Με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να βρίσκεται σε εξέλιξη μετά από χρόνια φημολογιών και μία πολύκροτη διαγωνιστική διαδικασία, είναι φυσικό να υπάρχει άγχος από την πλευρά των δημοσιογράφων για να βγει μία είδηση για το “τι μέλλον γενέσθαι” στους ελληνικούς σιδηρόδρομους. Κάπως έτσι τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες έχουμε καταιγισμό από άρθρα τα οποία βλέπουν επενδύσεις και νέα δρομολόγια και παρουσιάζουν μία υπεραισιόδοξη εικόνα για το μέλλον των σιδηροδρομικών μεταφορών.
Ο κυριότερος λόγος που δεν έχουμε ιδέα για το τι πρόκειται να συμβεί, είναι ότι οι Ιταλοί νέοι ιδιοκτήτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους (ίσως δικαιολογημένα αφού η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί). Καθώς μάλλον δεν πρόκειται να δούμε τους όρους του συμβολαίου μεταξύ της Ferrovie Dello Stato Italiane και του ΤΑΙΠΕΔ, η μόνη ασφαλής πηγή είναι τα στελέχη της εταιρίας.
Αλλά ακόμα και οι δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου και γενικού διευθυντή της , κ. Ρενάτο Ματσοντσίνι στο Βήμα την προηγούμενη εβδομάδα, βρίθουν γενικολογιών και αερολογίας. Ο κ. Ματσοντσίνι επικαλείται επενδύσεις ύψους 500 εκ. ευρώ σε τροχαίο υλικό τη στιγμή που άλλα δημοσιεύματα μόλις λίγες μέρες νωρίτερα ανέφεραν επενδύσεις ύψους 1 δις. Στη συνέντευξη δεν διευκρινίζεται πότε -ή έως πότε- θα δούμε αυτές τις επενδύσεις να γίνονται πράξη και αν αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα αγοραστούν νέοι επιβατικοί συρμοί ή θα μεταφερθούν συρμοί από την Ιταλία ή αν το κόστος της επένδυσης περιλαμβάνει κυρίως τη δημιουργία και στελέχωση κάποιας νέας βάσης (ή βάσεων) συντήρησης συρμών.
Η μόνη ημερομηνία που αναφέρεται στη συνέντευξη είναι η 1η Ιανουαρίου του 2019, ως προβλεπόμενη ημερομηνία κατά την οποία τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί σε όλο το μήκος της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα έχει τους απαραίτητους συρμούς για να πραγματοποιήσει τα δρομολόγιά της. Μέχρι τότε μάλλον θα επικρατήσει μία ιδιότυπη κατάσταση κατά την οποία η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα λειτουργεί λίγο πολύ με τον τρόπο που γνωρίζουμε έως σήμερα ενώ τα σιδηροδρομικά έργα της ΕΡΓΟΣΕ θα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Πέραν της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ουδεμία αναφορά έχει γίνει για άλλα δρομολόγια, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας. Καθώς αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται τα έργα ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Σταθμός Λαρίσης – Τρεις Γέφυρες, άγνωστο παραμένει το αν θα δούμε ηλεκτροκίνητους συρμούς να αναχωρούν από σταθμό Λαρίσης είτε για υπεραστικά δρομολόγια είτε για δρομολόγια του Προαστιακού (Αθήνα – Χαλκίδα ή αναβίωση των Αθήνα – Αεροδρόμιο και Αθήνα – Κιάτο). Οι αποφάσεις θα ληφθούν από την ακόμα δημόσια ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο δεδομένου ότι η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Αθήνα – Πειραιάς (που περιλαμβάνει και το μηχανοστάσιο του Ρέντη) δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τον επόμενο Ιούνιο.
Τέλος, η ευφάνταστη δήλωση του Ιταλού, πως το 99% των εργαζομένων θα παραμείνει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα για τα σχέδια (υπάρχουν;) των Ιταλών. Στις αρχές του 2016 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε 679 υπαλλήλους, αριθμός που σήμερα πρέπει να βρίσκεται πιο κοντά στους 600 δεδομένου ότι υπήρξαν συνταξιοδοτήσεις αλλά καμία πρόσληψη. Αν πάρουμε τα λεγόμενα του κ. Ματσοντσίνι κυριολεκτικά, αυτό σημαίνει ότι θα απολυθούν μόλις 6 υπάλληλοι! Ποιοι θα είναι αυτοί; Ανώτατοι διοικητικοί που όπως αναφέρει το άρθρο θα αντικατασταθούν από Ιταλούς; Ή μήπως τελικά το 99% σημαίνει «οι περισσότεροι» που μπορεί να είναι 70% ή 60%; Κανείς δεν ξέρει σίγουρα. Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι έχουν πάψει πλέον να επαναλαμβάνονται από τον τύπο αναφορές περί μπόνους 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο που υποτίθεται ότι θα έδιναν οι Ιταλοί ιδιοκτήτες.
Το ενδεχόμενο να δουν μια άσπρη μέρα οι σιδηροδρομικές μεταφορές είναι σήμερα πιο πιθανό από ποτέ. Για να συμβεί αυτό όμως θα χρειαστεί (ακόμα περισσότερη) υπομονή μέχρις ότου τεθούν σε εφαρμογή τα σχέδια των Ιταλών και βεβαίως μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα, κάτι το οποίο θα χρειαστεί μερικά χρόνια ακόμα. Μέχρι τότε καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι όταν ακούμε πως η Ελλάδα θα μετατραπεί ξαφνικά σε Ελβετία.