Επαναλειτουργούν Μετρό-ΗΣΑΠ-Τραμ. Συνεχίζεται η απεργία στα υπόλοιπα Μέσα

Πληροφορίες για απεργίες και μεταβολές κυκλοφορίας στο  athenstransport.com/strikes

Ενημέρωση ώρα 19:00

Κανονικά κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ), με κάποιες καθυστερήσεις στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ. Στη γραμμή 3 του Μετρό, τα δρομολόγια εκτελούνται μέχρι το σταθμό Δουκ. Πλακεντίας, λόγω απεργίας του προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Το σωματείο των εργαζομένων στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ) έχει προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας προσωρινή διαταγή για παύση της επιστράτευσης ώστε να συνεχιστεί η απεργία. Στη δικαιοσύνη είχει προσφύγει και η διοίκηση της ΟΣΥ ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η απεργία στα Λεωφορεία και Τρόλεϊ. Το απόγευμα της Παρασκευής, η απεργία στα Λεωφορεία και Τρόλεϊ κρίθηκε νόμιμη.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, για αύριο Σάββατο 26 Ιανουαρίου, προβλέπονται τα εξής:

  • Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ: Κανονική λειτουργία. Το Μετρό ΔΕΝ θα εκτελεί δρομολόγια στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο, λόγω απεργίας του προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (μέχρι και τη Δευτέρα).
  • Λεωφορεία, Τρόλεϊ: 24ωρη απεργία.
  • Προαστιακός, ΟΣΕ: Απεργία μέχρι και τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου. (ανακοίνωση ΤΡΑΙΝΟΣΕ με δρομολόγια που αναστέλλονται)

Ενημέρωση ώρα 14:30

Ξεκινάει σταδιακά η κυκλοφορία των μέσων σταθερής τροχιάς (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ). Λόγω της απουσίας προσωπικού είναι πιθανό να υπάρξουν καθυστερήσεις στα δρομολόγια.

Η απεργία σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Προαστιακό συνεχίζεται.

 

Ενημέρωση 25/1, ώρα 13:30

Μέσα στην ημέρα ενδέχεται να επαναλειτουργήσουν τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ) καθώς συνεχίζεται η επίδοση των φύλλων πορείας στους εργαζόμενους της ΣΤΑ.ΣΥ. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι παραλαμβάνουν το έγγραφο και επιστρέφουν στην εργασία τους καθώς η άρνηση παραλαβής τους αποτελεί ποινικό αδίκημα και ακολουθείται η αυτόφωρος διαδικασία. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, όμως η επαναλειτουργία των μέσων μπορεί να καθυστερήσει γιατί αφενός δεν έχουν επιστρέψει όλοι στην εργασία τους και αφετέρου απαιτούνται τεχνικοί έλεγχοι σε γραμμές και συρμούς πριν δοθούν σε λειτουργία, ιδιαίτερα στο δίκτυο του μετρό το οποίο έχει παραμείνει σε ακινησία τις τελευταίες 9 ημέρες.

Ενημέρωση 25/1:

Με την επέμβαση των ΜΑΤ, έληξε η κατάληψη του αμαξοστασίου Σεπολίων του Μετρό σήμερα το πρωί. Η λήξη της κατάληψης όμως δεν σημαίνει έναρξη λειτουργίας του Μετρό καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή 2.500 φύλλων πορείας στους εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ. Σήμερα επίσης εκδικάζεται άλλη μία προσφυγή της ΣΤΑΣΥ κατά των απεργών προκειμένου να κριθεί η απεργία παράνομη. Λίγη όμως σημασία έχει καθώς, όπως έχει αποδειχτεί, οι συνδικαλιστές του Μετρό δεν σέβονται τις σχετικές αποφάσεις τις δικαιοσύνης. Επιπλέον, η σημερινή 24ωρη απεργία σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ καλύπτεται από το Εργατικό Κέντρο Αθηνών και έχει την υποστήριξη της ΓΣΕΕ.

Σήμερα Παρασκευή 25 Ιανουαρίου απεργούν ΌΛΑ τα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας (Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ, Προαστιακός). Αναλυτικά για τις επόμενες ημέρες.

Επιπλέον δεν ισχύει το μέτρο του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, όπως συμβαίνει όταν απεργούν όλα τα Μέσα Μεταφοράς.

 

Ενημέρωση ώρα 18:00

Μετά την ανακοίνωση της επίταξης στο Μετρό, ακινητοποιούνται όλα τα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας.

Οι εργαζόμενοι σε Τραμ και ΗΣΑΠ αποφάσισαν να μην επιστρέψουν στην εργασία τους μετά τη λήξη της στάσης εργασίας, όπως και τα Λεωφορεία. Αποσύρθηκαν επίσης και τα Τρόλεϊ από τους δρόμους της Αθήνας.

Αύριο Παρασκευή αναμένεται να μην κινηθεί κανένα μέσο μεταφοράς (Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ, Προαστιακός) λόγω συμμετοχής στην 24ωρη απεργία σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ που έχει ορίσει το Εργατικό Κέντρο Αθηνών.

Από αύριο Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα  28 Ιανουαρίου δεν θα κινηθεί ο Προαστιακός λόγω επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών.

Οι εργαζόμενοι στα Λεωφορεία προκήρυξαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ξεκινώντας από αύριο Παρασκευή μέχρι και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ, 2.500 φύλλα επιστράτευσης αναμένεται να επιδοθούν σε όλους τους εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ. Οι συνδικαλιστές του Μετρό δήλωσαν ότι δεν θα παραλάβουν τα φύλλα επίταξης. Σύμφωνα με το νόμο, η άρνηση παραλαβής τους αποτελεί ποινικό αδίκημα και ακολουθείται η αυτόφωρος διαδικασία.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Ελληνικός Λαός έχει κάνει θυσίες. Τεράστιες θυσίες. Και εξαιρέσεις δεν μπορώ να επιτρέψω. Άλλωστε, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες. Στο Λαό ανήκουν, που έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί και όχι να τον ταλαιπωρούν από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Γι’ αυτό, ας το καταλάβουν όλοι: Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν! Καθαρές κουβέντες!»

 

Ακολουθούν ανακοινώσεις των σωματείων:

Η ανακοίνωση των σωματείων της ΣΤΑΣΥ:

Μετά την επίταξη των εργαζομένων στις συγκοινωνίες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κάνοντας επίδειξη αυταρχισμού, η στάση  εργασίας που είχαμε προκηρύξει σήμερα έως τις 16:00, συνεχίζεται μέχρι τη λήξη της κυκλοφορίας.

Αυτή η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να πολιτεύεται με αντιδημοκρατικό τρόπο χρησιμοποιώντας ως εργαλεία το φόβο, τους εκβιασμούς, τις απειλές τη διαπόμπευση των εργαζομένων προκειμένου μνημόνια και τις δεσμεύσεις της στους δανειστές γι΄ αυτό και εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο σε μια αυταρχική συμπεριφορά .

Είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση που μέρα με τη μέρα συρρικνώνει τη Δημοκρατία. Μόνο που λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Σύντομα θα βρεθεί απέναντι όχι μόνο στους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες , αλλά στο σύνολο της κοινωνίας και κυρίως όλων εκείνων που είναι και τα θύματα της πολιτική της .

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ):

To Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών μετά την ανακοίνωση της Κυβέρνησης για επίταξη των απεργών του ΜΕΤΡΟ, σε έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα 24/1/2013 αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη και πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας για αύριο Παρασκευή 25/1/2013 και από ώρα 00.00’ έως 24.00’ του προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (Έλξη, Κίνηση, Προαστιακός) που εμπλέκεται στην κίνηση των συρμών του Προαστιακού Σιδηροδρόμου (Πειραιάς – Αθήνα – Αεροδρόμιο – Κιάτο) και περιαστικού (γραμμή Πειραιά – Αθήνα – Χαλκίδα).
Η Κυβέρνηση αντί να συζητήσει με τους εργαζόμενους για την εξεύρεση λύσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επέλεξε την οδό του αυταρχισμού, της επίταξης – επιστράτευσης, των απειλών για απολύσεις, για να εφαρμόσει μια άδικη και αντεργατική πολιτική που οδηγεί τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τις οικογένειές τους σε παραπέρα φτωχοποίηση, οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.
 Οι εργαζόμενοι ενωμένοι είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας για την απόκρουση αυτής της πολιτικής και για τη διεκδίκηση του στοιχειώδους συνταγματικού μας δικαιώματος για συλλογικές διαπραγματεύσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
 Η αυριανή απεργία είναι μόνο η αρχή. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν όσο διαρκεί η επίταξη των εργαζομένων.
 Συγκεκριμένα, το Σάββατο 26/1/2013, Κυριακή 27/1/2013 και Δευτέρα 28/1/2013 θα προχωρήσουμε σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες όλου του προσωπικού του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Σ. θα συνεδριάσει εκ νέου για να αποφασίσει για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα. Καλούμε την Κυβέρνηση συναισθανόμενη τις ευθύνες της απέναντι στον Ελληνικό λαό να ακυρώσει τα αυταρχικά μέτρα της επίταξης και να καλέσει τους εργαζόμενους σε διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων τους.

 

Ενημέρωση 24/1, ώρα 13:20

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην κάνει δεκτή την πρόταση των Σωματείων της ΣΤΑΣΥ για ανακωχή και προχωρεί σε πολιτική επιστράτευση των απεργών και επίταξη του δικτύου του Μετρό, ενώ ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο απολύσεων. Ο υπουργός Υποδομών κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η κοινωνία μπορούν να είναι όμηροι συντεχνιακών αντιλήψεων».

Επόμενο βήμα είναι η έκδοση και η παράδοση των φύλλων επίταξης σε όλους τους εργαζόμενους. Σημειώνεται ότι αυτό μπορεί να απαιτήσει ώρες ή και μέρες.

Ενημέρωση 24/1

Την πρόθεσή τους να αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν τα Σωματεία Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ με την προϋπόθεση της έναρξης διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για την υπογραφή νέας ΣΣΕ.

Ζητάμε την ισχύ της υπάρχουσας ΣΣΕ μέχρι τη λήξη της μετενέργειας της και έναρξη διαλόγου για την υπογραφή νέας ΣΣΕ.

Κατανοώντας το επιβατικό κοινό και τις δυσκολίες μετακίνησής του, είμαστε διατεθειμένοι εφόσον η κυβέρνηση δεσμεύεται για τα παραπάνω να αναστείλουμε προσωρινά τις κινητοποιήσεις μας.

Από το πρωί διεξάγεται σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρόντος του πρωθυπουργού για να καθοριστεί το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση δεδομένου ότι έχει εκπνεύσει το τελεσίγραφο για τη λήξη των κινητοποιήσεων στο Μετρό.

Ενημέρωση 23/1, ώρα 19:30

Για αύριο Πέμπτη 24 Ιανουαρίου:

  • Μετρό: 24ωρη απεργία
  • ΗΣΑΠ και Τραμ: Στάση εργασίας μεταξύ 12:00 – 16:00
  • Λεωφορεία: Στάση εργασίας μεταξύ 11:00 – 17:00
  • Τρόλεϊ και Προαστιακός: Κανονική λειτουργία

Πρόκειται για την 8η συνεχόμενη μέρα απεργίας στο Μετρό και την 3η από τη στιγμή που τα δικαστήρια έκριναν την απεργία παράνομη. Η ΣΤΑΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας για μία ακόμη φορά τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους:

Η Διοίκηση της εταιρείας καλεί , όλους τους εργαζόμενους να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους. Ιδιαίτερα καλεί τους εκπροσώπους τους να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις και να σταματήσουν την παρελκυστική τακτική με την υιοθέτηση κάθε ημέρα και ενός νέου “αιτήματος”.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες πρέπει να σταματήσουν να παγιδεύουν την κοινωνία και τους εργαζόμενους σε ένα αδιέξοδο δρόμο. Η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί. Τα περιθώρια και η υπομονή εξαντλήθηκαν. Δεν πάει άλλο. Ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί και η έρευνα που έχει διατάξει η εισαγγελία για ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ενημέρωση 23/1:

Με τελεσίγραφο απαντάει στους απεργούς της ΣΤΑΣΥ η κυβέρνηση. Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κεδίκογλου κάλεσε τους απεργούς να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις μέχρι αύριο Πέμπτη, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. Από τη μεριά τους, οι συνδικαλιστές τις ΣΤΑΣΥ είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Αργότερα το απόγευμα αναμένονται οι αποφάσεις για την αυριανή μέρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στα Λεωφορεία της ΟΣΥ θα απεργήσουν αύριο Πέμπτη 24 Ιανουαρίου μεταξύ 11:00 π.μ. – 17:00. Τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 10:00 π.μ. Αποκατάσταση της κυκλοφορίας έως τις 18:00.

Ενημέρωση 22/1, ώρα 18:30

Για αύριο Τετάρτη 23 Ιανουαρίου:

  • 24ωρη απεργία στο Μετρό
  • Στάση εργασίας μεταξύ 12:00 – 16:00 σε  ΗΣΑΠ και Τραμ
  • Τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ αναμένεται να κινούνται κανονικά.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σ.Ε.Λ.Μ.Α:

•Έχουμε υποστεί μείωση προσωπικού ( ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ – ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ).
•Έχουμε υποστεί όλες τις μειώσεις στους μισθούς μας.
•Μας έχετε εξαθλιώσει οικονομικά και εργασιακά.νΤώρα καταργείτε και τα τελευταία κεκτημένα μας ( δικαίωμα στην απεργία – Σ.Σ.Ε. )
•Δεν σας ενδιαφέρει εάν ασθενούν και νοσηλεύονται τρεις συνάδελφοι μας με πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, απόρροια   της πολιτικής που ακολουθείτε και των αντεργατικών ενεργειών σας.
•Έχετε μεθοδεύσει ένα πόλεμο λάσπης διοχετεύοντας ψευδή στοιχεία στα Μ.Μ.Ε., προσπαθώντας να υπονομεύσετε τον δίκαιο αγώνα μας.

Σας ζητάμε:
•Να κοινοποιήσετε τα εκκαθαριστικά σημειώματα μισθοδοσίας ΌΛΩΝ των εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.
• Εφαρμόστε επιτέλους το νόμο ενοποίησης ΜΕΤΡΟ – ΗΣΑΠ – ΤΡΑΜ και μην απαξιώνετε την απορροφούσα εταιρεία Α.Μ.Ε.Λ. Α.Ε.

Η ΣΤΑ.ΣΥ. κάλεσε για μία ακόμη φορά τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους, διαφορετικά θα «εφαρμοστεί ο νόμος». Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ:

Σε συνέχεια της χθεσινής απόφασης των αρμοδίων δικαστηρίων η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ Α.Ε κάλεσε του εργαζόμενους να σεβαστούν την δικαστική απόφαση και να επανέλθουν στην εργασία τους προσφέροντας στους πολίτες τις συγκοινωνιακές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Για μία ακόμη φορά τα σωματεία ακολουθώντας παρελκυστική τακτική, τροποποιώντας τα αιτήματά τους, αιφνιδιαστικά και χωρίς να τηρούν τα προβλεπόμενα από τον Νόμο για τις συγκοινωνιακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η λειτουργία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και σήμερα 22 Ιανουαρίου 2013.

Σημειώνουμε ότι στις συγκοινωνιακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είναι απαραίτητη η τήρηση των προθεσμιών του Νόμου για την εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων καθότι απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία για την ενημέρωση και καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού από άλλα μεταφορικά μέσα.

Η Διοίκηση με βάση τις προβλέψεις του Νόμου προσέφυγε και σήμερα Τρίτη 22 Ιανουαρίου κατά των κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγείλει τα σωματεία των Εργαζομένων για σήμερα.

Με την υπ’ αριθμόν 99/2013/22-1-2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και οι σημερινές κινητοποιήσεις κρίθηκαν Παράνομες και απαγορεύτηκε η συνέχιση τους.

