Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Νοέμβριος 2011

Επόμενη ενημέρωση: Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Δεκέμβριος 2011

Την εκτίμησή του ότι το ζήτημα της καθυστέρησης της παράδοσης των έτοιμων σταθμών του Μετρό της Αθήνας θα λυθεί άμεσα και γρήγορα, εξέφρασε ο νέος υπουργός Υποδομών κ. Μ. Βορίδης. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αλλά ότι πρέπει να διευκρινιστούν οι αποζημιωτικές αξιώσεις που έχει το ελληνικό δημόσιο για τη συμπεριφορά της Siemens στο παρελθόν. Πρόσθεσε, ότι η επίλυση του ζητήματος είναι στην απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου.

Στις 9 Δεκεμβρίου, κατά διάρκεια συζήτησης επερώτησης στην Βουλή, ο υπουργός Υποδομών δήλωσε πως οι συμφωνίες με τη Siemens θα έχουν καταρτιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η πρόοδος των έργων στις επεκτάσεις προς Ελληνικό, Χαϊδάρι και Περιστέρι πλησιάζει πλέον το 100% ενώ εκκρεμεί η προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης από της Siemens. Εξαιτίας του προβλήματος που έχει προκύψει, από την Αττικό Μετρό δεν παραλαμβάνονται 17 συρμοί 3ης γενιάς που επρόκειτο να κινηθούν στους επτά νέους σταθμούς. Η εταιρία χάνει καθημερινά έσοδα 90.000 ευρώ από τους 180.000 επιπλέον επιβάτες που θα εξυπηρετούνταν από τις επεκτάσεις.

Επέκταση γραμμής 2 προς Ελληνικό:

Η επέκταση της γραμμής 2 προς το Ελληνικό περιλαμβάνει 5,5 χλμ υπόγειας γραμμής και 4 νέους Σταθμούς (ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ).

 

 

Επέκταση γραμμής 2 προς Ανθούπολη:
Πρόοδος επέκτασης του Μετρό προς Ανθούπολη, Νοέμβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό
Πρόοδος επέκτασης του Μετρό προς Ανθούπολη, Νοέμβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό
  • Έγινε ενεργοποίηση των υποσταθμών και της ηλεκτροφόρου γραμμής της επέκτασης.
  • Συνεχίζονται οι ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες και δοκιμές της επέκτασης.
Η επέκταση της γραμμής 2 περιλαμβάνει 1,5 χλμ. γραμμής και δύο νέους σταθμούς (ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ). Πρόσφατα προκηρύχθηκε μελέτη για την κατασκευή χώρου στάθμευσης ΙΧ πλησίον του σταθμού Ανθούπολη.

 

Επέκταση γραμμής 3 προς Χαϊδάρι:
Πρόοδος επέκτασης του Μετρό προς Χαϊδάρι, Νοέμβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό
Πρόοδος επέκτασης του Μετρό προς Χαϊδάρι, Νοέμβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοποθέτησης περσίδων στο κτήριο στάθμευσης Ι.Χ. οχημάτων, το οποίο γειτνιάζει με τον Σταθμό του Μετρό.
Η επέκταση της γραμμής 3 προς το Χαϊδάρι περιλαμβάνει 1.5 χλμ. γραμμής με ένα νέο σταθμό (ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ), ένα σταθμό μετεπιβίβασης με χώρο στάθμευσης 380 οχημάτων και το νέο αμαξοστάσιο στον Ελαιώνα.

 

Επέκταση γραμμής 3 προς Πειραιά:

 

Μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Αττικό Μετρό Α.Ε. και της κοινοπραξίας J&P Αβαξ – Ghella SPA – Alstom Transport ώστε στις αρχές του 2012 να αρχίσουν οι εργασίες για την επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό από την Αγία Μαρίνα (Χαϊδάρι) προς τον Πειραιά. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται σε διάστημα 60 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, μέχρι δηλαδή τις αρχές του 2017.

 

Το έργο, προϋπολογισμού 515.000.000 ευρώ, περιλαμβάνει την κατασκευή σήραγγας 7,6 χιλιομέτρων και έξι σταθμών στις περιοχές Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Οταν τεθεί σε λειτουργία θα εξυπηρετεί περισσότερους από 135.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση.

 

Γραμμή 4 του Μετρό:

 

Η Αττικό Μετρό Α.Ε. αποφάσισε πρόσφατα τη διεξαγωγή διαγωνισμού για δύο έργα: την ανάθεση γεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών και μελετών για το τμήμα Ευαγγελισμός – Βύρωνας – Ηλιούπολη (προϋπολογισμού 2.385.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ) και τοπογραφικών μελετών για τα τμήματα Περισσός – Αλσος Βεΐκου και Μαρούσι – Εθνική Οδός (προϋπολογισμού 192.246 ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Οι γεωλογικές έρευνες αποτελούν τμήμα των μελετών που απαιτούνται για τον προσδιορισμό του κατασκευαστικού αντικειμένου του έργου και ουσιαστικά μέσω αυτών εντοπίζεται τι περιέχει το υπέδαφος (π.χ. αρχαιολογικά κτίσματα, σπήλαια κτλ).

Το συνολικό μήκος της γραμμής 4 θα είναι 55 χλμ. και ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός 3,3 δισ. ευρώ. Καθημερινά θα εξυπηρετούνται περίπου 500.000 επιβάτες. Λόγω του μεγέθους του έργου, το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε το «σπάσιμό» του σε τέσσερα τμήματα και τη σταδιακή του υλοποίηση:

  • Α’ φάση: Περισσός – Ευαγγελισμός (11 σταθμοί – 11,3 χλμ.), με προϋπολογισμό 1,3 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι αν βρεθούν χρήματα, θα μπορούσε να προκηρυχθεί στα τέλη του 2012.
  • Β’ φάση: Ευαγγελισμός – Μαρούσι (12 σταθμοί – 13,1 χλμ.). Με προϋπολογισμό 1,35 δισ. ευρώ. Φιλόδοξος ορίζοντας δημοπράτησης, το καλοκαίρι του 2013.
  • Γ’ φάση: Ευαγγελισμός – Βύρωνας (2 σταθμοί, 3 χλμ.), περίπου 250 εκατ. ευρώ.
  • Δ’ φάση: Μαρούσι – Λυκόβρυση (2 σταθμοί, 3,5 χλμ.), περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Έως τα τέλη του 2012 αναμένεται να δημοπρατήσει το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4, το οποίο ξεκινάει από το Αλσος Βεΐκου και καταλήγει στο σταθμό Ευαγγελισμό, καλύπτοντας μια απόσταση 8,5 χλμ. με 9 νέους σταθμούς. Αν και υπάρχει ο κίνδυνος η κατασκευή της γραμμής να σκοντάψει στην έλλειψη χρηματοδότησης, οι μελέτες συνεχίζονται.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει υπόγειο αμαξοστάσιο μετρό στο Γαλάτσι και σύγχρονο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας, ανάλογο με αυτό του Συντάγματος για τις γραμμές 2 και 3. Το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός της γραμμής 4 θα εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 200.000 επιβάτες.

Χάρτης της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά. ΠΗΓΗ: ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.
Χάρτης της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά. ΠΗΓΗ: ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.

Δείτε επίσης: Πρόοδος επεκτάσεων μετρό: Οκτώβριος 2011

Πηγές: Αττικό Μετρό Α.Ε., Υπουργείο Υποδομών, tanea.gr, kathimerini.gr, capital.gr

Προσοχή: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή κειμένων από το athenstransport.com χωρίς άδεια και αναφορά πηγής.

2 Comments

  1. Προ διμήνου ο κ. Μαγκριώτης είχε ανακοινώσει ότι υπήρξε προκήρυξη για την προμήθεια συστήματος ελέγχου των εισιτηρίων στο Μετρό, προκειμένου να μην μπορούν να ταξιδεύουν όσοι δεν έχουν εισιτήριο. Που δημοσιεύτηκε αυτή η προκήρυξη και τι ακριβώς περιείχε; Μήπως είναι ψέμματα;

    • Ο διαγωνισμός για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις μπάρες στο μετρό προκηρύχθηκε από την άνοιξη. Οι προσφορές έχουν κατατεθεί και βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Έχουμε γράψει σχετικά εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Comments are closed.