Πειραματικά, 3 γραμμές του ΟΑΣΑ θα περνούν στην ώρα τους!

Και να που φτάσαμε στο σημείο η σωστή λειτουργία μίας λεωφορειακής γραμμής να είναι είδηση. Ο ΟΑΣΑ, σε συνεργασία με την ΟΣΥ, ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός ειδικού, πειραματικού προγράμματος λειτουργίας για 2 λεωφορειακές γραμμές και μία γραμμή τρόλεϊ. Οι γραμμές είναι:

Το πείραμα στην λειτουργία των 3 αυτών γραμμών είναι ότι θα δοκιμαστεί να λειτουργήσουν σωστά! Τα λεωφορεία θα περνάνε στην ώρα τους αφού θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εκτέλεση με ακρίβεια και στη κανονικότητα όλων των προγραμματισμένων δρομολογίων.

Επίσης θα υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση του επιβάτη στις αφετηρίες και τα τέρματα. Για το σκοπό αυτό μάλιστα θα τυπωθούν ενημερωτικά φυλλάδια με τις ώρες αναχώρησης των δρομολογίων και χάρτες της διαδρομής. Δείτε για παράδειγμα το φυλλάδιο για τη γραμμή 302 (αν και φοβάμαι ότι χρησιμοποίησαν λάθος εργαλείο του MS Paint για το σχεδιασμό της διαδρομής).

Τέλος, εντός των οχημάτων, θα υπάρχει αυξημένη επιμέλεια στη λειτουργικότητα (μακάρι να λειτουργεί ο κλιματισμός) και την καθαριότητα.

Αν χρησιμοποιήσετε κάποια από τις 3 αυτές γραμμές τις επόμενες μέρες, μπορείτε να μας γράψετε τις εντυπώσεις σας.

Πηγή: ΟΑΣΑ

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

12 Comments

 1. 1.αφού πήγε τέλεια η ακριβής τήρηση των δρομολογίων και η φωνητική αναγγελία των στάσεων (για το πρώτο δεν ξέρω αλλά το δεύτερο έχει γίνει γλυκιά ανάμνηση καιρό τώρα) στο τρόλει 6, είπαν οτι θα βάλουν και free wifi…γιατί έχω την ιδέα οτι η σύνδεση θα γίνεται και εγώ θα έχω ήδη κατέβει???
  2. προχθές μπήκα σε ένα τοπικό λεωφορείο στον Πειραιά που είχε πινακίδα “είσοδος μόνο από την μπροστινή πόρτα”. μπαίνοντας κάνω την κίνηση να βγάλω την κάρτα απεριορίστων και να την δείξω στον οδηγό. αυτός επιδεκτικά με αγνοεί, κλείνει γρήγορα την πόρτα και γκαζώνει…

  ακόμα προσπαθώ να καταλάβω ποιος κοροϊδεύει ποιον…

 2. Άρα δηλαδή θα κάνουν πειραματικά αυτά που σε άλλες πόλεις έχει εδώ και πολύ καιρό; Σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κατερίνη και σε πολλές ακόμη επαρχιακές πόλεις, στις περισσότερες στάσεις έχει πίνακες χρόνου άφιξης των λεωφορείων, μέσα στα οχήματα ανακοινώνεται ηχητικά ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ η επόμενη στάση και παράλληλα και άλλα μηνύματα. Δηλαδή στην Αθήνα για ποιό λόγο αυτό πρέπει να εκτελείται πειραματικά; Μήπως δεν υπάρχει γνώση ή μήπως εδώ ξίνονται περισσότερο απο τις άλλες πόλεις;

 3. ξαναμπήκα στο τρόλει 6 προχθές το βράδυ. η φωτεινή πινακίδα που λογικά θα ανέγραφε τη κάθε στάση έγραφε κινέζικα και η ηχητική ανακοίνωση των στάσεων έγινε παρελθόν…
  τόσο πολύ κρατάει η αναβάθμιση των ΜΜΜ

 4. σήμερα το πρωί πήρα το τρόλει 6. δεν ξέρω αν πέρασε σύμφωνα με το πρόγραμμα. η διαφορά είναι πως έχουν βάλει αναγγελία της επόμενης στάσης (ακουστική και όχι οπτική) και έχουν αναρτήσει 2 χάρτες του δρομολογίου.
  εγώ μπήκα από τη πίσω πόρτα, οπότε δεν μου έγινε έλεγχος εισιτηρίου από τον οδηγό. επίσης δεν διέκρινα καμιά διαφορά στην καθαριότητα.

 5. Η πειραματική λειτουργία που ξεκίνησε από σήμερα σε αυτές τις γραμμές συνίσταται στα εξής:
  1. Εγκατάσταση ηλεκτρονικής μπάρας στην πρώτη πόρτα του οχήματος, η οποία ανοίγει είτε με ακύρωση εισιτήριου, είτε χειροκίνητα από τον οδηγό, σε περίπτωση χρηστών κάρτας απεριορίστων διαδρομών.
  2. Δρομολόγηση οχημάτων νέου τύπου (Irisbus Citelis για τις 302 και Α8).
  3. Ανάρτηση εντός του οχήματος της διαδρομής και των στάσεων της κάθε γραμμής, καθώς και των σημείων που υπάρχει ανταπόκριση με άλλα μέσα. (εφαρμόζονταν μόνο στα εξπρές Αεροδρομίου έως σήμερα)
  4. Επιμελής καθαρισμός των οχημάτων.
  5. Αντικατάσταση των στύλων των στάσεων των γραμμών αυτών και ανάρτηση εκτιμώμενων ωρών διέλευσης.
  Και ενδεχομένως και άλλα, που μπορεί να ξεχνάω αυτή τη στιγμή.

  Σίγουρα το να ακούγεται εν έτει 2013, σε χώρα της Ε.Ε., ότι γίνονται αυτά ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ, είναι για γέλια. Αλλά ας γίνει η αρχή και βλέπουμε.

  Βέβαια, απαιτεί συμβολή όλων! Οι επιβάτες να μάθουμε να σεβόμαστε το όχημα, το οποίο αποτελεί δημόσια περιουσία (η ΟΣΥ είναι κρατική ΑΕ), οι οδηγοί να μάθουν αφενός να συμπεριφέρονται και αφετέρου να εφαρμόζουν τις εντολές που τους δίνονται (υποχρεωτική είσοδος από την πρώτη πόρτα) και η ΟΣΥ να μεριμνά αφενός για οχήματα που δε θα παθαίνουν βλάβη στα μισά του δρομολογίου και αφετέρου για δρομολόγηση του απαιτούμενου αριθμού (σε πολλές γραμμές λείπουν βάρδιες, εξ’ ου και κάτι τρελές χρονοαποστάσεις).

  • Σχετικά με το σεβασμό της δημόσιας περιουσίας: σε λεωφορεία, τα οποία εκτελούν τοπικά δρομολόγια στην Αγγλία, υπάρχουν πινακίδες στο εσωτερικό τους που προτρέπουν τους επιβάτες να ενημερώσουν τον οδηγό (ή να καλέσουν ατελώς ένα νούμερο) σε περίπτωση που αντιληφθούν φθορά στο όχημα. Μάλιστα προσφέρεται και χρηματική αμοιβή αν γίνει καταγγελία για βανδαλισμό!
   Δε λέω βέβαια ότι είναι λύση να γίνουμε όλοι “σπιούνοι”, αλλά πρέπει με κάποιον τρόπο να μάθουμε να διασφαλίζουμε την περιουσία ΜΑΣ, όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά μπροστά στα μάτια μας και να μην αποστρέφουμε το βλέμμα μας σκεφτόμενοι “ας ασχοληθούν τα αρμόδια όργανα με αυτό, που στο κάτω-κάτω είναι η δουλειά τους”. Είναι δουλειά όλων μας να καταγγείλουμε αυτούς που γράφουν με μαρκαδόρους, χαράζουν με κλειδιά τα τζάμια, κόβουν τις χειρολαβές και γενικότερα καταστρέφουν τα οχήματα στα οποία επιβιβαζόμαστε.

 6. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι άρθρο από “Το κουλούρι” ή άλλο ψυχαγωγικό-καυστικό-ενημερωτικό site… δυστυχώς, απότι κατάλαβα, η είδηση είναι πέρα για πέρα πραγματική. Είναι κρίμα να βλέπουμε τέτοια υποβάθμιση των γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ, από τη στιγμή μάλιστα που στα υπόλοιπα ΜΜΜ έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τον εκσυγχρονισμό τους και τη σωστή εξυπηρέτηση του επιβάτη.

 7. ενταξει βρε παιδια…μια προσπαθεια ειναι αυτη! αφηστε την να πετυχει ή να αποτυχει και μετα κάνετε κριτική. αφήστε να εξελιχθει κάτι καλό!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*