7-10 Σεπτεμβρίου: Κλείνουν νωρίτερα σταθμοί στη γραμμή 3 του Μετρό – Κυκλοφορία ειδικής λεωφορειακής γραμμής

0
Συνεχίζονται τα έργα αντικατάστασης σιδηροτροχιών στη Γραμμή 3 του Μετρό της Αθήνας, με τις εργασίες να εκτελούνται από τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου στο τμήμα «Ελαιώνας - Μοναστηράκι», όπου και θα εφαρμόζονται τις νυχτερινές ώρες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ειδικότερα, από την Δευτέρα 07/09 έως και την Πέμπτη 10/09 οι σταθμοί «Ελαιώνας»,...

Παίρνουν πίσω την κατάργηση του Safe Bus – «Συνεχίστε να το χρησιμοποιείτε», ζητά τώρα η ΟΣΥ από τους οδηγούς

Share

    Μπρος-πίσω έκανε η ΟΣΥ με το Safe Bus, την εφαρμογή που συλλέγει στοιχεία για την οδηγική συμπεριφορά των οδηγών, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες οι οδηγοί έλαβαν δύο αντικρουόμενα μηνύματα για την τύχη της εφαρμογής. Αν και αρχικά ενημερώθηκαν ότι στις 31 Αυγούστου ολοκληρώνεται το «πιλοτικό έργο τηλεματικής και αξιολόγησης οδηγικής συμπεριφοράς» και ότι η εφαρμογή θα απενεργοποιηθεί, ζητώντας τους να την απεγκαταστήσουν, την περασμένη Πέμπτη έλαβαν νέο μήνυμα που τους ενημερώνει ότι το Safe Bus «λειτουργεί κανονικά», ενώ τους προτρέπει να συνδεθούν για να δουν τα δεδομένα τους.

    Σύμφωνα με την ΟΣΥ, το πρώτο μήνυμα εστάλη από την εφαρμογή «εκ παραδρομής» στους οδηγούς, λόγω της ολοκλήρωσης της προηγούμενης σύμβασης. Πηγές της εταιρείας αναφέρουν ότι το πιλοτικό πρόγραμμα συνεχίζεται μέσω επέκτασης της σύμβασης, χωρίς επιπλέον κόστος για την ΟΣΥ.

    Στόχος της συνέχισης του προγράμματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η συγκέντρωση στοιχείων για την οδηγική συμπεριφορά, τα οποία θα αξιοποιούνται στο πλαίσιο των πολιτικών εκπαίδευσης των οδηγών και σε καμία περίπτωση η ατομική αξιολόγηση του προσωπικού της εταιρείας.

    Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχυον υπογραφεί δύο συμβάσεις μεταξύ της ΟΣΥ και της ελληνικής εταιρεία OSeven, που ανέπτυξε το SafeBus, με κόστος 35.340 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ έκαστη. Η νέα παράταση πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν συνεπάγεται πρόσθετη δαπάνη για την εταιρεία.

    Η νέα εξέλιξη πάντως δημιουργεί ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τη νέα φάση του προγράμματος. Το Athens Transport ζήτησε να πληροφορηθεί σχετικά με τη νέα σύμβαση αλλά και την εξέλιξη της πιλοτικής λειτουργίας του Safe Bus, αλλά αρκετές λεπτομέρειες δεν ήταν διαθέσιμες. Ανάμεσα σε αυτές, το ποσοστό των οδηγών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή (τον περασμένο Απρίλιο ανέρχοταν σε 30%), η προβλεπόμενη διάρκεια της πιλοτικής λειτουργίας, οι όροι της δωρεάν παράτασης της σύμβασης, αλλά και το πότε ακριβώς ζητήθηκε και συμφωνήθηκε η παράταση αυτή.

    Το SafeBus είχε παρουσιαστεί το 2025 ως πιλοτικό εργαλείο για την παρακολούθηση της οδηγικής συμπεριφοράς, με την εφαρμογή να καταγράφει μεταξύ άλλων την ταχύτητα, το φρενάρισμα, την επιτάχυνση και τη χρήση κινητού. Στις αρχές του 2026 η ΟΣΥ ζήτησε από τους οδηγούς να την εγκαταστήσουν στα κινητά τους τηλέφωνα, χαρακτηρίζοντας τη χρήση της υποχρεωτική.

    Έκτοτε, υπήρξαν αντιδράσεις από τους οδηγούς για ζητήματα προσωπικών δεδομένων, καθώς, μεταξύ άλλων, η εγκατάσταση της εφαρμογής απαιτεί τη χρήση προσωπικού κινητού τηλεφώνου, ενώ είχαν εκφραστεί και ανησυχίες για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της εργασίας τους.

    Το γεγονός πάντως πως μέχρι και σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστά βασικά στοιχεία για την εξέλιξη του προγράμματος, καθιστά δύσκολο να αποτιμηθεί η χρησιμότητά του.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα