Η Νέα Υόρκη αποκτά ηλεκτρονικό εισιτήριο μέσω Λονδίνου

Τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο για το συγκοινωνιακό δίκτυο της Νέας Υόρκης ως το 2023 αποφάσισε η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών (ΜΤΑ) της αμερικανικής μεγαλούπολης. Το διοικητικό συμβούλιο της αρχής αποφάσισε πως για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα εισιτηρίου που εφαρμόζεται και στο Λονδίνο, με πληρωμές μέσω καρτών τύπου Oyster Card, πιστωτικών καρτών αλλά και μέσω smartphone.

Είναι η πρώτη φορά που το σύστημα πληρωμών στις συγκοινωνίες του Λονδίνου «εξάγεται» για χρήση σε κάποια άλλη πόλη. Τον περασμένο Ιούλιο, η Transport for London, ο δημόσιος φορέας που διαχειρίζεται τις συγκοινωνίες του Λονδίνου, υπέγραψε συμφωνία licensing ύψους 15 εκατ. λιρών (16,9 εκατ. ευρώ) με την αμερικανική εταιρεία Cubic που ειδικεύεται σε συστήματα και υπηρεσίες μεταφορών. Με βάση τη συμφωνία αυτή, η Cubic αποκτά το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον κώδικα της TfL και να τον ενσωματώνει στα δικά της συστήματα κομίστρου. Πρώτος πελάτης για την Cubic θα είναι η ΜΤΑ και οι συγκοινωνίες της Νέας Υόρκης.

Σημειώνεται ότι το σύστημα της TfL δημιουργήθηκε in-house από τον Λονδρέζικο οργανισμό και μπήκε σε λειτουργία το 2012, συμβάλλοντας στην προώθηση και υιοθέτηση των contactless πληρωμών.

Για τη Νέα Υόρκη, το νέο σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα σημάνει το τέλος στην χρήση των Metrocard, των πλαστικών μαγνητικών καρτών που από το 1992 αντικατέστησαν τα νομίσματα-μάρκες για μετακινήσεις στο Μετρό, τα λεωφορεία και υπόλοιπα μέσα της πόλης. Οι Metrocard μπορούν να φορτιστούν είτε με αποθηκευμένη αξία η οποία μειώνεται με κάθε διαδρομή είτε ως κάρτες απεριορίστων διαδρομών που λήγουν μετά από κάποιο διάστημα. Σε περίπτωση απώλειας δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης. Πρόκειται για τεχνολογία της δεκαετίας του 1980 και τα μηχανήματα συχνά παρουσιάζουν βλάβες.

Όπως ανακοίνωσε η MTA, μέσα στους επόμενους 18 μήνες, η Cubic που κέρδισε το χρυσοφόρο συμβόλαιο ύψους 573 εκατ. δολαρίων (492 εκατ. ευρώ), θα τοποθετήσει ηλεκτρονικούς αναγνώστες σε 500 πύλες σε σταθμούς του Μετρό καθώς και σε 600 λεωφορεία. Οι αναγνώστες αυτοί θα δέχονται πληρωμές μέσω καρτών τύπου Oyster Card που θα εκδίδει η MTA, μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αλλά και μέσω smartphones (tap & pay).

Μέχρι το 2020 οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες θα βρίσκονται σε όλα τα μέσα και όλους τους σταθμούς.  Τα δύο συστήματα αναμένεται να λειτουργούν ταυτόχρονα ως το 2023 οπότε και οι παλιές Metrocard θα καταργηθούν.

Πηγές: mayorwatch.co.uk, ny1.com

15 Comments

 1. @Nikitas Iliopoulos ,@Δημήτρης Σαρτζετάκης , Το παλιό σύστημα ήταν αυτό που ήταν ,άλλωστε το λέει και η λέξη (παλιό)
  Τώρα (πολύ σωστά) ερχόμαστε να εφαρμόσουμε κάτι καινούργιο , σε μια κοινωνία που έχει αλλάξει δραματικά .
  Kαθολική επικράτηση και διάδοση σύγχρονων smartphones ,capital controls με περιορισμό μετρητών και συνεχή παρότρυνση για χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών με μεγάλη επιτυχία .
  Βλέπουμε λοιπόν έναν σχεδιασμό τριτοκοσμικό που αγνοεί πλήρως τις νέες δυνατότητες και τις σύγχρονες ανάγκες και που δημιουργεί ουρές και ανάγκες για κέρματα και μετρητά .
  Δεν υπάρχει ΘΑ μπουν POS , ΘΑ βγεί app για κινητά .
  Αυτά όλα θα έπρεπε να έχουν γίνει ΧΘΕΣ .
  Το ότι πιεζόμενοι από την γκρίνια κάποιων σαν εμένα και τις αντιδράσεις τρέχουν να τα υποσχεθούν ή να βελτιώσουν ότι ψευτόφτιαξαν αποδεικνύει την αλήθεια των παρατηρήσεων μου.
  Το ότι γκρινιάζω δεν σημαίνει ότι θέλω το παλιό σύστημα της ασυδοσίας και της αποφυγής πληρωμής από τους “πονηρούς”
  Η νοοτροπία όμως του “δεν πειράζει ας ταλαιπωρηθεί ο χαχόλος κάνα μήνα που μου θέλει και online” δεν ταιριάζει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα ούτε σε νέους μη τεχνοφοβικούς και μορφωμένους πολίτες όπως και οι δύο σας φαίνεται να είστε από την ποιότητα των γραφομένων σας.
  btw Εγώ μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσα την εφαρμογή tfa tickets για κινητά , και την περασμένη εβδομάδα 2 απόπειρές μου να βγάλω κάρτα στους σταθμούς Ανθούπολη και αγ.μαρίνα απέτυχαν καθώς έπεσα σε ουρές περί των 10 ατόμων και δεν είχα καμία διάθεση να τους αφιερώσω την μια ώρα που υπολόγισα(από τον ρυθμό εξυπηρέτησης ) ότι απαιτείτο (10*5min)

  • Συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει καλύτερο το νέο σύστημα. Απλά εδώ άλλαξαν μόνο τον τρόπο επικύρωσης (τα κόμιστρα είναι ίδια, η έκδοση είναι ελάχιστα διαφορετική – κυρίως μόνο η πρώτη έκδοση αλλάζει μετά το σύστημα εκδοσης είναι ίδιο) και έχουν ξεσηκωθεί όλοι. Φαντάζεστε τι θα γινόταν εάν έβαζαν όλες αυτές τις δυνατότητες από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του νέου συστήματος. Όπου έχω διαβάσει (και φαινεται δλδ ότι έχουν πολλές απορίες ακόμα εάν δείτε τα σχόλια αυτης της ιστοσελίδας) δεν έχουν καταλάβει αυτές τις αλλαγές που έγιναν. Να βάλουν δλδ τις ζώνες από τώρα, την αναλογική χρέωση, τα περίπλοκα daily cap του συστήματος αναλογικής χρέωσης, την είσοδο από την μπροστινή πόρτα, τα επικυρώτικα αποφυγής της ακριβής ζώνης και γενικά όλα αυτά που υπάρχουν χρόνια στο εξωτερικό σε ένα κοινό που ακόμα δεν έχει καταλάβει τα βασικά του συστήματος. Μας δουλεύετε;; τα συστήματα που έχουμε ως πρότυπο του εξωτερικού έχουν 15 χρόνια στις πλάτες τους.

   Τώρα όσον αφορά τις πληρωμές με τράπεζες και τις ουρές φταίει η γραφειοκρατία της Ελλάδας. Μια η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, μια όποιος άλλος φορέας που δεν ξέρω χρειάζεται για να συνδεθούν με τις τράπεζες οι αυτόματοι πωλητές (γιατί μπορείτε από την πρώτη μέρα – 1 Φεβρουαρίου να βγάλετε το νέο εισιτηριο με POS από τα ταμεία) καθυστερούν τις διαδικασίες. Γνωστό φαινόμενο. Υπομονή κάνουμε.

   Διαβάσατε καθόλου αυτά που σας είπα στο Λονδίνο τουλάχιστον για κάποιες κάρτες δεν δίνει καν ρέστα το μηχάνημα. Και δεν σε αφήνει να αγοράσεις της κάρτα εάν δεν έχεις ακριβώς το ποσό. Όχι όταν βγήκε το σύστημα. Σήμερα μετά από 15 χρόνια λειτουργίας. Αυτό που με ενοχλεί είναι η γκρινια για όλα. Και κυρίως από άτομα νέα εξοικειωμένα με τις νέες τεχνολογίες και άτομα που δεν το έχουν καν χρησιμοποιήσει. Να καταλάβω ότι πριν βάλουν το απλό εισιτήριο να γκρινιάζουν μόνο οι περιστασιακοί χρήστες αλλά ένας που χρησιμοποιεί καθημερινά τα μέσα δεν κατάλαβα το πρόβλημα για τον καιρό της προσαρμογής να πάρει 5 εισιτηρια μαζί. Δεν θα τα χρειαστεί;;; Απλά γκρινιάζουν για να γκρινιάζουν. Επίσης έχουμε δυνατότητες που είναι πολύ καλές και συστήματα του εξωτερικού δεν έχουν. Όπως πλέον η κάρτα εκδίδεται άδεια (και πάντα εκδίδονταν χωρίς κόστος) κάτι που στο Λονδίνο ας πούμε δεν γίνεται. Θες 5 λίρες για την κάρτα και υποχρεωτική αγορά κάποιου κομίστρου.

  • Διαβάσατε καθόλου αυτά που σας είπα στο Λονδίνο τουλάχιστον για κάποιες κάρτες δεν δίνει καν ρέστα το μηχάνημα. Και δεν σε αφήνει να αγοράσεις της κάρτα εάν δεν έχεις ακριβώς το ποσό. Όχι όταν βγήκε το σύστημα. Σήμερα μετά από 15 χρόνια λειτουργίας. Αυτό που με ενοχλεί είναι η γκρινια για όλα. Και κυρίως από άτομα νέα εξοικειωμένα με τις νέες τεχνολογίες και άτομα που δεν το έχουν καν χρησιμοποιήσει. Να καταλάβω ότι πριν βάλουν το απλό εισιτήριο να γκρινιάζουν μόνο οι περιστασιακοί χρήστες αλλά ένας που χρησιμοποιεί καθημερινά τα μέσα δεν κατάλαβα ποιο το πρόβλημα για τον καιρό της προσαρμογής να πάρει 5 εισιτηρια μαζί. Δεν θα τα χρειαστεί;;; Απλά γκρινιάζουν για να γκρινιάζουν. Επίσης έχουμε δυνατότητες που είναι πολύ καλές και συστήματα του εξωτερικού δεν έχουν. Όπως πλέον η κάρτα εκδίδεται άδεια (και πάντα εκδίδονταν χωρίς κόστος) κάτι που στο Λονδίνο ας πούμε δεν γίνεται. Θες 5 λίρες για την κάρτα και υποχρεωτική αγορά κάποιου κομίστρου. Η το γεγονός ότι για να βγάλεις προσωποποιημενη κάρτα στο Λονδίνο πρέπει να έχεις διεύθυνση μόνιμου κατοίκου. Εγώ εάν και φοιτητής σε ελληνικό πανεπιστήμιο στο Λονδίνο πλήρωνα πάντα ολοκλήρο κομιστρο στα ΜΜΜ, ενώ αλλού είχα την μειωμένη τιμή. Ενώ εδώ γίνεται με διαβατήριο.

  • Συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει καλύτερο το νέο σύστημα. Απλά εδώ άλλαξαν μόνο τον τρόπο επικύρωσης (τα κόμιστρα είναι ίδια, η έκδοση είναι ελάχιστα διαφορετική – κυρίως μόνο η πρώτη έκδοση αλλάζει μετά το σύστημα εκδοσης είναι ίδιο) και έχουν ξεσηκωθεί όλοι. Φαντάζεστε τι θα γινόταν εάν έβαζαν όλες αυτές τις δυνατότητες από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του νέου συστήματος. Όπου έχω διαβάσει (και φαινεται δλδ ότι έχουν πολλές απορίες ακόμα εάν δείτε τα σχόλια αυτης της ιστοσελίδας) δεν έχουν καταλάβει αυτές τις αλλαγές που έγιναν. Να βάλουν δλδ τις ζώνες από τώρα, την αναλογική χρέωση, τα περίπλοκα daily cap του συστήματος αναλογικής χρέωσης, την είσοδο από την μπροστινή πόρτα, τα επικυρώτικα αποφυγής της ακριβής ζώνης και γενικά όλα αυτά που υπάρχουν χρόνια στο εξωτερικό σε ένα κοινό που ακόμα δεν έχει καταλάβει τα βασικά του συστήματος. Τα συστήματα που έχουμε ως πρότυπο του εξωτερικού έχουν 15 χρόνια στις πλάτες τους.

   Τώρα όσον αφορά τις πληρωμές με τράπεζες και τις ουρές φταίει η γραφειοκρατία της Ελλάδας και η τεχνοφοβια του κοσμου. Είχατε δει τι είχαν πει τα κανάλια αρχές Φεβρουαρίου για τα προσωπικά δεδομένα;; Λέγοντας ότι αυτά δεν γίνονται σε καμία χώρα του εξωτερικού (να ζητάμε τόσα πολλά πρόσωπικα δεδομένα), και 5 μήνες μετά κατηγορούν το σύστημα που δεν τα ζήτησε για να αποφύγουμε τις ουρές. Μια η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, μια όποιος άλλος φορέας που δεν ξέρω χρειάζεται για να συνδεθούν με τις τράπεζες οι αυτόματοι πωλητές (γιατί μπορείτε από την πρώτη μέρα – 1 Φεβρουαρίου να βγάλετε το νέο εισιτηριο με POS από τα ταμεία) καθυστερούν τις διαδικασίες. Γνωστό φαινόμενο. Υπομονή κανουμε

   • Στο Λονδίνο τουλάχιστον για κάποιες κάρτες δεν δίνει καν ρέστα το μηχάνημα. Και δεν σε αφήνει να αγοράσεις την κάρτα εάν δεν έχεις ακριβώς το ποσό. Όχι όταν βγήκε το σύστημα. Σήμερα μετά από 15 χρόνια λειτουργίας. Αυτό που με ενοχλεί είναι η γκρινια για όλα. Και κυρίως από άτομα νέα εξοικειωμένα με τις νέες τεχνολογίες και άτομα που δεν το έχουν καν χρησιμοποιήσει. Να καταλάβω ότι πριν βάλουν το απλό εισιτήριο να γκρινιάζουν μόνο οι περιστασιακοί χρήστες αλλά ένας που χρησιμοποιεί καθημερινά τα μέσα δεν κατάλαβα ποιο το πρόβλημα για τον καιρό της προσαρμογής να πάρει 5 εισιτηρια μαζί. Δεν θα τα χρειαστεί;;; Απλά γκρινιάζουν για να γκρινιάζουν. Οταν μάλιστα η επιλογή της μονής διαδρομής υπήρχε και στην προσωποποιημενη και την ανώνυμη κάρτα καιρό τώρα. Επίσης έχουμε δυνατότητες που είναι πολύ καλές και συστήματα του εξωτερικού δεν έχουν. Πλέον η κάρτα εκδίδεται άδεια (και πάντα εκδίδονταν χωρίς κόστος) κάτι που στο Λονδίνο ας πούμε δεν γίνεται. Θες 5 λίρες για την κάρτα και υποχρεωτική αγορά κάποιου κομίστρου. Η το γεγονός ότι για να βγάλεις προσωποποιημενη κάρτα στο Λονδίνο πρέπει να έχεις διεύθυνση μόνιμου κατοίκου. Εγώ εάν και φοιτητής σε ελληνικό πανεπιστήμιο στο Λονδίνο πλήρωνα πάντα ολοκλήρο κομιστρο στα ΜΜΜ, ενώ αλλού είχα την μειωμένη τιμή. Ενώ εδώ γίνεται με διαβατήριο.

 2. Εκεί βέβαια θα υπάρχουν από την αρχή contactless πληρωμές , χρήση nfc , πιστωτικές κάρτες και POS παντού και όχι όπως εδώ εκδοτήρια με ουρές ή μηχανήματα με πάνχαζες επιλογές ( δεν υπήρχε δυνατότητα για ένα εισιτήριο , παίρνουν χαρτονομίσματα μόνο 5 και 10 ευρώ )

  • Εκεί, οι κάρτες θα εκδίδονται μέσω internet, κάτι που εδώ η Αρχή Προστασίας Δεδομένων το απαγόρευσε. Προφανώς και δεν θα υπάρχουν ουρές.

   Όσο, για τα χαρτονομίσματα, το ποια παίρνει το μηχάνημα εξαρτάται από το κόμιστρο: Αν θες να αγοράσεις απλό εισιτήριο προφανώς και δεν σε αφήνει να βάλεις 20ευρο μέσα, θα μείνει από ψιλά. Αν, όμως πας να φορτίσεις κάρτα με μηνιαίο κόμιστρο σε αφήνει να βάλεις 20ευρο και αν βάλεις εξαμηνιαίο σε αφήνει να βάλεις και 50ευρο.

   • τα ATM δεν δίνουν ,5 ,10 και πάμπολλες φορές ούτε 20ευρα παρά μονάχα 50ευρα , τα μηχανήματα δεν διαθέτουν POS , άρα πρέπει ο πολίτης για να βγάλει εισιτήριο να πάρει έναν καφέ ή κάτι αλλο από κανένα περίπτερο για να του χαλάσουν 20ευρο. Αν μάλιστα έχει μόνο 50ευρο , τότε δυσκολεύουν τα πράγματα ….
    Όσο για τα εκδοτήρια προς το παρόν δεν πλησιάζονται λόγω ουρών από κάποιον που θέλει ένα απλό εισιτήριο
    Η μη ύπαρξη POS και αυτόματων μηχανημάτων σε πολύ περισσότερα σημεία και εκτός των σταθμών του μετρό από την άμεση έναρξη του εγχειρήματος δείχνει τον κακό σχεδιασμό και την “περιφρόνηση” προς το επιβατικό κοινό που επιθυμεί να μετακινείται με αξιοπρέπεια

    • Θα έβαζες εσυ 50ευρο για να αγοράσεις 1.40€;
     Τουλάχιστον, τα POS στα μηχανήματα θα ενεργοποιηθούν μέσα στο μήνα και θα λυθεί μέρος του προβλήματος.
     Και όταν απενεργοποιηθούν τα παλιά μηχανήματα, τα καινούργια θα γεμίσουν με περισσότερα ψιλά και ίσως επιτρέψουν να βάλεις χαρτονομίσματα μεγαλύτερης αξίας για κόμιστρα μικρής τιμής.

  • Και όχι το σύστημα του Λονδίνου δεν επιτρέπει τη χρήση NFC για κινητά. Μόνο το Apple pay δέχεται προς στιγμή. Από αυτά που ξέρω τουλάχιστον.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*