Είναι η αναγνώριση προσώπου το μέλλον των εισιτηρίων;

Πώς θα σας φαινόταν αν μία μέρα αντί για εισιτήριο πληρώνατε για τις μετακινήσεις σας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με το πρόσωπό σας;

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία αφού χρησιμοποιείται ακόμα και από τα κινητά τελευταίας τεχνολογίας ως εναλλακτική του κωδικού πρόσβασης και του δαχτυλικού αποτυπώματος.

Το Ινστιτούτο Ρομποτικής του Μπρίστολ αναπτύσσει ένα τρισδιάστατο σύστημα αναγνώρισης προσώπου το οποίο θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στις μεταφορές. Το σύστημα, το οποίο αναμένεται να φτάσει σε λειτουργικό επίπεδο σε δύο με τρία χρόνια, θα επιτρέπει την απομάκρυνση των πυλών επικύρωσης εισιτηρίων σε σταθμούς του Μετρό ή αεροδρόμια με τους επιβάτες να αναγνωρίζονται από το σχήμα του προσώπου τους.

Καθώς το σύστημα θα είναι τρισδιάστατο, μία φωτογραφία δεν θα μπορεί να το ξεγελάσει, κάτι που κάποιες φορές συμβαίνει με παρόμοια συστήματα που υπάρχουν σήμερα. Πέρα από τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα μπορούσε να βρει εφαρμογή γενικότερα στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών, αντικαθιστώντας τις πιστωτικές κάρτες.

Το Ινστιτούτο Ρομποτικής του Μπρίστολ έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το σύστημα από την Επιτροπή Σιδηροδρομικής Ασφάλειας και Προτύπων της Μεγάλης Βρετανίας (Rail Safety and Standards Board) ενώ συνεργάζεται και με την αμερικανική εταιρεία Cubic Transportation Systems που συμμετείχε στην ανάπτυξη του συστήματος Oyster Card για τις συγκοινωνίες του Λονδίνου και πλέον έχει την άδεια να το εξάγει και σε άλλες πόλεις, με πρώτο πελάτη τη Νέα Υόρκη.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η ένωση των ιδιωτικών σιδηροδρομικών εταιρειών της Μεγάλης Βρετανίας Rail Delivery Group ανακοίνωσε πως θα προωθήσει τεχνολογίες αναγνώρισης δαχτυλικού αποτυπώματος και ίριδας για την αυτόματη πληρωμή των σιδηροδρομικών εισιτηρίων με στόχο τις πιο γρήγορες μετακινήσεις για τους επιβάτες.

Πηγή: planetbiometrics.com