Με πολλά προβλήματα η τηλεματική των Λεωφορείων

tilematiki

Στο μαγικό κόσμο της ΔΕΘ, η Τηλεματική των Λεωφορείων και Τρόλεϊ της Αθήνας, το σύστημα δηλαδή που παρακολουθεί σε ζωντανό χρόνο την κίνηση των οχημάτων και ενημερώνει για τον ακριβή χρόνο άφιξης στην στάση, λειτουργεί εδώ και μήνες «με μεγάλη επιτυχία».

Στην Αθήνα όμως, η πραγματικότητα που βλέπουν καθημερινά οι επιβάτες είναι εντελώς διαφορετική. Το σύστημα, που επισήμως ξεκίνησε τη λειτουργία του με καθυστέρηση στις 21 Μαρτίου και μετά από ενάμιση χρόνο δοκιμαστικής λειτουργίας, αντιμετωπίζει ακόμα πολλά προβλήματα.

Αυτές τις μέρες,  ζητήσαμε από τους αναγνώστες του Athens Transport να μας στείλουν πληροφορίες για προβλήματα που έχουν παρατηρήσει στο σύστημα της τηλεματικής. Τα σχόλια τα οποία παρατίθενται στη συνέχεια, παρουσιάζουν ένα σύστημα το οποίο έχει ακόμα πολλές ελλείψεις και δυσλειτουργίες. Σίγουρα πολύ μακριά από το να θεωρείται πως λειτουργεί «με απόλυτη επιτυχία».

Η κυριότερη παρατήρηση που μπορεί να κάνει κάποιος είναι πως η τηλεματική έχει βελτιωθεί ελάχιστα τους τελευταίους μήνες. Η εικόνα που παρουσιάζεται με την έναρξη των χειμερινών δρομολογίων είναι κοντά σε αυτή που παρατηρούσαμε πριν το καλοκαίρι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως πολλά λεωφορεία συνεχίζουν να παραμένουν «αόρατα» για το σύστημα της τηλεματικής με αποτέλεσμα ο χρόνος άφιξης που παρουσιάζεται στις στάσεις να μη συμφωνεί με τον πραγματικό χρόνο άφιξης. Σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονται στις έξυπνες στάσεις και τις οθόνες εντός των λεωφορείων και τρόλεϊ.

Πού οφείλονται όμως αυτά τα προβλήματα; Για άγνωστο λόγο, ένας μεγάλος αριθμός λεωφορείων που κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους της Αθήνας (σίγουρα αρκετές δεκάδες) έχουν εξαιρεθεί από την εγκατάσταση εξοπλισμού τηλεματικής. Ό,τι και να γίνει δηλαδή, η παρακολούθηση αυτών των οχημάτων είναι αδύνατη. Αν και πρόκειται για οχήματα μεγάλης ηλικίας, μέσα στους επόμενους μήνες δεν υπάρχει καμία περίπτωση αντικάστασής τους με νεότερα. Έτσι, θα συνεχίσουν να εκτελούν «δρομολόγια – φάντασμα», εκτός αν αποφασιστεί η εγκατάσταση εξοπλισμού τηλεματικής σε αυτά.

Ερωτηματικά υπάρχουν επίσης και για τις δυνατότητες και την ποιότητα του συστήματος της τηλεματικής, που έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται η εταιρεία Advanced Transport Telematics (εταιρία ειδικού σκοπού του ομίλου Intracom). Στην εταιρεία αυτή ο ΟΑΣΑ επέβαλε μέσα στο καλοκαίρι ποινική ρήτρα ύψους 315.000 ευρώ για καθυστέρηση στην παράδοση του έργου της τηλεματικής. Συγκεκριμένα, το έργο τελικά παραδόθηκε επισήμως στις 21 Μαρτίου 2016, όταν η προγραμματισμένη ημερομηνία διαθεσιμότητας υπηρεσιών που ήταν η 22 Ιανουαρίου 2016. Και πάλι όμως στις 21 Μαρτίου, η τηλεματική δεν είχε παραδοθεί πλήρως, όπως έχουμε αναφέρει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Advanced Transport Telematics αρνείται να πληρώσει την ποινική ρήτρα που της έχει επιβάλει ο ΟΑΣΑ, καταφεύγοντας σε διαιτητική διαδικασία για διαγραφή ή μείωση του προστίμου.

Για ακόμα μία φορά, υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα τα οποία κάποια στιγμή πρέπει να απαντήσει ο ΟΑΣΑ:

 • Πού οφείλονται τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα της τηλεματικής; Είναι δικαιολογημένος ο χαρακτηρισμός «μεγάλη επιτυχία» για την λειτουργία του συστήματος μέχρι σήμερα;
 • Πώς και πότε θα αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα;
 • Γιατί ακόμα και σήμερα υπάρχουν λεωφορεία στα οποία δεν έχει εγκατασταθεί εξοπλισμός τηλεματικής;
 • Υπάρχει κάποιο σύστημα συλλογής βλαβών και αναφορών για δυσλειτουργίες της τηλεματικής; Λειτουργεί αποτελεσματικά;
 • Είναι ικανοποιημένος ο ΟΑΣΑ από την μέχρι τώρα ανάπτυξη και διαχείριση του συστήματος της τηλεματικής από την Advanced Transport Telematics;
 • Υπάρχει περίπτωση να δούμε στο κοντινό μέλλον το σύστημα να λειτουργεί κανονικά;

Ο λόγος που εδώ και μήνες επιμένουμε τόσο πολύ για το θέμα της τηλεματικής, είναι πως θεωρούμε ακόμα ότι πρόκειται για μία μεγάλη ευκαιρία για τα λεωφορεία της Αθήνας. Σε μία εποχή που κόβονται συνεχώς δρομολόγια λόγω έλλειψης προσωπικού και ενώ δεκάδες λεωφορεία παραμένουν παροπλισμένα στα αμαξοστάσια, η τηλεματική μπορεί να επιλύσει προβλήματα και να κάνει την μετακίνηση με τα λεωφορεία λίγο πιο ανεκτή.

Ακολουθούν αναφορές για προβλήματα με το σύστημα της τηλεματικής από τους αναγνώστες του Athens Transport:

 

Δείτε επίσης:

12 Comments

 1. εγώ πάντως λέω μπράβο στην προσπάθεια του athenstransport.com και στον δημιουργό του που επισημάνει τα διάφορα κακώς κείμενα στα ΜΜΜ (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς) , δυστυχώς η “οικονομική κρίση” και τα “μνημόνια” έχουν φέρει τα ΜΜΜ σε αυτή την κατάσταση ο περισσότερος στόλος των οχημάτων της ΟΣΥ (Λεωφορεία/Τρόλλευ) είναι προς απόσυρση ή επικίνδυνος για την ασφάλεια των επιβατών και φυσικά του προσωπικού πιστεύω ότι χρειάζεται πλήρης ανανέωση του στόλου των οχημάτων γιατί μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους (ψυχές) πάρα πολλές φορές έχω βρεθεί σε λεωφορεία όπως το 608 το 224 που είναι άκρως επικίνδυνα για την ασφάλεια των επιβατών (ελαστικά που λείπουν κομμάτια) που αν τυχόν βρέχει δεν θέλω να φανταστώ τι μπορεί να συμβεί…κτλ
  Σας μιλάω ως ένας που χρησιμοποιώ τα ΜΜΜ αποκλειστικά ως μέσο μετακίνησης για την εργασία μου.

 2. Να γίνω λίγο ο κακός της υπόθεσης; Ωραίο το άρθρο, ωραίες και οι επισημάνσεις, αλλά προφανώς και η έκθεσή τους στο athenstransport δε θα προσφέρει κάτι παραπάνω από “κλικ” στην ιστοσελίδα από το ενδιαφέρον του κόσμου.

  Ποιος αλήθεια από αυτούς απευθύνθηκε στον ΟΑΣΑ για να αναφέρει κάποια δυσλειτουργία και δεν έχει δει αυτή να επιλύεται; Γιατί δηλαδή “αν συλλέξει αρκετά προβλήματα” να τα στείλει το athenstransport στον ΟΑΣΑ και όλοι αυτοί οι δραστήριοι των social media δε μπήκα στο email με το οποίο συνδέονται στο facebook και στο twitter και να πατήσουν την ένδειξη “Δημιουργία” για να στείλουν γραπτώς την ενημέρωση για τη βλάβη στον αρμόδιο;

  Και για να προλάβω και άλλα σχόλια, συμφωνώ ότι ο ΟΑΣΑ και κυρίως ο ανάδοχος θα έπρεπε να ελέγχουν σε τακτική βάση την υποδομή, αλλά αυτή δεν είναι καθόλου μικρή (δεν είναι μόνο οι στάσεις, αλλά και η υποδομή στα οχήματα, καθώς και στο κέντρο διαχείρισης) και προφανώς και η εταιρεία δε θα πληρώνει προσωπικό για να τριγυρνάει απλά και να μαζεύει βλάβες. Εκεί χρειάζεται η σωστή δραστηριοποίηση όλων μας και όχι να γινόμαστε οι συνήθεις Έλληνες που αντιδράμε στο fb.

  • Δικαίωμά σας να ασκείτε κριτική στους αναγνώστες του Athens Transport που παρατηρούν προβλήματα ως επιβάτες αντί για αυτούς που πανηγυρίζουν στη ΔΕΘ για τη λειτουργία της τηλεματικής.

   Επίσης δικαίωμά μας και όλων των αναγνωστών να γράφουμε και να σχολιάζουμε όποιο θέμα θέλουμε. Και όχι, κανείς δεν έχει υποχρέωση να υποβάλει αναφορά στον ΟΑΣΑ για ένα θέμα πριν το γράψει στο facebook.

   Εδώ και ώρες πάντως τα προβλήματα με την τηλεματική που έχουν αναφέρει οι αναγνώστες του athenstransport, αυτά που βλέπετε παραπάνω, βρίσκονται σε μορφή λίστας στο Inbox του ΟΑΣΑ.

   Θέλετε μήπως να ξεκινήσω να δημοσιεύω την ηλεκτρονική μου αλληλογραφία με τον ΟΑΣΑ και τους άλλους φορείς (κυρίως αναπάντητα email γιατί με έχουν βαρεθεί) για ό,τι παρατηρώ; Στο 99% των περιπτώσεων ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ. Για να σας λυθεί η απορία.

   Το ποιος είναι αυτός που κάνει κάτι για την βελτίωση της κατάστασης και ποιος μένει στην κριτική μέσω πληκτρολογίου ας το αφήσουμε να το κρίνουν άλλοι.

    • Το σωστό είναι πριν γίνει ένα σχόλιο να υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις και όχι γενικολογίες. Πού ξέρει ο κύριος ”Μάριος Γ.” αν αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν στο facebook έστειλαν ή όχι παράλληλα e-mail και στον ΟΑΣΑ; Πού ξέρει αν το athenstransport επίσης επικοινώνησε ή όχι με τον ΟΑΣΑ; Και μάλιστα τους χαρακτηρίζει ως ”συνήθεις Έλληνες”… Ποιος προσβάλει τελικά;
     ”Συνήθεις Έλληνες” πάντως, κατά την γνώμη μου, είναι αυτοί που τσουβαλιάζουν και βγάζουν εύκολα συμπεράσματα, χωρίς αυτά να είναι βάσιμα, όχι αυτοί που θα ”τολμήσουν” να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους μέσω του διαδικτύου…

     • Ο όρος “συνήθεις Έλληνες” αντιστοιχεί στην κλασσική εικόνα στα social media που αντί να ενεργοποιηθούμε για να κυνηγήσουμε ότι μας κάνει τη ζωή δύσκολη, περιμένουμε να βρούμε αυτόν που θα βγάλει το φίδι από την τρύπα αντί για εμάς. Το athenstransport έχει αποδείξει ότι κάνει εξαιρετική δουλειά (κι ας με πήρε με στραβό μάτι ο mr. greekdude) και μάλιστα με διόλου ασήμαντη παρουσία και στα social media που ο ΟΑΣΑ ακόμα προσπαθεί να ανακαλύψει το πως χρησιμοποιούνται. Όμως, όπως δε μπορείς να περιμένεις από το site της περιοχής σου να κάνει ρεπορτάζ για τον χαλασμένο κάδο έξω από το σπίτι σου, αλλά πρέπει εσύ να πας και να “τρελάνεις” την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου σου ή να βγαίνεις στο γκρουπ που μπορεί να έχει δημιουργηθεί για την περιοχή σου στο fb να ζητάς να αντικατασταθεί η καμμένη λάμπα του δημοτικού φωτισμού που έχει επιφέρει συσκότιση στον δρόμο έξω από το σπίτι σου, έτσι πιστεύω ότι θα πρέπει να συμβαίνει και με τα ζητήματα με τα οποία ασχολούμαστε. Εκεί στρέφονταν το σχόλιό μου και όχι στη δουλειά του athenstransport που μακάρι χάρη στη δημοσιότητα να δώσει λύση σε διόλου ασήμαντα ζητήματα.

    • Όποιος «απλώς κάνει ένα σχόλιο» πρέπει να είναι έτοιμος να δεχτεί και την απάντηση στο σχόλιό του ειδικά όταν περιέχει κακοήθειες του στιλ «γράφετε τα προβλήματα της τηλεματικής στο blog για τα clicks» και προσβάλει και αυτόν που τον φιλοξενεί και του δίνει βήμα (βλ. εμένα) και τους υπόλοιπους αναγνώστες στο blog που σχολίασαν. Τώρα αυτά που λέτε περί ύφους και «δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά» τα ακούω βερεσέ. Αν δεν σας αρέσω, μη με παντρευτείτε 😛

     • Και εσεις ομοιως, οταν δινετε τη δυνατοτητα σε καποιον να σχολιασει, θα πρεπει να γνωριζετε οτι καποιος μπορει να γραψει κατι ατοπο, η κατι με το οποιο διαφωνειτε, η κατι που εκφραζει λογω αγνοιας. Κανενας λογος για αγενεια και ειρωνεια, το ιντερνετ παρεχει αρκετο απο αυτο, δεν χρειαζεται επιπλεον.

  • Χάνουμε το νόημα όμως έτσι. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει άμεσος τρόπος επικοινωνίας. Δεν απαντάνε ποτέ. Πιστεύετε ότι δεν το έχουμε δοκιμάσει; Τουλάχιστον εδώ μαζεύονται όλα τα παράπονα, γίνονται φανερά και υπάρχει τρόπος να μαθευτούν και προς τα έξω και να πιέσουμε για κάποια αλλαγή.

   • Αν το έχετε δοκιμάσει και δεν έχετε πάρει απάντηση, το καλύτερο θα ήταν ένα μήνυμα ακόμα με το οποίο να απαιτείτε να σας γνωστοποιήσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου που έχει λάβει η επιστολή και στη συνέχεια να ασκήσετε αυτό που μας δίνει το δικαίωμα ο “Χάρτης Υποχρεώσεων προς τον Καταναλωτή”: Εντός 40 ημερών (εάν απαιτείται αυτοψία) η αρμόδια εταιρεία υποχρεούται να εξετάσει και να απαντήσει σε αίτημα, υπόδειξη ή καταγγελία. Σε αντίθετη περίπτωση έχουμε δικαίωμα να διεκδικήσουμε αποζημίωση (30€).

    • εγώ πάντως προσωπικά το έχω δοκιμάσει αυτό που λέει ο φίλος Μάριος Γ. τους έχω στείλει email απάντηση δεν πήρα , τους ζήτησα αριθμό πρωτοκόλλου…απάντηση δεν πήρα και φυσικά ούτε επιλύθηκε κανένα από τα προβλήματα που ανάφερα
     όσο για το θέμα αποζημίωσης μάλλον ξεχνάει ο φίλος μας ότι ζει στην ελλάδα (εδώ ατύχημα στο μετρό είχα έπεσα και γλίστρησα λόγω βρεγμένου πατώματος χωρίς προειδοποιητική πινακίδα που με καθήλωσε στο κρεβάτι για 15 ημέρες χάνοντας μεροκάματο και ούτε λόγος για αποζημίωση) αποζημίωση θα έπαιρνα αν έβαζα δικηγόρο να τους κάνει μήνυση (με το ανάλογο κόστος που θα πλήρωνα από την τσέπη μου)
     δεν λέω καλά κάνουμε να σχολιάζουμε τα κακώς κείμενα που βλέπουμε αλλά καλό είναι να ζούμε και στην αληθινή πραγματικότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*