Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Δεκέμβριος 2012 – Ιανουάριος 2013

Επέκταση της γραμμής 3 προς τον Πειραιά. Πηγή: ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.
Επέκταση της γραμμής 3 προς τον Πειραιά. Πηγή: ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.

Δύο μήνες απομένουν για την παράδοση των πρώτων 2 νέων σταθμών του Μετρό της Αθήνας (εκ των 7 που προβλέπεται να παραδοθούν μέσα στο 2013). Προς το παρόν παραμένει άγνωστο αν οι επί τρεις εβδομάδες απεργίας του προσωπικού της Αττικό Μετρό Α.Ε. θα επηρεάσουν την παράδοση των επεκτάσεων,  αν και στο παρελθόν ποτέ δεν έχει τηρηθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα με ακρίβεια.

Το ισχύον χρονοδιάγραμμα όπως επιβεβαιώθηκε το Δεκέμβριο από τον Υπουργό Υποδομών έχει ως εξής:

  • Επέκταση γραμμής 2 προς Ανθούπολη (σταθμοί Περιστέρι και Ανθούπολη): Απρίλιος 2013
  • Επέκταση γραμμής 2 προς Ελληνικό (σταθμοί Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη και Ελληνικό): Ιούλιος 2013
  • Επέκταση γραμμής 3 προς Χαϊδάρι (σταθμός Αγία Μαρίνα): Σεπτέμβριος 2013

Όσον αφορά την επέκταση της γραμμής 3 από την Αγία Μαρίνα προς τον Πειραιά, οι εργασίες συνεχίζονται  χωρίς προς το παρόν να έχουν παρουσιαστεί σημαντικά προβλήματα (με εξαίρεση την απεργία στην Αττικό Μετρό Α.Ε.). Αυτές τις μέρες αναμένεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης της δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 250.000.000 ευρώ που θα χρηματοδοτήσει την επέκταση.

Επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά. Πηγή: ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.
Επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά. Πηγή: ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.

Η πρόοδος των έργων της επέκτασης έχει ως εξής:

  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής του φρέατος εκκίνησης του Μηχανήματος Διάνοιξης Σηράγγων (μετροπόντικας). Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές εργασίες χωρίς προβλήματα. Η έλευση του μετροπόντικα αναμένεται στα μέσα του έτους. 
  • Ολοκληρώθηκαν όλες οι αποξηλώσεις αντικειμένων, μεταφορά περιπτέρων καθώς και οι μεταφυτεύσεις στους 6 Σταθμούς του έργου και σε εξέλιξη βρίσκεται η αρχαιολογική έρευνα και οι παρακάμψεις δικτύων κοινής ωφελείας.
  • Σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται η μετατόπιση των δικτύων κοινής ωφελείας στο σταθμό Αγ. Βαρβάρα.
  • Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της κυκλοφοριακής παράκαμψης στο σταθμό Κορυδαλλός. Λόγω των έργων βρίσκονται σε ισχύ τροποποιήσεις πολλών λεωφορειακών γραμμών που διέρχονται από το Δήμο Κορυδαλλού.
  • Ολοκληρώθηκε η εργοταξιακή κατάληψη στην περιοχή του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά καθώς και στο σταθμό Μανιάτικα.

Η επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά έχει μήκος 7,6 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 6 νέους σταθμούς: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, ΝίκαιαΜανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Όταν τεθεί σε λειτουργία -το 2017 συμφωνα με το σημερινό χρονοδιάγραμμα- θα εξυπηρετεί περισσότερους από 135.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση, ενώ με την οριστική ολοκλήρωση της γραμμής, θα είναι εφικτή η απευθείας σύνδεση του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος με το λιμάνι του Πειραιά μέσα σε λιγότερο από μία ώρα.

Επέκταση του Τραμ προς τον Πειραιά

Στις 14 Ιανουαρίου υπεγράφη η σύμβαση της Αττικό Μετρό με την ανάδοχο εταιρία ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. για την κατασκευή της επέκτασης του Τραμ από το Σ.Ε.Φ. προς το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στην άνοιξη και θα διαρκέσουν 25 μήνες ενώ παράλληλα η Αττικό Μετρό, θα προμηθευθεί, με Διεθνή Διαγωνισμό, 25 νέα οχήματα Τραμ προκειμένου να υποστηρίξουν τη νέα επέκταση.

Σε καθημερινή βάση προβλέπεται να εξυπηρετούνται 35.000 επιβάτες, ενώ η απόσταση από το Λιμάνι έως το ΣΕΦ θα καλύπτεται σε 8 λεπτά.

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

3 Comments

  1. Ξέρουμε που θα βρίσκεται ο τερματικός σταθμός στον Πειραιά. Ρωτάω γιατί ενώ επίσημα έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι το Δημοτικό Θέατρο, ωστόσο έχει δημιουργηθεί εργοτάξιο (με ένδειξη Έργα Μετρό) 300 μέτρα παρακάτω επι της Γρ. Λαμπράκη στο ύψος του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχετε κάποια περαιτέρω ενημέρωση επί του θέματος; Ευχαριστώ.

    • Ο τερματικός σταθμός θα είναι στο Δημοτικό Θέατρο αλλά οι γραμμές δεν θα τελειώνουν εκεί. Λίγα μέτρα πιο κάτω θα κατασκευαστεί αμαξοστάσιο ώστε να σταθμεύουν τουλάχιστον 2 (αν όχι περισσότερα) τρένα κάθε βράδυ. Το ίδιο φρεάτιο λογικά θα είναι και το σημείο εξόδου του μετροπόντικα όταν ολοκληρώσει την εκσκαφή φτάνοντας τον Πειραιά.

  2. το καλο που τους θελω να μην καθυστερησουν κ αλλο την επεκταση προσ ελληνικο. μπουχτησαμε πια .

Comments are closed.