Η επανάσταση της κοινής λογικής στον ΟΑΣΑ: Μηνιαίες κάρτες για 30 μέρες και όχι για ένα ημερολογιακό μήνα

Υπάρχει πιθανότητα η επικράτηση της κοινής λογικής στον ΟΑΣΑ να είναι θέμα λίγων ημερών; Υπάρχει αν πιστέψουμε τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού Ιωάννη Σκουμπούρη. Όπως αναφέρει το metaforespress.gr, μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσει η έκδοση μηνιαίων καρτών του ΟΑΣΑ που θα αφορούν περίοδο 30 ημερών και όχι έναν ημερολογιακό μήνα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η έκδοση μηνιαίων καρτών θα είναι δυνατή και τις 30 μέρες του μήνα από τα σημεία πώλησης και θα αφορά μία περίοδο 30 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης. Δηλαδή, οι κάρτες πλέον δεν θα αφορούν ένα συγκεκριμένο μήνα (Μάιος, Ιούνιος κλπ) αλλά διαφορετικές περιόδους (π.χ. 15 Ιουνίου – 15 Ιουλίου).

Θα ακολουθηθεί δηλαδή το μοντέλο του Προαστιακού της Αθήνας που εκδίδει κάρτες καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα έναντι του αναχρονιστικού μοντέλου των μηνιαίων καρτών του ΟΑΣΑ. Είναι απορίας άξιο γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια, καθώς, όπως είναι φυσικό, η έκδοση καρτών και τις 30 μέρες του μήνα αναμένεται να φέρει αύξηση των εσόδων στις συγκοινωνίες (μία εύκολη απάντηση είναι ότι κάτι τέτοιο θα απαιτήσει πιο εντατική εργασία από τους εκδότες εισιτηρίων καθώς η έκδοση κάρτας είναι πιο «βαριά» εργασία από την πώληση ενός εισιτηρίου και τώρα θα γίνεται όλες τις μέρες του μήνα).

Ένα ακόμα πλεονέκτημα για τους επιβάτες θα είναι η σταδιακή μείωση των ουρών στα εκδοτήρια τις πρώτες και τελευταίες μέρες κάθε μήνα (εκτός και αν η συνήθεια παραμείνει για τους περισσότερους). Βέβαια, η οριστική λύση θα έρθει με τη μελλοντική χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου οπότε για την έκδοση και ανανέωση των μηνιαίων καρτών δεν θα είναι απαραίτητη η αναμονή σε κάποιο εκδοτήριο.

Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα, η εγκατάσταση όλου του εξοπλισμού του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις συγκοινωνίες, καθώς και η διασύνδεση διάφορων συστημάτων με αυτό, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Ιουλίου, ώστε το νέο σύστημα να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του Αυγούστου. Το αν αυτό τελικά θα γίνει, εξαρτάται όμως από το πότε και αν θα δοθεί το πράσινο φως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη διαδικασία προσωποποίησης των νέων ηλεκτρονικών μηνιαίων καρτών.

Δεν θα ήταν περίεργο, αν η ανεξάρτητη αρχή καθυστερήσει πολύ ακόμα, ο ΟΑΣΑ να προχωρήσει στην αντικατάσταση των χάρτινων εισιτηρίων με ηλεκτρονικά (αφού τα εισιτήρια θα εξακολουθήσουν να είναι ανώνυμα) ενώ οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών θα συνεχίσουν να εκδίδονται επ’ αόριστον σε χάρτινη μορφή. Έως σήμερα, η χρήση ηλεκτρονικών εισιτηρίων είναι δυνατή μόνο μέσω της έκδοσης εβδομαδιαίων και τουριστικών εισιτηρίων από λίγα μόνο εκδοτικά μηχανήματα, ενώ δεν είναι διαθέσιμα τα πιο δημοφιλή ενιαία εισιτήρια.

Πριν από δύο βδομάδες, ο ΟΑΣΑ μέσω της ΟΣΥ ανέθεσε σε λετονική εταιρεία την εκτύπωση χάρτινων καρτών απεριορίστων διαδρομών για το τρίτο εξάμηνο του 2017 (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος), κάτι που μάλλον σημαίνει πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο πλήρης λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου μέσα στο καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, θα εκτυπωθούν 1.680.600 κουπόνια καρτών και για τους τρεις μήνες: 1.614.000 μηνιαία, 57.900 τριμηνιαία, 2.400 εξαμηνιαία και 6.200 ετήσια. Είναι άγνωστο αν το κάθε κουπόνι θα αφορά συγκεκριμένους μήνες ή η διάρκειά του θα συμπληρώνεται κατά την έκδοση ώστε να μπορούν να αγοράζονται όλες τις μέρες του μήνα.

4 Comments

 1. Ένα ακόμα θέμα
  που προκύπτει θα είναι και ο υπολογισμός των αποζημιώσεων των κατόχων καρτών
  απεριορίστων διαδρομών για τριάντα ημέρες σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων
  των μέσων μαζικής μεταφοράς. Καθώς το χρονικό διάστημα που θα έχει ισχύ η κάθε εξατομικευμένη
  κάρτα απεριορίστων διαδρομών θα είναι διαφορετικό για κάθε επιβάτη, διαφορετικός θα είναι κατά συνεπεία και ο αριθμός απεργιών
  και στάσεων εργασίας που θα αντιστοιχεί
  στο κάθε χρονικό διάστημα ισχύος κάθε
  εξατομικευμένης κάρτας. Ανάλογα με το
  χρονικό διάστημα ισχύος της κάθε εξατομικευμένης
  κάρτας και ανάλογα με τον αριθμό των απεργιών και των στάσεων εργασίας εντός
  του χρονικού διαστήματος ισχύος της κάθε κάρτας , καθώς επίσης και ανάλογα με τις ακριβείς ημερομηνίες που οι εργατικές
  κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν, θα
  αντιστοιχεί σε κάθε διαφοροποιημένο χρονικό διάστημα ισχύος κάθε κάρτας διαφορετικός
  αριθμός απεργιών και στάσεων εργασίας, άρα σε κάθε χρονική κάρτα απεριορίστων
  διαδρομών θα πρέπει να υπολογίζεται διαφοροποιημένο και εξατομικευμένο ποσό αποζημίωσης
  σε περιπτώσεις απεργιών και στάσεων εργασίας και όχι ένα ενιαίο πόσο μηνιαίας αποζημίωσης
  σε κάθε τύπο κάρτα απεριορίστων διαδρομών όπως συμβαίνει μέχρι και σήμερα . Επιπλέον εάν πολλαπλασιάσουμε τις 30 ημέρες
  ισχύος της κάθε κάρτας απεριορίστων διαδρομών επί το 12 το γινόμενο που θα πάρουμε
  είναι 360 ημέρες. Ένας ημερολογιακός χρόνος αποτελείται από 365 ημέρες ή 366 ημέρες
  εάν το έτος είναι δίσεκτο. Προτείνω λοιπόν μόλις κάποιος επιβάτης συμπληρώνει
  αγορά 11 καρτών απεριορίστων διαδρομών ενός τύπου στην δωδέκατη κάρτα διαρκείας
  30 ημερών που θα αγοράζει να του χαρίζονται
  5 ή 6ημέρες και η δωδέκατη κάρτα που θα αγοράζει να έχει ισχύει για 35 ή 36 ημέρες.
  .

 2. Απορία όμως, αν καθιερωθεί αυτό τους μήνες που έχουμε 31 μέρες δεν χάνεις στην ουσία 1 μέρα; Δηλαδή έστω ότι τυχαίνει να χρειαστείς για 3 συνεχόμενους μήνες κάρτα, Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο, με αυτό το concept θα αναγκαστείς να κυκλοφορήσεις 2 μέρες χωρίς κάρτα / με εισιτήριο. Εκτός κι αν συνυπάρχουν με τις κάρτες που αφορούν συγκεκριμένους μήνες, τις οποίες ίσως να μπορείς να προμηθευτείς όπως πριν μόνο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

  Βέβαια ιδανικά θα μπορούσε να υπάρχει ένα σύστημα που να αγόραζες κάρτα για όσες μέρες ήθελες, πχ. 22 😛 Και να είχες αναλογικά μία αντίστοιχη έκπτωση σε σχέση με το αν πλήρωνες ανα διαδρομή ή εισιτήριο.

  • Αντίστοιχα με τους ημερολογιακούς μήνες μπορεί να έχεις πληρώσει για έναν μήνα και τον Φεβρουάριο να σου κρατήσει μόλις για 28 ημέρες 😉

   Ο σταθερός αριθμός ημερών είναι η πιο σωστή λύση. Ξέρεις τι πληρώνεις και τέλος.

   • Γι αυτό καλύτερη λύση είναι πιο δυναμικές κάρτες παρά στατικές στη διάρκειά τους. Άλλωστε ο Φεβρουάριος είναι μία ημερολογιακή εξαίρεση οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιστάθμισμα στο τι θα πληρώσει ο άλλος.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*