Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Έκλεισε νωρίτερα ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας του Μετρό – Συρμός έβγαζε καπνούς λόγω βλάβης

0
Ενημέρωση ώρα 9:20 Επανήλθε η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό μέχρι το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας ενώ πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια προς και από το Αεροδρόμιο. Μεταξύ των σταθμών Δημοτικό Θέατρο - Δουκίσσης Πλακεντίας διεξάγεται η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με τη...

Στην κυκλοφορία, επιτέλους, οι νέοι συρμοί του Μετρό

Share

     

    ph 4

    Μετά από χρόνια καθυστέρησεων, οι 17 συρμοί τρίτης γενιάς του Μετρό παραδόθηκαν προς χρήση αυτή την εβδομάδα από την Αττικό Μετρό στην ΣΤΑΣΥ.  Τους τελευταίους μήνες οι συρμοί ήταν σε δοκιμαστική λειτουργία έως ότου ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες και δοκιμές, καθώς και η εκπαίδευση του προσωπικού.

    Ο διεθνής διαγωνσιμός προϋπολογισμού 155 εκατ. ευρώ για την προμήθεια των συρμών ολοκληρώθηκε το 2009 με ανάδοχο την κοινοπραξία ΗANWHA – Rotem. Η παράδοση των συρμών ξεκίνησε σταδιακά από τα τέλη του 2011, χωρίς ιδιαίτερη βιασύνη καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή οι επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας βρίσκονταν στον πάγο. Παρόλα αυτά, η ετοιμασία των συρμών καθυστέρησε για διάφορους λόγους και έτσι δεν ήταν έτοιμοι  με την παράδοση των επεκτάσεων πέρυσι το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα το τμήμα Άγιος Δημήτριος – Ελληνικό της γραμμής 2 να έχει πολύ αραιά δρομολόγια.

    Οι 17 συρμοί είναι κατασκευασμένοι με χρήση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας που θα συμβάλουν στην ασφαλέστερη και άνετη μετακίνηση των επιβατών. Αναλυτικά:

    • Τα βαγόνια είναι πλήρως κλιματιζόμενα. Το εσωτερικό τους αναβαθμισμένο, με νέους ακτινωτούς ορθοστάτες (κάθετες μπάρες) και μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των καθισμάτων για περισσότερη άνεση. Λόγω της διαρρύθμισής τους, οι εξάδυμοι συρμοί εξυπηρετούν 28 λιγότερους επιβάτες σε σύγκριση με τους συρμούς δεύτερης γενιάς που ταξιδεύουν στο επίγειο τμήμα προς αεροδρόμιο, αλλά είναι πιο ευρύχωροι από τους συρμούς πρώτης και δεύτερης γενιάς που παραμένουν στο υπόγειο τμήμα του μετρό.
    • Οι συρμοί διαθέτουν εσωτερικά σύγχρονο σύστημα πληροφόρησης επιβατών με διπλές οθόνες LCD σε κάθε βαγόνι, ηλεκτρονικούς χάρτες αντί των τυπωμένων που υπάρχουν σήμερα πάνω από τις θύρες οι οποίοι δείχνουν την κατεύθυνση του συρμού και τους επόμενους σταθμούς, κάμερες εσωτερικά και εξωτερικά των συρμών που παρέχουν στον οδηγό εικόνα του συρμού για επιτήρηση των θυρών και του εσωτερικού χώρου, και ένδειξη μη λειτουργούσης θύρας για την έγκαιρη προσέγγιση των επιβατών σε άλλες θύρες. Σε πρώτη φάση, θα χρησιμοποιούνται μόνο οι κάμερες που βρίσκονται στο εξωτερικό των συρμών, και όχι και οι αυτές στο εσωτερικό, λόγω της σχετικής καμεραφοβικής απόφασης της Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
    • Οι συρμοί είναι πλήρως προσβάσιμοι στα άτομα με ειδικές ανάγκες, με ειδικούς χώρους για αμαξίδια και κινούμενο σκαλοπάτι το οποίο καλύπτει το κενό συρμού – αποβάθρας.
    • Είναι εξοπλισμένοι με συστήματα ATP (Automatic Train Protection – Σύστημα Αυτόματης Προστασίας) και ATΟ (Automatic Train Operation – Σύστημα Αυτόματης Λειτουργίας). Τα συστήματα αυτά προσφέρουν έλεγχο εκκίνησης, διατήρησης σταθερής ταχύτητας, τήρησης αποστάσεων ασφαλείας από προπορευόμενους συρμούς και επιβράδυνσης από τον έναν σταθμό στον άλλον. Διαθέτουν επίσης εξελιγμένο σύστημα φρένων, με αναβαθμισμένες λειτουργίες έλεγχου και ακρίβειας του φρεναρίσματος. Η μέγιστη ταχύτητα λειτουργίας φτάνει τα 80 χλμ/ώρα, την ανώτατη λειτουργική ταχύτητα που επιτρέπεται στο υπόγειο τμήμα του Μετρό.
    • Οι συρμοί διαθέτουν σύστημα ανίχνευσης καπνού, παράθυρα έκτακτης διαφυγής των επιβατών σε περίπτωση ανάγκης και υψηλότερη ασφάλεια προστασίας των επιβατών κατά το κλείσιμο των θυρών. Επίσης, σύστημα ανίχνευσης λαθών, ώστε για οτιδήποτε χαλάσει κατά τη διάρκεια ενός δρομολογίου να υπάρχει εφεδρικό σύστημα και να λαμβάνονται μέτρα από το ίδιο το τρένο, προκειμένου να φτάνει στον προορισμό του, χωρίς καμιά επίπτωση. Μάλιστα, με την άφιξή του στο αμαξοστάσιο, θα δίνει αυτόματα και ασύρματα, μέσω Wi-Fi, τη λειτουργική του κατάσταση, τα δεδομένα και τις τυχόν αστοχίες της ημέρας, τα οποία θα προωθούνται ηλεκτρονικά στο κεντρικό ελεγχόμενο σύστημα οργάνωσης και συντήρησης των συρμών, που εδρεύει στο αμαξοστάσιο Σεπολίων.
    • Το αμάξωμα των συρμών είναι ελαφρύτερο από αυτό των τρένων 1ης και 2ης γενιάς. Οι επενδύσεις είναι κατασκευασμένες από αλουμίνιο έτσι ώστε οι συρμοί να είναι ανακυκλώσιμοι όταν παρέλθει η λειτουργία τους μετά από 30 χρόνια. Οι συρμοί έχουν βαφεί με υδατοδιαλυτά χρώματα φιλικά προς το περιβάλλον.

     ph 3

    Αριθμός Συρμών 17
    Σύνθεση Συρμού 6 Οχήματα
    Πόρτες αvά Όχημα 4 αvά πλευρά
    Χωρητικότητα Συρμού 188 Καθίσματα
    844 όρθιοι (5 Επιβάτες / τ.μ.)
    1032 Επιβάτες / Συρμό
    Διαμόρφωση Συρμού Δύο μονάδες τριών (3) οχημάτων συνδεδεμένων πλάτη με πλάτη
    Ιθυντήριο Όχημα – Κινητήριο Όχημα – Κινητήριο Όχημα.
    Μήκος Συρμού 106 μ.
    Πλάτος Οχήματος 2,80 μ.
    Ύψος Οχήματος 3,75 μ.
    Εσωτερικό Ύψος Οροφής
    Οχήματος
    2,18 μ.
    Βάρος Συρμού 185 τόνοι κενός
    Εύρος Τροχιάς 1435 χιλ
    Τάση Λειτουργίας 750 VDC
    Κινητήρες Έλξης 4 – 175 kw DC Κινητήρες Έλξης αvά κινητήριο όχημα
    Πέδηση Αναγεννητική – Δυναμική / Πνευματική Πέδηση
    Μέση Επιτάχυνση 1,10 μ. / δευτ2
    Μέση Επιβράδυνση 1.10 μ. / δευτ.2 (Υπό Κανονικές Συvθήκες)
    1.42 μ. / δευτ.2 (Σε Συvθήκες Έκτακτης Ανάγκης)
    Μέγιστη Ταχύτητα Λειτουργίας 80 χλμ. / ώρα
    Κατασκευή Αμαξώματος Αλουμίνιο
    Ανάδοχος Κοινοπραξία Hyundai Rotem Hanwha

     

    AM_Press_05.06.2014_1_LG

    Πηγή: athenstransport.com, Αττικό Μετρό

    Creative Commons License

    Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια
    Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

     

 
 

Διαβάστε Περισσότερα