Ο βανδαλισμός στις μπάρες του Μετρό ξεκίνησε. Ξαφνιάζεται κανείς;

Μπάρες Μετρό βανδαλισμός

Στις πύλες εισόδου και εξόδου που έχουν τοποθετηθεί στο σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ ξέσπασαν το βράδυ της Τετάρτης ομάδες φιλάθλων μετά από αγώνα στο ΟΑΚΑ, κάνοντάς τες γυαλιά καρφιά. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν καν το νεότερο αφού σήμερα, σύμφωνα με αναγνώστη του Athens Transport, βανδαλισμένες είναι και οι μπάρες στο σταθμό Άγιος Ελευθέριος, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί μόλις πριν από τρεις ημέρες.

Αν κάποιος νομίζει ότι αυτού του είδους οι βανδαλισμοί θα σταματήσουν εδώ αν δεν αλλάξει κάτι, είναι βαθιά νυχτωμένος. Οι επιθέσεις σε σταθμούς του Μετρό και του ΗΣΑΠ τους τελευταίους μήνες από ομάδες μπαχαλάκηδων είναι μόνο το προοίμιο αυτού που θα επακολουθήσει. Στο στόχαστρο των ατόμων αυτών μπαίνουν κατά κύριο λόγο τα ακυρωτικά μηχανήματα και τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, άρα και οι μπάρες και ο λοιπός εξοπλισμός του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα συνεχίσουν να είναι ο νούμερο 1 στόχος. (Ο σταθμός της Ειρήνης στο ΟΑΚΑ έχει βεβαρυμένο ιστορικό. Μάλιστα, προηγούμενη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ είχε προειδοποιήσει ότι ο σταθμός θα κλείνει τις μέρες των αγώνων αν συνεχίσουν οι βανδαλισμοί).

Η ελλιπής ασφάλεια στο δίκτυο του Μετρό είναι ένα πρόβλημα για το οποίο έχουμε γράψει σε αυτό το blog επανειλημμένως, ιδιαίτερα όταν βλέπουμε τέτοια περιστατικά να επαναλαμβάνονται. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο και οι εργαζόμενοι των συγκοινωνιών το γνωρίζουν αφού στο στόχαστρο συχνά μπαίνουν και οι ίδιοι. Παρόλα αυτά, οι διοικήσεις, μαζί με τη σημερινή κυβέρνηση εξακολουθούν να κάνουν τα στραβά μάτια. Λύσεις έχουν προταθεί, δηλώσεις κατά καιρούς έχουν γίνει αλλά στο τέλος τίποτα δεν αλλάζει.

Ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης έχει παραδεχτεί πως οι πανάκριβες υπηρεσίες που προσφέρουν οι security που φυλάνε τους σταθμούς είναι ελλιπείς (τα χρήματα φυσικά πηγαίνουν στις εταιρίες, και όχι στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους). Η αντικατάστασή τους από αστυνομικούς έχει ανακοινωθεί εδώ και μήνες αλλά μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει προχωρήσει. Η επανασύσταση ενός σώματος ασφαλείας από εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ έχει και αυτή ανακοινωθεί αλλά και πάλι τίποτα δεν έχει γίνει.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των πυλών εισόδου και εξόδου σε όλους τους σταθμούς του ΗΣΑΠ. Στους σταθμούς του Μετρό, η εγκατάσταση θα ακολουθήσει μέσα στο 2017. Το ότι κανείς, ούτε η ανάδοχος εταιρία του έργου αλλά ούτε και η ΣΤΑΣΥ δεν έθεσε ως προδιαγραφή το 100% του εξοπλισμού να αποτελείται από άθραυστα υλικά είναι τουλάχιστον δείγμα ανικανότητας, αν όχι προσχεδιασμένη απόπειρα κατάχρησης δημοσίου χρήματος.

Τα τελευταία 5 χρόνια, κάθε φορά που γράφαμε κάτι σχετικά με το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, πάντα βρισκόταν κάποιος να σχολιάσει “καλά όλα αυτά, αλλά θα τα σπάσουν από την πρώτη μέρα”.

Από εδώ και πέρα, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αισθάνεται έκπληξη για κάθε νέο βανδαλισμό που θα έρθει. Και όσο οι διοικήσεις των συγκοινωνιών, η κυβέρνηση και η αστυνομία δεν κάνουν κάτι για να τους αποτρέψουν, θα μας επιτρέψουν να τους θεωρούμε συνενόχους.

12 Comments

 1. Ήθελα να ήξερα ποιο ξεφτέρι διάλεξε τα διαφράγματα να είναι από γυαλλί αντί από μέταλλο ή άλλο πιο ανθεκτικό υλικό…

  • Αν κάποιος έχει την άνεση να μπει στον χώρο του σταθμού, να σπάσει ανενόχλητος τις μπάρες και να ξαναφύγει, τότε το πρόβλημα δεν είναι το υλικό κατασκευής.

   • Το τμήμα του σταθμού Ειρήνη μέχρι τις σκάλες είναι υπόγεια διάβαση/δημόσιος χώρος και υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλους. Επίσης η πρόσβαση σε όλους τους σταθμούς μέχρι και το σημείο επικύρωσης των εισιτηρίων είναι δημόσιος χώρος ελεύθερος σε όλους. Δεν είναι ιδιωτικό club για να υπάρχει face control στην είσοδο.

    • Άρα, εφόσον είναι δημόσιος χώρος, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποτραπεί αυτό. Ακόμα και από μέταλλο να ήταν οι μπάρες θα μπορούσε κάποιος να πάει, να τις ξηλώσει ανενόχλητος ώστε να τις πουλήσει για παλιοσίδερα.

   • Για πήγαινε μέχρι το Λονδίνο να δείς τις αντίστοιχες μπάρες και θα καταλάβεις αν μπορεί κάποιος να τις σπάσει όσο εύκολα όσο αυτές που τοποθετούν εδώ…

    • Για πήγαινε μέχρι το Λονδίνο να δεις την British Transport Police, τις περιπολίες και τον χρόνο αντίδρασής τους, και θα καταλάβεις αν θα έσπαγε κάποιος τις μπάρες τους, ακόμα και αν ήταν ίδιες με τις δικές μας.

     • Χαίρω πολύ, τι κάνετε, καλά ευχαριστώ… Αν βάλεις και στους δικούς μας σταθμούς αστυνομία, όλοι θα είναι Παναγίες. Εδω έγινε αναφορά για το υλικό, όχι για την φύλαξη…

     • Το αρχικό μου μήνυμα και στο οποίο απάντησες παροτρύνοντας με να πάω στο Λονδίνο, μιλούσε για φύλαξη σταθμών.

      Ακόμα κι από ατσάλι να ήταν και εφόσον εξακολουθούν οι σταθμοί να είναι ξέφραγο αμπέλι, θα βρουν τρόπο μέχρι και αυτές να ξηλώσουν ή να βανδαλίσουν αχρηστεύοντας τες.

 2. Ευτυχώς τουλάχιστον προστοπαρόν πρόκειται για ελάχιστα και μεμονομένα περιστατικά. Ωστόσο θέλει προσοχή το φαινόμενο αυτό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*