ΟΑΣΑ: Προσωποποιημένη κάρτα για τους δικαιούχους μειωμένου κομίστρου

Με σημερινή ανακοίνωσή του, ο ΟΑΣΑ καλεί τους δικαιούχους μειωμένου κομίστρου (ανήλικους, φοιτητές, άνω των 65 ετών, πολύτεκνους κ.λπ.) να προχωρήσουν σε έκδοση προσωποποιημένης Ath.ena Card προκειμένου να μπορούν να αγοράζουν εισιτήρια μειωμένου κομίστρου εύκολα από τα αυτόματα μηχανήματα ή και μέσω διαδικτύου.

Αν κρίνουμε και από τα μηνύματα που λαμβάνουμε, πολλοί δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου είναι προβληματισμένοι καθώς δεν μπορούν να αγοράσουν μειωμένα εισιτήρια Ath.ena Ticket από τα αυτόματα μηχανήματα. Εισιτήρια Ath.ena Ticket μειωμένης αξίας διατίθενται μόνο στα εκδοτήρια εισιτηρίων με επίδειξη του ανάλογου πιστοποιητικού.

Μέσω της προσωποποιημένης Ath.ena Card, οι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου μπορούν να φορτίζουν την κάρτα τους με οποιοδήποτε προϊόν κομίστρου, ακόμα και με ένα απλό εισιτήριο, στα αυτόματα εκδοτικά μηχανήματα, στα εκδοτήρια ή μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ υπάρχουν επίσης 200 περίπτερα με POS για φόρτιση ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

Διαβάστε σχετικά με τη διαδικασία έκδοσης προσωποποιημένων καρτών και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

24 Comments

  1. Θα ηθελα να ρωτησω αν ξερει κανεις να μου απαντησει. Αν εχω στη καρτα μου καποιες διαδρομες απο το πακετο 10+1, μπορω να την φορτισω με 1 διαδρομη αεροδρομιου ??? Και αν ναι, οταν χτυπησω την καρτα στο σταθμο του μετρο για να παω στο αεροδρομιο, πώς θα επιλεξω να “χτυπηθεί” το εισητηριο του αεροδρομιου κ οχι το ενιαιο εισητηριο???

    • Θα φορτίσετε το εισιτήριο ως αποθηκευμένη αξία. Δηλαδή στο μηχάνημα θα πατήσετε Επαναφόρτιση > Αποθηκευμένη Αξία. Στη συνέχεια θα βάλετε τα χρήματα (10€ ή 5€), θα πατήσετε Οκ και θα περιμένετε να φορτιστεί η καρτα.

      Τα χρηματα αυτά θα αφαιρεθούν αυτόματα κατα την εξοδό σας στο σταθμό του Αεροδρομιου. Γι’αυτο φροντίστε να επικυρωσετε την καρτα και στην έξοδο.

  2. Λοιπόν εγώ είχα το εξής πρόβλημα. Έβγαλα την προσωποποιημένη κάρτα για να μπορώ να τη φορτίζω με μειωμένα εισιτήρια από τα μηχανήματα. Όταν την απέκτησα είπα στον υπάλληλο να μου βαλει 5 μειωμένα εισιτήρια. Μόλις είχα χρησιμοποιήσει 4 (το 4ο ήταν ενεργό) είπα να βάλω άλλο ένα εισιτήριο να έχω από το μηχάνημα. Κουτσα στραβά κατάφερα να βάλω μειωμένο 90λεπτο (ενιαίο στο μενού έλεγε αλλά άξιζε 60 λεπτά) και την επόμενη μέρα όταν την έβαλα στο μηχάνημα να αγοράσω εισιτήριο μου είχε επιλογή “αποθηκευμένη αξία” μόνο και όχι εισιτήρια. Στο ένα ταμείο μου είπαν ότι είχε κάποιο θέμα η κάρτα και δεν μπορούσε να μου βάλει εισιτήρια και σε ένα άλλο μου τη χτύπησε (ενώ στις πληροφορίες κάρτας έλεγε ότι δεν έχω κάποιο εισιτήριο) και μετά μου έβαλε που της ζήτησα από το ταμείο. Μου είπε πως πρέπει να μην έχει κανένα εισιτήριο η κάρτα για να τη φορτίζω από τα μηχανήματα. Τι φάση δηλαδή; Επίσης μπορεί να μου πει κάποιος τη διαδικασία για τη αγορά μειωμένου εισιτηρίου στα μηχανήματα γιατί δεν αναγράφεται πουθενά το “μειωμένο” μόνο ενιαίο. Ευχαριστω!

    • Τις κάρτες μπορείτε να τις φορτιζετε με 2 κόμιστρα το πολύ, από τα οποία, το δεύτερο κόμιστρο θα χρησιμοποιηθεί αφού έχει λήξει το πρώτο. Ταυτόχρονα, όμως μπορείτε να έχετε και αποθηκευμένη αξία (η οποία λειτουργεί σαν ηλεκτρονικο πορτοφόλι, όπου σε κάθε επικυρωση αφαιρούνται 0.60€).

      Για να φορτίσετε ένα απλό εισιτήριο στην καρτα πατάτε:
      Επαναφόρτιση > Ενιαίο > 90 λεπτών > Μετρητά.

      * «Ενιαίο» σημαίνει «για όλα τα μέσα», όχι «ολόκληρο»

      • Ευχαριστώ για την απάντηση. Δηλαδή τώρα που η κάρτα μου έχει 2 μειωμένα εισιτήρια 90λεπτα ( ή διαφορετικά 1 κόμιστρο με 2 διαδρομες αν κατάλαβα) αν πάω να βάλω αλλά 2 από το μηχάνημα θα πρέπει να τελειώσουν πρώτα τα 2 πρώτα για να ενεργοποιηθούν τα άλλα 2; Στις πληροφορίες της κάρτας όμως μέχρι να τελειώσει το 1ο κόμιστρο δεν φαίνεται το επόμενο που έχω βάλει σωστά;

        • Η καρτα σας έχει 2 κόμιστρα:
          1. Κόμιστρο 5 διαδρομών (από τις οποίες μένει 1)
          2. Κόμιστρο 90 λεπτών (1 διαδρομής)

          Για να φορτίσετε άλλο κόμιστρο πρέπει να κάνετε άλλη μια διαδρομή ώστε να τελειώσει το κόμιστρο 5 διαδρομών.

          Στις πληροφορίες κάρτας έχει 2 «κουτιά» για κόμιστρα. Στη δικιά σας περίπτωση θα είναι «κατειλημμένα» και τα 2.
          Απο την άλλη, αν έχετε μόνο ένα κόμιστρο, το πρώτο κουτί είναι κατειλημμένο και το άλλο άδειο.

          Συμβουλή: Εφόσον δικαιούστε μειωμένο εισιτήριο και πέραν του κομίστρου 10+1, σας συμφέρει να χρησιμοποιείτε αποθηκευμένη αξία. Μπορείτε να φορτίστε 15€ για παράδειγμα και κάθε φορά να αφαιρούνται 0.60€. Επιπλέον, υπάρχει και η ευελιξία ότι αν πάτε αεροδρόμιο θα αφαιρεθούν 5€, χωρίς να έχετε έννοια να φορτώνετε την καρτα με κόμιστρο αεροδρομίου κάθε φορά.

  3. Για να βγάλετε προσωποποιημένη καρτα, δεν χρειάζεστε προηγούμενη καρτα απεριορίστων διαδρομών. Αυτό αφορά τη διαδικασία με τον φάκελο και το ταχυδρομείο, η οποία δεν σας αφορά.

    Αν κάνετε την αίτηση με το QR code εδώ: https://athenacard.gr/request.dev
    και μετά πάτε με τον κωδικό εκτυπωμένο, δεν ζητάνε ούτε βεβαίωση ΑΜΚΑ.

    Με την προσωποποιημένη καρτα μπορείτε να φορτίσετε απλό εισιτήριο και να φορτίσετε δεύτερο κόμιστρο πριν λήξει το πρώτο.

  4. Και σαν παθών, να ενημερώσω για μια μικρή λεπτομέρεια που δεν αναγράφεται πουθενά. Ο ΟΑΣΑ (ή γενικά όποιος ανέπτυξε το σύστημα) θεώρησε σωστό να μην βλέπει συνολικά το διάστημα για το οποίο είναι δικαιούχος κάποιος του μειωμένου εισητηρίου, αλλά να λήγει κάποια στιγμή αυτόματα (κάθε 1η Οκτωβρίου για τους φοιτητές από ότι με ενημέρωσε μια εκδότρια). Με αυτήν την λογική, ενώ κάποιος δικαιούται μειωμένο μέχρι το 2019+, δεν μπορεί να βγάλει μειωμένη ετήσια κάρτα φέτος, αν όχι και για τα επόνεμα χρόνια..

    • Αν ένας φοιτητής φορτίσει την καρτα του με εισιτήριο 365 ημερών, αυτό θα ισχύει για 365 ημέρες ανεξάρτητα από το αν έχει λήξει το προφίλ έκπτωσης. Απλά, αν ισχύει αυτό που λέτε μετά την 1η Οκτωβρίου δεν θα μπορεί να φορτίσει κάτι άλλο με μειωμένο κόμιστρο. Όταν λήξει το εισιτήριο, λοιπόν, θα ξαναπάει με τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε ένα εκδοτήριο για να του ξαναβάλουν το προφίλ έκπτωσης 50%.

      • Το δοκιμάσατε; Απο πού προήλθε η πληροφορησή σας;

        Προσωπικά το σύστημα δεν με αφήνει να αγοράσω το μειωμένο ετήσιο με πάσο που λήγει 09/2019, προσφεροντάς μου το αντίστοιχο πλήρες 330€. Σαν δικαιολογία επικαλείται πόσες μέρες μου υπολοίπονται από το δικαιωμά μου στο δικό του έτος (δλδ 313 μερες σήμερα).

        Στο εξάμηνο το οποίο μου έβγαλε και η εκδότρια δεν υπήρχε κανένα θέμα.

        • Δεν χρειάζεται να το δοκιμάσω, δεν γίνεται ένα εισιτήριο να λήξει πριν την αναγραφόμενη ημερομηνία.

          Εσείς φορτώσατε ετήσιο και έγραφε 313 ημέρες ακόμα;

          • Δεν μου επιτρέπει να βγάλω ετήσιο μειωμένο καθώς έχω 313 μέρες μόνο δικαίωμα μειωμένου.

    • Σας είπε ψέματα ο υπάλληλος. Όταν γίνεται η έκδοση της μειωμένης προσωποποιημενης κάρτας ο υπάλληλος διαλέγει από δύο drop down μενού τον μήνα και το έτος που λήγει το δικαίωμα σας. Το ξέρω γιατί το είδα σε εμένα. Και μάλιστα είχε κάνει λάθος μήνα σε εμένα και τον διόρθωσα τον υπάλληλο όταν έκανα την δικά μου έκδοση. Εάν σας έβαλε λιγότερο από ότι κανονικά δικαιούστε να πάτε δυστυχώς σε ένα άλλο ταμείο να το διορθώσετε. Είναι λογικο εάν λήγει το δικαίωμα σας σε λιγότερο από 365 μέρες να μην σας δίνει τη ετήσια κάρτα με μειωμένη τιμή

  5. https://uploads.disquscdn.com/images/346bafa6457ae3d5bcdb2dab6aead4c506d220f6c8e6a1c0da614c0f4579f9fb.png Καλημέρα έχω την προςωπόποιημενη καρτα κατά την έκδοση της στο ταμείο έβαλα 6€ του αεροδρομίου. Μετά εκανα δοκιμαστική αγορά από το Ίντερνετ άλλο ένα εισητηριο των 6€ ευρώ. Πήγα στο μηχάνημα για ενεργοποίηση του όπως λέει στις οδηγίες αλλά μου εμφανίζει μυνημα ότι δεν γίνεται να προσθέτει προϊόν χρονικής διαρκείας κ άκυρο μετά η συναλλαγή. Τι πρέπει να κάνω για να ενεργοποιήσω κ αυτό το εισητηριο; Επιπλέον μέσω Ίντερνετ δεν μπορώ να αγοράσω άλλο εισητηριο κ μου εμφανίζει μυνημα ότι υπάρχει σε ένα αναμονή ένα εισητηριο για ενεργοποίηση. Το μόνο που μπορώ να κάνω μέσω Ίντερνετ είναι να βάλω χρήματα στην κάρτα.

    • Λοιπόν να τα πάρουμε μόνο απο την αρχή. Βγάλατε μια κάρτα και βάλατε ένα εισιτήριο για αεροδρόμιο. Το χρησιμοποιήσατε η είναι ανενεργό;; Εάν είναι ανενεργό δεν θα σας αφήσει να βάλετε δεύτερο. Απαντήστε μου για να μπορέσω να σας πω σωστά τι γίνεται.

        • Ναι ωραία λοιπόν. Όταν βάζεις ενα κόμιστρο και δεν το έχεις ενεργοποιήσει δεν σε αφήνει να βάλεις δεύτερο γιατί όταν πας να επικυρώσεις δεν μπορείς να διαλέξεις ποιο από τα δύο θα ενεργοποιήσει το σύστημα. Άρα αφού το έχεις αγοράσει μόλις επικυρώσεις το πρώτο που εχεις ήδη αποθηκευμένο στην κάρτα σου θα μπορείς να πας σε ένα μηχάνημα και θα στο φορτίσει. Το δεύτερο slot υπάρχει γιατί όντως μπορεις να βάλεις δεύτερο αφού έχεις ενεργοποιήσει το πρωτο. Το site όσο έχεις ένα σε αναμονή δεν σε αφήνει να αγοράσεις άλλο. Μόνο χρηματική αξία.

          • Άρα δλδ ουσιαστικά καλύτερα είναι συνδυασμός εισιτηρίων πχ 1 αεροδρομίου ή δεσμίδα των 5×1.40 μαζί με αποθηκευμένο χρηματικό ποσό.

          • Γενικά ναι για μένα πιστεύω είναι καλύτερα να παίζεις με το χρηματικό ποσό για τα εισιτήρια και για τα ειδικά όπως του αεροδρομίου να τα βγάζεις έξτρα ή να βάζεις παλι την επιπλέον αξία σε χρηματικό ποσο. Γενικά στο εξωτερικό (κυρίως Αγγλία) νομίζω όλοι πλέον χρησιμοποιούν την χρηματική αξια. (Και πλέον εκεί με πιστωτική κάρτα και όχι την oyster συμφέρει περισσότερο, ελπίζω να το επιτρέψουν και εδώ αργότερα την επικύρωση της πιστωτικής κάρτας κατευθείαν στις πύλες) Βέβαια στην δικια σου περίπτωση θα έπρεπε να γίνεται η φόρτιση για μένα. Δλδ να φτιάξουν το σύστημα στο μέλλον εάν βάζεις ίδιο κόμιστρο με αυτό που είναι φορτωμένο να σε αφήνει. Καταλαβαίνω να έχεις δύο διαφορετικά ανενεργά εκεί ναι υπάρχει προβλημα. Αλλά εάν είναι ίδια οποίο και από τα δυο να ενεργοποιήσει το ίδιο είναι. Τελος παντων

          • Σε ευχαριστώ για τη βοήθεια. Όποτε καλύτερα να την φορτίσω με κανα 50€ κ έχω το κεφάλι μου σε ησυχία. Έτσι κ αλλιώς ποιο πολύ για αεροδρόμιο την χρειαζομαι κ ποιο σπάνια για το 1.40€

          • Για μένα ναι.. αλλά εσύ βλέπεις τι σε συμφέρει καλύτερα. Προσθεσα ενα παράδειγμα πάνω στο προηγούμενο σχόλιο γιατί πιστεύω ότι συμφέρει καλύτερα η χρηματική αξία με

          • Εάν μέσα στην διάρκεια ενός μήνα μεταβείς από την πόλη προς το αεροδρόμιο ή από το αεροδρόμιο προς την πόλη περισσότερες από εννέα (9)φορές (6*9=54 εωρώ) σε συμφέρει η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών αεροδρομίου η οποία κοστίζει 49 ευρώ και μπορείς να την χρησιμοποιήσεις σε ολίκληρο το αστικό δίκτυο του ΟΑΣΑ (λεωοφρεία, τρόλλεύ, μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, εκτός από την Χ80) και στο αστικό δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου (Πειραιάς – Μαγούλα – Αεροδρόμιο) . Εάν προγραμματίζεις μικρότερο αριθμό δρομολογίων από εννέα (9)προς το αεροδρόμιο μέσα σε ένα μήνα τότε σε συμφέρει το απλό εισητήριο των 6 ευρώ. Το έγραψα αυτό επειδή διάβασα ότι θα φορτίσεις την κάρτα σου με 50 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*