Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Έκλεισε νωρίτερα ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας του Μετρό – Συρμός έβγαζε καπνούς λόγω βλάβης

0
Ενημέρωση ώρα 9:20 Επανήλθε η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό μέχρι το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας ενώ πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια προς και από το Αεροδρόμιο. Μεταξύ των σταθμών Δημοτικό Θέατρο - Δουκίσσης Πλακεντίας διεξάγεται η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με τη...

Με πολλά προβλήματα η τηλεματική των Λεωφορείων

Share

    tilematiki

    Στο μαγικό κόσμο της ΔΕΘ, η Τηλεματική των Λεωφορείων και Τρόλεϊ της Αθήνας, το σύστημα δηλαδή που παρακολουθεί σε ζωντανό χρόνο την κίνηση των οχημάτων και ενημερώνει για τον ακριβή χρόνο άφιξης στην στάση, λειτουργεί εδώ και μήνες «με μεγάλη επιτυχία».

    Στην Αθήνα όμως, η πραγματικότητα που βλέπουν καθημερινά οι επιβάτες είναι εντελώς διαφορετική. Το σύστημα, που επισήμως ξεκίνησε τη λειτουργία του με καθυστέρηση στις 21 Μαρτίου και μετά από ενάμιση χρόνο δοκιμαστικής λειτουργίας, αντιμετωπίζει ακόμα πολλά προβλήματα.

    Αυτές τις μέρες,  ζητήσαμε από τους αναγνώστες του Athens Transport να μας στείλουν πληροφορίες για προβλήματα που έχουν παρατηρήσει στο σύστημα της τηλεματικής. Τα σχόλια τα οποία παρατίθενται στη συνέχεια, παρουσιάζουν ένα σύστημα το οποίο έχει ακόμα πολλές ελλείψεις και δυσλειτουργίες. Σίγουρα πολύ μακριά από το να θεωρείται πως λειτουργεί «με απόλυτη επιτυχία».

    Η κυριότερη παρατήρηση που μπορεί να κάνει κάποιος είναι πως η τηλεματική έχει βελτιωθεί ελάχιστα τους τελευταίους μήνες. Η εικόνα που παρουσιάζεται με την έναρξη των χειμερινών δρομολογίων είναι κοντά σε αυτή που παρατηρούσαμε πριν το καλοκαίρι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως πολλά λεωφορεία συνεχίζουν να παραμένουν «αόρατα» για το σύστημα της τηλεματικής με αποτέλεσμα ο χρόνος άφιξης που παρουσιάζεται στις στάσεις να μη συμφωνεί με τον πραγματικό χρόνο άφιξης. Σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονται στις έξυπνες στάσεις και τις οθόνες εντός των λεωφορείων και τρόλεϊ.

    Πού οφείλονται όμως αυτά τα προβλήματα; Για άγνωστο λόγο, ένας μεγάλος αριθμός λεωφορείων που κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους της Αθήνας (σίγουρα αρκετές δεκάδες) έχουν εξαιρεθεί από την εγκατάσταση εξοπλισμού τηλεματικής. Ό,τι και να γίνει δηλαδή, η παρακολούθηση αυτών των οχημάτων είναι αδύνατη. Αν και πρόκειται για οχήματα μεγάλης ηλικίας, μέσα στους επόμενους μήνες δεν υπάρχει καμία περίπτωση αντικάστασής τους με νεότερα. Έτσι, θα συνεχίσουν να εκτελούν «δρομολόγια – φάντασμα», εκτός αν αποφασιστεί η εγκατάσταση εξοπλισμού τηλεματικής σε αυτά.

    Ερωτηματικά υπάρχουν επίσης και για τις δυνατότητες και την ποιότητα του συστήματος της τηλεματικής, που έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται η εταιρεία Advanced Transport Telematics (εταιρία ειδικού σκοπού του ομίλου Intracom). Στην εταιρεία αυτή ο ΟΑΣΑ επέβαλε μέσα στο καλοκαίρι ποινική ρήτρα ύψους 315.000 ευρώ για καθυστέρηση στην παράδοση του έργου της τηλεματικής. Συγκεκριμένα, το έργο τελικά παραδόθηκε επισήμως στις 21 Μαρτίου 2016, όταν η προγραμματισμένη ημερομηνία διαθεσιμότητας υπηρεσιών που ήταν η 22 Ιανουαρίου 2016. Και πάλι όμως στις 21 Μαρτίου, η τηλεματική δεν είχε παραδοθεί πλήρως, όπως έχουμε αναφέρει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Advanced Transport Telematics αρνείται να πληρώσει την ποινική ρήτρα που της έχει επιβάλει ο ΟΑΣΑ, καταφεύγοντας σε διαιτητική διαδικασία για διαγραφή ή μείωση του προστίμου.

    Για ακόμα μία φορά, υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα τα οποία κάποια στιγμή πρέπει να απαντήσει ο ΟΑΣΑ:

    • Πού οφείλονται τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα της τηλεματικής; Είναι δικαιολογημένος ο χαρακτηρισμός «μεγάλη επιτυχία» για την λειτουργία του συστήματος μέχρι σήμερα;
    • Πώς και πότε θα αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα;
    • Γιατί ακόμα και σήμερα υπάρχουν λεωφορεία στα οποία δεν έχει εγκατασταθεί εξοπλισμός τηλεματικής;
    • Υπάρχει κάποιο σύστημα συλλογής βλαβών και αναφορών για δυσλειτουργίες της τηλεματικής; Λειτουργεί αποτελεσματικά;
    • Είναι ικανοποιημένος ο ΟΑΣΑ από την μέχρι τώρα ανάπτυξη και διαχείριση του συστήματος της τηλεματικής από την Advanced Transport Telematics;
    • Υπάρχει περίπτωση να δούμε στο κοντινό μέλλον το σύστημα να λειτουργεί κανονικά;

    Ο λόγος που εδώ και μήνες επιμένουμε τόσο πολύ για το θέμα της τηλεματικής, είναι πως θεωρούμε ακόμα ότι πρόκειται για μία μεγάλη ευκαιρία για τα λεωφορεία της Αθήνας. Σε μία εποχή που κόβονται συνεχώς δρομολόγια λόγω έλλειψης προσωπικού και ενώ δεκάδες λεωφορεία παραμένουν παροπλισμένα στα αμαξοστάσια, η τηλεματική μπορεί να επιλύσει προβλήματα και να κάνει την μετακίνηση με τα λεωφορεία λίγο πιο ανεκτή.

    Ακολουθούν αναφορές για προβλήματα με το σύστημα της τηλεματικής από τους αναγνώστες του Athens Transport:

     

    Δείτε επίσης:

 
 

Διαβάστε Περισσότερα