Ανατροπή στη γραμμή 4 του Μετρό: Άλσος Βεΐκου-Ακαδημία το πρώτο τμήμα που θα δημοπρατηθεί

grammi4

Ανατροπή έχουμε στα δεδομένα σχετικά με την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό. Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ ο υπουργός υποδομών Χ. Σπίρτζης, το πρώτο τμήμα που αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στη χρονιά είναι το Άλσος Βεΐκου – Ακαδημία ενώ θα ακολουθήσει το Ακαδημία – Κατεχάκη.

Το τμήμα από το Άλσος Βεΐκου ως την Ακαδημία περιλαμβάνει 7 σταθμούς (Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία) και αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2016. Ως το τέλος της χρονιάς αναμένεται να δημοπρατηθεί  και το δεύτερο τμήμα από την Ακαδημία ως την Κατεχάκη το οποίο θα περιλαμβάνει  8 σταθμούς (Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Νίαρ Ηστ, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή, Κατεχάκη). Το τρίτο τμήμα το οποίο θα δημοπρατηθεί μελλοντικά είναι το Κατεχάκη-Μαρούσι .

Το ερώτημα πάντως που προκύπτει είναι αν το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Ακαδημία είναι δυνατό να τεθεί σε λειτουργία από μόνο του πριν από την ολοκλήρωση του τμήματος Ακαδημία – Κατεχάκη ή αν η λειτουργία των δύο τμημάτων θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα. Αυτό επειδή από το Άλσος Βεΐκου ως την Ακαδημία δεν θα υπάρχει σύνδεση των τροχιών της γραμμής 4 με άλλη γραμμή (η μοναδική σύνδεση σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά θα είναι με τις γραμμές 2 και 3 στην περιοχή του Ευαγγελισμού) ούτε βεβαίως και αμαξοστάσιο (το μοναδικό αμαξοστάσιο της γραμμής 4 προβλέπεται να κατασκευαστεί μελλοντικά στη Λυκόβρυση). Έτσι είναι προφανές πως οι συρμοί δεν είναι δυνατό να έχουν πρόσβαση σε κάποιο από τα 3 αμαξοστάσια του Μετρό αν δεν έχει κατασκευαστεί ή έστω να βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης της κατασκευής και το τμήμα Ακαδημία – Κατεχάκη.

Η γραμμή 4 του Μετρό θα είναι το πρώτο έργο Μετρό στην Ελλάδα που θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο της σύμπραξης δημοσίου με ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ). Ο υπουργός πάντως απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της κατασκευής του καθώς κάτι τέτοιο «είναι παρακινδυνευμένο με το σύστημα που έχουμε στην Ελλάδα» όπως είπε.

Σύμφωνα με όσα ξέραμε ως σήμερα, η πρώτη δημοπράτηση (που αναμενόταν μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς) θα ήταν το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή, ενώ το 2014, η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να δημοπρατήσει πρώτο το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός.

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με την εξυπηρέτηση του Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου από το Μετρό. Τόσο το Ίδρυμα όσο και ο δήμος Καλλιθέας πιέζουν προκειμένου να κατασκευαστεί κλάδος της γραμμής 4 που θα εξυπηρετεί το ίδρυμα στα πλαίσια της κατασκευής του πρώτου τμήματος της γραμμής. Κάτι τέτοιο όμως είναι δύσκολο στην πράξη δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία μελέτη για το έργο αυτό.

Δείτε επίσης: