Μίζες 370.000 ευρώ από Γερμανούς για το Μετρό

AM_Elliniko_progress_feb12Πρόοδος επέκτασης του Μετρό προς Ελληνικό, Φεβρουάριος 2012. Πηγή: Αττικό Μετρό

Ακόμα μία υπόθεση χρηματισμού κρατικών αξιωματούχων από γερμανική εταιρεία φτάνει στην ελληνική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψαν οι γερμανικές αρχές στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, κατά την περίοδο 2003-2007 διοχετεύτηκαν μίζες ύψους 370.000 για την κατασκευή έργων Μετρό, ενώ συγκεκριμένο ποσοστό κατέληξε σε πολιτικά κόμματα.

Όπως αναφέρει το Βήμα, πίσω από τις καταβολές των χρημάτων βρίσκεται η γερμανική εταιρεία Deutsche Bahn η οποία συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος, με τις εταιρείες Thales (εμπλέκεται ήδη στην υπόθεση με τις φρεγάτες), Lahmeyer και ΟΜΕΚ. Έργο της κοινοπραξίας ήταν η υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό. Κατά το διάστημα 2003-2007 η κοινοπραξία είχε αναλάβει 3 έργα, μεταξύ των οποίων το σταθμό Ελληνικό.

Οι μίζες διοχετεύοταν με μετρητά μέσα σε βαλιτσάκια προς τους κρατικούς αξιωματούχους ενώ ποσοστό 5%-7% πήγαινε στα πολιτικά κόμματα. Τις μεταφορές των χρημάτων και τις επαφές με τους κρατικούς υπαλλήλους έκανε μεσάζων ο οποίος είναι γνωστός μόνο με το ψευδόνυμό του.

Σημειώνεται πως 2 εκπρόσωποι των εταιριών Lahmeyer και ΟΜΕΚ είναι ήδη κατηγορούμενοι από τον περασμένο Νοέμβριο για μίζες μέσω εικονικών τιμολογίων στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης της ίδιας κοινοπραξίας. Σε βάρος τους η Εισαγγελία άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για ενεργητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Πηγή: tovima.gr

5 Comments

  1. Σιγά το νέο. Γνωστό αυτό φόροι για τον λαό και μίζες για τους πολιτικούς. Το ποιος ευθύνεται για την κατάντια μας γνωστό κι αυτό, Όσο για την οποία κάθαρση και τιμωριια… έχει πάγκο η ομάδα….

  2. Προς τους σχολιάζοντες με την λογική του ωχαδελφισμού: Εμείς σαν κοινωνία πρέπει να απαιτήσουμε την κάθαρση χωρίς κομματικές παρωπίδες, ,αμα θέλουμε να αλλάξει τίποτα σε αυτόν τον τόπο. Η λογική ότι τίποτα δεν αλλάζει γιατί έτσι ήταν, είναι, και θα είναι εσαεί, είναι η “εφαρμογή του νόμου του ελάχιστου κόπου” που έλεγε και ο Γληνός. Θέλει αγώνα και πίεση η κοινωνική αλλαγή, σαν τους πόνους του τοκετού για να αλλάξει σελίδα επιτέλους αυτή η χώρα.
    Απαιτούμε Κάθαρση Τώρα! πρέπει να λένε όλα τα σχόλια…

  3. Ο νόμος περί (μη) ευθύνης υπουργών θα κάνει και πάλι το θάυμα του. Ο εμπνευστής του αξίζει τα κάτεργ… πολλά συγχαρητήρια.

  4. Ωραία και μετά; τι;
    Οοοταν δικασθούν θα ασκήσουν έφεση θα πληρώσουν από αυτά που έχουν μαζέψει με τον ίδρωτα τους, η’ μπορεί να κάτσουν και λίγο φυλακή, και θα βγουν με ανήκεστη βλάβη της υγείας τους, και μετά θα ροκανίσουν τα υπόλοιπα όμορφα και ωραία στην υγειά των κορόιδων, όπως αρκετοί μεγαλόσχημοι.
    Και ποια κόμματα τα πήραν θα μάθουμε; Χα,χα…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*