Υπεγράφη η σύμβαση για την επέκταση του Τραμ προς τον Πειραιά

Η επέκταση του Τραμ προς το λιμάνι του Πειραιά
Η επέκταση του Τραμ προς το λιμάνι του Πειραιά

Ενημέρωση 14 Ιανουαρίου:

Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση για την επέκταση του Τραμ προς τον Πειραιά από τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Αττικό Μετρό Α.Ε. κ. Χρήστο Τσίτουρα και τον κ. Δημήτριο Ντινόπουλο, εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.. Ο υπουργός δήλωσε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως και η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται σε 2 χρόνια.

Η κατασκευή του έργου πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί σε 25 μήνες, ενώ παράλληλα η Αττικό Μετρό Α.Ε., θα προμηθευθεί, με διεθνή διαγωνισμό, 25 νέα οχήματα Τραμ προκειμένου να υποστηρίξουν τη νέα επέκταση.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό Α.Ε. κ. Χρήστος Τσίτουρας τόνισε : «Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη επένδυση που γίνεται στο Πειραιά, ο οποίος σε λίγα χρόνια θα διαθέτει Μετρό και ΤΡΑΜ για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του και των ταξιδιωτών. Εκτός από την συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση οι περιοχές του Πειραιά θα αναβαθμισθούν σημαντικά καθώς η Αττικό Μετρό Α.Ε. θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της περιοχής διέλευσης με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, όπου προβλέπεται να φυτευτούν 1.200 δένδρα και την ανάπλαση πάρκων καθώς και την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος αποκομιδής των απορριμμάτων με υπόγειους κάδους συλλογής. Επίσης, στο πρώτο στάδιο εφαρμογής του έργου περιλαμβάνονται οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση της πόλης του Πειραιά και των κατοίκων της.

————————————————————————————-

Μόνο η υπογραφή της σύμβασης μέσα στις επόμενες ημέρες απομένει για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή της επέκτασης της γραμμής του Τραμ από το ΣΕΦ προς το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση της αρμόδια επιτροπής της Βουλής από τον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σταύρο Καλογιάννη και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό ΑΕ κ. Χρήστο Τσίτουρα.

Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2013 και να ολοκληρωθεί σε 25 μήνες, ενώ παράλληλα η Αττικό Μετρό ΑΕ, θα προμηθευθεί, με Διεθνή Διαγωνισμό, 25 νέα οχήματα Τραμ προκειμένου να υποστηρίξουν την νέα επέκταση.

Σε καθημερινή βάση προβλέπεται να εξυπηρετούνται 35.000 επιβάτες, ενώ η απόσταση από το Λιμάνι έως το ΣΕΦ θα καλύπτεται μόλις σε 8 λεπτά.

Παράλληλα με την κατασκευή της επέκτασης του Τραμ προς τον Πειραιά, η Αττικό Μετρό ΑΕ θα πραγματοποιήσει μια σειρά απαραίτητων
μονοδρομήσεων, καθώς και σημαντικά έργα ανάπλασης ελεύθερων κεντρικών χώρων και πλατειών του Πειραιά σε συνεργασία και με τη Δημοτική Αρχή Πειραιά. Επίσης, η Αττικό Μετρό ΑΕ θα ενισχύσει την ζώνη πρασίνου κατά μήκος της νέας Γραμμής Τραμ με 1.200 δένδρα και θα εγκαταστήσει ένα σύγχρονο σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων με υπόγειους κάδους συλλογής.

Εκτός των προαναφερομένων έργων αναβάθμισης του κέντρου του Πειραιά, η λειτουργία της επέκτασης της Γραμμής του Τραμ υπολογίζεται ότι θα μειώσει την κυκλοφορία των ΙΧ οχημάτων κατά 15.000 σε ημερήσια βάση, με αντίστοιχη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και την ηχορύπανσης σε κεντρικές οδούς του Λιμανιού.

Ο διαγωνισμός για την κατασκευή της επέκτασης, ύψους 91.808.500 €, είχε διεξαχθεί το 2009 και ανέδειξε μειοδότη την Θέμελη Α.Ε. Στη συνέχεια όμως, η ΤΡΑΜ Α.Ε. ανέθεσε το έργο στον τέταρτο μειοδότη με συνέπεια να κατατεθούν δικαστικές προσφυγές από την κατασκευαστική εταιρία που καθυστέρησαν το έργο για 3 χρόνια.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και η Αττικό Μετρό Α.Ε. προωθούν τις επόμενες επεκτάσεις του δικτύου Τραμ που έχουν ως εξής:

  • Β΄στάδιο επέκτασης προς Καλλίπολη
  • Γ’ στάδιο επέκτασης προς Κερατσίνι και Πέραμα
  • Επέκταση προς Αργυρούπολη (Ελληνικό – Αμαξοστάσιο – Αργυρούπολη)
  • Επέκταση από Σύνταγμα έως Πλατεία Αιγύπτου (Πεδίον του Άρεως)

Διαβάστε αναλυτικά για τις υπόλοιπες επεκτάσεις του Τραμ: Ξεπαγώνει η επέκταση του Τραμ προς τον Πειραιά

Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.