Έχοντας εξαντλήσει τις διαδικασίες διαλόγου και τα ένδικα μέσα με τα οποία η δικαιοσύνη κατά συρροή κήρυξε τις κινητοποιήσεις παράνομες, η εταιρία δεν θα παραμείνει απαθής απέναντι στην ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και τη συνεχιζόμενη παρανομία και θα προχωρήσει στην απόλυτη εφαρμογή του συνόλου των συνεπειών του νόμου.

Καλούμε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους και να γνωρίζουν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα εφαρμοστεί ο νόμος.

 

Ενημέρωση 22/1

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει τις καταγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης περί «μαϊμού» απεργών διέταξε η Εισαγγελία. Σε χτεσινές του δηλώσεις ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι τα ποσοστά των πραγματικά απεργούντων υπαλλήλων είναι χαμηλά καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι δηλώνουν ασθενείς ή ότι βρίσκονται σε άδεια ή ρεπό έτσι ώστε να πληρωθούν, και έδωσε στη δημοσιότητα πίνακα με τα σχετικά στατιστικά στοιχεία. Παράλληλα, η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. κατέφυγε και πάλι στα δικαστήρια κατά των απεργών για τη σημερινή απεργία.

Στατιστικά απεργιών ΣΤΑΣΥ. Πηγή: Υπουργείο Ανάπτυξης
Στατιστικά απεργιών ΣΤΑΣΥ. Πηγή: Υπουργείο Ανάπτυξης

 

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι των σωματείων, σε κοινή τους σύσκεψη νωρίτερα, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις στάσεις εργασίας σε όλα τα μέσα για τις υπόλοιπες μέρες τις εβδομάδας, καθώς και να λάβουν μέρος σε κοινή απεργιακή κινητοποίηση την επόμενη εβδομάδα. Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου από την Π.Ο.Σ.:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 22/1/2013 στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.) κοινή σύσκεψη εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, της ΠΟΣ, του ΕΚΑ και των Πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΣΤΑΣΥ, της ΟΣΥ και της ΕΡΓΟΣΕ προκειμένου να συντονίσουν της δράση τους για την αντιμετώπιση της επίθεσης της Κυβέρνησης ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και με σκοπό την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Η σύσκεψη κατήγγειλε την προσπάθεια της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Μεταφορών να ποινικοποιήσει τους αγώνες των εργαζομένων στις μεταφορές και αποφάσισε:
Α. Να προχωρήσει παραπέρα και να ενισχυθεί η αλληλεγγύη και ο συντονισμός της πάλης των εργαζόμενων και των συνδικάτων των ΜΜΜ.
Β. Να προταθεί η σύγκλιση Γενικών Συνελεύσεων των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων για να συγκεκριμενοποιήσουν τους στόχους και τις μορφές πάλης και να αποφασίσουν για 24ωρη απεργία την επόμενη εβδομάδα.
Γ. Να συγκροτηθεί κοινή επιτροπή εργασίας για την επικοινωνία των συνδικάτων.
Δ.  Τέλος εάν οι πληροφορίες – απειλές περί επίταξης των απεργών του ΜΕΤΡΟ πραγματοποιηθούν, τότε το σύνολο των συνδικάτων των ΜΜΜ θα προχωρήσει άμεσα σε κινητοποιήσεις.

 

 

Ενημέρωση 21/1, ώρα 20:30

Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και αύριο αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του Μετρό παρά την απόφαση του δικαστηρίου που τις κρίνει παράνομες.

Ενημέρωση 21/1 ώρα 19:30

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων (για Δευτέρα και Τρίτη) παράνομες και απαγόρευσε τη συνέχισή τους. Η ΣΤΑΣΥ Α.Ε. με τη σειρά της, κάλεσε -σε ήπιους τόνους- την επιστροφή  επιστροφή των εργαζομένων στην εργασία τους (Δείτε την ανακοίνωση). Το αν οι εργαζόμενοι θα σεβαστούν το νόμο και θα αναστείλουν τις απεργίες εξαρτάται από τους ίδιους.

Ενημέρωση 21/1, ώρα 16:00

Νέα 24ωρη απεργία στο Μετρό εξήγγειλε το ΣΕΛΜΑ για αύριο Τρίτη 22/1. Υπενθυμίζεται ότι για αύριο Τρίτη 22 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι σε ΗΣΑΠ, και Τραμ, έχουν εξαγγείλει 4ωρη στάση εργασίας μεταξύ 12:00 – 16:00.

Στάσεις εργασίας εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στα Λεωφορεία και τα Τρόλεϊ της ΟΣΥ  για αύριο Τρίτη 22 Ιανουαρίου από τις 11:00 π.μ. ως τις 16:00.

Οι εργαζόμενοι στα Λεωφορεία θα απεργήσουν επίσης την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, από τις 11:00. π.μ. έως τις 17:00. 

Τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται έως και 1 ώρα πριν την έναρξη της στάσης εργασίας. Επίσης, έως και 1 ώρα θα απαιτείται και για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Ενημέρωση 21/1:

Σήμερα εκδικάζεται η προσφυγή της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. στα δικαστήρια κατά των απεργών (βλ. ανακοίνωση ΣΤΑΣΥ παρακάτω). Το αποτέλεσμα της δίκης μπορεί να επηρεάσει τη συνέχεια των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι για αύριο Τρίτη 22 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ, και Τραμ, έχουν εξαγγείλει 4ωρη στάση εργασίας μεταξύ 12:00 – 16:00.

Ο υπουργός Υποδομών κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε με δήλωσή του τους απεργούς για παραβίαση των σχετικών με την απεργία νόμων και υποστήριξε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς πληρώνονται τις ημέρες απεργίας. Η πλήρης δήλωση:

«Θέλω να κάνω μια σαφή τοποθέτηση από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, σε σχέση με την απεργία στη ΣΤΑΣΥ.

Πραγματοποιήθηκε διάλογος με τα συνδικάτα, έγινε συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών και έγινε σαφές από τη συζήτηση αυτή, ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο για κανένα φορέα του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου τομέα.

Αυτό το μήνυμα μεταφέρθηκε από τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ στα συνδικάτα. Τα συνδικάτα θεώρησαν σκόπιμο να προχωρήσουν σε απεργία. Η απεργία είναι δικαίωμα προστατευμένο από το Σύνταγμα, αλλά ασκείται με συγκεκριμένους όρους που ορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Υπάρχουν λοιπόν όροι και όρια στην απεργία.

Φοβούμαι ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν υπάρχει σεβασμός ούτε απέναντι στους όρους ούτε απέναντι στα όρια.

Ως προς την προκήρυξη των απεργιών, αυτό γίνεται χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προθεσμίες και οι νόμιμες διαδικασίες. Και γι” αυτό τον λόγο έχει γίνει προσφυγή της Διοίκησης της ΣΤΑΣΥ στη δικαιοσύνη και η δικαιοσύνη θα αποφασίσει με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους.

Αλλά παράλληλα συμβαίνει και κάτι άλλο, το οποίο είναι απαράδεκτο και το οποίο δεν δικαιούμαι να το αποκρύπτω από τους Έλληνες πολίτες. Ενώ για μέρες δεν λειτουργούσαν και δεν λειτουργούν το Μετρό, ο Ηλεκτρικός και το Τραμ, την ίδια στιγμή από τα στοιχεία τα οποία μου έδωσε σήμερα η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, για την περασμένη εβδομάδα προκύπτει ότι μόνο μειοψηφία των εργαζομένων απεργεί και η πλειοψηφία πληρώνεται. Αυτό θα ελεγχθεί.

Έχω δώσει εντολή στη Διοίκηση να προχωρήσει και να δει ποιες μεθόδους μετέρχονται όλοι αυτοί που πληρώνονται ενώ θεωρητικώς απεργούν, θα γίνει σχετική αναφορά στη Δικαιοσύνη και αν χρειαστεί θα υπάρξει και τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου.

Όμως η κυβέρνηση τέτοιου είδους αθέμιτες πρακτικές που προσβάλλουν την κοινωνία, δεν πρόκειται να τις δεχτεί».

 

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωση του, οι σύλλογοι εργαζομένων, απαντούν στην ΣΤΑΣΥ και δηλώνουν ότι δεν θα παραστούν στην δίκη.

1.Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική διεξαγωγή δίκης χωρίς στοιχειώδη άνεση χρόνου.

2.Η ΣΤΑ.ΣΥ. προσέφυγε στο δικαστήριο. Αίτημά της να κυρηχθεί παράνομος ο αγώνας μας. Είχε προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός την προσφυγή στοδικαστήριο.

3.Θαυμάστε ταχύτητα:

α.Η αγωγή κατατέθηκε στις 10:50

β.Η συζήτηση της ορίστηκε για της 14:30

γ.Η επίδοση της συντελέστηκε με επίδοση στις 11:20

4.Σεβόμαστε τα μέλη μας. Αρνούμαστε την τυπική συμμετοχή στη δίκη που άνοιξε η εργοδότρια. Πότε να βρούμε και να συνεννοηθούμε με τους δικηγόρους μας , πότε να ενημερωθούν, να γράψουν προτάσεις, να οργανώσουν στοιχειωδώς τον αντίλογο.

5.Το αίτημα μας να μην περικοπούν οι αποδοχές μας είναι καθ’ όλα νόμιμο, όπως και κάθε άλλου εργαζομένου. Η αγωνιστική μας έτσι κινητοποίηση είναι καθ’ όλα νόμιμη, όσο ακριβώς και ο πολύχρονος αγώνας των δικαστών.

6.Η στόχευση είναι συγκεκριμένη. Επιζητούν να επιβάλουν την υποτίμηση της τιμής της εργατικής μας δύναμης. Θέλουν την ΣΤΑ.ΣΥ. έτσι πιο ελκυστική στον δήθεν επενδυτή ιδιώτη, στον οποίο στοχεύουν να την μεταβιβάσουν.

7.Ο αγώνας μας αφορά όλους. Τώρα πρέπει να εκφραστεί η εργατική αλληλεγγύη. Ενότητα και αγώνας. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση του συνόλου των εργαζομένων στις συγκοινωνίες και όχι μόνο.

8.Απαντάμε στον Υπουργό ότι μαϊμουδιές, για τις οποίες μίλησε, δεν αφορούν τους εργαζομένους. Γνωρίζουμε ποιοι μαϊμουδίζουν και που βρίσκονται

Η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ υποστηρίζει ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία φτάνει το 90%:

Στο 90% κυμάνθηκε το ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων των ΗΣΑΠ, στην απεργία της Παρασκευής 18/1/2013. Συγκεκριμένα από τους 712 εργαζόμενους δεν συμμετείχαν μόνο οι 64.

Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο Υπουργός Μεταφορών κ. Χατζηδάκης, η συμμετοχή των εργαζόμενων είναι σχεδόν καθολική γατί έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος από την κατάργηση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την καρατόμηση για 5η φόρα τα 2,5 τελευταία χρόνια, των μισθών μας .

Σημειώνουμε ότι και μέρος των εργαζομένων που δηλώνει « παρών» υποχρεούται να το κάνει επειδή βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο πριν από τη συνταξιοδότησή του.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό του π. ΤΣΠ-ΗΣΑΠ ο υπολογισμός της σύνταξης μας συνεχίζει να γίνεται με βάση τις αποδοχές του τελευταίου 12μήνου πριν την αποχώρησή μας γεγονός που έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις συντάξιμες αποδοχές μας λόγω της τεράστιας μείωσης των μισθών μας, η οποία συνεχίζεται.

 

Ενημέρωση 20/1:

Νέα 24ωρη απεργία για την Κυριακή 20 Ιανουαρίου αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο Μετρό (γραμμές 2 & 3). Τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς αναμένεται να κινούνται κανονικά.

Τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι στο Μετρό θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Ο Ηλεκτρικός και το Τραμ θα λειτουργήσουν μεταξύ 8:00 π.μ. – 16:00.

tram

Την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, το Μετρό, ο Ηλεκτρικός και το Τραμ θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας μεταξύ 12:00 – 16:00. Τα τελευταία δρομολόγια του Τραμ ξεκινήσουν στις 10:30 π.μ., και η αποκατάσταση της κυκλοφορίας θα επέλθει έως τις 17:30.

Την Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη των σωματείων ώστε να συντονιστούν περαιτέρω δράσεις.

Από τη μεριά της, η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. χαρακτηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις παράνομες καθώς οι εργαζόμενοι δεν τηρούν τα όσα προβλέπονται από τους νόμους και δηλώνει ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια αύριο Δευτέρα κατά των απεργών.

Η ανακοίνωση της εταιρίας:

Η απεργία προστατεύεται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας δεν είναι ανέλεγκτη αλλά υπόκειται στους περιορισμούς τόσο του άρθρου 25 παρ. 3 του Συντάγματος όσο και το άρθρο του 281 ΑΚ (Περί καταχρηστική άσκησης του δικαιώματος). Η νόμιμη  ενάσκηση του απεργιακού δικαιώματος  μεταξύ των άλλων απαιτεί από τα σωματεία των εργαζομένων:

α) να προειδοποιήσουν την εταιρεία 24 τουλάχιστον ώρες πριν από την πραγματοποίησή της χωρίς στη προθεσμία αυτή να συμπεριλαμβάνονται οι εξαιρέσιμες ημέρες και αυτή του Σαββάτου

β) να  γνωστοποιήσουν τα  αιτήματα και τους λόγους που τα θεμελιώνουν, προ τεσσάρων πλήρων ημερών, με έγγραφο που κοινοποιείται με δικαστικό επιμελητή στην εταιρεία (ως εργοδότη), στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που ασκεί την σχετική εποπτεία και στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας

γ) να διαθέσουν προσωπικό προς αντιμετώπιση των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου κατά τη διάρκεια των εν λόγω στάσεων και

δ) να προσκαλέσουν  την εταιρεία σε δημόσιο διάλογο.

Τα σωματεία των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ Α.Ε εξαγγέλλουν απεργιακές κινητοποιήσεις, χωρίς να τηρούν τα προβλεπόμενα από τον Νόμο για τις συγκοινωνιακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η λειτουργία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση των  βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου.

Στις συγκοινωνιακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είναι απαραίτητη  η τήρηση των προθεσμιών του Νόμου για την εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων καθότι  απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία για την ενημέρωση και καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού από άλλα μεταφορικά μέσα.

Με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις των σωματείων, και ενώ δεν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες από τον Νόμο προθεσμίες και ενέργειες, αύριο Δευτέρα 21 Ιανουαρίου οι γραμμές 2 και 3 (πρώην Μετρό) δεν θα λειτουργήσουν από την έναρξη έως τη λήξη κυκλοφορίας, ενώ η γραμμή 1 (πρώην Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος) και το Τραμ θα λειτουργήσουν από τις 8:00 έως τις 16:00.

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, με βάση τις προβλέψεις του Νόμου και συμμεριζόμενη την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες, αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της πόλης, αύριο Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, με το άνοιγμα των αρμοδίων δικαστηρίων, θα κινήσει την νόμιμη διαδικασία, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την ομαλή διεξαγωγή των δρομολογίων

 

 

———————————————————————————

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με νέα 24ωρη απεργία αύριο Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 ανακοίνωσε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό. Έτσι, αύριο Σάββατο το Μετρό (γραμμές 2 & 3) θα παραμείνει εκτός λειτουργίας καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Κανονικά θα κινούνται ο ΗΣΑΠ (γραμμή 1), το Τραμ και τα υπόλοιπα Μέσα Μεταφοράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σωματείου:

Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο διαλόγου, όπου αποδείχτηκε προσχηματικός.

  • Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, έστω και την ύστατη στιγμή να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες του εργασιακού καθεστώτος.<
  • Ζητάμε την κατανόηση του επιβατικού κοινού.

Πηγή: ΣΕΛΜΑ, ΣΤΑΣΥ, Υπουργείο Υποδομών

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.