Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Οκτώβριος 2011

Τελευταία ενημέρωση: Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Νοέμβριος 2011

Σε αναμονή εξελίξεων βρισκόμαστε σχετικά με το μέλλον των επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας. Ήδη από τον προηγούμενο μήνα είχαμε την επιλογή της αναδόχου κοινοπραξίας για την επέκταση της γραμμής 3 από το Χαϊδάρι προς το κέντρο του Πειραιά. Αν και η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου, οι δικαστικές προσφυγές άλλως υποψηφίων εταιριών είναι πιθανό να επιφέρουν καθυστέρησης.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες επεκτάσεις προς Ελληνικό, Περιστέρι και Χαϊδάρι, παρά τις διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Υποδομών, οι συμβάσεις της Siemens για τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης δεν έχουν ακόμα υπογραφεί. Αν αυτό δεν συμβεί μέχρι το τέλος του έτους, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υπέρβασης των χρονικών ορίων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ολοκλήρωση των έργων (Ιούνιο του 2012 για την επέκταση προς το Ελληνικό) με αποτέλεσμα την ανάκτηση της κοινοτικής συνδρομής.

Διαβάστε το χρονικό της καθυστέρησης στο άρθρο του προηγούμενου μήνα.

 

Επέκταση γραμμής 2 προς Ελληνικό:

Πρόοδος της επέκτασης του Μετρό προς Ελληνικό, Οκτώβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό
Πρόοδος της επέκτασης του Μετρό προς Ελληνικό, Οκτώβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό

 

 • Δόθηκε στη κυκλοφορία η Β. Είσοδος Ηλιούπολης από Λ. Βουλιαγμένης και η Είσοδος στον παράδρομο της Λ. Βουλιαγμένης στην Δυτική πλευρά του σταθμού.
Η επέκταση της γραμμής 2 προς το Ελληνικό περιλαμβάνει 5,5 χλμ υπόγειας γραμμής και 4 νέους Σταθμούς (ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ).

 

Επέκταση γραμμής 2 προς Ανθούπολη:

 

Πρόοδος επέκτασης του Μετρό προς Ανθούπολη, Οκτώβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό
Πρόοδος επέκτασης του Μετρό προς Ανθούπολη, Οκτώβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό

 

 • Σε πλήρη εξέλιξη όλες οι δοκιμές των ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών στους δύο σταθμούς της επέκτασης.
Η επέκταση της γραμμής 2 περιλαμβάνει 1,5 χλμ. γραμμής και δύο νέους σταθμούς (ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ). Πρόσφατα προκηρύχθηκε μελέτη για την κατασκευή χώρου στάθμευσης ΙΧ πλησίον του σταθμού Ανθούπολη.

 

Επέκταση γραμμής 3 προς Χαϊδάρι:

 

Πρόοδος επέκτασης του Μετρό προς Χαϊδάρι, Οκτώβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό
Πρόοδος επέκτασης του Μετρό προς Χαϊδάρι, Οκτώβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό

 

 • Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση σκελετού περσίδων όψεις στο σταθμό Μετεπιβίβασης ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ.
Η επέκταση της γραμμής 3 προς το Χαϊδάρι περιλαμβάνει 1.5 χλμ. γραμμής με ένα νέο σταθμό (ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ), ένα σταθμό μετεπιβίβασης με χώρο στάθμευσης 380 οχημάτων και το νέο αμαξοστάσιο στον Ελαιώνα.

 

Επέκταση γραμμής 3 προς Πειραιά:

 

Ήδη από τον προηγούμενο μήνα η κοινοπραξία J&P Αβαξ – Ghella SPA – Alstom Transport αναδείχθηκε μειοδότης για την επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό από την Αγία Μαρίνα (Χαϊδάρι) προς τον Πειραιά. Ο φάκελος του διαγωνισμού έχει διαβιβαστεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ, εκτός απροόπτου, η έναρξη των εργασιών κατασκευής θα γίνει πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται σε διάστημα 60 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, μέχρι δηλαδή τα τέλη του 2016.
Το έργο, προϋπολογισμού 515.000.000 ευρώ, περιλαμβάνει την κατασκευή σήραγγας 7,6 χιλιομέτρων και έξι σταθμών στις περιοχές Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Οταν τεθεί σε λειτουργία θα εξυπηρετεί περισσότερους από 135.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση.

 

Γραμμή 4 του Μετρό:

 

Έως τα τέλη του 2012 αναμένεται να δημοπρατήσει το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4, το οποίο ξεκινάει από το Αλσος Βεΐκου και καταλήγει στο σταθμό Ευαγγελισμό, καλύπτοντας μια απόσταση 8,5 χλμ. με 9 νέους σταθμούς. Αν και υπάρχει ο κίνδυνος η κατασκευή της γραμμής να σκοντάψει στην έλλειψη χρηματοδότησης, οι μελέτες συνεχίζονται.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει υπόγειο αμαξοστάσιο μετρό στο Γαλάτσι και σύγχρονο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας, ανάλογο με αυτό του Συντάγματος για τις γραμμές 2 και 3. Το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός της γραμμής 4 θα εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 200.000 επιβάτες.


Η γραμμή 4 του Μετρό. Πηγή: ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.
Η γραμμή 4 του Μετρό. Πηγή: ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.

 

Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.in.gr

Προσοχή: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή κειμένων από το athenstransport.com χωρίς άδεια και αναφορά πηγής.

6 Comments

 1. Αγαπητό ATHENS TRANSPORT θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο νεότερο σχετικα με το πότε θα ανοίξει η κάθοδος προς Πειραιά στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο μοναστηράκι.

 2. Αργύρη δεν την βρίσκουν οι εργαζόμενοι αλλά οι συνδικαλιστές που ούτως ή άλλως δεν δουλεύουν ποτέ αλλά πληρώνονται πάντα (ακόμα και σε μέρες απεργίας).
  Γνωρίζω ότι οι απεργίες δεν επηρεάζουν την πρόοδο των επεκτάσεων. Όμως σαν επιβάτης, όταν υπάρχει απεργία, είτε το τέρμα της γραμμής είναι π.χ. στην Δάφνη είτε στον Αγ. Δημήτριο είτε στο Ελληνικό είτε στο Λαύριο είτε στον Νότιο Πόλο, για εμένα είναι ένα και το αυτό: δεν έχω συγκοινωνία. Οπότε από την στιγμή που η γραμμή δεν λειτουργεί, δεν με νοιάζει και από που αρχίζει και πού τελειώνει.

 3. Όσο υπάρχει οικονομική κρίση και κυβερνάνε τραμπούκοι πολιτικοποιημένοι συνδικαλιστές – επίδοξοι βο(υ)λευτές και γίνονται 2-3 24ωρες απεργίες κάθε βδομάδα, είναι γελοίο να συζητάνε για επεκτάσεις ή νέες γραμμές.

  Να κοιτάξουν πρώτα να ιδιωτικοποιήσουν τα ΜΜΜ για να λειτουργήσει σωστά ό,τι ήδη υπάρχει, και μετά οι επεκτάσεις.

  • Λες και οι εργαζόμενοι, σε καιρό κρίσης, τη βρίσκουν να κάνουν απεργίες και να χάνουν κι άλλα λεφτά από τους συρρικνωμένους μισθούς τους και το κάνουν έτσι για πλάα…

   • Οι απεργίες δεν έχουν επηρεάσει καθόλου την πορεία των επεκτάσεων του Μετρό. Τα όποια προβλήματα είναι μόνο πολιτικά και οικονομικά.

Comments are closed.