Χωρίς δωρεάν μετακίνηση στις συγκοινωνίες της Αθήνας Άτομα με Ειδικές Ανάγκες που δεν κατοικούν στην Αθήνα

Μόνο στους μόνιμους κατοίκους της Αττικής περιορίζεται το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης των Α.μ.Ε.Α. σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ.

Όπως προβλέπεται από τη σύμβαση που έχει υπογράψει το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας με τον οργανισμό, η αντίστοιχη πίστωση που εγγράφει το Υπουργείο στον προϋπολογισμό του, (όπως προβλέπεται από τον ν. 3920/2011), αφορά τα άτομα με μόνιμη κατοικία την Αττική και διατίθενται με ευθύνη των αρμόδιων Δ/νσεων Πρόνοιας των Περιφερειών του λεκανοπεδίου.

Κατά συνέπεια, άτομα με αναπηρία που επισκέπτονται την Αθήνα είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό δεν έχουν δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης και είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν το σύνολο του κομίστρου.

Την ίδια στιγμή, στην αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας του ΟΑΣΑ αναφέρεται πως άτομα με αναπηρία άνω του 67% δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση, χωρίς να διευκρινίζεται πως αυτό αφορά μόνο μόνιμους κατοίκους της Αττικής. Έτσι, επισκέπτες από το εξωτερικό διατρέχουν τον κίνδυνο να έρθουν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα λόγω κακής πληροφόρησης.

oasadisabled

Στα άτομα με ειδικές ανάγκες  τα οποία δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση, χορηγούνται ειδικές Ετήσιες Κάρτες Ελεύθερης Μετακίνησης από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέσω των Διευθύνσεων Πρόνοιας του Ν. Αττικής. Όταν τα συγκεκριμένα άτομα δικαιούνται συνοδό, αντίστοιχες κάρτες λαμβάνουν και οι συνοδοί τους, τις οποίες  όμως μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο όταν συνοδεύουν τον κάτοχο της κύριας κάρτας.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως τα Α.μ.Ε.Α. είναι η μόνη κατηγορία ατόμων που δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση έχοντας περιορισμό εντοπιότητας. Τέτοιος περιορισμός προφανώς δεν ισχύει στις υπόλοιπες κατηγορίες, που περιλαμβάνουν άνεργους, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, βουλευτές, στρατιώτες, και παιδιά έως την ηλικία των 6 ετών.

Δείτε επίσης:

4 Comments

  1. Δηλαδή εάν κάποιος πολίτης είναι μόνιμος κατοίκοςτης Νέας Πέράμου ή των Μεγάρων ή Αγίου Στεφγάνου Ατιικής (εκτός αστικής ζώνης προαστιακού- εντός αστικής ζώνης λεωφορείων η περίπωση Αγίου Στεφάνου!) και χρησιμοποιώντας τον προαστιακό σιδηρόδρομο (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) έρχεται στην Αθήνα όπου συνδιαστικά με αυτόν χρησιμοποιεί τα υπόλοιπα μέσα αστικής μεταφοράς του ΟΑΣΑ για να μεταβεί στον προορισμό του, δικαιούτε δωρεάν μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς του ΟΑΣΑ ή όχι;

    • Δικαιούται δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα του ΟΑΣΑ (και στο αστικό τμήμα του Προαστιακού). Έξω από το αστικό τμήμα του Προαστιακού η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δίνει έκπτωση 50%. Άρα θα πληρώσει μισό εισιτήριο.

  2. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί οι ένστολοι τυχγάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης. Εμείς οι υπόλοιποι που πληρώνουμε για να πάμε στις δουλειές μας είμαστε τα κορόιδα μάλλον!

  3. Στη Θεσσαλονίκη τα ΑΜΕΑ 67% που δεν έχουν κάρτα δωρεάν μετακίνησης από τον ΟΑΣΘ πληρώνουν το μισό εισιτήριο. Θα μπορούσε το ίδιο να γίνει και στην Αθήνα από τον ΟΑΣΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*