Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Δεκέμβριος 2011

Επόμενη ενημέρωση: Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Ιανουάριος 2012

Μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να λειτουργήσουν οι 7 νέοι σταθμοί του Μετρό, η παράδοση των οποίων έχει καθυστερήσει λόγω της εμπλοκής της Siemens, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υποδομών κ. Γ. Μαγκριώτη. Πρόκειται για τους σταθμούς Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη και Ελληνικό στην επέκταση της γραμμής 2 προς Ελληνικό, Περιστέρι και Ανθούπολη στην επέκταση της γραμμής 2 προς Περιστέρι και Αγία Μαρίνα στην επέκταση της γραμμής 3 προς Χαϊδάρι.

Ο Υπουργός Υποδομών κ. Μ. Βορίδης δήλωσε ότι οι συμβάσεις της Siemens θα έρθουν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου και κατόπιν θα δοθεί η εντολή στην Βουλή να υπογράψει. Από τη στιγμή της υπογραφής θα απαιτηθούν 6-12 μήνες έως ότου οι σταθμοί παραδοθούν στο κοινό. Σε περίπτωση  υπέρβασης των χρονικών ορίων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ολοκλήρωση των έργων (Ιούνιος του 2012 για την επέκταση προς το Ελληνικό) υπάρχει σημαντικός κίνδυνος απένταξης των έργων και απαίτησης επιστροφής της κοινοτικής συνδρομής (265 εκατ. ευρώ για την επέκταση προς Ελληνικό).

 

Επέκταση γραμμής 2 προς Ελληνικό

Πρόοδος επέκτασης του Μετρό προς Ελληνικό, Δεκέμβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό
Πρόοδος επέκτασης του Μετρό προς Ελληνικό, Δεκέμβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό
  • Εκκρεμεί η ολοκλήρωση των έργων ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμό Άλιμο. Αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες.
  • Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες καθαριότητας σε όλα τα επίπεδα των 4 σταθμών της επέκτασης

Η επέκταση της γραμμής 2 προς το Ελληνικό περιλαμβάνει 5,5 χλμ υπόγειας γραμμής και 4 νέους Σταθμούς (ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ).

 

Επέκταση γραμμής 2 προς Ανθούπολη

Πρόοδος επέκτασης του Μετρό προς Ανθούπολη, Δεκέμβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό
Πρόοδος επέκτασης του Μετρό προς Ανθούπολη, Δεκέμβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες πυρόσβεσης και ύδρευσης και στους δύο σταθμούς
  • Τα έργα ανάπλασης στην επιφάνεια των σταθμών έχουν ολοκληρωθεί.

Η επέκταση της γραμμής 2 περιλαμβάνει 1,5 χλμ. γραμμής και δύο νέους σταθμούς (ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ). Πρόσφατα προκηρύχθηκε μελέτη για την κατασκευή χώρου στάθμευσης ΙΧ πλησίον του σταθμού Ανθούπολη.

 

Επέκταση γραμμής 3 προς Χαϊδάρι

Πρόοδος επέκτασης του Μετρό προς Χαϊδάρι, Δεκέμβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό
Πρόοδος επέκτασης του Μετρό προς Χαϊδάρι, Δεκέμβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό
  • Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Σταθμού
  • Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή δαπέδων ράμπας εισόδου στον Σταθμό Μετεπιβίβασης.
Η επέκταση της γραμμής 3 προς το Χαϊδάρι περιλαμβάνει 1.5 χλμ. γραμμής με ένα νέο σταθμό (ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ), ένα σταθμό μετεπιβίβασης με χώρο στάθμευσης 380 οχημάτων και το νέο αμαξοστάσιο στον Ελαιώνα.

 

Επέκταση γραμμής 3 προς Πειραιά

 

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Αττικό Μετρό Α.Ε. και της κοινοπραξίας J&P Αβαξ – Ghella SPA – Alstom Transport που κέρδισε το διαγωνισμό της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό από την Αγία Μαρίνα (Χαϊδάρι) προς τον Πειραιά. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ η ολοκλήρωσή τους αναμένεται σε διάστημα 60 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, μέχρι δηλαδή τις αρχές του 2017.

Το έργο, προϋπολογισμού 515.000.000 ευρώ, περιλαμβάνει την κατασκευή σήραγγας 7,6 χιλιομέτρων και έξι σταθμών στις περιοχές Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Οταν τεθεί σε λειτουργία θα εξυπηρετεί περισσότερους από 135.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση.

 

Γραμμή 4 του Μετρό

Στα τέλη του 2012 αναμένεται να δημοπρατηθεί το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών κ.  Γ. Μαγκριώτη. Πρόκειται για το τμήμα το  οποίο ξεκινάει από το Άλσος Βεΐκου και καταλήγει στο σταθμό Ευαγγελισμό. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι μελέτες, αν και υπάρχει ο κίνδυνος η κατασκευή της γραμμής να καθυστερήσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, οι μελέτες συνεχίζονται.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει υπόγειο αμαξοστάσιο μετρό στο Γαλάτσι και σύγχρονο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας, ανάλογο με αυτό του Συντάγματος για τις γραμμές 2 και 3. Το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός της γραμμής 4 θα καλύπτει μια απόσταση 8,5 χλμ. με 9 νέους σταθμούς (Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός)Θα εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 200.000 επιβάτες.

Η γραμμή 4 θα έχει συνολικό μήκος 55 χλμ. και θα εκτείνεται από τον Περισσό και το κέντρο της Αθήνας μέχρι την Ηλιούπολη, το Βύρωνα, τη Φιλοθέη,το Μαρούσι και τη Λυκόβρυση. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός θα είναι 3,3 δισ. ευρώ ενώ καθημερινά θα εξυπηρετούνται περίπου 500.000 επιβάτες.

 

Πηγές: Αττικό Μετρό Α.Ε., Υπουργείο Υποδομών, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία

Προσοχή: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή κειμένων από το athenstransport.com χωρίς άδεια και αναφορά πηγής.