Προαστιακός ΕΛΠΕ: Ξεκινούν οι μελέτες για την επαναλειτουργία της γραμμής σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα

wikimapia.org

Με χρηματοδότηση των Ελληνικών Πετρελαίων αναμένεται να ξεκινήσουν οι μελέτες για την ανάταξη της παλιάς μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής που διέρχεται από τον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα με στόχο να λειτουργήσει ως γραμμή του Προαστιακού μεταξύ ΣΚΑ – Ελευσίνας, όπως ανακοινώθηκε χτες, μετά από συνάντηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζη και του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Γρηγόρη Στεργιούλη.

Στην ίδια συνάντηση ανακοινώθηκε πως στα πλαίσια του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των ΕΛΠΕ, η εταιρεία θα προσφέρει 300 τόνους ασφαλτικών για την ανακατασκευή των δρόμων στην Μάνδρα τη Νέα Πέραμο καθώς και άλλων δήμων που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου.

Όσον αφορά τη σιδηροδρομική γραμμή, τα Ελληνικά Πετρέλαια θα διαθέσουν 27 εκατομμύρια ευρώ για τις απαραίτητες μελέτες. Η γραμμή όπως φαίνεται θα κανονικοποιηθεί ώστε να υπάρχει διαλειτουργικότητα με το υπόλοιπο δίκτυο του Προαστιακού, ενώ πέρα από την υποδομή και την επιδομή θα εγκατασταθούν σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση. Στις μελέτες περιλαμβάνεται επίσης η ανακαίνιση των σταθμών και των περιβάλλοντων χώρων καθώς και ποδηλατόδρομοι.

Μετά την ολοκλήρωση των μελετών, η ΕΡΓΟΣΕ θα αναλάβει την εξεύρεση της χρηματοδότησης για την πραγματοποίηση των έργων αλλά και τις απαλλοτριώσεις που θα απαιτηθούν κατά μήκος της διαδρομής της γραμμής παρόλο που αυτή θα ακολουθήσει την παλιά της όδευση.

Για όσους έχουν απορία, το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΠΕ για τη συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή φαίνεται πως έχει να κάνει με το πετρέλαιο. Παράλληλα με τη σιδηροδρομική γραμμή, στο τμήμα μεταξύ των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Ασπροπύργου θα κατασκευαστούν δύο αγωγοί πετρελαίου με σκοπό να αντικαταστήσουν δύο παλαιότερους που βρίσκονται μέχρι και σήμερα σε λειτουργία παρόλο που πάνω σε αυτούς έχουν κτιστεί παράνομα κατοικίες και άλλα κτίσματα με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας. Άγνωστο είναι αν η κατασκευή των αγωγών θα περιλαμβάνεται στην ίδια εργολαβία με τη σιδηροδρομική γραμμή, η βιασύνη όμως προκειμένου το έργο να γίνει πριν ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, ίσως υπονοεί ακριβώς αυτό.

Η μετρική σιδηροδρομική γραμμή Πειραιά – Πάτρας (τμήμα των σιδηροδρόμων Πελοποννήσου – ΣΠΑΠ) σταμάτησε τη λειτουργία της το 2007. Το τμήμα από τους Αγίους Αναργύρους έως και την Κόρινθο παραμένει άθικτο αλλά εγκαταλελειμμένο.

Δείτε επίσης:

3 Comments

  1. Μάλλον κοροιδεύουν τον κόσμο… Αρχικά είχαν ανακοινώσει γραμμή Αγιοι Ανάργυροι – Ελευσίνα, τώρα λένε ΣΚΑ – Ελευσίνα (ο Σταθμός ΣΚΑ είναι κυριολεκτικά στο… πουθενά – χωρίς σύνδεση προς Αθήνα). Αρα θα χρειάζονται ανταπόκριση τόσο στο δρομολόγιο πρός Αθήνα και Πειραιά όσο και προς Αεροδρόμιο – Αρα δώρον άδωρον για τους κατοίκους Ελευσίνας και Ασπροπύργου άμα χρειάζονται 2 ώρες για να κατέβουν στην Αθήνα !!. Μία γραμμή Πειραιάς – Αθήνα – Άνω Λιόσια – Ασπρόπυργος – Ελευσίνα θα ήταν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ αποτελεσματικότερη και πιστέυω και κερδοφόρα, αλλά για άλλη μια φορά προχειροδουλιές και καμία σοβαρή μελέτη για τις επιβατικές μεταφορές και τις ανάγκες των πολιτών.Μία γραμμή για τα διυλιστήρια του κύριου Λάτση με… επιδότηση από τον ‘Ελληνα φορολογούμενο – γιατί μή γελιόμαστε 27 εκ. ευρώ για κανονικοποίηση και ηλεκτροκίνηση και σηματοδοτηση είναι ψίχουλα… τα… χοντρά θα τα βάλει πάλι το κράτος…

      • Η Ελευσίνα είναι εκτός Αθηνών, δεν πρόκειται να πάει το μετρό μέχρι εκεί.
        Το πιο δυτικό μέρος που θα φτάσει (αν φτάσει) θα είναι το Πέραμα, όπου θα καταλήγει η γραμμή 6.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*