Η διοίκηση του ΟΑΣΑ πανηγυρίζει για την οικονομική του κατάρρευση

ΟΑΣΑ

Ενώ η οικονομική κατάρρευση του ΟΑΣΑ συνεχίζεται, με το λειτουργικό έλλειμμα να υπολογίζεται πως θα φτάσει τα 77 εκατομμύρια ευρώ το τέλος του 2016, η διοίκηση του οργανισμού πανηγυρίζει με δελτίο τύπου, κάνοντας λόγο για έσοδα τα οποία βρίσκονται «σε ανοδική τροχιά».

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου οκταμήνου του 2016, το λειτουργικό έλλειμμα των εταιριών του ομίλου ΟΑΣΑ ανήλθε στα 31 εκατομμύρια ευρώ, με τις ζημιές το ίδιο χρονικό διάστημα να φτάνουν τα 34 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την την υφυπουργό υποδομών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο στόχος για το λειτουργικό έλλειμμα του τρέχοντος έτους έχει τεθεί στο ποσό των 77 εκατομμυρίων ευρώ, όταν το 2015 το λειτουργικό έλλειμμα ανήλθε σε 37 εκατομμύρια ευρώ. Αύξηση δηλαδή περίπου 100% μέσα σε ένα χρόνο!

Την ίδια στιγμή, οι οφειλές του οργανισμού αυξάνονται συνεχώς ενώ τα έσοδα μειώνονται συνεχώς. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του ΣΚΑΙ:

Tο σύνολο των υποχρεώσεων του ΟΑΣΑ, πολλές από τις οποίες είναι ληξιπρόθεσμες, ξεπερνά τα 90 εκατομμύρια ευρώ, με την επιχείρηση να οφείλει σημαντικά ποσά στη ΔΕΠΑ ύψους 58 εκατομμυρίων ευρώ, 18 εκατομμύρια στη ΔΕΗ και περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε καθοδική πορεία βρίσκονται τα έσοδα των εταιρειών του ομίλου τα οποία εμφανίζονται μειωμένα κατά περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο οκτάμηνο του 2016.

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ όμως φαίνεται να μην μπορεί να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Ενώ οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν μία εικόνα κατάρρευσης, με δελτίο τύπου ο ΟΑΣΑ για την αύξηση πανηγυρίζει για την αύξηση κατά 5% των εισπράξεων κατά τον μήνα Αύγουστο. Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου -που δεν περιλαμβάνει κανένα από τα υπόλοιπα άκρως ανησυχητικά οικονομικά αποτελέσματα- η αύξηση των εισπράξεων του Αυγούστου οφείλεται στην αύξηση της πώλησης των καρτών απεριορίστων διαδρομών κατά 10% τον μήνα αυτό. Το γεγονός δηλαδή ότι μάλλον λιγότεροι εργαζόμενοι πήγαν διακοπές τον φετινό Αύγουστο μεταφράζεται από τον ΟΑΣΑ ως σημάδι οικονομικής ανάπτυξης του οργανισμού.

Ο διευθύνον σύμβουλος του ΟΑΣΑ πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω, αποδίδοντας την μικρή αύξηση των εσόδων στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του οργανισμού χάρη στην τηλεματική (η οποία λειτουργεί ακόμα με πολλά προβλήματα, και εσχάτως part time).

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΟΑΣΑ:

ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΟΑΣΑ

Αυξημένες ήταν οι εισπράξεις του Ομίλου ΟΑΣΑ τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2015. Ειδικότερα ο μήνας Αύγουστος παρουσίασε αύξηση των εισπράξεων κατά 5%, που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των πωλήσεων καρτών απεριορίστων διαδρομών κατά 10%. Αντίστοιχα η αύξηση των εισπράξεων το μήνα Σεπτέμβριο έφτασε το 3% που οφείλεται κυρίως στην αύξηση πωλήσεων εισιτηρίων η οποία ξεπέρασε το 5%. Η συνολική αύξηση των εσόδων του διμήνου ανέρχεται σε 1,1 εκατομμύριο ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ κ. Ιωάννης Σκουμπούρης, «η αύξηση των εσόδων το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην αναβάθμιση των προσφερόμενων συγκοινωνιακών υπηρεσιών με την εφαρμογή της τηλεματικής στα λεωφορεία και τρόλεϊ που έτυχε θερμής υποδοχής από το επιβατικό κοινό. Ο κόσμος δείχνει εμπιστοσύνη στο νέο σύστημα και το εντάσσει στην καθημερινότητά του και αυτό αντικατοπτρίζεται μέσω της αύξησης των καρτών απεριορίστων διαδρομών. Η επικείμενη εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου από την αρχή του νέου έτους και η αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις παρεχόμενες από τον Όμιλο ΟΑΣΑ υπηρεσίες».

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*