Κλείνουν οι πύλες σε 21 σταθμούς ως τα μέσα Μαρτίου – Ξεκινά η ενεργοποίηση καρτών για άνεργους ΑΜΕΑ

Ενημέρωση: Ξεκίνησε η ενεργοποίηση των Ath.ena Card για άνεργους και ΑΜΕΑ


Σταδιακά και ως το τέλος Μαρτίου θα κλείσουν οι πύλες του Μετρό σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ. Από τη Δευτέρα 5 Μαρτίου θα ξεκινήσει η ενεργοποίηση των καρτών για άνεργους και ΑΜΕΑ, το σύνολο των οποίων έχει ήδη αποσταλεί σύμφωνα με την εταιρεία, κάτι που πιθανόν να μην ισχύει.

Κλείσιμο πυλών

Αν και ο προγραμματισμός του ΟΑΣΑ (ο τελευταίος που ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο) προέβλεπε κλείσιμο όλων των πυλών εισόδου/εξόδου στους σταθμούς του Μετρό ως τα τέλη Δεκεμβρίου, ο οργανισμός έπεσε έξω κατά πολύ. Ο νέος προγραμματισμός που ανακοινώθηκε σήμερα έχει ως εξής:

 • Ο σταθμός Σύνταγμα θα κλείσει την Κυριακή 4 Μαρτίου. Η πύλη των ΑμεΑ θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 15 Μαρτίου, οπότε και θα κλείσει.
 • Το διάστημα μεταξύ 5-10 Μαρτίου και 12-14 Μαρτίου το κλείσιμο των πυλών θα διεξαχθεί σε ώρες μη αιχμής (εκτός δηλαδή 06.00 – 10.00 και 15.00 – 19.00).
 • Οι σταθμοί «Ανθούπολη», «Περιστέρι», «Σεπόλια», «Ηλιούπολη», «Άλιμος», «Αργυρούπολη», «Ελληνικό», «Αγ. Μαρίνα», «Κεραμεικός», «Χολαργός», «Νομισματοκοπείο», «Αγ. Παρασκευή», «Χαλάνδρι», «Ταύρος» και «Μαρούσι» θα κλείσουν στις 11 Μαρτίου (η πύλη των ΑμεΑ θα παραμείνει ανοικτή). Στις 15 Μαρτίου θα υλοποιηθεί το κλείσιμο όλων των πυλών.
 • Στους σταθμούς «Αγ. Αντώνιος», «Αγ. Δημήτριος», «Αιγάλεω», «Ελαιώνας» και «Δ. Πλακεντίας» οι πύλες έχουν ήδη κλείσει (η πύλη των ΑμεΑ θα παραμείνει ανοιχτή). Στις 15 Μαρτίου θα υλοποιηθεί το κλείσιμο όλων των πυλών.

Ο ΟΑΣΑ υπενθυμίζει στους επιβάτες πως στους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ επικύρωση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων χρειάζεται τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο από το σταθμό.

Κάρτες για άνεργους και ΑΜΕΑ

Από τη Δευτέρα 5 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η ενεργοποίηση των προσωποποιημένων καρτών Ath.ena Card για άνεργους και ΑΜΕΑ μέσω online εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ. Η διαδικασία θα έχει ως εξής:

 • Οι άνεργοι ή ΑΜΕΑ συμπληρώνουν την online αίτηση (σύνδεσμος αναμένεται σύντομα)
 • Η ΗΔΙΚΑ πιστοποιεί το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης
 • Ο κάτοχος της κάρτας «φορτίζει» τη δωρεάν μετακίνηση στην κάρτα του μέσω αυτόματου μηχανήματος έκδοσης/επαναφόρτισης καρτών.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ έχει ήδη εκδοθεί και αποσταλεί στους κατόχους τους το σύνολο των καρτών όσων έχουν κάνει αίτηση online. Ο ισχυρισμός του ΟΑΣΑ είναι υπό αμφισβήτηση καθώς αφενός πολλοί αναγνώστες μας δεν έχουν λάβει ακόμα τις κάρτες τους ενώ και οι αριθμοί «δεν βγαίνουν» αφού ο ιδιώτης ανάδοχος δεν είχε ακόμα στη διάθεσή του αρκετό καιρό για να προχωρήσει στην έκδοση του συνόλου των καρτών.

Ο ΟΑΣΑ πάντως ισχυρίζεται πως έχουν ήδη εκδοθεί 540.00 προσωποποιημένες κάρτες, οι 45.000 από αυτές για άνεργους και ΑΜΕΑ.

Δείτε πως να κάνετε online αίτηση για έκδοση κάρτας (αν δικαιούστε ολόκληρο εισιτήριο ή είστε άνεργος ή ΑΜΕΑ):

77 Comments

 1. Έχω κάνει αίτηση από 3/2 και δεν έχει έρθει τίποτα.

  Εν τω μεταξύ στην αίτηση συμπληρώνεις e-mail και δεν λαμβάνεις ούτε mail επιβεβαίωσης της αίτησης. Πόσω μάλλον ενημέρωση για την πορεία της. Το δε κουμπί για την ενημέρωση στο site έχει εξαφανιστεί.

  Ακόμα δεν έχει εμφανιστεί η εφαρμογή στο ΗΔΙΚΑ για την ενεργοποίηση (για όσους έχουν λάβει την κάρτα).

  Παρακάτω ο φίλος ενημερώνει για όσους δεν έχουν λάβει την κάρτα να καλέσουν τα ΕΛΤΑ. Ο ΟΑΣΑ δεν έχει δηλαδή τηλεφωνική γραμμή για ενημέρωση.

  Οι μπάρες κλείνουν οριστικά σε λιγότερο από 15 μέρες. Απλά απαράδεκτοι.

  • Δεν είναι καθόλου απαράδεκτοι στον τομέα των παραδόσεων καρτών. Ο ανάδοχος έχει προθεσμία μέχρι τις 7/3 να παραδώσει και τις 100.000 κάρτες στα ΕΛΤΑ. Άρα, την κάρτα μπορεί να την λάβετε μέχρι και την άλλη εβδομάδα.

   Το κουμπί για την παρακολούθηση της πορείας της αίτησης, ποτέ δεν είχε εμφανιστεί στο site. Βρίσκεται παρά μόνο στον κώδικα αυτής της σελίδας ( https://athenacard.gr/request.dev ) χωρίς να διαθέτει link προς κάποια σελίδα.

   Η πλατφόρμα στο http://www.idika.gr, θα ανοίξει τη Δευτέρα. Ελπίζω να διάβασες και το άρθρο, εκτός από τον τίτλο πριν σχολιάσεις.

   Ενημερώνω να καλέσουν τα ΕΛΤΑ, γιατί αν την κάρτα την έχουν τα ΕΛΤΑ, δεν αφορά τον ΟΑΣΑ το θέμα. Για παράδειγμα, αν αγοράσεις κάτι από το Public, από τη στιγμή που το Public δώσει το προϊόν στην ACS, εσύ καλείς την ACS για να μάθεις που βρίσκεται.

   • Όπως λέει είναι, δεν μπορεί ο ΟΑΣΑ να πάρει ευθύνη για την ανευθυνότητα των ΕΛΤΑ, οποτε για το που βρίσκεται η κάρτα είναι αρμοδιότητα των ΕΛΤΑ

   • Είναι απαράδεκτοι κύριε.
    Και για να τελειώνουμε. Εάν είχα αγοράσει ένα πρϊόν α̶π̶ό̶ ̶τ̶ο̶ ̶P̶u̶b̶l̶i̶c̶ από το Amazon, θα συνέβαιναν τα εξής:

    1. Το site θα λειτουργούσε, πατώντας το κουμπί “αγορά”.

    Δεν θα υπήρχαν αδιευκρίνιστα σφάλματα και δεν θα ψαχνόταν ο κόσμος για το τι κάνει λάθος, γιατί βγάζει error ενώ βάζει σωστά το captcha και άλλα τέτοια κωμικοτραγικά.

    Εδώ στο ανέβασμα της φωτογραφίας, δεν υπήρχε καμία πληροφόρηση για τις προδιαγραφές της (Στήσιμο, είδος αρχείου, ποσα Megabyte).

    2. Πατώντας το κουμπί “αγορά”, λάμβάνεις ένα email επιβεβαίωσης, καθώς και την ημερομηνία παραλαβής.

    Προσωπικά στην πρώτη προσπάθεια αίτησης μου έβγαλε “error”. Με την δεύτερη, η αίτηση ήταν επιτυχής. Δεν έχω όμως καμία απόδειξη για αυτό. Ποιός μου λέει ότι σε μία εβδομάδα που θα έχουν κλείσει οι μπάρες και θα ψάχνω σε κάποιο γραφείο τι έχει συμβεί, ότι δεν θα με ενημερώσουν ότι δυστυχώς δεν υπάρχει καμία αίτηση και ότι θα πρέπει να κάνω την διαδικασία από την αρχή;

    Για ημερομηνία παραλαβής δεν το συζητάμε, πάμε εντελώς στα τυφλά.

    3. Σε οποιαδήποτε στιγμή μπορείς να μπεις στο site για να δεις την εξέλιξη της παραγγελίας σου.

    Μπαίνεις στο amazon και βλέπεις: Η παραγγελία είναι σε επεξεργασία / είναι στο κέντρο διαλογής / έχει αποσταλεί, και ιδού το tracking number για να παρακολουθήσεις την πορεία της αποστολής.

    Εδώ η συμβουλή είναι “πάρε το 11120”, που δεν είναι καν νούμερο του ΟΑΣΑ. Την οποία έγραψε ένας άγνωστος σε ένα ερασιτεχνικό site. Ενώ στο site του Athena Card το κουμπί “ΝΕΑ” είναι ανενεργό.

    4. Εάν σε οποιαδήποτε στιγμή υπάρξει πρόβλημα, μπορείς να απευθυνθείς κάπου για να λυθεί.

    Στέλνεις ένα email, σε κάποιες περιπτώσεις μπορείς να ζητήσεις να σε πάρουν τηλέφωνο σε ώρα που καθορίζεις εσύ, για να λυθεί το πρόβλημά σου. Το πρόβλημα λύνεται, σε πολύ λίγο χρόνο, κάθε φορά.

    Τέλος, ο ΟΑΣΑ και το υπουργείο δεν έχουν καμία απολύτως αξιοπιστία. Διότι εκτός από την απαράδεκτη εφαρμογή συναλλαγής με τους πολίτες (το site), έχουν επανειλημμένα θέσει προθεσμίες τις οποίες έχουν αθετήσει. Πόσες φορές έχουν ανακοινώσει ότι θα κλείσουν οι μπάρες μέχρι σήμερα; Είναι αδύνατο να έχει κανείς εμπιστοσύνη ότι θα λάβει την κάρτα του έγκαιρα με τέτοιο ιστορικό.

    • Το 11120 είναι το τηλέφωνο των ΕΛΤΑ Courier, ψάξ’το και μόνος σου. Δεν κατεβάζω νούμερα από το μυαλό μου.

     Για να δεις αν η αίτηση ήταν επιτυχής πήγαινε να την ξανακάνεις και αν σου βγάλει μήνυμα, ότι ο αριθμός μητρώου είναι καταχωρημένος, σημαίνει ότι η αίτηση είναι επιτυχής.

     Το κουμπί “Νέα” στο site, δεν ξέρουμε τι είναι και γιατί το έφτιαξαν. Πάντως δεν αφορά την αποστολή καρτών, σίγουρα.

     • Όχι. Και αν δεν σας αρέσουν οι υπηρεσίες που προσφέρει ο ΟΑΣΑ μην τις χρησιμοποιείτε.

      Δεν συνεχίζω τον «διάλογο».

     • Είμαι σίγουρος ότι είστε υπάλληλος του ΟΑΣΑ.

      Μόνο ένας δημόσιος υπάλληλος Θα μπορούσε να εκστομίσει «αν δεν σου αρέσει μην το χρησιμοποιείς» για μία δημόσια υπηρεσία που έχει χτιστεί με το υστέρημα όλων, και λειτουργεί για να υπηρετεί όλους τους πολίτες. Μόνο ένας δημόσιος υπάλληλος βρίσκει κάθε τρόπο για να δικαιολογήσει την δυσλειτουργία του τομέα του. Μόνο ένας δημόσιος υπάλληλος ή και συνδικαλιστής πιστεύει ότι το δημόσιο αγαθό στο οποίο εργάζεται του ανήκει.

      Ντροπή σας και πάλι!

 2. Καλησπέρα πάντως κάπου διάβασα ότι οι κάρτες των ΑμεΑ αφού ενεργοποιηθούν πρώτα από τον ΗΔΙΚΑ μετά θα πρέπει ο κάτοχος να την φορτίζει κάθε μήνα δωρεάν φυσικά.

  • Ίσως γενικά, δεν ξέρω για το πως ακριβώς έχει υλοποιηθεί η δωρεάν μετακίνηση σαν κόμιστρο

 3. Καλημέρα. Να κάνω μια ερώτηση;; Κύριε Σαρτζετάκη, ζητώ πάλι τη βοήθειά σας που αφορά περίπτωση για κάποιο φίλο ο οποίος έκανε ηλεκτρονικά αίτηση για προσωποποιημένη (άνεργος) και αφού ανέβασε τη φωτογραφία, βγήκε μήνυμα λάθους με το captcha… (τα γνωστά). Επειδή τον καθοδηγούσα τηλεφωνικά, τού είπα να μη προβεί σε ανανέωση της σελίδας αλλά μόνο σε ανανέωση captcha (είχε κάνει και αποδοχή όρων χρήσεως). Πράγματι βγήκε νέο captcha, το έβαλε και πάτησε αποστολή και απεστάλησαν. Υπάρχει περίπτωση με την ανανέωση captcha να έγινε κάποια ακούσια αλλαγή στα λοιπά στοιχεία του; Κι εννοώ στο ότι είναι άνεργος. Λογικά πρέπει να το κράτησε το σύστημα, έτσι; Γιατί το όνομα, επώνυμο, ΑΜΚΑ διατηρήθηκαν κανονικά αφού φαίνονταν!! Σάς ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Θεωρητικά, όχι, δεν αλλοιώθηκαν τα στοιχεία εκτός και αν αυτός είχε διαπιστώσει κάτι, όπως να είχε γίνει επαναφορά του πεδίου επιλογής κατηγορίας δικαιούχου.

   Ούτως ή αλλως, και να του έρθει «κανονική» καρτα, πάλι θα μπορεί να την ενεργοποιήσει ως καρτα άνεργου από το site της ΗΔΙΚΑ, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα.

  • Αφενός αυτή η ιστοσελίδα δεν αποτελεί help desk του ΟΑΣΑ, αφετέρου δεν υπάρχει κανείς εδώ που να είναι αυθεντία για να του απευθύνετε τον λόγο. Τελευταία φορά που δημοσιεύεται σχόλιο που απευθύνεται σε συγκεκριμένο χρήστη με αυτό τον τρόπο.

   • ΤΟ ΥΦΑΚΙ ΑΥΤΟ ΔΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΓΟΥΣΤΑΡΩ…

    ΕΝΤΑΞΕΙ???

    ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΣΩ ΑΡΚΕΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΤΩ ΑΛΛΑ ΔΕ ΜΟΥ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΜΟΥ…
    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΧΑΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΝΑ ΚΑΤΣΩ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ…

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ site ΤΑΣ ΝΑ ΜΗ ΣΑΣ ΠΩ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΕΤΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΦΟΥ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΜΑΣΟΥΡΙ…

    ΕΝΤΑΞΕΙ?

    ΕΓΙΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ??? ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΨΙΧΙΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥ ΔΑΦΝΙΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ…

    ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΑΣ ΤΟ ΕΧΕΤΕ… ΑΝΤΕ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ… ΑΝΤΕ ΜΟΥ…

    Στις 4 Μαρτίου 2018 – 10:47 μ.μ., ο χρήστης Disqus <[email protected]

 4. πηγαινε σε σταθμο μετρο στο εκδοτηριο να ρωτησεις, η ακομα καλυτερα παρε τον οασα τηλεφωνο να δεις τι θα γινει, γιατι απο 15 κλεινουν ολες οι ανοιχτες πυλες, οποτε λογικα πρεπει μεχρι τοτε με καποιο τροπο να την εχεις μετατρεψει σε ATH.ENA Card

  • Εντάξει, και για λίγες μέρες μέχρι να υπάρξει διαδικασία αντικατάστασης (γιατί θα πρέπει να υπάρξει σύντομα), δε χάθηκε ο κόσμος να πληρώσει εισιτήριο.

   Και ίσως το πενθήμερο των 9€, είναι η φθηνότερη λύση.

 5. Ναι, στο μετρό. Στον ΗΣΑΠ? Στα λεωφορεία? Δηλαδή να βγάζουμε εισιτήρια μόνο αν θέλουμε να πάρουμε ΤΟ ΜΕΤΡΟ. Σωστά..?

  • Ο πρώην ΗΣΑΠ είναι μετρό· πόσες φορές θα το πούμε. Εισιτήριο πρέπει να βγάζετε ούτως ή αλλως. Το σχέση έχουν οι πύλες με το αν θα παίρνετε ή όχι;

   • Προφανώς δεν είμαστε κοινωνικά αδιάφοροι. Η Tonia Ant εννοεί το απόλυτα προφανές: Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν μπάρες ή συχνός έλεγχος στα λεωφορεία, είναι δεδομένο ότι οι περισσότεροι θα εξακολουθήσουν να μπαίνουν χωρίς εισιτήριο (οι “έξυπνοι”), ενώ κάποιοι λίγοι θα χτυπάνε εισιτήριο (τα “κορόιδα”), μέχρι να αποθαρρυνθούν και οι περισσότεροι από αυτούς και να πάψουν να χτυπάνε και εκείνοι. Είναι ουτοπικό να περιμένουμε από “κοινωνική συνείδηση” η μεγάλη πλειοψηφία να χτυπάει εισιτήριο, όταν δεν υπάρχει σημαντική πιθανότητα τιμωρίας. Ακόμα και εάν χτυπάει μια μικρή μειοψηφία, δεν έχει σημασία για τα έσοδα του ΟΑΣΑ και δεν μπορεί να δώσει το παράδειγμα. Τόσο απλά…

    • Εγώ όπως και αρκετοί εδώ πέρα δεν είμαστε «κορόιδα» που πληρώνουμε. Κάνουμε το σωστό.
     Και με το παλιό σύστημα, πάλι έπρεπε να πληρώνεις εισιτήριο. Το ίδιο ισχύει και σε άλλες πόλεις που δεν διαθέτουν πύλες εισόδου/εξόδου.

     Αν εσυ δεν θες να πληρώσεις για προσωπικούς λόγους, μη χρησιμοποιείς τα μέσα του ΟΑΣΑ. Αυτά είναι επί πληρωμή. Πάρε ποδήλατο ή πήγαινε με τα πόδια. Υπάρχουν επιλογές.

     • Για να το διευκρινίσουμε, εγώ είμαι από αυτούς που πληρώνουν. Το εισιτήριο άλλωστε είναι πολύ λογικό, όπως λες. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι όποιος πιστεύει ότι οι άνθρωποι από μόνοι τους κάνουν το σωστό χωρίς κανένα φόβο δυσμενούς επίπτωσης στους ίδιους, απλά “λόγω παιδείας”, είναι ουτοπιστής και δεν γνωρίζει ιστορία.

      Είτε εδώ, είτε στην Ευρώπη, είτε στην Αμερική, είτε στην Αφρική, χρειάζεται να υπάρχουν επιπτώσεις σε περίπτωση παρανομίας, τουλάχιστον με σημαντική πιθανότητα. Αλλιώς να καταργήσουμε οποιοδήποτε πρόστιμο ή άλλη ποινή και η παρανομία θα εξαφανιστεί από μόνη της!

      Η παιδεία φυσικά παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά εάν η εισιτηριοδιαφυγή παραμείνει ως έχει στα λεωφορεία δε θα φταίει “η έλλειψη παιδείας των Ελλήνων”, αλλά προφανώς η αδιαφορία και ανικανότητα των σχεδιαστών του συστήματος.

 6. ειχα κανει αιτηση για καρτα online την πρωτη μερα που εβαλε το σαιτ αυτο το λινκ δευτερα 8/1 και ηρθε την 26/2 με elta courrier

 7. Τι σημαίνει το παρακάτω μήνυμα δηλαδή κάθε μήνα θα την φορτίσουμε εμείς οι ΑΜΕΑ
  (Ο κάτοχος της κάρτας «φορτίζει» τη δωρεάν μετακίνηση στην κάρτα του μέσω αυτόματου μηχανήματος έκδοσης/επαναφόρτισης καρτών.)

 8. Συγγνώμη, αλλά μετα τις 15 Μαρτίου, που π.χ. στο Σύνταγμα θα έχουν κλείσει οριστικά οι πύλες, σε ώρες αιχμής, θα γίνεται κανονικότατος χαμός. Ήδη χωρίς μπάρες είναι δύσκολη η κίνηση στον σταθμό. Με την ενεργοποίησή τους, οι ουρές μέχρι πού θα φτάνουν; Και πόση θα μας παίρνει δηλαδή να βγαίνουμε απο τον σταθμό;

   • Χμμ… έχετε ένα δίκιο και οι δύο σας σε αυτά που λέτε, αν και διατηρώ μερικούς ενδοιασμούς… μένει μόνο να δούμε τι θα συμβεί ακριβώς.

  • Κάποια στιγμή θα έκλειναν. Η δοκιμαστική περίοδος ήταν για να εξοικειωθεί το επιβατικό κοινό για να αποφύγουμε αυτό που περιγράφετε. Το σύστημα απο μόνο του δεν έχει πρόβλημα. Στο Λονδίνο σε σταθμούς που η κίνηση είναι διπλάσια (μην πω και τριπλάσια ίσως και παραπάνω με πληθυσμό σχεδόν όσο όλη η Ελλάδα) και τέτοια προβλήματα δεν υπάρχουν. Γιατί οι επιβάτες είναι ευγενικοί υπομονετικοί και σέβονται. Σκεφτείτε ποιος θα φτάει έαν γίνει αυτό που λέτε. Επίσης ποιοι επικυρώνουν σωστά όλη αυτή τη δοκιμαστική περιόδο;; Εαν εσύ δεν επικυρώσεις σε σταθμό που είναι ανοιχτές οι πύλες και πας να βγεις από σταθμό με κλειστές, η πύλη δεν θα ανοίγει. Να πως δημιουργούνται οι καθυστερήσεις.

  • Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, οι πύλες δουλεύουν καλύτερα κλειστές, γιατί “μονοδρομούνται”. Δηλαδή μπορεί να έχεις στο σύνταγμα πχ 5 πύλες συνεχόμενες μόνο για είσοδο, άλλες 5 μόνο για έξοδο, άλλες 5 είσοδο, άλλες 5 έξοδο. Αυτό επιταχύνει πολύ τα πράγματα γιατί τώρα εκεί που πας να βγεις μπορεί να σου έρθει ο άλλος που θέλει να βγει και ανάποδα.

 9. Καλησπέρα, εγώ είχα μπει στο site σας και είχα κάνει την αίτηση, είχα βάλει και φωτογραφία από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε για ανέργους. Δε μου ήρθε ποτέ κάρτα. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ

 10. Η καρτα μπορεί να έρθει και την άλλη εβδομάδα. Τηλεφωνήστε, όμως και στα ΕΛΤΑ Courier (11120), μήπως ο κούριερ είχε έρθει και δεν άφησε σημείωμα.

 11. @DimitrisSar:disqus Καλησπέρα και καλό μήνα! Εγώ σήμερα μετακινήθηκα με την έντυπη βεβαίωση από το site του ΟΑΕΔ. Όλες οι πόρτες στο Αιγάλεω (σταθμό εισόδου μου) ήταν κλειστές με εξαίρεση τη μεσαία των ΑμΕΑ. Μάλιστα έβαλα και την προσωποποιημένη επάνω στο μηχάνημα, κι έβγαλε τα εξής: Κωδ. Σφάλ. 15 κι αιτιολογία «Μη επαρκές υπόλοιπο» (λογικό, αφού η κάρτα ΔΕΝ είναι ενεργοποιημένη μέσω της ΗΔΙΚΑ). Στο σταθμό Συντάγματος (σταθμός εξόδου μου) ρώτησα στη διεύθυνση του σταθμού και πήρα ξανά την απάντηση ότι πρέπει να περιμένω την ενεργοποίηση μέσω ΗΔΙΚΑ. Τώρα διαβάζω από εσάς, ότι ήδη από Δευτέρα 5 Μάρτη, ενεργοποιείται η δυνατότητα μέσω ΗΔΙΚΑ. Επιτέλους!!!!

  • Ναι, έτσι είναι, έβγαλε σήμερα δελτίο τύπου ο ΟΑΣΑ όπου στο περίπου εξήγησε τη διαδικασία.

   Μια σημείωση: Τα άρθρα δεν τα γράφω εγώ· δεν είναι δικό μου το site.

 12. Και σε 2 μήνες να κλείσουν, το ίδιο μπάχαλο θα επικρατήσει. Εδώ νέοι άνθρωποι και εξακολουθούν να επικυρώνουν το εισιτήριο από τον αριστερό δέκτη και να πετάνε το εισητήριο στα σκουπίδια…

  • Δυστυχώς. Δηλαδή, ούτε τα πράσινα βελάκια δε βλέπουν. Τουλάχιστον, οι πύλες περιμένουν λίγα δευτερόλεπτα για να περάσεις.

  • Καλά έχουμε να δούμε κι άλλα σε λίγες μέρες. Θα αρχίσουν τα κλασσικά των γονιών που προφανώς και δε μπαίνουν στη διαδικασία να βγάλουν κάρτα δωρεάν μετακίνησης για τα παιδιά τους (μέχρι να γίνει κανένα σοβαρό ατύχημα και να λένε ότι φταίνε οι μπάρες), θα γκρινιάζουν αυτοί που δεν πάνε να βγάλουν προσωποποιημένη κάρτα αν και είναι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου και να δούμε και άλλα πολλά.

   • Νομίζω πως οι γονείς με τα παιδιά κάτω των 6, μπορούν να περνανε μαζί από την πύλη των ΑΜΕΑ, όπως γίνεται στο Λονδίνο.

 13. Έχω υποβάλει on line αίτηση για ταχυδρομική αποστολή της κάρτας ως άνεργος από τις 2 Φεβρουαρίου και ακόμα να μου έρθει στο σπίτι.

 14. Η online αίτηση αφορά και δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου λόγω ηλικίας. Αν γίνεται να διορθωθεί στην τελευταία πρόταση του άρθρου.

 15. Έχουμε κάνει τις αιτήσεις με την σύζυγο μου online ώς άνεργοι, πάνω από ένα μήνα και ακόμα δεν έχουμε παραλάβει τις κάρτες μας. Επίσης δεν υπάρχει καμία εφαρμογή, που να δείχνει την πορεία των αιτήσεων μας. Άν δεν τις έχουμε παραλάβει έως την άλλη εβδομάδα, που πρέπει να απευθυνθούμε;

  • Αρχικά, πάρτε τηλέφωνο στα ΕΛΤΑ Courier στο 11120, για να δείτε σε ποιο στάδιο αποστολής βρίσκεται η κάρτα και μήπως είχε περάσει το courier και δεν άφησε σημείωμα.
   Αν όχι, μπορεί η κάρτα να μην εκδόθηκε, οπότε πηγαίνετε σε ένα εκδοτήριο που εκδίδει προσωποποιημένες για να το ελέγξετε και αν είναι να βγάλετε τις κάρτες επί τόπου.

 16. Έβγαλα την καρτα για ανέργους σε ενα εκδοτηριο. Αυτό που δεν καταλαβαινω είναι γιατί θα χρειάζεται επαναφορτιδη και καθε ποτε

  • Μια φορά θα θέλει φόρτιση για να περαστεί το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης.

   Η επαναφορτιση χρειάζεται γιατί η καρτα δεν μπορεί από μόνη της να επικοινωνήσει με κάποιον server για να περαστεί το δικαίωμα.

   • Οι ημερομηνίες 5-10/3 και 12-14/3 αφορούν μόνο τον σταθμό του Συντάγματος, οπότε οι πύλες θα μένουν ανοιχτές τις ώρες αιχμής. Στις 15 Μαρτίου οι πύλες κλείνουν σε όλους τους σταθμούς.

    • Δεν λέει αυτό. Στο Σύνταγμα θα κλείσουν όλες πλην των ΑΜΕΑ την Κυριακή. Και τις άλλες ημέρες θα κλείσουν στους υπόλοιπους σταθμούς, πλην αυτών που θα κλείσουν στις 11, στις ώρες μη αιχμής.

     Στις 15, θα κλείσουν όλες οι πύλες.

     • Αυτολεξεί το απόσπασμα από την ανακοίνωση του ΟΑΣΑ:
      “Γ. Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το σταδιακό κλείσιμο των πυλών σε σταθμούς του Μετρό και του Ηλεκτρικού.

      Ο προγραμματισμός είναι ο ακόλουθος:

      -Ο σταθμός «Σύνταγμα» θα κλείσει την Κυριακή 4 Μαρτίου. Η πύλη των ΑμεΑ θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 15 Μαρτίου, οπότε και θα κλείσει.

      Το διάστημα μεταξύ 5-10 Μαρτίου και 12-14 Μαρτίου το κλείσιμο των πυλών θα διεξαχθεί σε ώρες μη αιχμής (εκτός δηλαδή 06.00 – 10.00 και 15.00 – 19.00).

      -Οι σταθμοί «Ανθούπολη», «Περιστέρι», «Σεπόλια», «Ηλιούπολη», «Άλιμος», «Αργυρούπολη», «Ελληνικό», «Αγ. Μαρίνα», «Κεραμεικός», «Χολαργός», «Νομισματοκοπείο», «Αγ. Παρασκευή», «Χαλάνδρι», «Ταύρος» και «Μαρούσι» θα κλείσουν στις 11 Μαρτίου (η πύλη των ΑμεΑ θα παραμείνει ανοικτή). Στις 15 Μαρτίου θα υλοποιηθεί το κλείσιμο όλων των πυλών.

      -Στους σταθμούς «Αγ. Αντώνιος», «Αγ. Δημήτριος», «Αιγάλεω», «Ελαιώνας» και «Δ. Πλακεντίας» οι πύλες έχουν ήδη κλείσει (η πύλη των ΑμεΑ θα παραμείνει ανοιχτή). Στις 15 Μαρτίου θα υλοποιηθεί το κλείσιμο όλων των πυλών.”

      Μετάφραση:
      – 4/3 κλείνουν οι πύλες (πλην ΑΜΕΑ) στο Σύνταγμα. Καθημερινές και Σάββατο θα ανοίγουν όλες τις ώρες αιχμής.
      – 11/3 κλείνουν οι πύλες (πλην ΑΜΕΑ) σε 15 σταθμούς.
      – Έχουν κλείσει οι πύλες (πλην ΑΜΕΑ) σε 6 σταθμούς.
      – 15/3 κλείνουν όλες οι πύλες (και ΑΜΕΑ) σε όλους τους σταθμούς.

     • Μπορεί να κάνω και λαθος. Απλά, εγώ με την έννοια «κλείσιμο πυλών» καταλαβαίνω τη διαδικασία που απλά θα τις κλείσουν και όχι την κατάσταση ότι θα είναι κλειστές.

      Βλέπουμε τη Δευτέρα.

     • Προσωπικά, καταλαβαίνω ότι στις 15 Μαρτίου δεν θα κλείσουν όλες οι πύλες σε όλους στους σταθμούς, αλλά μόνο στους σταθμούς που αναφέρει το άρθρο. Αλλιώς, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, δεν θα ανέφερε δύο φορές στις δύο τελευταίες παραγράφους ότι “στις 15 Μαρτίου θα υλοποιηθεί το κλείσιμο όλων των πυλών”. Λογικά, αναφέρεται στους σταθμούς της ανακοίνωσης. Αλλιώς η πρόταση που έβαλα σε εισαγωγικά θα ήταν ξεχωριστή παράγραφος στην ανακοίνωση και δεν θα το έλεγε δύο φορές.
      Επίσης, αν είχαν σκοπό στις 15 Μαρτίου να κλείσουν όλες τις πύλες σε όλους τους σταθμούς, τότε γιατί το μερικό κλείσιμο των πυλών, που θα γίνει στους συγκεκριμένους σταθμούς της ανακοίνωσης στις 11/3, θα γίνει μόνο σε αυτούς τους σταθμούς και όχι σε όλους του δικτύου;
      Δεν ξέρω, γιατί ΟΑΣΑ είναι αυτός, αλλά έτσι νομίζω…

     • Αν το κάνουν έτσι, όπως γράφω και πιο πάνω, θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

     • Αν δεν κλείσουν όλες οι πύλες στις 15/3, απλά οι κλασσικοί ηλίθιοι δε θα επικυρώνουν την κάρτα τους στον σταθμό εισόδου και θα μπλοκάρονται στον σταθμό εξόδου. Επιπλέον, δεν υπάρχει κάποιος λόγος μετά τις 15/3 να υφίστανται ανοιχτές πύλες, αφού κλείνουν και των ΑΜΕΑ στους περισσότερους σταθμούς των γραμμών 2 και 3.

     • Και τώρα που το σκέφτηκα, πρόβλημα θα έχουν κυρίως οι άνεργοι, που προφανέστατα δεν θα επικυρώνουν ποτέ την κάρτα τους.

     • Μακάρι να τις κλείσουν όλες παντού, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα γίνει αυτό που λες και το λογικό κανονικά είναι να κλείσουν παντού.
      Απλώς δεν καταλαβαίνω και δεν μπορώ να βρω εξήγηση στο εξής: Γιατί στο Ελληνικό, για παράδειγμα, θα κλείσουν οι πύλες (πλην πύλης ΑΜΕΑ) στις 11/3 και εντελώς στις 15/3, ενώ στο Μέγαρο Μουσικής ας πούμε, θα κλείσουν εντελώς στις 15/3, χωρίς να προηγηθεί το “μεταβατικό διάστημα” από 11/3 – 14/3; Κυρίως αυτό είναι που με “φοβίζει” και σκέφτομαι μήπως δεν κλείσουν ακόμη στους σταθμούς που δεν αναφέρονται στην ανακοίνωση…

     • Μια λογική εξήγηση είναι ότι επέλεξαν σταθμούς με σχετικά μεγάλη επιβατική κίνηση (και κάποιους άλλους) για λόγους εξοικείωσης.

     • Οι περισσότεροι από τους 21 σταθμούς που ανακοινώθηκαν, δεν θα έλεγα ότι είναι υψηλής επιβατικής κίνησης, τουλάχιστον δεν έχουν τόση κίνηση όσο έχει το Μοναστηράκι, οι Αμπελόκηποι, η Ομόνοια, το Μέγαρο Μουσικής, το Πανεπιστήμιο, ο Πειραιάς κ.ά.
      Αν το έκριναν με βάση την επιβατική κίνηση, σίγουρα θα μπορούσαν να ήταν πιο τολμηροί στην επιλογή των σταθμών…

     • Πάντως το Σύνταγμα είναι πολύ τολμηρή απόφαση και κάποιος θα περίμενε οτι οι πύλες του σταθμού θα ήταν οι τελευταίες που θα έκλειναν.

     • Προφανώς, γι’ αυτό και χρησιμοποίησα τη λέξη “περισσότεροι” και όχι “όλοι”.

     • Δεν ήμαστε σίγουροι πάντως. Δεν το έχει διευκρινίσει ξεκάθαρα ο ΟΑΣΑ.

     • Όσο ερμηνεία και να κάνουμε σ’ ένα (κλασσικά) κακογραμμένο δελτίο τύπου του ΟΑΣΑ, δε θα καταλήξουμε πουθενά. Οπότε, Κυριακή κοντή γιορτή για να δούμε τι έχουμε να δούμε.

     • Πάντως, αν σε μόνο 20 σταθμούς κλείσουν όλες τις πύλες, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Οι περισσότεροι δεν επικυρώνουν το εισιτήριό τους κάθε φορά που μπαίνουν, παρά μόνο την πρώτη φορά.

      Αν όμως, δεν το έχουν επικυρώσει κατα την είσοδο σε σταθμό με ανοικτές πύλες, όταν θα πάνε να βγουν σε σταθμό με κλειστές πύλες, αυτές δεν θα ανοίξουν. Και μετά θα βγαίνουν τα κανάλια και θα λένε ότι ο ΟΑΣΑ εγκλωβίζει επιβάτες, ενώ είναι λαθος των τελευταίων.

 17. Γνωρίζετε πότε θα σταλούν επιτέλους οι κάρτες; πάει ένας μήνας σχεδόν που έχω κάνει την αίτηση

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*