Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου: Στάση εργασίας σε Μετρό, ΗΣΑΠ – Δείτε τα τελευταία δρομολόγια

0
Σε προειδοποιητική στάση εργασίας σε Μετρό και ΗΣΑΠ αποφάσισαν να προχωρήσουν την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024 σωματεία εργαζομένων στην ΣΤΑ.ΣΥ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας. Αναλυτικά, οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν: Γραμμή 1 (Πειραιάς – Κηφισιά):  από Κηφισιά και...

Έπρεπε ο οδηγός του Λεωφορείου να κατεβάσει τον ηλικιωμένο με το καρότσι λαϊκής;

Share

    Μία ιστορία από αυτές που συχνά βλέπουν στην καθημερινότητά τους οι επιβάτες στα λεωφορεία της Αθήνας διαβάζουμε στο blog itstoriesnew.wordpress.com.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το περιστατικό εκτυλίχθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 13 Απριλίου σε λεωφορείο της γραμμής 220, στην αφετηρία των Άνω Ιλισίων. Ο οδηγός του Λεωφορείου προσπάθησε να αποτρέψει έναν ηλικιωμένο που κουβαλούσε ένα άδειο και κλειστό καρότσι λαϊκής να ανέβει στο λεωφορείο. Ο άνδρας επιβιβάστηκε παρόλα αυτά, ενώ ο οδηγός συνέχισε να του ζητάει να κατέβει. Οι περισσότεροι επιβάτες πήραν το μέρος του ηλικιωμένου, λέγοντας πως δεν τους ενοχλεί το καρότσι της λαϊκής.

    Ο οδηγός όμως, ανένδοτος, συνέχισε να φωνάζει πως αν δεν κατέβει ο ανεπιθύμητος επιβάτης, το λεωφορείο δεν θα ξεκινήσει για το δρομολόγιο. Υποστήριξε τη θέση του επικαλούμενος τον κανονισμό: «Ο κανονισμός απαγορεύει τα καρότσια και αν κάποιος από τους επιβάτες τον καταγγείλει θα βρει το μπελά του».

    Βλέποντας ότι ο ηλικιωμένος παρέμενε αμετακίνητος, αποφάσισε να καλέσει την αστυνομία η οποία και έφτασε γρήγορα. Αφού οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν από τον οδηγό και είδαν τον ηλικιωμένο, πρότειναν να τοποθετηθεί το καρότσι σε ασφαλές σημείο δίπλα στον οδηγό για όσο διαρκέσει η διαδρομή, έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τους επιβάτες. Ο οδηγός δέχτηκε τελικά την πρόταση των αστυνομικών και το δρομολόγιο ξεκίνησε με τον οδηγό εμφανώς νευριασμένο καθώς δεν έγινε «το σωστό», δηλαδή αυτό που υποστήριζε.

    Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που οδηγός λεωφορείου έχει απαγορεύσει την είσοδο σε επιβάτη λόγω της αποσκευής του. Καρότσια λαϊκής, σπαστά ποδήλατα, και άλλα αντικείμενα ακανόνιστου σχήματος αποτελούν κόκκινο πανί για τους οδηγούς. Ας δούμε όμως τη λέει πραγματικά ο κανονισμός που επικαλέστηκε ο οδηγός.

    Σύμφωνα με τον το Χάρτη Υποχρεώσεων προς τους Καταναλωτές (Χ.Υ.Κ.) των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όπως έχει εκδοθεί από τον ΟΑΣΑ και εγκριθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση, ισχύουν τα παρακάτω:

    Επιτρέπεται η μεταφορά αποσκευών μέχρι το πολύ διαστάσεων βαλίτσας, δηλαδή μέχρι 100x60x25 εκατ. μέτρου και αντικειμένων μήκους μέχρι 170 εκατ. μέτρου και εφόσον ο κάτοχός τους μπορεί να τα μεταφέρει μόνος του.

    Οι αποσκευές θα πρέπει να τοποθετούνται στους ελεύθερους χώρους των οχημάτων, εκτός των διαδρόμων, των σημείων εισόδου-εξόδου των επιβατών και επικύρωσης εισιτηρίων, ώστε να μην εμποδίζεται η διέλευση των υπόλοιπων επιβατών. Μικροαποσκευές (π.χ. σακίδια) θα πρέπει να κρατούνται και όχι να φέρονται.

    Η μεταφορά καροτσιών λαϊκής επιτρέπεται κατά την κρίση του οδηγού ή άλλου εντεταλμένου οργάνου της εταιρείας παροχής συγκοινωνιακού έργου, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες πληρότητας του οχήματος και την ασφάλεια των επιβατών. Μέγιστος αριθμός μεταφερόμενων καροτσιών ανά όχημα είναι δύο (2) για τα κανονικά και αρθρωτά λεωφορεία και ένα (1) για τα MIDI λεωφορεία.

    Η επιβίβαση / αποβίβαση επιβατών με αποσκευές σε λεωφορεία ή τρόλλεϋ γίνεται μόνο από τη μεσαία (-ες) θύρα (-ες). Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι επιβάτες θα πρέπει να βρίσκονται δίπλα στις αποσκευές τους και να φροντίζουν για τη μη πρόκληση τραυματισμού ή όχλησης άλλων επιβατών.

    Δεν επιτρέπεται η μεταφορά εύφλεκτων, επικίνδυνων, αιχμηρών, δηλητηριωδών, ρυπαρών ή δύσοσμων υλών, υλικών και αντικειμένων.

    Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα καρότσια λαϊκής σαφώς και επιτρέπονται εντός των λεωφορείων εφόσον δεν δημιουργούν πρόβλημα στην ασφάλεια των επιβατών. Η κρίση όμως για το κατά πόσο ένα καρότσι δημιουργεί πρόβλημα ή όχι ανήκει στον οδηγό του οχήματος.

    Είναι άγνωστο αν ο παραπάνω οδηγός αγνοούσε τον κανονισμό ή απλά θέλησε να επιβάλει την θέλησή του στον ηλικιωμένο (θέμα τυπικότητας δεν τίθεται εφόσον τα λεγόμενα του περί απαγόρευσης των καροτσιών δεν ισχύουν). Βλέποντας όμως ανάλογα περιστατικά, με οδηγούς λεωφορείων να απευθύνονται απαξιωτικά σε επιβάτες δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό που οφείλεται στην παραξενιά ή τον αντιεπαγγελματισμό ενός οδηγού.

    Μας δημιουργείται η απορία αν ο ΟΑΣΑ ή η πρώην ΕΘΕΛ (τώρα ΟΣΥ) έχουν ποτέ σκεφτεί να προχωρήσουν σε σεμινάρια επιμόρφωσης του προσωπικού τους όσον αφορά την εξυπηρέτηση και την επικοινωνία με τους επιβάτες. Επίσης, υπάρχει κάποιο σύστημα αξιολόγησης που να βασίζεται στην πραγματική απόδοσή τους και όχι μόνο στο κατά πόσο καθυστερούν να προσέλθουν στην εργασία τους; Τυχόν παράπονα επιβατών για την αντιμετώπισή τους από οδηγούς, ελεγκτές, εκδότες εισιτηρίων και σταθμάρχες λαμβάνονται υπόψη; Ενδιαφέρονται οι συγκοινωνιακοί φορείς για την βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι οδικές αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας ή θεωρούν ότι η πλειονότητα των επιβατών Λεωφορείων είναι ικανοποιημένοι από τις μετακινήσεις τους;

    Δείτε επίσης: Σχετικά με τη μεταφορά σπαστών ποδηλάτων με Λεωφορεία και Τρόλεϊ

    Πηγή: itstoriesnew.wordpress.com, φωτογραφία: tovima.gr

    Creative Commons License

    Το παραπάνω κείμενο χορηγείται με άδεια 
    Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα