Εργαζόμενοι Μετρό: Σκοτάδι και πυρκαγιά σε σταθμούς λόγω έλλειψης ανταλλακτικών

Στη διακοπή ρεύματος και τα όσα επακολούθησαν την Τετάρτη 22 Αυγούστου αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών. Σύμφωνα με το σωματείο, το σχέδιο ασφαλής εκκένωσης σταθμών απέτυχε λόγω έλλειψης αναλώσιμων υλικών και ανταλλακτικών για την συντήρηση του εξοπλισμού ασφαλείας.

Αναφέρεται μάλιστα και σε περιστατικό πυρκαγιάς στο σταθμό του Ελληνικού (το οποίο δεν ανακοινώθηκε από την ΣΤΑΣΥ) λόγω μη αντικατάστασης μπαταριών φωτισμού την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Αναμένεται και η απάντηση της ΣΤΑΣΥ στις ιδιαίτερα σοβαρές καταγγελίες των εργαζομένων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΕΛΜΑ:

Αρκούσε μια ολιγόωρη διακοπή του ρεύματος από την ∆ΕΗ για να εμφανιστούν σε όλη τους την οξύτητα, προβλήματα στην λειτουργία του Μετρό που είχαμε αναδείξει και προειδοποιήσει σαν εργαζόμενοι πολλές φορές με επιστολές, με εξώδικα με παρεμβάσεις στη διοίκηση και τους αρμόδιους υπουργούς.

Στις 22 Αυγούστου σταθμοί του μετρό στο κέντρο της Αθήνας βυθίστηκαν στο σκοτάδι δημιουργώντας πανικό και βάζοντας σε κίνδυνο επιβάτες εργαζόμενους και εξοπλισμό.

Αιτία η αποτυχία του σχεδίου που προβλέπει την ασφαλή εκκένωση των σταθμών σε τέτοιες περιπτώσεις λόγω της έλλειψης αναλώσιμων υλικών και ανταλλακτικών για την συντήρηση του εξοπλισμού ασφαλείας, στον φωτισμό ασφαλείας στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Η τραγική έλλειψη σε ανταλλακτικά και αναλώσιμα επιβεβαιώθηκε για δεύτερη φορά σήμερα, ευτυχώς σε ώρες μη κυκλοφορίας, με την αστοχία των μπαταριών φωτισμού στο σταθμό του Ελληνικού, που λόγω μη αντικατάστασης τους στην προβλεπόμενη ημερομηνία, είχε ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα πυρκαγιάς.

Πολλές φορές με ανακοινώσεις και με συνδικαλιστικές δράσεις προειδοποιήσαμε για το αδιανόητο των εκπτώσεων σε χρηματοδότηση και προσωπικό, σε τομείς που αφορούν την συντήρηση και λειτουργία του εξοπλισμού. Πολλές φορές προειδοποιήσαμε ότι οι προσπάθειες των εργαζόμενων δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τις ελλείψεις που δημιουργούν η μείωση της χρηματοδότησης και οι άστοχες πολιτικές. Πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων που τελικά οδηγούν στην απαξίωση των μεταφορών με τραγικές συνέπειες στην ασφάλεια και την ποιότητά τους.

Την στιγμή που η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της οδεύουν στην Θεσσαλονίκη θριαμβολογώντας για την έξοδο από τα μνημόνια, τα ματωμένα πλεονάσματα απειλούν να βυθίσουν στο σκοτάδι όχι μόνο σταθμούς του μετρό αλλά το σύνολο των συγκοινωνιών και το σύνολο των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών. Παρά τις θριαμβολογίες η φτώχεια παραμένει. Η φτώχεια του λαού, η διάλυση της υγείας, της παιδείας, του κοινωνικού κράτους.

Το σκοτάδι στους σταθμούς του μετρό, ο κίνδυνος και η απελπισία που βρέθηκαν χιλιάδες επιβάτες που προσπαθούσαν με το φως των κινητών και αναπτήρες, να βρουν την έξοδο δεν είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας ενός κακού δημόσιου μέσου αλλά της χρεοκοπίας της εφαρμογής ιδιωτικών κριτηρίων και μέτρων.

Είναι η παταγώδης αποτυχία των ιδιωτικοποιήσεων.

Σαν εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στα σκοτάδια της απαξίωσης και του ξεπουλήματος να ξαναφωτίσουμε τον υπόγειο σιδηρόδρομο με την απαράμιλλη ποιότητα, την αξεπέραστη ασφάλεια και ταχύτητα που γνωρίσαμε όλοι.

Για το ∆Σ

Ο Πρόεδρος                                                          Ο Γενικός Γραμματέας
Σπύρος Ρεβύθης                                                     Θανάσης Τζίνης

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*