ΠΟΣ: Η Ιταλική ΤΡΑΙΝΟΣΕ τρομοκρατεί τους εργαζόμενους

Αθήνα 21 / 02 /2018

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Λίγους μόλις μήνες μετά την ιδιωτικοποίησή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κινείται σε ρυθμούς ιδιωτικής εταιρείας, με καθαρά τεχνοοικονομικούς όρους. Στόχος της είναι η άλωση της ελληνικής σιδηροδρομικής αγοράς καθώς αφενός μεν κινείται στην απόκτηση και της ΕΕΣΣΤΥ αφετέρου δε, προσπαθεί να περιορίσει την κρατική παρέμβαση – στην περίπτωσή μας τον ΟΣΕ – ώστε να επιβάλλει στο μέγιστο βαθμό τη μονοπωλιακή της, εκ των πραγμάτων, δραστηριότητα.

Βασικές παράμετροι για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος είναι ο περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης, επιβάλλοντας τον αποκλεισμό των εργαζομένων από το γίγνεσθαι της εταιρείας και την τρομοκράτηση αυτών αφενός, και αφετέρου μια Διοίκηση που θέλει να εξυπηρετούνται από πειθήνια όργανα τα συμφέροντά της.

Η Διοίκηση Τσαλίδη που τοποθετήθηκε από τη Κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του δημοσίου, σήμερα χωρίς κανένα ενδοιασμό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιοκτητών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αυτή είναι ακόμα μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετά το εξευτελιστικό τίμημα της πώλησης, να επιλέγει Διοικήσεις παντός καιρού. Άλλωστε τα κάστρα πέφτουν αφού βρεθούν οι κατάλληλοι για να ανοίξουν την κερκόπορτα.

Οι πρακτικές του καθηγητή κου Τσαλίδη, οι οποίες θυμίζουν άλλες εποχές, φάνηκαν από την πρώτη στιγμή, καθώς ένα μήνα μετά την πώληση κατήργησαν τον εκπρόσωπο των εργαζομένων και τους δύο Έλληνες που συμμετείχαν στο Δ.Σ. ανακοινώνοντάς το εκ των υστέρων. Έκτοτε, ήταν ο μόνος συνομιλητής των ιδιοκτητών χαρακτηρίζοντας ως επικίνδυνους όσους από το συνδικάτο δεν συμφωνούν μαζί του.

Κατά τη διάρκεια αυτή, καμία από τις δεσμεύσεις του και τις υποχρεώσεις του δεν έχει τηρήσει.

Μόλις προχθές, ο υπηρεσιακός μηχανισμός μεταφέροντας τη βούληση του Διευθύνοντα, ζήτησε από τους Προϊσταμένους Τμήματος να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους έως το μεσημέρι, όχι γιατί τους το ζήτησε, αλλά για προσωπικούς λόγους.

Σε μια προσπάθεια ωμής παρέμβασης και στις εκλογές του Σωματείου ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ επικοινώνησε με τους επικεφαλείς των παρατάξεων, προσπαθώντας να επιβάλει την απόσυρση υποψηφιότητας όποιου συναδέλφου κατέχει θέση ευθύνης. Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν εκλεγούν θα πρέπει να επιλέξουν.

Λυπούμεθα για την στρατιωτικού τύπου άποψη του καθηγητή κου Τσαλίδη.

Λυπούμεθα επίσης για την ενδοτικότητα κάποιων υπηρεσιακών παραγόντων που στο παρελθόν υπήρξαν υπερασπιστές των συμφερόντων των εργαζομένων και σήμερα εξαργυρώνουν τη δράση τους για ιδίων όφελος.

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων από τη Διοίκηση Τσαλίδη και την προσπάθεια χαλιναγώγησης της βούλησης και ελεύθερης δράσης του συνδικάτου.

Καταγγέλλουμε τους νέους ιδιοκτήτες που επιβάλλουν συνθήκες εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Επένδυσαν» σε μια ευρωπαϊκή χώρα και οφείλουν να τηρούν τους κανόνες που ισχύουν και απορρέουν από το Εργατικό Δίκαιο αυτής.

Διερωτόμεθα αυτές τις πρακτικές εφαρμόζουν και στη χώρα τους;

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια υγιούς επιχειρηματικότητας αλλά και δεν θα επιτρέπει καμία παρέμβαση εργοδοτισμού στο συνδικάτο από όπου και αν προέρχεται.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.

5 Comments

  1. Από τότε που ιδιωτικοποιήθηκε, περιμένουμε στη στάση τρία τέταρτα. Προσωπικά, αποφάσισα να μην ξαναχρησιμοποιήσω τον προαστιακό. Είναι σαν να έχει καταργηθεί.

      • Όταν λες πηγαίνει λάθος ώρα, εννοείς πχ να πει στο μετρό να καθυστερήσει; Ή να ξεκινήσει κάποιος δυό ώρες πριν, για να είναι στην ώρα του στην δουλειά του; Τα δρομολόγια πρέπει να είναι πιο πυκνά και τουλάχιστον ας επανέλθουν εκεί που ήταν το καλοκαίρι.

  2. τωρα το καταλαβατε; αυτο στον ΟΤΕ για παραδειγμα γινεται χρονια τωρα, αλλα που να ακουστει??!! μολις αρχισει και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να βαζει και διαφημισεις στα ΜΜΕ……δεν θα ακουγεται τιποτα για τα κακως κειμενα της!!! αυτα ειναι τα “καλα” των ιδιωτικοποιησεων

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*