Ηλεκτροκίνηση ως τον Πειραιά για τον Προαστιακό από τέλη Οκτωβρίου

Πλήρως ηλεκτροδοτούμενο θα είναι σε λίγες μέρες, μετά από 13 χρόνια λειτουργίας, το σύνολο του δικτύου του Προαστιακού της Αθήνας. Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017 θα τεθεί υπό τάση το τμήμα από το σταθμό Λαρίσης ως τον Πειραιά, όπως ανακοίνωσε ο ΟΣΕ.

Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν απευθείας δρομολόγια του Προαστιακού με ηλεκτροκίνητους συρμούς με προορισμό το Αεροδρόμιο και το Κιάτο.

Κανόνες ασφαλείας από τον ΟΣΕ

Η τάση λειτουργίας της Ηλεκτροκίνησης είναι 25.000 V – 50 Hz.

Κάθε προσέγγιση στην Ηλεκτροκινούμενη Γραμμή και στις πάγιες εγκαταστάσεις αυτής καθώς και η αφαίρεση εξαρτημάτων από τους πυλώνες στήριξης της εναέριας γραμμής (Γραμμή Επαφής) είναι ¨άκρως επικίνδυνη για τη ζωή¨.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ

 1.  Να ανεβαίνετε στην οροφή των αμαξοστοιχιών.
 2. Να αγγίζετε τους στύλους ηλεκτροκίνησης ή τις κατασκευές που στηρίζουν τους εναέριους αγωγούς ηλεκτροκίνησης (Γραμμή Επαφής).
 3. Να πλησιάζετε από αμέλεια ή εκουσίως με οποιαδήποτε τρόπο ή μέσο τη Γραμμή Επαφής (π.χ. μεταφορά αντικειμένων μεγάλου ύψους).
 4. Να αγγίζετε τις σιδηροτροχιές, τους ιστούς φωτοσημάτων ή τις άλλες μεταλλικές κατασκευές που βρίσκονται επί της σιδηροδρομικής γραμμής και στη γύρω από αυτή περιοχή (σε απόσταση 10 μέτρων από τη σιδηροδρομική γραμμή).
 5. Να ρίπτετε σύρματα, ράβδους ή άλλα αντικείμενα, νερό και άλλα υγρά επί της γραμμής επαφής.
 6. Να κυκλοφορείτε στις περιοχές εγκαταστάσεων ηλεκτροκίνησης (υποσταθμοί, υπαίθριοι οικίσκοι, ερμάρια κλπ).
 7. Να διέρχεστε από τις ισόπεδες διαβάσεις με οχήματα ή φορτία επί των οχημάτων ύψους μεγαλύτερου των 4,5μ. ή ύψους μεγαλύτερου του αναγραφόμενου επί των οδικών πινακίδων σημάνσεως των ειδικών κατασκευών περιορισμού του ανωτάτου οδικού περιτυπώματος διελεύσεως (Θύρες Περιτυπώματος).
 8. Να πλησιάζετε στους θραυσμένους αγωγούς που έχουν πέσει στο έδαφος σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων.
 9. Να αφαιρείτε εξαρτήματα ή αγωγούς από τις εγκαταστάσεις ηλεκτροκίνησης.
 10. Να παίζουν παιδιά στην περιοχή των εγκαταστάσεων ηλεκτροκίνησης και στη γύρω από την ηλεκτροκινούμενη γραμμή περιοχή.
 11. Να πλησιάζετε τις εγκαταστάσεις ηλεκτροκίνησης σε απόσταση μικρότερη των 5 μ. από αυτές.
 12. Να ρίπτετε αντικείμενα, νερό ή άλλα υγρά στη γύρω από την ηλεκτροκινούμενη γραμμή περιοχή και στις εγκαταστάσεις της.
 13. Να έρθετε σε επαφή με κάθε μέσο, με τις μεταλλικές κατασκευές που φέρουν αγωγούς  για την τροφοδοσία της γραμμής επαφής. Να προκαλείτε από αμέλεια, θραύση μονωτήρων ή κόψιμο αγωγών με χρήση κυνηγετικών όπλων ή με άλλο τρόπο.

4 Comments

 1. Πρέπει τα δρομολόγια στο αστικό δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου να αυξηθούν. Επιπλέον πρέπει να προχωρήσει και η δημιουργία ενός προαστιακού σταθμού στον Κεραμικό έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει δυνατότητα μετεπιβίβασης των επιβατών μεταξύ του μετρό και του προαστιακού σιδηροδρόμου στον ομώνυμο σταθμό.

  • Αυτό το έχουν προγραμματίσει σε βάθος χρόνου μαζί με την υπογειοποίηση του τμήματος από Λένορμαν μέχρι Πέτρου Ράλλη (στο Ρούφ), – αν βρούν χρηματοδότηση – που μάλλον θα το προώθήσουν και αυτό μέσω του CEF της Ε.Ε. Προηγείται όμως χρονικά η υπογειοποίηση στα Σεπόλια, όλο αυτό είναι μάλλον απαραίτητο ώστε να φτιαχτεί τετραπλός σιδηροδρομμικός διάδρομος (2 γραμμές γιά προαστιακό και 2 για υπεραστικά τρένα – αλλιώς πύκνωση δρομολογίων απλά δέν μπορεί να γίνει). Οπότε με τον ρυθμό που εκτελούνται τα έργα στην Ελλάδα υπολόγιζε για 2022 -23 και βλέπουμε…

  • Το θέμα είναι ΑΝ διαθέτει τρένα για πιό συχνά δρομολόγια 2ον ΑΝ διαθέτει οδηγούς και γενικά προσωπικό 3ον ΑΝ τους συμφέρει να δρομολογήσουν περισσότερα εφόσον έχουν… Εν αναμονή τι θα κάνουν τα νέα Αφεντικά οι Ιταλοί της Ferrovie (Μέχρι στιγμής είναι στη Μούγκα). Κάτι διάβασα ότι θα φέρουν μεταχειρισμένα τρένα από την Ιταλία ή την Ολλανδία
   Ίδωμεν…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*