Οι πρώτες συσκευές ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε λεωφορεία του ΟΑΣΑ

2

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις μέρες η πρώτη δοκιμαστική εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε λεωφορεία του ΟΑΣΑ. Με την χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που θα αντικαταστήσει τα χάρτινα εισιτήρια ως το τέλος του 2016, οι επιβάτες θα είναι σε θέση να πληρώσουν το κόμιστρο πλησιάζοντας στα μηχανήματα αυτά που θα τοποθετηθούν σε όλα τα λεωφορεία, τρόλεϊ, καθώς και στους συρμούς του τραμ, την πλαστική κάρτα που θα έχουν προμηθευτεί.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η εγκατάσταση του εξοπλισμού της τηλεματικής σε λεωφορεία αλλά και στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς αναμένεται να ξεκινήσει από το καλοκαίρι έτσι ώστε να μπει σε δοκιμαστική λειτουργία το φθινόπωρο προκειμένου να επέλθει η πλήρης λειτουργία στα τέλη του 2016/αρχές 2017.

3

Όλες οι λεπτομέρειες για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας

Το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο θα εφαρμοσθεί πλήρως εκ του μηδενός με την εγκατάσταση όλου του απαραίτητου εξοπλισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ παράλληλα θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και ο υφιστάμενος σχετικός εξοπλισμός του μετρό. (κέντρο ελέγχου και αυτόματοι πωλητές εισιτηρίων), που θα ενοποιηθεί με τα υποσυστήματα των υπολοίπων μέσων μαζικής μεταφοράς. Επιπλέον στο Μετρό και στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο θα εγκατασταθούν πύλες στα πλαίσια της μετατροπής του συστήματος σε κλειστό.

Το σύστημα θα υποκαταστήσει πλήρως τα υφιστάμενα χάρτινα εισιτήρια. Θα υποστηρίζονται δύο τύποι μέσου κομίστρου υπό τη μορφή ηλεκτρονικών «έξυπνων καρτών»: (α) το «Πολλαπλό», μια έξυπνη κάρτα χωρίς επαφή (Contactless Smart Card-SC) μνήμης (χωρίς μικρο- επεξεργαστή), στην οποία θα μπορούν να αποθηκεύονται χρηματική αξία (stored Value), χρόνος ή αριθμός μετακινήσεων και (β) την «Κάρτα», μια έξυπνη κάρτα χωρίς επαφή (Contactless Smart Card-SC) με μικροεπεξεργαστή, η οποία θα υλοποιεί διάφορα προϊόντα κομίστρου, για παράδειγμα, προϊόντα απεριορίστων διαδρομών, μεγάλης διάρκειας ή μεγάλης αποθηκευμένης αξίας. Στις «έξυπνες κάρτες» θα αποθηκεύονται όσα δεδομένα του κομίστρου και της χρήσης του απαιτούνται για την εφαρμογή των προϊόντων κομίστρου.

Η επικύρωση των «έξυπνων καρτών» θα είναι υποχρεωτική σε κάθε επιβίβαση, ανεξάρτητα τύπου ή προϊόντος. Οι επιβάτες θα επικυρώνουν την κάρτα τους με τη χρήση τερματικής συσκευής που θα είναι εγκατεστημένη εντός του οχήματος στην περίπτωση των οδικών μέσων (λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ) ενώ στην περίπτωση των σιδηροδρομικών μέσων (μετρό, αστικός και προαστιακός σιδηρόδρομος) η επικύρωση θα γίνεται στις πύλες εισόδου και εξόδου. Επισημαίνεται ότι η επικύρωση θα είναι υποχρεωτική και κατά την έξοδο. Στην περίπτωση ελέγχου κομίστρου, ο επιβάτης θα επιδεικνύει την έξυπνη κάρτα που έχει επικυρώσει κατά την είσοδό του στο όχημα ή στο σταθμό. Ο έλεγχος θα γίνεται με τη χρήση ειδικής φορητής συσκευής ελέγχου έξυπνων καρτών.

1

Εντύπωση προκαλεί πάντως πως όπως βλέπουμε από τις εικόνες ότι τα νέα «ακυρωτικά μηχανήματα» δεν τοποθετήθηκαν μόνο κοντά στην πρώτη πόρτα του λεωφορείου, δίπλα από την θέση του οδηγού, πράγμα που σημαίνει πως η έναρξη της χρήσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα λεωφορεία δεν θα συνοδευτεί με υποχρεωτική είσοδο στα οχήματα από την μπροστινή πόρτα. Με άλλα λόγια (αν δεν αλλάξει κάτι), η πληρωμή κομίστρου θα συνεχίσει να είναι προαιρετική όπως συμβαίνει ως σήμερα.

Όπως έχουμε επισημάνει, και αντίθετα από τις εξαγγελίες για το αντίθετο, το ηλεκτρονικό εισιτήριο από μόνο του δεν πρόκειται να εκμηδενίσει ή να μειώσει αισθητά την εισιτηριοδιαφυγή αν δεν συνοδεύεται και από άλλα μέτρα (υποχρεωτική είσοδος από την πρώτη πόρτα στα λεωφορεία, επιτήρηση των πυλών εισόδου στους σταθμούς του μετρό, ελέγχους εισιτηρίου).

Πηγή: etheldrivers.blogspot.gr

Μόνο ηλεκτρονικά εισιτήρια από την 1η Ιανουαρίου 2017