Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Έκλεισε νωρίτερα ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας του Μετρό – Συρμός έβγαζε καπνούς λόγω βλάβης

0
Ενημέρωση ώρα 9:20 Επανήλθε η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό μέχρι το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας ενώ πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια προς και από το Αεροδρόμιο. Μεταξύ των σταθμών Δημοτικό Θέατρο - Δουκίσσης Πλακεντίας διεξάγεται η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με τη...

Η Νέα Υόρκη αποκτά ηλεκτρονικό εισιτήριο μέσω Λονδίνου

Share

    Τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο για το συγκοινωνιακό δίκτυο της Νέας Υόρκης ως το 2023 αποφάσισε η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών (ΜΤΑ) της αμερικανικής μεγαλούπολης. Το διοικητικό συμβούλιο της αρχής αποφάσισε πως για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα εισιτηρίου που εφαρμόζεται και στο Λονδίνο, με πληρωμές μέσω καρτών τύπου Oyster Card, πιστωτικών καρτών αλλά και μέσω smartphone.

    Είναι η πρώτη φορά που το σύστημα πληρωμών στις συγκοινωνίες του Λονδίνου «εξάγεται» για χρήση σε κάποια άλλη πόλη. Τον περασμένο Ιούλιο, η Transport for London, ο δημόσιος φορέας που διαχειρίζεται τις συγκοινωνίες του Λονδίνου, υπέγραψε συμφωνία licensing ύψους 15 εκατ. λιρών (16,9 εκατ. ευρώ) με την αμερικανική εταιρεία Cubic που ειδικεύεται σε συστήματα και υπηρεσίες μεταφορών. Με βάση τη συμφωνία αυτή, η Cubic αποκτά το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον κώδικα της TfL και να τον ενσωματώνει στα δικά της συστήματα κομίστρου. Πρώτος πελάτης για την Cubic θα είναι η ΜΤΑ και οι συγκοινωνίες της Νέας Υόρκης.

    Σημειώνεται ότι το σύστημα της TfL δημιουργήθηκε in-house από τον Λονδρέζικο οργανισμό και μπήκε σε λειτουργία το 2012, συμβάλλοντας στην προώθηση και υιοθέτηση των contactless πληρωμών.

    Για τη Νέα Υόρκη, το νέο σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα σημάνει το τέλος στην χρήση των Metrocard, των πλαστικών μαγνητικών καρτών που από το 1992 αντικατέστησαν τα νομίσματα-μάρκες για μετακινήσεις στο Μετρό, τα λεωφορεία και υπόλοιπα μέσα της πόλης. Οι Metrocard μπορούν να φορτιστούν είτε με αποθηκευμένη αξία η οποία μειώνεται με κάθε διαδρομή είτε ως κάρτες απεριορίστων διαδρομών που λήγουν μετά από κάποιο διάστημα. Σε περίπτωση απώλειας δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης. Πρόκειται για τεχνολογία της δεκαετίας του 1980 και τα μηχανήματα συχνά παρουσιάζουν βλάβες.

    Όπως ανακοίνωσε η MTA, μέσα στους επόμενους 18 μήνες, η Cubic που κέρδισε το χρυσοφόρο συμβόλαιο ύψους 573 εκατ. δολαρίων (492 εκατ. ευρώ), θα τοποθετήσει ηλεκτρονικούς αναγνώστες σε 500 πύλες σε σταθμούς του Μετρό καθώς και σε 600 λεωφορεία. Οι αναγνώστες αυτοί θα δέχονται πληρωμές μέσω καρτών τύπου Oyster Card που θα εκδίδει η MTA, μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αλλά και μέσω smartphones (tap & pay).

    Μέχρι το 2020 οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες θα βρίσκονται σε όλα τα μέσα και όλους τους σταθμούς.  Τα δύο συστήματα αναμένεται να λειτουργούν ταυτόχρονα ως το 2023 οπότε και οι παλιές Metrocard θα καταργηθούν.

    Πηγές: mayorwatch.co.uk, ny1.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα