Μίζες 370.000 ευρώ από Γερμανούς για το Μετρό

AM_Elliniko_progress_feb12Πρόοδος επέκτασης του Μετρό προς Ελληνικό, Φεβρουάριος 2012. Πηγή: Αττικό Μετρό

Ακόμα μία υπόθεση χρηματισμού κρατικών αξιωματούχων από γερμανική εταιρεία φτάνει στην ελληνική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψαν οι γερμανικές αρχές στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, κατά την περίοδο 2003-2007 διοχετεύτηκαν μίζες ύψους 370.000 για την κατασκευή έργων Μετρό, ενώ συγκεκριμένο ποσοστό κατέληξε σε πολιτικά κόμματα.

Όπως αναφέρει το Βήμα, πίσω από τις καταβολές των χρημάτων βρίσκεται η γερμανική εταιρεία Deutsche Bahn η οποία συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος, με τις εταιρείες Thales (εμπλέκεται ήδη στην υπόθεση με τις φρεγάτες), Lahmeyer και ΟΜΕΚ. Έργο της κοινοπραξίας ήταν η υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό. Κατά το διάστημα 2003-2007 η κοινοπραξία είχε αναλάβει 3 έργα, μεταξύ των οποίων το σταθμό Ελληνικό.

Οι μίζες διοχετεύοταν με μετρητά μέσα σε βαλιτσάκια προς τους κρατικούς αξιωματούχους ενώ ποσοστό 5%-7% πήγαινε στα πολιτικά κόμματα. Τις μεταφορές των χρημάτων και τις επαφές με τους κρατικούς υπαλλήλους έκανε μεσάζων ο οποίος είναι γνωστός μόνο με το ψευδόνυμό του.

Σημειώνεται πως 2 εκπρόσωποι των εταιριών Lahmeyer και ΟΜΕΚ είναι ήδη κατηγορούμενοι από τον περασμένο Νοέμβριο για μίζες μέσω εικονικών τιμολογίων στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης της ίδιας κοινοπραξίας. Σε βάρος τους η Εισαγγελία άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για ενεργητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Πηγή: tovima.gr