα (προσοχή το μέγεθος αρχείου να είναι μικρό -200 ΚΒ ή μικρότερο- διαφορετικά εμφανίζεται σφάλμα).

Το PIN είναι ένας 8ψήφιος αριθμός που ορίζετε εσείς. Κρατήστε τον γιατί είναι σημαντικός: είναι απαραίτητος για την ενεργοποίηση των δωρεάν μετακινήσεων αν είστε άνεργος ή ΑΜΕΑ αλλά και για επανέκδοση της κάρτας σας σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής.

Η διεύθυνση χρειάζεται προκειμένου να αποσταλεί η κάρτα σας. Αυτή τη στιγμή οι κάρτες αποστέλνονται μέσω ACS Courier. (Σχετικά με την παραλαβή της κάρτας σας, διαβάστε: Πότε θα παραλάβω την προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card;)

Έκδοση προσωποποιημένης Ath.ena Card σε εκδοτήριο:

 1.  Προαιρετικά, συμπληρώνετε την αίτηση και εκτυπώνετε το έντυπο με τον κωδικό QR (είναι διαφορετική, πιο απλή αίτηση από αυτή για την ταχυδρομική αποστολή της κάρτας). Έτσι απλοποιείται η διαδικασία στο εκδοτήριο.

2.  Πηγαίνετε σε ένα από τα εκδοτήρια με δυνατότητα έκδοσης προσωποποιημένων καρτών (βλ. παρακάτω) μαζί με τα δικαιολογητικά. Αυτά είναι: εκτύπωση του εντύπου με τον κωδικό QR (αν έχετε κάνει την αίτηση online), κάποιο έγγραφο που αναφέρει τον αριθμό ΑΜΚΑ (για παράδειγμα βιβλιάριο υγείας, εκτύπωση ή υπόδειξη από το κινητό σας εντύπου από τη σελίδα amka.gr) και αστυνομική ταυτότητα.

3.  Δεν είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας τυπωμένη φωτογραφία. Η φωτογράφιση γίνεται μέσω webcam στο εκδοτήριο.

4.  Θυμηθείτε να σημειώσετε τον 8ψήφιο αριθμό PIN. Είναι απαραίτητος για την ενεργοποίηση των δωρεάν μετακινήσεων.

5.  Λαμβάνετε αμέσως την κάρτα σας, δωρεάν και χωρίς να είναι φορτισμένη με κάποιο ποσό.

Εκδοτήρια με δυνατότητα έκδοσης προσωποποιημένων Ath.ena Card:

 • Όλα τα ανοικτά εκδοτήρια Μετρό (πλην Αεροδρομίου), ΗΣΑΠ και Τραμ καθώς και τα εκδοτήρια της ΟΣΥ σε Αεροδρόμιο (αναχωρήσεις λεωφορείων) και Σύνταγμα (Όθωνος).

BHMA 2: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

Η διαδικασία πιστοποίησης μέσω online εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ έχει ως εξής:

1.  Μπαίνετε στην εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ με τα διαπιστευτήρια του Taxisnet (πατάτε “Είσοδος με διαπιστευτήρια Taxisnet” και μετά “Συνέχεια στο Taxisnet”. Εισάγετε τους κωδικούς του Taxisnet και πατάτε “Εξουσιοδότηση”)

2.  Συμπληρώνετε το ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

3.  Πατάτε “Δημιουργία Νέας Κάρτας” και συμπληρώνετε το 16ψήφιο αριθμό της προσωποποιημένης Ath.ena Card

4.  Κάνετε επαλήθευση της κάρτας συμπληρώνοντας το 8ψήφιο PIN που είχατε χρησιμοποιήσει για την έκδοση της κάρτας

5.  Επιλέγετε την κατηγορία δωρεάν κομίστρου ανάμεσα σε Ανέργων και Ατόμων με Αναπηρία

6.  Δηλώνετε τη συγκατάθεσή σας για την ενεργοποίηση της κάρτας.

7.  Εμφανίζεται μήνυμα πως η κάρτα σας είναι έτοιμη.

 • Σημείωση 1: Αν δεν έχετε κωδικούς Taxisnet με το δικό σας όνομα και ΑΦΜ μπορείτε να τους πάρετε από την τοπική σας εφορία (ακόμα και αν κάνετε κοινή φορολογική δήλωση ή είστε προστατευόμενο μέλος/δεν υποχρεούστε να κάνετε φορολογική δήλωση)
 • Σημείωση 2: Ο 8-ψήφιος κωδικός PIN είναι ο 8-ψήφιος αριθμός που ζητήθηκε  να συμπληρώσετε κατά την έκδοση της κάρτας. Αν κάνατε αίτηση online και δεν τον έχετε σημειώσει, δείτε μήπως τον “θυμάται” ο browser. Αν βγάλατε την κάρτα στο εκδοτήριο, ελέγξτε μήπως σας τον σημείωσε κάπου ο εκδότης. Ως ύστατη λύση απευθυνθείτε στην εξυπηρέτηση πελατών στο σταθμό του Συντάγματος.

Αναλυτικό άρθρο για την ενεργοποίηση του δικαιώματος δωρεάν μετακίνησης μέσω ΗΔΙΚΑ


ΒΗΜΑ 3: ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ

Τέλος, οι δωρεάν μετακινήσεις πρέπει να «φορτωθούν» στην κάρτα πηγαίνοντας σε αυτόματο μηχάνημα έκδοσης και επαναφόρτισης ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε στις 3 Απριλίου.

Προσοχή: Έχει αναφερθεί πως από την πιστοποίηση του δικαιώματος μέσω ΗΔΙΚΑ μέχρι να είναι δυνατή η φόρτιση των δωρεάν μετακινήσεων πρέπει να μεσολαβήσουν 2-5 εργάσιμες ημέρες.

Η διαδικασία έχει αναλυτικά ως εξής:

Ο δικαιούχος μεταβαίνει σε ένα από τα 300 «Αυτόματα Μηχανήματα Έκδοσης Καρτών» (ΑΜΕΚ) του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

1.  Στην αρχική οθόνη του ΑΜΕΚ, επιλέγει τη γλώσσα που επιθυμεί και στη συνέχεια, την επιλογή «Επιδότηση» από το βασικό μενού.

2.  Τοποθετεί κατακόρυφα την προσωποποιημένη ATH.ENA Card στην υποδοχή που βρίσκεται στο κάτω αριστερά μέρος της πρόσοψης του ΑΜΕΚ.

3.  Η συσκευή αναγνωρίζει αυτόματα, εάν η συγκεκριμένη κάρτα δικαιούται επιδότησης και στην περίπτωση αυτή, ο επιβάτης επιλέγει το «ΟΚ» για να ξεκινήσει η διαδικασία φόρτισης της κάρτας του.
Προσοχή: όσο διαρκεί η φόρτιση του κομίστρου δεν πρέπει να αφαιρεθεί η κάρτα από την υποδοχή.

4.  Με το πέρας της διαδικασίας, ο επιβάτης αφαιρεί την κάρτα από την υποδοχή και παραλαμβάνει την απόδειξη από τη θύρα εξόδου. Η κάρτα έχει φορτιστεί με το δωρεάν κόμιστρο και είναι έτοιμη προς χρήση.

Αφού χρησιμοποιήσετε – επικυρώσετε την κάρτα σας για να μετακινηθείτε έστω και μία φορά, είναι δυνατή η επαναφόρτιση της κάρτας με νέα επιδότηση 30 ημερών (90 για ΑΜΕΑ). Η ισχύς της δεύτερης αυτής επιδότησης ξεκινήσει και θα αρχίσει να φαίνεται στην κάρτα κατά την επικύρωση αφού περάσουν οι 30 μέρες από την πρώτη επικύρωση.


Πώς χρησιμοποιώ την κάρτα Ath.ena Card;

Αφού η προσωποποιημένη Ath.ena Card έχει ενεργοποιηθεί και φορτιστεί, μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε για δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα του ΟΑΣΑ.

Επικυρώστε την κάρτα σας κάθε φορά που περνάτε από πύλες ηλεκτρονικού εισιτηρίου (στην είσοδο και έξοδο των σταθμών Μετρό, ΗΣΑΠ και Προαστιακού) καθώς και κατά την είσοδό σας σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Τραμ.


Σε ποια μέσα ισχύει η δωρεάν μετακίνηση;

 • Για άνεργους, η δωρεάν μετακίνηση ισχύει σε: Λεωφορεία (συμπεριλαμβανομένων και των δρομολογίων Express αεροδρομίου), Τρόλεϊ, Μετρό (και προς/από το Αεροδρόμιο), ΗΣΑΠ, Τραμ. Η δωρεάν μετακίνηση ΔΕΝ ισχύει στον Προαστιακό, μέσα ή έξω από το αστικό τμήμα.
 • Για ΑΜΕΑ, παιδιά από 6 ετών και κάτωοπλίτες θητείας, ΔΕΑ, η δωρεάν μετακίνηση ισχύει σε: Λεωφορεία (συμπεριλαμβανομένων και των δρομολογίων Express αεροδρομίου), Τρόλεϊ, Μετρό (και προς/από το Αεροδρόμιο), ΗΣΑΠ, Τραμ, αστικό τμήμα Προαστιακού. Η δωρεάν μετακίνηση ΔΕΝ ισχύει για δρομολόγια με τον Προαστιακό από και προς το Αεροδρόμιο ή από και προς σταθμούς δυτικά της Μαγούλας ή βόρεια του ΣΚΑ.
 • Για εργαζόμενους ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, η δωρεάν μετακίνηση ισχύει στα μέσα της εκάστοτε εταιρείας (υπάλληλοι ΟΑΣΑ σε όλα τα μέσα, υπάλληλοι ΟΣΥ σε Λεωφορεία και Τρόλεϊ, υπάλληλοι ΣΤΑΣΥ σε Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ)

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*