Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες της Αθήνας

Ενημέρωση: 21 Σεπτεμβρίου 2016

Περιληπτικά, τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το ηλεκτρονικό εισιτήριο για τις συγκοινωνίες της Αθήνας που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται μέσα στους επόμενους μήνες:

  • Όπως ειπώθηκε στη ΔΕΘ, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που θα αντικαταστήσει τα σημερινά χάρτινα εισιτήρια και κάρτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του 2017, αν και το χρονοδιάγραμμα μιλούσε για σταδιακή εφαρμογή από τους τελευταίους μήνες του 2016.
  • Ανακοινώθηκε πως η εφαρμογή του θα ξεκινήσει στις αρχές του 2017 για τα Λεωφορεία, τα Τρόλεϊ και το Τραμ, ενώ στη συνέχεια, μάλλον το καλοκαίρι του 2017, θα εφαρμοστεί και στο Μετρό. Η αρχή μάλλον θα γίνει με τη γραμμή του ΗΣΑΠ όπου η εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού είναι πιο εύκολη. Το πότε θα εφαρμοστεί και στον Προαστιακό δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Θα εξαρτηθεί σίγουρα και από τη νέα διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που θα αναλάβει προς το τέλος του 2016.

ath-ena-card

  • Η πλαστική κάρτα ATH.ENA CARD θα αντικαταστήσει τις σημερινές κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Η κάρτα θα διαθέτει επεξεργαστή και θα είναι προσωποποιημένη. Στην πίσω όψη θα υπάρχει η φωτογραφία του κατόχου της και θα υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης του ποσού σε περίπτωση απώλειας. Ο κάτοχός της, θα μπορεί να «φορτώσει» την κάρτα με το ποσό που επιθυμεί από τα αυτόματα μηχανήματα που θα τοποθετηθούν σε σταθμούς του Μετρό και στάσεις του Τραμ, καθώς και από τα εκδοτήρια εισιτηρίων. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα μπορεί να γίνει και μέσω Διαδικτύου. Όταν το ποσό που  έχει φορτωθεί στην κάρτα τελειώνει, ο χρήστης θα ειδοποιείται για να προχωρήσει σε «επαναφόρτιση».

2

  • Στα Λεωφορεία, τα Τρόλεϊ και το Τραμ, ο κάτοχος της κάρτας θα πλησιάζει την κάρτα στα νέα επικυρωτικά μηχανήματα και θα γίνεται η χρέωση του αντιτίμου. Σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στον τρόπο επιβίβασης σε σχέση με σήμερα. Αν και ο ΟΑΣΑ θέλει να εφαρμοστεί η υποχρεωτική είσοδος από την πρώτη πόρτα στα Λεωφορεία και Τρόλεϊ, οι οδηγοί την απορρίπτουν. Η εγκατάσταση των νέων επικυρωτικών μηχανημάτων έχει ξεκινήσει από τον προηγούμενο Μάιο και θα συνεχιστεί ως και τη νέα χρονιά.

 

  • Στο Μετρό, τον Ηλεκτρικό και τον Προαστιακό θα τοποθετηθούν 1.062 πύλες εισόδου και εξόδου, με 635 από αυτές να είναι κανονικές, και 427 ΑΜΕΑ (με μεγαλύτερο πλάτος διέλευσης). Για να ανοίξουν οι πύλες, ο κάτοχος της ATH.ENA CARD θα πλησιάζει την κάρτα στην ειδική υποδοχή τόσο κατά την είσοδό του όσο και κατά την έξοδό του. Για να ξεκινήσουν όμως να λειτουργούν οι πύλες με αυτό τον τρόπο, θα πρέπει να έχει ήδη καταργηθεί το χάρτινο εισιτήριο, εξού και η μετάθεση της λειτουργίας τους για το καλοκαίρι του 2017.

Άνω Πατήσια

  • Πύλες εισόδου τοποθετήθηκαν ήδη δοκιμαστικά στο σταθμό του Μοσχάτου, ενώ τα μηχανήματα «φόρτωσης» των καρτών έχουν ήδη εγκατασταθεί σε στάσεις του Τραμ (μόνο ένα, ώστε να παραμείνει και ένα από τα παλιά) ενώ έχουν μεταφερθεί σε πολλούς σταθμούς των ΗΣΑΠ.

Μπάρες Μετρό ΗΣΑΠ

  • Πέρα από την επαναφορτιζόμενη κάρτα (ATH.ENA CARD) η οποία θα αντικαταστήσει τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών και θα απευθύνεται σε όσους χρησιμοποιούν συχνά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα υπάρχει και η δυνατότητα αγοράς ενός δεύτερου τύπου κάρτας (ATH.ENA TICKET). To ATH.ENA TICKET θα έχει ίδιο μέγεθος με την ΑΤΗ.ΕΝΑ CARD ωστόσο δεν θα διαθέτει επεξεργαστή και θα έχει συγκεκριμένη ισχύ (δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν η ισχύ θα είναι χρονική ή θα αφορά συγκεκριμένο αριθμό διαδρομών ή ένα συγκεκριμένο ποσό).
  • Αν και το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα επιτρέπει την χρέωση ανάλογα με την απόσταση που διανύει ο επιβάτης (σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Προαστιακό), δεν έχει αναφερθεί ότι αυτό θα εφαρμοστεί άμεσα. Η χρέωση ανάλογα με την απόσταση παραμένει «σκέψη για το μέλλον» και όπως όλα δείχνουν το σύστημα χρέωσης θα παραμείνει το ίδιο με το σημερινό για το κοντινό μέλλον.

 

Δείτε επίσης: