Έκδοση Ath.ena Card για άνεργους και ΑΜΕΑ: Συχνές ερωτήσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκδοση προσωποποιημένων καρτών Ath.ena Card για άνεργους και ΑΜΕΑ, δύο από τις κατηγορίες επιβατών που δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του ΟΑΣΑ.

Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τις κυριότερες απορίες, που λαμβάνουμε στα σχόλια του site μας καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μαζί με τις όσο το δυνατόν πιο κατατοπιστικές (και με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής) απαντήσεις:

 1.  Είμαι άνεργος/η ή ΑΜΕΑ. Πρέπει να βγάλω προσωποποιημένη κάρτα;

Οι άνεργοι καθώς και τα ΑΜΕΑ, ως δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης, θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card προκειμένου να μετακινούνται δωρεάν με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του ΟΑΣΑ.

Μέχρις ότου η διαδικασία ολοκληρωθεί, μπορούν να συνεχίσουν να μετακινούνται δωρεάν με τον ίδιο τρόπο που μετακινούνται ως σήμερα: βεβαίωση ΟΑΕΔ και ταυτότητα για άνεργους και ειδική κάρτα για ΑΜΕΑ.

2.  Πώς γίνεται η έκδοση της κάρτας;

Η έκδοση της προσωποποιημένης κάρτας για τους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται η έκδοση όλων των προσωποποιημένων καρτών Ath.ena Card:

α) Μέσω διαδικτύου: Συμπληρώνετε την αίτηση με όλα τα στοιχεία και στο πεδίο “Κατηγορία δικαιούχου” επιλέγετε υποχρεωτικά την ανάλογη κατηγορία (ΑΜΕΑ ή Άνεργοι). Πατώντας “Μεταφόρτωση εικόνας” ανεβάζετε τη φωτογραφία σας (προσοχή να μην είναι μεγάλο το μέγεθος του αρχείου). Μετά την αποδοχή των όρων χρήσης και αγοράς και τη συμπλήρωση του κωδικού επαλήθευσης, πατάτε “Αποθήκευση”. Θα παραλάβετε την κάρτα ταχυδρομικά.

β) Σε εκδοτήριο: Προαιρετικά συμπληρώνετε αυτή την αίτηση και με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (εκτύπωση του κωδικού QR, βεβαίωση ΑΜΚΑ) μεταβαίνετε σε κάποιο από τα εκδοτήρια που διαθέτει τερματικό έκδοσης προσωποποιημένων καρτών. Η κάρτα θα σας δοθεί κενή και θα πρέπει να ακολουθήσει ενεργοποίηση μέσα από το site της Η.ΔΙ.Κ.Α. (η διαδικασία ενεργοποίησης δεν έχει ξεκινήσει ακόμα).

3.  Η αίτηση δεν κατατίθεται επιτυχώς. Τι σημαίνει το μήνυμα “Failure of Web Server bridge”;

Το μήνυμα “Failure of Web Server bridge: No backend server available for connection: timed out after 10 seconds or idempotent set to off or method not to idempotent” σημαίνει πως η φωτογραφία που ανεβάσατε έχει μεγάλο μέγεθος αρχείου με αποτέλεσμα η αίτηση να μην έχει κατατεθεί επιτυχώς. Προσπαθήστε το μέγεθος του αρχείου να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο (σίγουρα κάτω των 500ΚΒ).

4.  Η αίτηση δεν δέχεται το όνομα/επώνυμό μου. Τι μπορώ να κάνω;

Ελέγξτε αν το όνομα ή επώνυμο είναι γραμμένο ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που αναγράφεται στο ΑΜΚΑ. Μερικές φορές για παράδειγμα στο ΑΜΚΑ τα ονόματα είναι γραμμένα με συντομογραφίες (π.χ. Κων/νος αντί Κωνσταντίνος) ή χρησιμοποιείται ως επώνυμο το πατρικό όνομα για έγγαμες γυναίκες. Αν θέλετε να διορθώσετε το όνομα που αναγράφεται στο ΑΜΚΑ, αυτό μπορεί να γίνει σε ένα ΚΕΠ.

Αν είστε σίγουροι ότι γράψατε σωστά το όνομα και το επώνυμο και παρόλα αυτά η αίτηση δεν γίνεται δεκτή, μπορείτε να κάνετε έκδοση κάρτας σε εκδοτήριο.

5.  Εμφανίζεται μήνυμα πως ο κωδικό CAPTCHA είναι λάθος αλλά εγώ τον έγραψα σωστά.

Ανανεώστε τη σελίδα και συμπληρώστε την αίτηση από την αρχή. Μην παραλείψετε να επιλέξετε την “Κατηγορία δικαιούχου” στο ανάλογο πεδίο (άνεργος ή ΑΜΕΑ).

6.  Από που μπορώ να δω την πορεία της αίτησής μου;

Με την αποθήκευση της αίτησης εμφανίζεται μήνυμα πως μπορείτε να δείτε την πορεία της αίτησης στην ανάλογη ενότητα του site. Η ενότητα αυτή όμως δεν έχει ενεργοποιηθεί προς το παρόν άρα δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να δείτε την πορεία της αίτησης μέσω του site.

7.  Πότε θα παραλάβω την κάρτα μου;

Η έκδοση και αποστολή των καρτών δεν έχει ξεκινήσει ακόμα (26/1). Μέχρι να γίνει αυτό, μπορείτε να μετακινήστε όπως και σήμερα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πρόχειρος διαγωνισμός του ΟΑΣΑ για την προσωποποίηση 100.000 καρτών (λογικά για δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης), με προθεσμία κατάθεσης προσφορών τις 7/2.

8.  Μέχρι πότε θα πρέπει να έχω εκδώσει την κάρτα μου;

Δεν υπάρχει κάποια προθεσμία αφού οι Ath.ena Card θα συνεχίσουν να εκδίδονται κάθε μέρα, «για πάντα». Παρόλα αυτά, σε διάστημα κάποιων εβδομάδων, αφού πρώτα έχουν εκδοθεί όλες οι κάρτες που εκκρεμούν, η δωρεάν μετακίνηση για άνεργους και ΑΜΕΑ θα είναι δυνατή μόνο με τη χρήση της κάρτας. [Υπάρχουν όμως και άλλες κατηγορίες επιβατών που δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση για τους οποίους δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η έκδοση καρτών (στρατευμένοι, αστυνόμοι, πυροσβέστες κλπ)].

9.  Έκανα ένα λάθος κατά την κατάθεσή της αίτησης. Τι πρέπει να κάνω;

Δοκιμάστε να κάνετε την έκδοση της κάρτας σε εκδοτήριο ή απευθυνθείτε στο γραφείο εξυπηρέτησης στο Μετρό Συντάγματος για να λάβετε βοήθεια.

10. Στο εκδοτήριο εισιτηρίων μου είπαν πως πρέπει να ενεργοποιήσω την κάρτα μόνος/η μου. Πώς γίνεται αυτό;

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ενεργοποίηση των καρτών θα είναι δυνατή μέσω του site της Η.ΔΙ.Κ.Α. Η διαδικασία αυτή δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

11.  Έμεινα άνεργος αλλά έχω ήδη προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card. Τι κάνω;

Προς το παρόν, αφού αποκτήσετε κάρτα του ΟΑΕΔ, μπορείτε να μετακινήστε δωρεάν με βεβαίωση του ΟΑΕΔ και την ταυτότητά σας.

Όταν ξεκινήσει η διαδικασία ενεργοποίησης των καρτών, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα μπορέσετε να ενεργοποιήσετε τις δωρεάν μετακινήσεις με την κάρτα που ήδη έχετε.

12.  Πώς θα μετακινούμαι μέχρι να αποκτήσω/ενεργοποιήσω την κάρτα;

Μπορείτε να συνεχίσετε να μετακινείστε δωρεάν με τον ίδιο τρόπο που μετακινείστε ως σήμερα: βεβαίωση ΟΑΕΔ και ταυτότητα για ανέργους και ειδική κάρτα για ΑΜΕΑ.

Ακόμα και στους σταθμούς Μετρό όπου οι μπάρες έχουν κλείσει, υπάρχει μία ανοικτή πύλη για να διέρχονται οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης.

13.  Η δωρεάν μετακίνηση ισχύει και στον Προαστιακό;

Για τους άνεργους η δωρεάν μετακίνηση ΔΕΝ ισχύει στον Προαστιακό αν και οι κάρτες είναι συμβατές για μετακινήσεις και εκεί με αγορά κομίστρου.

Για τα ΑΜΕΑ ισχύουν δωρεάν μετακινήσεις στο αστικό τμήμα του Προαστιακού (πλην αεροδρομίου, σταθμών δυτικά της Μαγούλας και βόρεια του ΣΚΑ). Εκτός του αστικού τμήματος ισχύει έκπτωση 50%.

14.  Είμαι ΑΜΕΑ, η προσωποποιημένη κάρτα θα ισχύει και για μετακινήσεις με ΚΤΕΛ, πλοία κλπ;

Αυτή τη στιγμή όχι. Οι προσωποποιημένες κάρτες Ath.ena card δεν είναι πιστοποιητικό ΑΜΕΑ αλλά «εισιτήριο» μετακίνησης στα μέσα του ΟΑΣΑ.

Μελλοντικά, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών θα επιχειρηθεί οι κάρτες να είναι συμβατές για μετακινήσεις με ΚΤΕΛ, λεωφορεία ΟΑΣΘ, είσοδο σε μουσεία κ.ά.

Δείτε επίσης:

 • Maria Choibou

  Κάτι μου θυμίζει αυτό όλο…
  Για τα πλοία για τους ΑΜΕΑ είναι μόνο με απόφαση ΚΕΠΑ με αναπηρία 80% ή παραπάνω

 • skipper

  Σε συνέχεια της ερώτησης 7, προσθέτω τα εξης:
  Διαβάζοντας τον διαγωνισμό 2/2018 του οασα αναφέρεται για εκδοση 100.000τμχ με παράδοση 50.000 σε 10 εργάσιμες ημέρες και έπειτα 5.000/εργ. ημερα!
  Μετά θα σταλούν ταχυδρομικώς…άρα μιλάμε απο Μάρτη αν δν υπάρχουν ενστάσεις στο διαγωνισμό.
  Επίσης θα δοθούν όλα τα στοιχεία στον ανάδοχο για την έκδοση (ονοματεπώνυμα, φωτο κτλ) !!!
  Τα σχόλια δικά σας!!!

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Α, καλά.

   Για το τελευταίο σχόλιο:
   Ο ανάδοχος απλά θα παίρνει τις αιτήσεις, θα εκδίδει τις κάρτες και θα τις πετάει. Έλεος πια… Νομίζετε ότι σας παρακολουθούν όλοι… Έχει καταντήσει γελοίο…
   Το ονοματεπώνυμό σου το έχουν κι άλλοι, σε βάση δεδομένων μάλιστα, αλλά δεν βλέπω να ενοχλεί.

   Λες και ο ΟΑΣΑ έφτιαξε το ηλ. εισιτήριο για να σε παρακολουθεί και για να πουλάει τα στοιχεία σου. Πραγματικά, έλεος. Είμαστε στον 21ο αιώνα και η τεχνοφοβια έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

   • skipper

    Αλλο η ανταλλαγή database πχ αναμεσα σε τραπεζες κ εταιριες κινητης ενος αφμ ή αριθμου κινητου κ αλλο ονομα, διευθυνση κ φωτο!!!
    Και εμεις ειμαστε υπερ της τεχνολογιας και ανηκουμε κ στο χωρο αλλωστε αλλα απαιτουμε καποια δεδομενη ασφαλεια που αμφιβαλλω αν υπαρχει εξαιτιας του κοστους!
    Μη τα ισοπεδωνουμε ολα!

  • Το ίδιο συνέβη με την έκδοση των κσρτών από τη διαδικασία με τους φακέλους.

 • Laser_Beam

  Σε μερικά σημεία για τους ανέργους αναφέρεται «…βεβαίωση ΟΑΣΑ» πιθανόν εκ παραδρομής. Το σωστό λογικά είναι βεβαίωση ΟΑΕΔ. Ευχαριστούμε κ πάλι για το χρήσιμο άρθρο.

 • ΓΙΑΝΝΗΣ84

  Τι είναι αυτή η βεβαίωση ΟΑΣΑ?Πρώτη φορά την ακούω.Μήπως εννοούν βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ?

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Ναι, ΟΑΕΔ εννοεί μάλλον.

 • Pablo Escobar

  Πριν τον μάρτιο αποκλείεται να έχει προλάβει ο ανάδοχος να τυπώσει και αποστείλει τις 100,000 κάρτες. Και μετά? Οι άνεργοι και οι ΑΜΕΑ είναι πολλοί περισσότεροι από 100,000. Νέος διαγωνισμός? Νέος ανάδοχος? Άλλος ένας μήνας για 100,000 ακόμα κάρτες. Ο υπουργός λέει τέλος φεβρουαρίου θα κλείσει τις πύλες. Εγώ λέω ότι ούτε το πάσχα δεν θα έχουν κλείσει. Τα γνωστά υποζύγια όμως φορτίζουν – αγοράζουν κάρτες ΚΑΝΟΝΙΚΑ για να περνάνε από τις ΑΝΟΙΚΤΕΣ πύλες, και θα φορτίζουν για 3-4 μήνες ακόμα. Στην υγεία των στελεχών του ΟΑΣΑ και του υπουργείου που βγάζουν ανακοινώσεις μόνο για να συγχαίρουν οι μεν τους δε αλλά έναν οδηγό για το ηλεκτρονικό εισιτήριο με απαντήσεις σε αυτά που ρωτάει ο κόσμος κάθε μέρα δεν προκόψανε να βγάλουν…

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Υπάρχει κάποιο πρόβλημα που πληρώνουμε;; Αν κατάλαβα καλά, λες πως δεν κάνουμε το σωστό.
   Νομίζω, πως ακριβώς το αντίθετο ισχύει. Επειδή οι πύλες είναι ανοιχτές, σημαίνει πως τα ΜΜΜ είναι δωρεάν;; Δηλαδή, πριν το ηλ. εισιτήριο, ήταν νόμιμα δωρεάν;;

   • Pablo Escobar

    Στο παλιό σύστημα ο επιβάτης πλήρωνε υπό την απειλή των νόμιμων κυρώσεων που του επέβαλε ο ελεγκτής. Επειδή όμως η συχνότητα και η ποιότητα των ελέγχων ήταν τραγική, πρακτικά πλήρωναν μόνο όσοι γούσταραν. Οι πύλες έφεραν το ηλεκτρονικό εισιτήριο, δουλειά του είναι να ανοίγει τις πύλες. Εφόσον οι πύλες είναι ανοικτές (και έλεγχος δεν υπάρχει) δεν υπάρχει κανένας λόγος ο κόσμος να πληρώνει για να κάνει Beta Testing το σύστημα του ο ΟΑΣΑ. Νομίζω ότι υπάρχουν και οι σχετικοί νόμοι που απαγορεύουν στις ΑΕ να χρεώνουν για ημιτελής ή ελαττωματικές υπηρεσίες.
    Το να ζητάει ο ΟΑΣΑ χρήματα από τους πελάτες του, χωρίς να μπορεί να εξασφαλίσει ότι όσοι δεν πληρώνουν δεν θα έχουν την ίδια υπηρεσία με αυτούς που πληρώνουν είναι ΑΠΑΤΗ. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο υλοποιήθηκε για να σταματήσει αυτή την απάτη. Προς το παρόν είναι 130 εκ πεταμένα.

    • Nikitas Iliopoulos

     Καλά αυτό που λέτε καταλαβαίνετε ότι δεν έχει λογική έτσι. Οι πύλες είναι ανοιχτές για εξοικείωση του κοινού και για τις ειδικές κατηγορίες επιβατών που ακόμα δεν έχουν παραλάβει τη κάρτα τους. Το σύστημα είναι μια χαρά λειτουργικό. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν είναι μόνο οι πύλες που λέτε. Τότε με αυτή τη λογική τα οδικά μέσα που δεν έχουν πύλες είναι δωρεάν;; Όσοι πληρώνουν στα ΜΜΜ έχουν (ή μπορούν να βγάλουν) κάρτα και όσοι δεν πληρώνουν χρησιμοποιούν τα προηγούμενα χαρτιά τους για την είσοδο στα ΜΜΜ. Κάρτες θα βγάλουν όλοι (η διαδικασία έχει ξεκινήσει για τις ειδικές κατηγορίες) και το σύστημα των πυλών θα κλείσει. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην πληρώνουμε μέχρι να κλείσουν;; Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο ενός αρκετά μεγάλου έργου. Είναι λογικό το πρώτο χρόνο λειτουργίας να υπάρχουν απορίες και δυσλειτουργίες. Σε παρόμοια συστήματα στο εξωτερικό οι πύλες έκλεισαν μετά από δυο χρόνια. Άρα για δυο χρόνια δεν έπρεπε να πληρώνουν οι κάτοικοι της κάθε χώρας;;

  • Κουντρέτ Σπύρου-Μαντάλ

   Φαντάζομαι 100000 θα είναι με ταχυδρομείο και οι υπόλοιπες απο εκδοτήριο και τα υπόλοιπα με ταχυδρομείο απο ΟΑΣΑ, μαλλον τις 100000 με ανάδοχο το κάναν για να γρηγορευση η διαδικασία

 • Λευτερης

  Το να βλεπουμε την εξελιξη της αιτησης εχουν σκοπο να το φτιαξουν;

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Υπάρχει ένα κρυμμένο κουμπί στο https://athenacard.gr/request.dev. Άρα, την έχουν έτοιμη την πλατφόρμα, απλά δεν την έχουν ενεργοποιήσει.

   Ίσως περιμένουν να ξεκινήσει η έκδοση των καρτων, αφού την αναλάβει ο ανάδοχος.

