Λόγω ανενημέρωτων εκδοτών εισιτηρίων προέκυψε το ζήτημα με τις κάρτες των φοιτητών

Ενημέρωση 5 Σεπτεμβρίου:

Σε ασυνεννοησία και έλλειψη επικοινωνίας των εκδοτών εισιτηρίων οφείλεται το ζήτημα που προέκυψε τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου με την ανανέωση των προσωποποιημένων καρτών των φοιτητών.

Καθώς στις περισσότερες από τις κάρτες αυτές το προφίλ του μειωμένου κομίστρου έληγε στο τέλος του Σεπτεμβρίου, η φόρτιση εισιτηρίου 30 ημερών ήταν αδύνατη από την 1η Σεπτεμβρίου. Φοιτητές που απευθύνθηκαν σε εκδοτήρια, ενημερώθηκαν πως θα πρέπει να περιμένουν να βγει μία δήθεν εγκύκλιος ως και τις αρχές Οκτωβρίου, προκειμένου να επεκταθεί το μειωμένο προφίλ των καρτών.

Στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν ίσχυε, αφού ο κάθε εκδότης είχε ήδη την δυνατότητα να επεκτείνει το προφίλ μέχρι και την ημερομηνία που λήγει η ισχύς της φοιτητικής ταυτότητας (πάσο) του κάθε φοιτητή. Για άγνωστο λόγο όμως, που εκτιμάται ότι οφείλεται σε έλλειψη πλήρους ενημέρωσής για το τι ισχύει, προέτρεπαν τους φοιτητές να φορτίζουν άλλα προϊόντα κομίστρου, με διάρκεια μικρότερη των 30 ημερών, έως ότου υπάρξει κάποια ενημέρωση.

Κατά το παρελθόν μάλιστα έχουν αναφερθεί και περιστατικά όπου εκδότες εισιτηρίων προτρέπουν άτομα που θέλουν να αλλάξουν το προφίλ της κάρτας τους (από ολόκληρου κομίστρου σε μειωμένου ή το αντίθετο) να προχωρήσουν σε έκδοση νέας κάρτας αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Όσοι φοιτητές θέλουν να επεκτείνουν τη διάρκεια ισχύος του μειωμένου κομίστρου της προσωποποιημένης κάρτας τους (μέχρι και την ημερομηνία που αναγράφει το φοιτητικό πάσο) μπορούν να το κάνουν ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε ανοικτό εκδοτήριο. 


Αρχικό άρθρο:

Αδύνατη είναι από την 1η Σεπτεμβρίου η αγορά κομίστρου 30 ημερών από τους φοιτητές, αφού όλες οι προσωποποιημένες κάρτες Ath.ena Card που έχουν εκδοθεί σε φοιτητές λήγουν σε λιγότερο από ένα μήνα και συγκεκριμένα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Για την ακρίβεια, στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει το προφίλ δικαιούχου μειωμένου κομίστρου για τους φοιτητές, ανεξάρτητα από το πότε έχουν εκδώσει τις κάρτες τους. Για την επέκταση του προφίλ για ακόμα ένα χρόνο οι φοιτητές θα πρέπει να προσέλθουν στα εκδοτήρια με την φοιτητική τους ταυτότητα (πάσο), ωστόσο αυτή η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα για το νέο φοιτητικό έτος.

Προς το παρόν, η μόνη επιλογή που έχουν οι φοιτητές, κάτοχοι προσωποποιημένων καρτών, είναι να φορτίσουν τις κάρτες τους με μειωμένα εισιτήρια μικρότερης διάρκειας π.χ. 5 ημερών ή πακέτα απλών εισιτηρίων ή μεμονωμένα εισιτήρια. Έτσι όμως χάνουν τη σημαντική έκπτωση που τους προσφέρει το εισιτήριο των 30 ημερών, αξίας 15 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα μας έχουν αναφέρει οι αναγνώστες μας, οι εκδότες εισιτηρίων ενημερώνουν τους φοιτητές πως αναμένουν εγκύκλιο προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επέκτασης της ισχύος των καρτών. Το πότε θα συμβεί αυτό είναι άγνωστο.

Αν πάντως η διαδικασία δεν ξεκινήσει ως τις 30 Σεπτεμβρίου, κατά πάσα πιθανότητα οι προσωποποιημένες κάρτες των φοιτητών θα δέχονται μόνο την αγορά εισιτηρίων ολόκληρης αξίας από την 1 Οκτωβρίου και μετά, αν και οι κάτοχοί τους θα είναι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου. Ήδη πάντως τίθεται θέμα νομιμότητας αφού οι φοιτητές αποκλείονται από την αγορά των οικονομικών εισιτηρίων 30 ημερών για γραφειοκρατικούς λόγους.

Προσεχώς μεγαλύτερες ουρές στα εκδοτήρια

Οι ουρές στα εκδοτήρια εισιτηρίων που έκαναν την εμφάνισή τους και πάλι την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να μεγαλώσουν μέσα στο Σεπτέμβριο. Όχι μόνο λόγω των φοιτητών που θα πρέπει να σπεύσουν στο σύνολό τους για να επεκτείνουν την ισχύ των καρτών τους αλλά και λόγω της υποχρεωτικής έκδοσης προσωποποιημένων καρτών για όσους δικαιούχους μειωμένου κομίστρου δεν έχουν, αφού από την 1η Οκτωβρίου δεν θα πωλούνται πολλαπλά εισιτήρια Ath.ena Ticket μειωμένης τιμής.

Με επιστολή του προς τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών έχει ήδη προειδοποιήσει για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί τις επόμενες εβδομάδες εξαιτίας και του μειωμένου αριθμού των ανοικτών εκδοτηρίων. Αυτή τη στιγμή, ανοικτά για έκδοση προσωποποιημένων καρτών είναι μόνο 5 εκδοτήρια του ΗΣΑΠ, 11 εκδοτήρια του Μετρό, 2 εκδοτήρια Τραμ και 2 εκδοτήρια λεωφορείων.

Το αλαλούμ αναμένεται να συνεχιστεί και τον Οκτώβριο καθώς είναι ο μήνας που εγγράφονται στις σχολές τους οι πρωτοετείς φοιτητές, οι οποίοι θα χρειαστούν να εκδώσουν και προσωποποιημένες κάρτες για να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αν και η λογική λέει πως ο ΟΑΣΑ θα έπρεπε να συνεργαστεί με όλα τα Πανεπιστήμια της Αττικής ώστε η έκδοση των καρτών (για όσους δεν έχουν ήδη και επιθυμούν να εκδώσουν) να γίνεται μέσα στις σχολές παράλληλα με την εγγραφή (ή έστω να προωθηθεί μέσω ενημερωτικού υλικού η online έκδοσή τους), αυτό παραμένει μάλλον επιστημονική φαντασία για τους υπεύθυνους.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*