10 χρονών το Τραμ της Αθήνας – οι επεκτάσεις που περιμένουμε

10xroniatram

10 χρονών γίνεται σήμερα το Τραμ της Αθήνας αφού ξεκίνησε τα δρομολόγιά του στις 19 Ιουλίου του 2004, τρεις μόλις βδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Από την έναρξη της λειτουργίας του, το Τραμ πραγματοποιεί 3 δρομολόγια: Τα δύο από αυτά ξεκινούν από το Σύνταγμα και ακολουθούν κοινή πορεία διασχίζοντας το Νέο Κόσμο και τη Νέα Σμύρνη. Φτάνοντας στο Παλαιό Φάληρο, χωρίζονται σε δύο κλάδους που κινούνται παραλιακά. Ο ένας φτάνει έως το ΣΕΦ ενώ ο άλλος ακολουθεί αντίθετη κατεύθυνση φτάνοντας έως τη Γλυφάδα και τη Βούλα. Η τρίτη γραμμή του Τραμ είναι η παραλιακή που εκτείνεται από το ΣΕΦ έως τη Βούλα. Με αυτό τον τρόπο, κάθε στάση του Τραμ εξυπηρετείται από δύο γραμμές.

Η μοναδική επέκταση που έχει γίνει τα τελευταία 10 χρόνια ήταν το μικρό τμήμα Κολυμβητήριο Γλυφάδας – Ασκληπιείο Βούλας που παραδόθηκε στην κυκλοφορία το Νοέμβριο του 2007. Μέσα στα επόμενα χρόνια όμως αναμένουμε νέες επεκτάσεις που θα φέρουν το Τραμ σε νέες γειτονιές.

 

Επέκταση ΣΕΦ – Πειραιά

Είναι η μοναδική επέκταση του Τραμ που βρίσκεται υπό κατασκευή αυτό τον καιρό. Μέσω μίας μονής κυκλικής γραμμής θα συνδέει το σταθμό του ΣΕΦ με το λιμάνι του Πειραιά διασχίζοντας κεντρικούς δρόμους του Πειραιά. Το συνολικό μήκος της επέκτασης θα είναι 5,4 χλμ. και θα περιλαμβάνει 12 στάσεις. Θα υπάρχει ανταπόκριση με τρεις μελλοντικούς σταθμούς του Μετρό (Καμίνια, Δημοτικό Θέατρο, Πειραιάς) και αναμένεται να μεταφέρει 10-12 εκατ. επιβάτες ετησίως. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα έργα θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2015 – αρχές του 2016.

 

Επέκταση Σύνταγμα – Πανεπιστημίου – Πλατεία Αιγύπτου

Στα πλαίσια του προγράμματος Rethink Athens προβλέπεται και η επέκταση του Τραμ από το σταθμό του Συντάγματος έως την Πλατεία Αιγύπτου στο Πεδίον του Άρεως μέσω της πεζοδρομημένης οδού Πανεπιστημίου και της οδού Πατησίων. Το μήκος της γραμμής θα είναι 2,2 χλμ. και θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 4 νέες στάσεις. Η διαγωνισμός για τη δημοπράτηση του έργου έχει ήδη καθυστερήσει αλλά μάλλον θα ξεκινήσει μέσα στο 2014. Αν δεν υπάρξουν επιπλέον καθυστερήσεις μπορεί να δούμε την επέκταση αυτή ως το τέλος του 2016.

 

Επέκταση Ελληνικό – Αργυρούπολη

Πρόκειται για μία πολύ μικρή επέκταση μήκους 1,2 χλμ. που θα συνδέει το σταθμό Ελληνικό του Τραμ με το σταθμό Αργυρούπολη του Μετρό. Η γραμμή θα διασχίζει το μελλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και θα περιλαμβάνει 2 σταθμούς. Προς το παρόν είναι άγνωστο πότε θα κατασκευαστεί αν και περιλαμβάνεται στα σχέδια της Αττικό Μετρό.

 

Επόμενες επεκτάσεις στον Πειραιά

Μετά την παράδοση την πρώτης επέκτασης προς το κέντρο του Πειραιά ως το 2016, αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα και για νέες επεκτάσεις στον Πειραιά. Πρόκειται για τις γραμμές Πειραιάς – Κερατσίνι – Πέραμα, καθώς και μία επέκταση προς την Καλλίπολη. Επίσης, προβλέπονται άλλες δύο μικρές επεκτάσεις προς Καμίνια και προς Φρεαττύδα. Το μέλλον των επεκτάσεων αυτών εξαρτάται και από τη στάση που θα κρατήσει η νέα δημοτική αρχή του Πειραιά που προς το παρόν δε βλέπει το Τραμ με συμπάθεια.

 

Επεκτάσεις προς Άνω Πατήσια και Γουδί

Μετά την παράδοση της επέκτασης του Τραμ έως την Πλατεία Αιγύπτου αναμένεται να ξεκινήσει και ο σχεδιασμός για την επέκτασή της γραμμής έως τα Άνω Πατήσια όπου θα υπάρχει ανταπόκριση με το σταθμό του Μετρό. Επίσης προβλέπεται άλλη μία γραμμή που θα ξεκινάει από το σταθμό Λαρίσης θα φτάνει ως το Νοσοκομείο Παίδων στο Γουδί, μέσω της Πλατείας Αιγύπτου και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Πηγή: athenstransport.com, εικόνα: ΣΤΑΣΥ

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*