  • Κουντρέτ Σπύρου-Μαντάλ

   Φαντάζομαι το νωρίτερο θα είναι όταν ανοίξει η πλατφόρμα στο ΗΔΙΚΑ για την ενεργοποίηση της κάρτας

 • Κουντρέτ Σπύρου-Μαντάλ

  Ναι, ακόμα δεν έχει ξεκινήσει

 • MycenaeanKing

  Καλησπέρα. Μια ερώτηση, μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα του ΗΔΙΚΑ για της δωρεάν διαδρομές των ανέργων, χρειάζεται οπωσδήποτε σε έντυπη μορφή η βεβαίωση του ΟΑΕΔ; Δεν μπορεί για παράδειγμα κάποιος να την έχει σε ηλεκτρονική μορφή, σε αρχείο στο κινητό, κατεβάσμενο από τη σελίδα του ΟΑΕΔ; Eιδικά για όσους έχουν ήδη λογαριασμό εκεί εξυπηρετεί απλά να κατεβάζεις το αρχείο και να το έχεις μαζί σου αντί να κουβαλάς χαρτούρα λες και είμαστε στο 1950… Πέρα απ’ αυτό το χαρτί μπορεί να ξεχαστεί σπίτι, ενώ το κινητό δύσκολα το ξεχνάς. Κάποιοι μπορεί απλά να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα για εκτύπωση ή να μη θέλουν για προσωπικούς λόγους να γνωρίζουν οι υπόλοιποι πως είναι άνεργοι.

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Οποιαδήποτε, νομίζω. Αρκεί να αποδεικνύει ότι δικαιούστε δωρεάν μετακίνηση.

   • MycenaeanKing

    Ευχαριστώ για την απάντηση. Σίγουρα η βεβαίωση του OAEΔ αυτό αποδεικνύει. Θα μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να το επιβαιώσουμε ίσως; To λέω γιιατί δυστυχώς ο ΟΑΣΑ δεν απαντάει στα emails και στο 185 δεν γνωρίζουν… Όσο για τα εκδοτήρια με τις τεράστιες ακόμα ουρές δύσκολα περιμένει κανείς για μια απλή ερώτηση. Είναι κρίμα να φας πρόστιμο επειδή δεν έχεις το “χαρτί” μαζί… Ευχαριστώ και πάλι για όλα.

    • Χρειάζεται εκτυπωμένη βεβαίωση από τον ΟΑΣΑ εκτός αν θέλεις να το διαπραγματευτείς με κάποιον περίεργο ελεγκτή και τελικά να πας με εκτυπωμένη βεβαίωση για να σου σβήσουν το πρόστιμο.

     • MycenaeanKing

      Σ’ ευχαριστώ πολύ. Πάντως ήμαρτον και έλεος… 2018 που όλα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, πρέπει να κουβαλάς χαρτί, το οποίο υπάρχει ήδη ηλεκτρονικά… Παράνοια… Φαντάζομαι όταν ανοίξει η πλατφόρμα του ΗΔΙΚΑ, θα περνάει αυτόματα στην κάρτα και δεν θα χρειάζεται να κουβαλάμε και πάλι το χαρτί, σωστά; Aλήθεια έχουμε καμμιά ενημέρωση για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα; Και πάλι ευχαριστώ.

     • Δημήτρης Σαρτζετάκης

      Απ’οτι φαίνεται δεν τη δέχονται ηλεκτρονικά κι ας είμαστε στο 2018, όπως σωστά λες.

      Ναι, στην καρτα θα είναι περασμένο το προφίλ δωρεάν μετακίνησης και (λογικά) δεν θα χρειάζεται να έχετε αποδεικτικά, εφόσον για να ενεργοποιηθεί η καρτα πρέπει να είσαι υποχρεωτικά άνεργος.

      Τώρα, πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα, δεν ξέρουμε. Λογικά, σύντομα.

      Με την ευκαιρία, να υπενθυμίσω πως ο τρόπος επικύρωσής της κάρτας δωρεάν μετακίνησης δεν διαφέρει από τις κανονικές κάρτες. Την επικυρώνεται κάθε φορά που περνάτε από πύλες (ακόμα και αν είναι ανοικτές) και κάθε φορά που επιβιβάζεστε σε λεωφορείο/τρόλεϊ/τραμ.

 • Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η διαδικασία.

 • Εμμανουέλα Δεσύλλα

  Καλησπέρα σας, έχει ανοίξει η πλατφόρμα του ΗΔΙΚΑ για ενεργοποίηση της κάρτας;

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Καλησπέρα! Απ’ό,τι βλέπω τώρα στο site, όχι, δεν έχει ανοίξει ακόμα.