Λεφτά για Λεωφορεία και Μετρό δεν υπάρχουν, αλλά βρέθηκαν για δρόμους!

Ο κόμβος του Ψυχικού την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων
Ο κόμβος του Ψυχικού την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων

Την ίδια στιγμή που οι συγκοινωνίες της Αθήνας βρίσκονται υπό κατάρρευση, με την αγορά νέων λεωφορείων να εκκρεμεί καθώς λεφτά δεν υπάρχουν, και τη δημοπράτηση της γραμμής 4 του Μετρό να μετατίθεται συνεχώς προς το μέλλον λόγω δυσκολιών στην εξασφάλιση χρηματοδότησης, η κυβέρνηση δείχνει τις προτεραιότητές της προωθώντας οδικά έργα αμφισβητούμενης χρησιμότητας για την Αθήνα.

Κατά περίεργο τρόπο, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης «ξέθαψε» δύο ξεχασμένα ολυμπιακά έργα, προσθέτοντάς τα σε αυτά που θα χρηματοδοτηθούν στα πλαίσια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Πρόκειται για δύο ανισόπεδους κόμβους επί της λεωφόρου Κηφισίας: ένας στη διασταύρωση Λεωφόρου Αλεξάνδρας, Κηφισίας και Φειδιππίδου, προϋπολογισμού 22,5 εκατ. ευρώ, και ένας στον κόμβο της Αγίας Βαρβάρας, τη διασταύρωση δηλαδή της Κηφισίας με την Εθνικής Αντιστάσεως, προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ.

Οι δύο αυτοί κόμβοι περιλαμβάνονταν στο «Στρατηγικό Σχέδιο των Ολυμπιακών Μεταφορών» του 1999 που προέβλεπε τρεις νέους κόμβους επί της λεωφόρου Κηφισίας. Τελικά, κατασκευάστηκε μόνο ο κόμβος στον Φάρο Ψυχικού, και οι άλλοι δύο έμειναν στο συρτάρι λόγω έλλειψης χρόνου και πόρων. Η χρησιμότητα των ανισόπεδων κόμβων είχε αμφισβητηθεί ήδη από τη δεκαετία του 90 με συγκοινωνιολόγους και πολεοδόμους  να λένε πως η λύση στο κυκλοφοριακό δεν θα δοθεί βοηθώντας τα αυτοκίνητα να φτάσουν γρηγορότερα στο ήδη κορεσμένο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την Καθημερινή, δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση της χρησιμότητας των δύο έργων, ενώ η απόφαση για την χρηματοδότησή τους ήταν πολιτική.

Είναι περίεργο ότι κανείς δεν παρατήρησε το βασικό πρόβλημα: πως μέχρι σήμερα, μία από τις πιο σημαντικές λεωφόρους της Αθήνας που συγκεντρώνει μεγάλο όγκο μετακινήσεων, η λεωφόρος Κηφισίας, δεν εξυπηρετείται από τα μέσα σταθερής τροχιάς. Ενώ η λογική επιτάσσει πως μία γραμμή μετρό που θα διασχίζει τη λεωφόρο Κηφισίας θα έπρεπε να είχε ήδη κατασκευαστεί πλέον μιλάμε για το ενδεχόμενο δημοπράτησης ενός μικρού τμήματος της γραμμής 4 μέσα στο 2017. Η λεωφόρος Κηφισίας θα εξυπηρετηθεί -μάλλον- από το τρίτο τμήμα της γραμμής, η δημοπράτηση του οποίου δεν φαίνεται πιθανή μέσα σε αυτή την δεκαετία.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα σε έργα δημοσίων συγκοινωνιών, προωθεί οδικά έργα τα οποία θα ωφελήσουν πρώτα από όλα τις κατασκευαστικές εταιρίες που θα εμπλακούν. Ένα ακόμα παράδειγμα είναι πως στα έργα που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι και η επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού με την κατασκευή σήραγγας.  Το υπουργείο θα δώσει 500.000 ευρώ για ένα έργο ενδεικτικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, δεν θα το δούμε να κατασκευάζεται σύντομα.

Στο ΠΔΕ πάντως εντάσσεται και ένα έργο που αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας.  Πρόκειται για την «Αναβάθμιση συστημάτων ασφαλείας της γραμμής 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας», συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ. Το έργο σχετίζεται με την προσαρμογή υφιστάμενων συστημάτων ασφάλειας των γραμμών 2 και 3 του Μετρό, ώστε να είναι συμβατά με τα συστήματα του έργου του Ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ηλεκτρονικό εισιτήριο) του ΟΑΣΑ. Μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια: το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε από προηγούμενες κυβερνήσεις. Επί της σημερινής κυβέρνησης απλά συνεχίζεται η υλοποίησή του.

2 Comments

 1. Ας μην τα βλέπουμε όλα μόνο απο την οπτική των ΜΜΜ. Ναι, σίγουρα η Κηφισίας θέλει μετρό, και ναι, υπάρχουν ελλείψεις στην χρηματοδότηση των ΜΜΜ, αλλά ας μην παραβλέπουμε πως η Αθήνα έχει ανάγκη εκσυγχρονισμού και σε άλλα πράγματα.

  Με την λογική αυτή, ούτε η Αττική Οδός θα έπρεπε να έχει κατασκευαστεί γιατί ούτε τότε είχαμε σχεδόν καθόλου μετρό, ούτε ο Κηφισός, ούτε πολλώ δε μάλλον η Συγγρού να γίνει ελευθερή λεωφόρος στις αρχές του ΄90. Φανταστείτε την Αθήνα σήμερα χωρίς τα 3 αυτά έργα…!

  Για όσους ζουν καθημερινά την Κηφισίας όπως εγω (μένω στο Μαρούσι), μεγάλη ευθύνη για την καθημερινή “Κοκκινίλα” της κυρίως στην κάθοδο, φέρει η διασταύρωση της Αγίας Βαρβάρας (που προκαλεί το μπλοκάρισμα πολλές φορές μέχρι και το Υγεία), ενώ τα φανάρια της Φιλοθέης και του Υγεία αντίστοιχα κρατάνε την ροή μέχρι περίπου 2 χιλιόμετρα πιο πάνω τις ώρες αιχμής.

  Γιατί λοιπόν να μην γίνει η Κηφισίας μια νέα Συγγρού; Και όταν έρθει το μετρό, καλως να έρθει. Πιθανότατα να θέλουν να γίνουν πρώτα οι κόμβοι, προκειμένου το μετρό αργότερα να περάσει απο κάτω τους, γιατί αν γίνει το μετρό πρώτα θα είναι πολύ πιο δύσκολο.

  Ναι, ο κόμβος Χαλανδρίου χρειάζεται, και ελπίζω να μην είναι με το ίδιο λάθος του κόμβου του Φάρου, που στην άνοδο οι 3 λωρίδες γίνονται 2, ίσως σαν συνδεόμενο έργο να μην επηρρεαστεί αλλο η ροή ανόδου και να επιδιορθωνεται καπως. Φανταζομαι επισης να εχει προβλεφθει και ικανοποιητικη διελευση πεζων στο σημειο, μην ξεχναμε πως για 800 και πλεον μετρα απο εκει και πανω υπαρχει μονο εναν πεζοφαναρο, και αρκετοι συμπολιτες μας εχουν δυστυχως χασει τη ζωη τους.

  Ναι, συμφωνούμε, ο κόμβος στην Αλεξάνδρας ίσως να είναι υπερβολή στην παρούσα φάση, εγω θα προτιμούσα εναν τυπου “Η” την Αβάνα ή στο Υγεια, καθως με αυτους η λεωφόρος θα γινοταν πλεον σχεδον ελευθερη στο εκτος Αθηνων τμημα της.

  Μεχρι να γινει το μετρο, (που ολοι μας το θελουμε), η Κηφισιας πρεπει καπως να ανασανει. Με αυτο το σκεπτικο εχουν αφησει ακομα να λειτουργει και το Ε14, η μοναδικη πλεον εξπρες γραμμη λεωφορειου που λειτουργει στην Αθηνα (πλην των πανεπιστημιακων και αυτων του αεροδρομιου). Το φαναρι της Αγιας Βαρβαρας, εκτος απο κακορυθμισμενο, εξυπηρετει εναν αλλο μεγαλο αξονα που απορροφα μεγαλη κινηση (Εθν. Αντιστασεως – και Τζαβελλα για Μεσογειων), που γι αυτον ακριβως τον λογο χρειαζεται και αρκετο “πρασινο” για Κηφισιας, οποτε οι καθυστερησεις ειναι μεγαλες.

  20 εκατομμυρια ευρω δεν φτανουν για να φερουν το μετρο στην Κηφισιας, οσο κι αν αυτο χρειαζεται. Φτανουν ομως για να την κανουν πιο βατη σε αρκετα μεγαλο τμημα της, γλυτωνοντας ετσι χρονο, χρημα και εκπομπες αεριων απο τα συνεχως ακινητοποιημενα αυτοκινητα. Οταν ερθει το μετρο, καλοδεχουμενο. Αλλα γιατι να μην βελτιωσουμε και αλλα πραγματα; Θα μου πειτε, και σωστα, 20 εκατομμυρια εδω, 20 εκει, μαζευονται. Στην παρουσα φαση ομως, δεν φτανουν, οποτε μεχρι να παμε στο χειρουργειο, ας βαλουμε μια δυνατη γαζα και 4-5 ραμματα.

  Και ας μην ξεχναμε πως ολοι λεμε πως η Κηφισιας θελει μετρο ακριβως επειδη ειναι ολη μερα στα κοκκινα, ενω για την Συγγρου αρκετοι απο εσας το θεωρειτε υπερβολη το μετρο, με το επειχειρημα πως ειναι ελευθερη λεωφορος και πως επειδη εχει γρηγορη ροη, ενα τραμ θα αρκουσε.

  Μηπως αν με 50 εκατομμυρια κανουμε και την Κηφισιας μια ελευθερη αστικη λεωφορο, να αρκει κι εδω ενα τραμ;

  • Συμφωνώ 100% με όσα έγραψε ο (η?) 0722.Και θα πρόσθετα μάλιστα ότι μελλοντικά το έργο στο Ελληνικό θα συμφωρήσει ακόμα περισσότερο την Κηφισίας με κατέυθηνση πρός Βουλιαγμένης, και αν δεν βρεθόυν πόροι για την Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης θα γίνει το απόλυτο Gridlock στην Αθήνα

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*