Είναι ελαττωματικοί οι συρμοί τρίτης γενιάς του Μετρό;

ph 3

Απόγευμα της Τρίτης 18 Νοεμβρίου. Οι καθυστερήσεις στη γραμμή 2 του Μετρό ξεπερνούν τα 15 λεπτά ενώ ένα τμήμα της γραμμής έχει μονοδρομηθεί. Η αιτία του προβλήματος δεν ξαφνιάζει κανένα. Ένας συρμός 3ης γενιάς έχει ακινητοποιηθεί στο σταθμό Συγγρού – Φιξ λόγω βλάβης. Ευτυχώς, το μόνο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι επιβάτες χτες ήταν η καθυστέρηση μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Κάποιοι άλλοι επιβάτες τον προηγούμενο μήνα ήταν λιγότερο τυχεροί. Στις 22 Οκτωβρίου και ώρα 9:30 το πρωί ένας συρμός, επίσης 3ης γενιάς, παθαίνει μηχανική βλάβη και σταματάει τη λειτουργία του ενώ κινείται μέσα σε τούνελ κοντά στο σταθμό της Αττικής. Ενώ οι επιβάτες παραμένουν αποκλεισμένοι μέσα στα βαγόνια, ένας άλλος συρμός στέλνεται προκειμένου να ωθήσει το συρμό που είχε τη βλάβη μέχρι τον κοντινότερο σταθμό. Και ο δεύτερος συρμός όμως παθαίνει βλάβη και η σύνδεση μεταξύ τους δεν γίνεται δυνατή. Έτσι, αποφασίστηκε να γίνει εκκένωση του συρμού και οι επιβάτες να περπατήσουν την απόσταση των 200 μέτρων μέχρι το σταθμό Αττική μέσα στο τούνελ.

Τα προβλήματα των συρμών της 3ης γενιάς δεν είναι καθόλου πρωτοφανή. Αν και βλάβες συμβαίνουν σε όλα τα τρένα από καιρό σε καιρό, τα περιστατικά που αφορούν συρμούς 3ης γενιάς φαίνεται πως είναι δυσανάλογα πολλά.

Οι 17 συρμοί τρίτης γενιάς, κορεατικής κατασκευής, άρχισαν να παραδίδονται από τα τέλη του 2011 ωστόσο άρχισαν να μπαίνουν στην κυκλοφορία από τον περασμένο Ιούνιο αφού προηγήθηκαν πολλοί μήνες δοκιμών. Μέχρι και σήμερα μόνο οι μισοί περίπου από τους συρμούς βρίσκονται σε κυκλοφορία, αποκλειστικά στη γραμμή 2. Ο λόγος για τον οποίο δεν είναι όλοι οι, θεωρητικά υπερσύγχρονοι, συρμοί διαθέσιμοι είναι άγνωστος αλλά οι συχνές βλάβες είναι μία ένδειξη ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Προς το παρόν πάντως, η ΣΤΑΣΥ αντιμετωπίζει όλα αυτά τα προβλήματα ως βλάβες ρουτίνας.

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0