Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Ιούνιος – Ιούλιος 2012

Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.
Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά. Μέσα στο προηγούμενο δίμηνο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα συμπληρωματικών γεωτρήσεων, ξεκίνησε η κατάληψη εργοταξιακών χώρων κατά μήκος της επέκτασης και ξεκίνησαν οι αρχαιολογικές έρευνες που προηγούνται των ανασκαφών.

 

Επεκτάσεις προς Ανθούπολη, Ελληνικό και Αγία Μαρίνα

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες για την εγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης των τριών έτοιμων επεκτάσεων και των 7 παγωμένων σταθμών. Στόχος της Αττικό Μετρό είναι οι 7 νέοι σταθμοί να παραδοθούν στο κοινό από την άνοιξη έως το καλοκαίρι του 2013.

Πιο συγκεκριμένα, οι σταθμοί της επέκτασης της γραμμής 2 προς Ανθούπολη (Περιστέρι, Ανθούπολη) αναμένεται να παραδοθούν το Φεβρουάριο-Μάρτιο, οι σταθμοί της επέκτασης της ίδιας γραμμής προς Ελληνικό (Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό) στις αρχές του καλοκαιριού, και τέλος οι σταθμός Αγία Μαρίνα (Χαϊδάρι) της επέκτασης της γραμμής 3 αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του καλοκαιριού του 2013.

 

Επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά

Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.
Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.

 

Η κατασκευή της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό από το Χαϊδάρι προς το κέντρο του Πειραιά θα είναι ίσως το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό έργο στην Αττική το οποίο θα βρίσκεται σε εξέλιξη για τα υπόλοιπα χρόνια. Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Αττικό Μετρό και κοινοπραξίας  J&P Αβαξ–Ghella SPA–Alstom Transport τον περασμένο Μάρτιο, ξεκίνησαν οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή του έργου.

Οι συμπληρωματικές γεωτρήσεις κατά μήκος της επέκτασης ολοκληρώθηκαν, ενώ οι οριστικές μελέτες για την επέκταση θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Φεβρουάριο του 2013. Το προηγούμενο δίμηνο ξεκίνησε η εργοταξιακή  κατάληψη χώρων κατά μήκους της επέκτασης και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας (που θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης του Μηχανήματος Διάνοιξης Σήραγγας με κατεύθυνση προς τον Πειραιά), και στους σταθμούς Κορυδαλλός και Νίκαια.

Δείτε τα σχεδιαγράμματα αποκατάστασης επιφανείας των σταθμών της επέκτασης προς Πειραιά

Η εργοταξιακή κατάληψη περιλαμβάνει εργασίες παράκαμψης των δικτύων κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ κ.λπ.), ενώ στη συνέχεια ακολουθούν αρχαιολογικές έρευνες οι οποίες μπορεί να έχουν πολύμηνη διάρκεια ανάλογα με την ποσότητα και ποιότητα των ευρημάτων. Η αρχαιολογική έρευνα έχει ήδη ξεκινήσει στο φρεάτιο εκκίνησης του Μηχανήματος Διάνοιξης Σηράγγων (Μετροπόντικα) στη περιοχή της Αγίας Βαρβάρας ώστε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2013 όταν θα φτάσει ο μετροπόντικας από το εξωτερικό. 

Διαβάστε το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής της επέκτασης του Μετρό προς τον Πειραιά

Η ολοκλήρωση της επέκτασης του Μετρό προς τον Πειραιά αναμένεται το 2017, εφόσον δεν υπάρξουν μελλοντικές καθυστερήσεις.

Η επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά έχει μήκος 7,6 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 6 νέους σταθμούς: Αγία ΒαρβάραΚορυδαλλόςΝίκαιαΜανιάτικαΠειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Όταν τεθεί σε λειτουργία θα εξυπηρετεί περισσότερους από 135.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση, ενώ με την οριστική ολοκλήρωση της γραμμής, θα είναι εφικτή η απευθείας σύνδεση του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλοςμε το λιμάνι του Πειραιά μέσα σε λιγότερο από μία ώρα.

 

Γραμμή 4 του Μετρό – Άλλα έργα της Αττικό Μετρό

  • Απομακρύνεται το ενδεχόμενο η δημοπράτηση του πρώτου τμήματος (από το Άλσος Βεΐκου μέχρι τον Ευαγγελισμό) της γραμμής 4 του Μετρό να γίνει μέσα στο 2013.  Η Αττικό Μετρό συνεχίζει τις μελέτες, ενώ αναζητείται νέος χώρος για την κατασκευή του αμαξοστασίου της γραμμής αφού, όπως έγινε γνωστό, αυτό δεν θα είναι τελικά εφικτό να κατασκευαστεί εντός του Άλσους Βεΐκου καθώς η περιοχή αυτή είναι χαρακτηρισμένη ως δασική.Το τμήμα Άλσος Βεΐκου- Ευαγγελισμός της γραμμής 4, προϋπολογισμού 1 δις ευρώ,  θα καλύπτει μια απόσταση 8,5 χλμ. με 9 νέους σταθμούς (Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός)Θα εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 200.000 επιβάτες στους Δήμους Γαλατσίου και Αθηναίων.

    Η γραμμή 4 θα έχει συνολικό μήκος 33 χλμ. με 29 νέους σταθμούς και σχεδιάζεται να εξυπηρετήσει ιδιαίτερα πυκνοδοµηµένες περιοχές, όπως Γαλάτσι, Κυψέλη, Εξάρχεια, Παγκράτι, Βύρωνα, Ζωγράφου, Ιλίσια, Ψυχικό, Χαλάνδρι, Μαρούσι κ.ά.  Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του συνόλου του έργου θα είναι 3,3 δισ. ευρώ ενώ καθημερινά θα εξυπηρετούνται περίπου 500.000 επιβάτες.

  • Επέκταση γραμμής 2 προς Ίλιον: Μετά το 2014 αναμένεται η δημοπράτηση της επέκτασης της γραμμή 2 από την Ανθούπολη προς το Ίλιον. Η χρηματοδότηση δεν έχει εξασφαλισθεί ακόμη αλλά είναι πιθανό να προέρχεται από το Ε’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Το μήκος της επέκτασης είναι  4 χλμ και θα περιλαμβάνει 3 σταθμούς (Κηπούπολη, Πετρούπολη, Ίλιον). Το έργο βρίσκεται στη φάση των μελετών.
  • Υπογειοποίηση του τμήματος Φάληρο – Πειραιάς της γραμμής 1 (ΗΣΑΠ): Εκτός χρηματοδότησης ΕΣΠΑ έμεινε το έργο της υπογειοποίησης του τμήματος αυτού της γραμμής 1 και έτσι η κατασκευή του αναμένεται να καθυστερήσει αρκετά. Στο έργο περιλαμβάνεται και η κατασκευή του σταθμού Καμίνια στο μέσο της διαδρομής.
  • Επέκταση του Τραμ από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας προς το λιμάνι του Πειραιά: Η υπογραφή της σύμβασης από τον υπουργό υποδομών εκκρεμεί για την έναρξη των εργασιών για την επέκταση του Τραμ προς το λιμάνι του Πειραιά. Από τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης (λογικά μέσα στο 2012), θα απαιτηθούν 2 περίπου χρόνια για την κατασκευή του έργου. Η νέα γραμμή 5,4 χλμ θα συνδέει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με το λιμάνι του Πειραιά και αναμένεται να ενισχύσει την επιβατική κίνηση του μέσου σταθερής τροχιάς κατά 25.000 άτομα, συμβάλοντας στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης.
  • Κατασκευή του νέου σταθμού ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα: Η Αττικό Μετρό θα αναλάβει το ρόλο του τεχνικού συντονιστή των μελετών και της κατασκευής του νέου σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων, πάνω από το νέο αμαξοστάσιο του Μετρό στον Ελαιώνα. Στις 30 Μαΐου υπεγράφησύμφωνο συνεργασίας της Αττικό Μετρό, του Δήμου Αιγάλεω και των ΚΤΕΛ για διευκόλυνση των διαδικασιών. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από ιδιώτες (ΚΤΕΛ).

Δείτε επίσης: Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Απρίλιος – Μάιος 2012

Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε. 

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.