Μπάχαλο ηλεκτρονικού εισιτηρίου: Ταλαιπωρία κάθε μήνα για τα ΑΜΕΑ

Κάτι που πέρασε στα ψιλά, είναι η αλλαγή του τρόπου μετακίνησης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες με την έλευση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Όπως και για τις υπόλοιπες κατηγορίες όσων δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση, και όπως είναι λογικό, η ύπαρξη προσωποποιημένης κάρτας είναι απαραίτητη για την μετακίνηση των ΑΜΕΑ στα μέσα του ΟΑΣΑ.

Ενώ όμως κατά το παρελθόν οι βεβαιώσεις με τις οποίες μετακινούταν τα ΑΜΕΑ ίσχυαν για ένα χρόνο, το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης με τις κάρτες Ath.ena Card ισχύει για 30 μόνο ημέρες. Έτσι, και τα ΑΜΕΑ, μαζί με τους άνεργους και τους υπόλοιπους επιβάτες που δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση πρέπει να θυμούνται να επαναφορτίζουν τις κάρτες τους με δωρεάν μετακινήσεις κάθε 30 μέρες περιμένοντας μπροστά στα λιγοστά αυτόματα μηχανήματα ή χρησιμοποιώντας τα κινητά τους τηλέφωνα, εφόσον αυτά είναι συμβατά.

Αν και κάτι τέτοιο έχει λογική για τους άνεργους, αφού το δικαίωμά δωρεάν μετακίνησης μπορεί να λήξει ακόμα και μία μέρα μετά την επαναφόρτιση (οι υπόλοιπες 29 λογικά είναι κερασμένες από τον ΟΑΣΑ) εφόσον βρουν δουλειά, η πιθανότητα ένα άτομο με ειδικές ανάγκες να χάσει το δικαίωμά του είναι σχεδόν μηδενική.

Ο ΟΑΣΑ θα πρέπει να επανεξετάσει τη διαδικασία όσον αφορά τα ΑΜΕΑ και να τους επιτρέπει να φορτίζουν τις κάρτες τους με 360 μέρες δωρεάν μετακινήσεων. Η μηνιαία επαναφόρτιση των καρτών τους ισοδυναμεί με αχρείαστο άγχος και χαμένο χρόνο (ακόμα και με σπατάλη χαρτιού αφού τα μηχανήματα βγάζουν απόδειξη για 0 ευρώ).

Σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με περιορισμό του συστήματος λόγω λάθους σχεδιασμού «των προηγούμενων». Είναι μόνο θέμα γραφειοκρατίας και ευαισθησίας και με λίγη καλή θέληση μπορεί να επιλυθεί.

Δείτε επίσης: