Οι πρώτες συσκευές ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε λεωφορεία του ΟΑΣΑ

2

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις μέρες η πρώτη δοκιμαστική εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε λεωφορεία του ΟΑΣΑ. Με την χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που θα αντικαταστήσει τα χάρτινα εισιτήρια ως το τέλος του 2016, οι επιβάτες θα είναι σε θέση να πληρώσουν το κόμιστρο πλησιάζοντας στα μηχανήματα αυτά που θα τοποθετηθούν σε όλα τα λεωφορεία, τρόλεϊ, καθώς και στους συρμούς του τραμ, την πλαστική κάρτα που θα έχουν προμηθευτεί.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η εγκατάσταση του εξοπλισμού της τηλεματικής σε λεωφορεία αλλά και στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς αναμένεται να ξεκινήσει από το καλοκαίρι έτσι ώστε να μπει σε δοκιμαστική λειτουργία το φθινόπωρο προκειμένου να επέλθει η πλήρης λειτουργία στα τέλη του 2016/αρχές 2017.

3

Όλες οι λεπτομέρειες για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας

Το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο θα εφαρμοσθεί πλήρως εκ του μηδενός με την εγκατάσταση όλου του απαραίτητου εξοπλισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ παράλληλα θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και ο υφιστάμενος σχετικός εξοπλισμός του μετρό. (κέντρο ελέγχου και αυτόματοι πωλητές εισιτηρίων), που θα ενοποιηθεί με τα υποσυστήματα των υπολοίπων μέσων μαζικής μεταφοράς. Επιπλέον στο Μετρό και στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο θα εγκατασταθούν πύλες στα πλαίσια της μετατροπής του συστήματος σε κλειστό.

Το σύστημα θα υποκαταστήσει πλήρως τα υφιστάμενα χάρτινα εισιτήρια. Θα υποστηρίζονται δύο τύποι μέσου κομίστρου υπό τη μορφή ηλεκτρονικών «έξυπνων καρτών»: (α) το «Πολλαπλό», μια έξυπνη κάρτα χωρίς επαφή (Contactless Smart Card-SC) μνήμης (χωρίς μικρο- επεξεργαστή), στην οποία θα μπορούν να αποθηκεύονται χρηματική αξία (stored Value), χρόνος ή αριθμός μετακινήσεων και (β) την «Κάρτα», μια έξυπνη κάρτα χωρίς επαφή (Contactless Smart Card-SC) με μικροεπεξεργαστή, η οποία θα υλοποιεί διάφορα προϊόντα κομίστρου, για παράδειγμα, προϊόντα απεριορίστων διαδρομών, μεγάλης διάρκειας ή μεγάλης αποθηκευμένης αξίας. Στις «έξυπνες κάρτες» θα αποθηκεύονται όσα δεδομένα του κομίστρου και της χρήσης του απαιτούνται για την εφαρμογή των προϊόντων κομίστρου.

Η επικύρωση των «έξυπνων καρτών» θα είναι υποχρεωτική σε κάθε επιβίβαση, ανεξάρτητα τύπου ή προϊόντος. Οι επιβάτες θα επικυρώνουν την κάρτα τους με τη χρήση τερματικής συσκευής που θα είναι εγκατεστημένη εντός του οχήματος στην περίπτωση των οδικών μέσων (λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ) ενώ στην περίπτωση των σιδηροδρομικών μέσων (μετρό, αστικός και προαστιακός σιδηρόδρομος) η επικύρωση θα γίνεται στις πύλες εισόδου και εξόδου. Επισημαίνεται ότι η επικύρωση θα είναι υποχρεωτική και κατά την έξοδο. Στην περίπτωση ελέγχου κομίστρου, ο επιβάτης θα επιδεικνύει την έξυπνη κάρτα που έχει επικυρώσει κατά την είσοδό του στο όχημα ή στο σταθμό. Ο έλεγχος θα γίνεται με τη χρήση ειδικής φορητής συσκευής ελέγχου έξυπνων καρτών.

1

Εντύπωση προκαλεί πάντως πως όπως βλέπουμε από τις εικόνες ότι τα νέα «ακυρωτικά μηχανήματα» δεν τοποθετήθηκαν μόνο κοντά στην πρώτη πόρτα του λεωφορείου, δίπλα από την θέση του οδηγού, πράγμα που σημαίνει πως η έναρξη της χρήσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα λεωφορεία δεν θα συνοδευτεί με υποχρεωτική είσοδο στα οχήματα από την μπροστινή πόρτα. Με άλλα λόγια (αν δεν αλλάξει κάτι), η πληρωμή κομίστρου θα συνεχίσει να είναι προαιρετική όπως συμβαίνει ως σήμερα.

Όπως έχουμε επισημάνει, και αντίθετα από τις εξαγγελίες για το αντίθετο, το ηλεκτρονικό εισιτήριο από μόνο του δεν πρόκειται να εκμηδενίσει ή να μειώσει αισθητά την εισιτηριοδιαφυγή αν δεν συνοδεύεται και από άλλα μέτρα (υποχρεωτική είσοδος από την πρώτη πόρτα στα λεωφορεία, επιτήρηση των πυλών εισόδου στους σταθμούς του μετρό, ελέγχους εισιτηρίου).

Πηγή: etheldrivers.blogspot.gr

Μόνο ηλεκτρονικά εισιτήρια από την 1η Ιανουαρίου 2017

12 Comments

 1. Υποθέτω λογικά ότι επικύρωση θα χρειάζονται μόνον
  τα πολλαπλά εισιτήρια τα οποία θα αποθηκεύουν αξία ή αριθμό μετακινήσεων ή χρόνο μετακινήσεων. Αντιθέτως οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών οι οποίες θα ισχύουν για προκαθορισμένη από την έκδοση τους χρονική διάρκεια υποθέτω ότι δεν θα χρειάζονται επικύρωση αλλά απλή αγορά τους όπως συμβαίνει και σήμερα καθώς εφόσον πρόκειται
  για προϊόν απεριορίστων διαδρομών δεν έχει λογικό νόημα να επικυρώνονται κάθε φορά έτσι ώστε σε κάθε μετακίνηση να αφερείται
  μία διαδρομή, αντιθέτως νόημα θα είχε η επικύρωση αν θα επρόκειτο για προϊόν κομίστρου με πεπερασμένο (και όχι απεριόριστο) αριθμό μετακινήσεων σε προ- ορισμένο ή μη προ – ορισμένο χρόνο.

 2. Η υποχρεωτική επιβίβαση από την 1η πόρτα είναι αναγκαία για την πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής, εκτός αν γίνονται πολύ συχνοί και αμείληκτοι έλεγχοι. Το σωστό θα ήταν να επιτρέπεται είσοδος από την 2η πόρτα μόνο σε χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, μόνο στα λεωφορεία που διαθέτουν ράμπα (π.χ. δεν διαθέτουν όλα τα κυκλοφορούντα λεωφορεία κατασκευής ΕΛΒΟ), και μόνο αν ο χρήστης έχει εμφανή αναπηρία (π.χ. είναι τετραπληγικός ή ακρωτηριασμένος), αλλιώς να πρέπει να έχει μαζί του αντίγραφο ιατρικού πιστοποιητικού που να βεβαιώνει την κατάστασή του. Αυτό, όσο σκληρό και αν ακούγεται, το λέω γιατί σε άλλες χώρες είχε γίνει το κουφό να παριστάνουν τους ανάπηρους και να κυκλοφορούν με αναπηρικά αμαξίδια κάποιοι υγιέστατοι, που μόλις αποβιβάζονταν και έχοντας ταξιδέψει δωρεάν, σηκωνόταν, δίπλωνε το αμαξίδιο και έφευγε κύριος… και αυτό σε χώρες που ο κόσμος έχει κάποια παιδεία. Σκεφτείτε εδώ τι θα γινόταν…

 3. “Εντύπωση προκαλεί πάντως πως όπως βλέπουμε από τις εικόνες ότι τα νέα «ακυρωτικά μηχανήματα» δεν τοποθετήθηκαν μόνο κοντά στην πρώτη πόρτα του λεωφορείου, δίπλα από την θέση του οδηγού, πράγμα που σημαίνει πως η έναρξη της χρήσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα λεωφορεία δεν θα συνοδευτεί με υποχρεωτική είσοδο στα οχήματα από την μπροστινή πόρτα.”

  Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω μαζί σας. Οι συσκευές ηλεκτρονικού εισιτηρίου απαιτούν check in και check out για να αφαιρέσουν το κόστος της διαδρομής. Αν δεν κάνει κάποιος check out κατά την αποβίβαση του χρεώνει το μέγιστο κόστος διαδρομής. Άρα θα πρέπει να υπάρχει 2 μηχανήματα σε κάθε πόρτα για να μην καθυστερεί η αποβίβαση των επιβατών. Τώρα ως προς την είσοδο από την πρώτη πόρτα αυτό επαφίεται σε όλα τα συγκοινωνιακά δίκτυα του κόσμου στην προθυμία του οδηγού και στην παιδεία των επιβατών. Να σας γνωρίσω πως π.χ στην Ολλανδία που έχουν ηλεκτρονικό εισιτήριο εδώ και 20 χρόνια περίπου, δεν υπάρχει τουρνικέ σε κανένα λεωφορείο και δεν υπάρχει επιβάτης που να διανοηθεί να μπει από τη δεύτερη πόρτα, γιατί πολύ απλά θα τα ακούσει από τους υπόλοιπους επιβάτες.

  • Νομίζω θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τι ακριβώς θα ισχύει. Υπάρχουν αυτά που προγραμματίζονται, αυτά που τελικά υποτίθεται πως θα εφαρμοστούν και αυτά που θα ισχύουν στην πράξη. Ίδωμεν.

  • Άμα υπάρχει ενιαία τιμή εισιτηρίου (flat fare), τότε δεν χρειάζεται touch in και touch out. Μία φορά χρεώνεσαι, το ίδιο ποσό (π.χ. € 1,40) άσχετα από το αν κατέβεις στην αμέσως επόμενη στάση ή αν κάνεις όλη την διαδρομή από την αφετηρία ως το τέρμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*