Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό, οι νέοι σταθμοί του Μετρό

Στις 12:00 το μεσημέρι παραδόθηκε στο επιβατικό κοινό η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό προς Ελληνικό με τέσσερις νέους σταθμούς (Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό). Τα εγκαίνια έγιναν από τον υπουργό Υποδομών κ. Χρυσοχοΐδη.

Λόγω, της λειτουργίας των νέων σταθμών, θα ισχύσουν μεταβολές στα δρομολόγια λεωφορειακών γραμμών που εξυπηρετούν τα νότια προάστια. Διαβάστε αναλυτικά.

Επίσης, 17 νέοι συρμοί του μετρό αναμένεται να ξεκινήσουν δρομολόγια.

Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, οι σταθμοί θα είχαν παραδοθεί ήδη από το 2009. Η κατασκευή τους ολοκληρώθηκε το 2010 λόγω κατασκευαστικών δυσκολιών, αλλά η παράδοσή τους καθυστέρησε λόγω του σκανδάλου στο οποίο ενεπλάκη η SIEMENS, η εταιρία στην οποία έχει ανατεθεί η προμήθεια του συστήματος σηματοδότησης των γραμμών 2 και 3 του Μετρό.

Και οι τέσσερις σταθμοί βρίσκονται κατά μήκος της λεωφόρου Βουλιαγμένης και διαθέτουν εισόδους / εξόδους και στις δύο πλευρές του δρόμου (ΗλιούποληΆλιμοςΑργυρούποληΕλληνικό). Οι αποβάθρες των σταθμών έχουν μήκος 110 μ. και αποτελούνται από 3 επίπεδα.

elliniko_openning_20130725

 Με την προσθήκη των 4 νέων σταθμών, ο συνολικός αριθμός όλων των σταθμών του Μετρό της Αθήνας φτάνει τους 60, ενώ το συνολικό μήκος και των τριών γραμμών φτάνει τα 79 km (18,3 km για τη γραμμή 2). Η διαδρομή από το Ελληνικό έως το Σύνταγμα θα καλύπτεται σε 14 λεπτά, ενώ από τους νέους σταθμούς αναμένεται να διακινούνται καθημερινά 80.000 επιβάτες.

Το Σεπτέμβριο αναμένεται να παραδοθεί η επέκταση γραμμής 3 προς Αγία Βαρβάρα (σταθμός Αγία Μαρίνα).

Διαβάστε επίσης: Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό

Πηγές: ΣΤΑΣΥ, Αττικό Μετρό

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

14 Comments

 1. Ο σταθμός του Αλίμου ειναι στην περιοχή του αρχαίου “Ευωνύμου”..(στην παραλία ηταν ο συνοικισμός του Αλίμου. Υπάρχουν πλήθος αρχαιότητες και μια δημιουργία ενος εκθετηρίου απο τους καλλιτέχνες διακοσμητές που εχετε θα εδινε μια αλλη ομορφιά στον σταθμό. Αφου μας εχετε συνηθίσει σε τέτοιες ενέργειες…

 2. Πιστεύω οτι θα ηταν ωραία ιδέα στον σταθμό του μετρό στον Αλιμο, να δημιουργηθουν προθήκες με ωρισμένα απο τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Υπάρχουν εκατοντάδες στοιβαγμένα σε κούτες στα υπόγεια του Αρχαιολογικού μουσείου στον Πειραιά. Ενδεχομλενως και καποια μακέτα με το αρχαίο θεατρο, το εκκλησάκι στο κτήμα Γερουλάνου κλπ. Αφου εχετε φτιάξει τόσο ωραίους σταθούς……

 3. Καλησπέρα , θα μετακόμισω στο ελληνικο και θέλω να πηγαίνω καθημερινά στο ΡΕΝΤΗ που ειναι η δουλειά μου. Θέλω να με βοηθήσετε και να μου πείτε πια μεσα μπορώ να πάρω ( εκτός λεωφορείου) έτσι ώστε να πηγαίνω γρήγορα. Σας ευχαριστω εκ των προτέρων!!!

  • Βάλε τις διευθύνσεις στο Google maps για να βρεις όλους τρόπους μετακίνησης. Σίγουρα θα χρειαστείς λεωφορείο εκτός και αν σε βολεύει ο σταθμός Ρέντης του προαστιακού (δρομολόγια από σταθμό Λαρίσης ανά 1 ώρα).

 4. Γνωριζει κανεις αν τα δρομολογια προς Ελληνικο που ειναι εναλλαξ με αυτα προς Αγ. Δημητριο θα τροποποιηθουν η θα ειμαστε υποχρεωμενοι να εχουμε μια ελαχιστη 8λεπτη αναμονη οσοι θελουμε να χρησιμοποιησουμε τους νεους σταθμους σε ωρες αιχμης?

 5. Και θέλω να προσθέσω:

  Εάν μου συστήσετε να περπατάω 1 χιλιόμετρο το πρωί και 1 χιλιόμετρο το απόγευμα, σκεφθείτε πώς μπορεί να περπατάει μιά γυναίκα 63 χρονών με αρθρίτιδα καθημερινά τέτοιες αποστάσεις με βροχή, με χιόνι, με καύσωνες, κλπ, για να πάρει ένα λεωφορείο που έτσι κι αλλοιώς το κόμιστρό του το χρυσοπληρώνει;

  Κι αν μου συστήσετε να περιμένω και να αλλάξω 2-3 διερχόμενα λεωφορεία μέχρι, π.χ., να πάω στην Πλατεία Γλυφάδας για να περιμένω κάποιο απο τα λεωφορεία που πάνε στο κέντρο, πόοοσο πιο πριν πρέπει να φεύγω από το σπίτι μου για να είμαι σίγουρη πως θα φτάσω στην ώρα μου στην δουλειά μου στο κέντρο;
  Αυτό είναι η σύγχρονη και πολιτισμένη λύση; Να περιμένουμε με τις ώρες στις στάσεις για να αλλάζουμε λεωφορεία;
  Ποτέ άλλοτε η μετακίνηση μέσα στην Αθήνα δεν ήταν τόσο δύσκολη (ιδιαίτερα για ασθενείς και ηλικιωμένους) όσο σήμερα με τα “νέα” μέτρα.

  Άραγε, ποιός εξυπηρετείται έτσι; Ο επιβάτης ή η Εταιρεία σας;

 6. Είμαι κι εγώ μία επιβάτις του Ε-22 που το χρησιμοποιούσα για να πηγαίνω στην εργασία μου στο κέντρο και για γυρίζω πίσω στο σπίτι μου. Μέχρι τώρα έβγαζα μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών για λεωφορεία και τραμ που μου κόστιζε 20 ΕΥΡΩ τον μήνα.
  Τώρα που το λεωφορείο Ε-22 ΔΕΝ ΠΑΕΙ πια στο κέντρο, στην Ακαδημία, εγώ και οι άλλοι επιβάτες σαν εμένα που συνεχίζουμε να είμαστε υποχρεωμένοι να πηγαινοερχόμαστε καθημερινά στο κέντρο,
  1) Τι θα κάνουμε;
  -(α). Θα περπατάμε 1 χιλιόμετρο για να παίρνουμε το Α-2 απο το τέρμα του στη Βούλα;
  -(β). Θα παίρνουμε το Α-2 από την Ακαδημία μέχρι το τέρμα του στη Βούλα και θα περπατάμε πάλι 1 χιλιόμετρο;
  2) Εάν συνεχίσουμε να παίρνουμε όπως πριν το Ε-22 για να φτάσουμε στον προορισμό μας στην Ακαδημία θα πρέπει να συνεχίζουμε με το Μετρό από το Ελληνικό. Σε αυτήν την περίπτωση, είτε
  (α). θα πρέπει να βγάζουμε σε κάθε μας διαδρομή το εισιτήριο των 1,40 ΕΥΡΩ (δηλαδή 2,80 ΕΥΡΩ ην ημέρα, δηλαδή 70 ΕΥΡΩ τον μήνα με 25 εργάσιμες ημέρες μετακινήσεων), είτε
  (β). θα πρέπει αντί για την μηνιαία κάρτα των 20 ΕΥΡΩ να βγάζουμε μηνιαία κάρτα των 45 ΕΥΡΩ για να παίρνουμε το Μετρό όπως μας αναγκάζει το νέο δρομολόγιο του Ε-22.

  Πείτε μου, σας παρακαλώ: Σε αυτούς τους καιρούς που μετράμε κυριολεκτικά και το τελευταίο λεπτό του Ευρώ, ποιός είναι αυτός ο τόοοοσο σπουδαίος λόγος για να αλλάξει δρομολόγιο το Ε-22 (έτσι κι αλλοιώς, συναντούσε το Μετρό στην στάση Φιξ στην Λεωφ.Συγγρού) και να μας υποχρεώσετε ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ όλους εμάς να πληρώνουμε ΥΠΕΡ-2πλάσια την μετακίνησή μας (που, ούτως ή άλλως, ήταν και παραμένει γεμάτη από ταλαιπωρία);

  Γιατί οι 3-4 διαδοχικοί επί ευθείας νέοι σταθμοί του Μετρό (5-8 λιγώτερες στάσεις των λεωφορείων που κινούνταν και συνεχίζουν να κινούνται στην Λεωφ.Βουλιαγμένης και μέχρι πρότινος εξυπηρετούσαν την ανταπόκριση με το Μετρό στον σταθμό του Αγ,Δημητρίου) να μας επιβαρρύνουν τόσο πολύ σε κόστος και ταλαιπωρία; Γιατί να μην συνέχιζε το Ε-22 όπως ήταν τόσα χρόνια;

  • 1) Η τροποποίηση του Ε22 για να προσφέρει σύνδεση με το κοντινότερο σταθμό Μετρό είχε ζητηθεί από φορείς της περιοχής της Σαρωνιδας, για την οποία και ιδρύθηκε η γραμμή αυτή.
   2) Αν υπήρχε ορθή τιμολογιακή πολιτική στον ΟΑΣΑ, ή εφαρμόζονταν η πολιτική για τα εισιτήρια των ΚΤΕΛ, τότε ακόμα και η διαδρομή από Βουλιαγμένη έως Ακαδημία θα έπρεπε να κοστολογείται περίπου όσο το εισιτήριο των εξπρές Αεροδρομίου (5€).
   3) Επιτέλους θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία κάποιων ατόμων συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, οι οποίοι απαιτούν το λεωφορείο να περνάει μπροστά από την πόρτα τους (μόνο όμως οπότε το χρειάζονται, μην τους ενοχλεί κιόλας) και να φτάνει ακόμη και 45 χλμ μακριά (τόσο ήταν η παλιά διαδρομή Ακαδημία – Σαρωνιδα) μόνο και μόνο για να τους εξυπηρετεί.
   Με αυτή τη λογική είχαμε μέχρι πρότινος ένα σωρό γραμμές που είχαν δρομολόγια από Χ συνοικία έως κέντρο, με κάτι συχνότητες ποτ έβλεπες λεωφορείο ανά 30′.

   ΥΓ: Δεν είναι περίεργο που οι ηλικιακές ομάδες που “θίχτηκαν” από την τροποποίηση του Ε22, είναι οι ίδιες που έχουν ξεχάσει την έννοια ΣΕΒΑΣΜΟΣ όταν βρίσκονται στα ΜΜΜ
   και κάνουν αγώνα δρόμου για μια θέση..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*