Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου: Κλείνουν σταθμοί του Μετρό από το μεσημέρι

0
Κλείνουν με εντολή της αστυνομίας σταθμοί του Μετρό από το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου 2024. Σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ, από τις 15:30 το μεσημέρι, κλειστοί θα είναι οι σταθμοί Κορυδαλλός και Μανιάτικα της γραμμής 3 του Μετρό. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση. Οι σταθμοί...

Λεφτά για Λεωφορεία και Μετρό δεν υπάρχουν, αλλά βρέθηκαν για δρόμους!

Share

    Ο κόμβος του Ψυχικού την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων
    Ο κόμβος του Ψυχικού την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων

    Την ίδια στιγμή που οι συγκοινωνίες της Αθήνας βρίσκονται υπό κατάρρευση, με την αγορά νέων λεωφορείων να εκκρεμεί καθώς λεφτά δεν υπάρχουν, και τη δημοπράτηση της γραμμής 4 του Μετρό να μετατίθεται συνεχώς προς το μέλλον λόγω δυσκολιών στην εξασφάλιση χρηματοδότησης, η κυβέρνηση δείχνει τις προτεραιότητές της προωθώντας οδικά έργα αμφισβητούμενης χρησιμότητας για την Αθήνα.

    Κατά περίεργο τρόπο, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης «ξέθαψε» δύο ξεχασμένα ολυμπιακά έργα, προσθέτοντάς τα σε αυτά που θα χρηματοδοτηθούν στα πλαίσια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Πρόκειται για δύο ανισόπεδους κόμβους επί της λεωφόρου Κηφισίας: ένας στη διασταύρωση Λεωφόρου Αλεξάνδρας, Κηφισίας και Φειδιππίδου, προϋπολογισμού 22,5 εκατ. ευρώ, και ένας στον κόμβο της Αγίας Βαρβάρας, τη διασταύρωση δηλαδή της Κηφισίας με την Εθνικής Αντιστάσεως, προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ.

    Οι δύο αυτοί κόμβοι περιλαμβάνονταν στο «Στρατηγικό Σχέδιο των Ολυμπιακών Μεταφορών» του 1999 που προέβλεπε τρεις νέους κόμβους επί της λεωφόρου Κηφισίας. Τελικά, κατασκευάστηκε μόνο ο κόμβος στον Φάρο Ψυχικού, και οι άλλοι δύο έμειναν στο συρτάρι λόγω έλλειψης χρόνου και πόρων. Η χρησιμότητα των ανισόπεδων κόμβων είχε αμφισβητηθεί ήδη από τη δεκαετία του 90 με συγκοινωνιολόγους και πολεοδόμους  να λένε πως η λύση στο κυκλοφοριακό δεν θα δοθεί βοηθώντας τα αυτοκίνητα να φτάσουν γρηγορότερα στο ήδη κορεσμένο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την Καθημερινή, δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση της χρησιμότητας των δύο έργων, ενώ η απόφαση για την χρηματοδότησή τους ήταν πολιτική.

    Είναι περίεργο ότι κανείς δεν παρατήρησε το βασικό πρόβλημα: πως μέχρι σήμερα, μία από τις πιο σημαντικές λεωφόρους της Αθήνας που συγκεντρώνει μεγάλο όγκο μετακινήσεων, η λεωφόρος Κηφισίας, δεν εξυπηρετείται από τα μέσα σταθερής τροχιάς. Ενώ η λογική επιτάσσει πως μία γραμμή μετρό που θα διασχίζει τη λεωφόρο Κηφισίας θα έπρεπε να είχε ήδη κατασκευαστεί πλέον μιλάμε για το ενδεχόμενο δημοπράτησης ενός μικρού τμήματος της γραμμής 4 μέσα στο 2017. Η λεωφόρος Κηφισίας θα εξυπηρετηθεί -μάλλον- από το τρίτο τμήμα της γραμμής, η δημοπράτηση του οποίου δεν φαίνεται πιθανή μέσα σε αυτή την δεκαετία.

    Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα σε έργα δημοσίων συγκοινωνιών, προωθεί οδικά έργα τα οποία θα ωφελήσουν πρώτα από όλα τις κατασκευαστικές εταιρίες που θα εμπλακούν. Ένα ακόμα παράδειγμα είναι πως στα έργα που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι και η επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού με την κατασκευή σήραγγας.  Το υπουργείο θα δώσει 500.000 ευρώ για ένα έργο ενδεικτικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, δεν θα το δούμε να κατασκευάζεται σύντομα.

    Στο ΠΔΕ πάντως εντάσσεται και ένα έργο που αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας.  Πρόκειται για την «Αναβάθμιση συστημάτων ασφαλείας της γραμμής 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας», συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ. Το έργο σχετίζεται με την προσαρμογή υφιστάμενων συστημάτων ασφάλειας των γραμμών 2 και 3 του Μετρό, ώστε να είναι συμβατά με τα συστήματα του έργου του Ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ηλεκτρονικό εισιτήριο) του ΟΑΣΑ. Μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια: το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε από προηγούμενες κυβερνήσεις. Επί της σημερινής κυβέρνησης απλά συνεχίζεται η υλοποίησή του.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα