Ο ΟΣΕ αναλαμβάνει δράση με υπηρεσία άμεσης επέμβασης

Με τη σύσταση υπηρεσίας άμεσης δράσης θα επιχειρήσει ο ΟΣΕ να δίνει άμεση λύση σε προβλήματα που προκύπτουν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα. Στόχος για τον οργανισμό είναι να αναβαθμίζει το επίπεδο των υπηρεσιών προς τους επιβάτες στους σταθμούς, ενώ μέσω της υλοποίησης ενός σχεδίου δράσεων, να καταστήσει το σιδηρόδρομο βασικό εργαλείο ανάπτυξης της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό προχωρεί το σχέδιο αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τους επιβάτες, αρχικά στους μεγάλους σταθμούς της χώρας με τις εξης προτεραιότητες.

  1. Δημιουργείται υπηρεσία άμεσης δράσης με αποκλειστική ευθύνη την βελτίωση των υπηρεσιών στους σταθμούς, την άμεση επίλυση προβλημάτων διαχείρισης, συντήρησης και φύλαξης και της άμεσης αποκατάστασης βλαβών (ανελκυστήρες, κυλιόμενες σκάλες, φωτισμοί, τουαλέτες κ.λ.π.).
  2. Εκσυγχρονίζονται τα οπτικο-ακουστικά συστήματα ενημέρωσης του κοινού και παρακολούθησης δρομολογίων, καθυστερήσεων, πληροφόρησης και εξυπηρέτησης επιβατών.
  1. Αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες προς ΑΜΕΑ, ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ηλικιωμένους, μικρά παιδιά και επιβάτες με ειδικές ανάγκες. Ήδη έχει προχωρήσει η αγορά ειδικών ανυψωτικών μηχανημάτων, καθώς και οχημάτων για την μεταφορά μεγάλων ή πολυάριθμων αποσκευών επιβατών.
  1. Σχεδιάζεται η δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης, εφοδιασμού και φύλαξης του τροχαίου υλικού των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, κάτι αντίστοιχο με τα συστήματα που υπάρχουν στα λιμάνια για τα σκάφη.
  1. Διασύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με βιομηχανικές περιοχές και βιομηχανίες (συνεργασία ΟΣΕ με ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, περιοχές Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, Οινόης, Κιλκίς, Έδεσσας, Κομοτηνής, Σίνδου Θεσσαλονίκης κ.λ.π).
  1. Τουριστικές διαδρομές με κύρια έμφαση στην ιστορική γραμμή του Μπράλου, την Πελοπόννησο και τα τμήματα Βόλου-Μηλέων, Διακοπτού-Καλαβρύτων και της περιοχής του Νέστου.

Στα πλαίσια της συμμετοχής στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο ΟΣΕ ανακοίνωσε και το σχεδιασμό των έργων για τη βόρεια Ελλάδα:

  • Ενεργοποίηση σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών – Υποδομών και Δήμους της Θεσσαλονίκης του σχεδίου δημιουργίας του Δυτικού Προαστιακού Σιδηρόδρομου της πόλης, που βασίζεται σε σιδηροδρομικό δίκτυο που ήδη υπάρχει.
  • Διασύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με λιμάνια (Βόλος, Καβάλα, κ.λ.π).
  • Ολοκλήρωση μελετών της Νέας Χάραξης Σιδηροδρομικής Γραμμής Θεσσαλονίκης – Αμφίπολης – Νέας Καρβάλης (γεωτεχνικές έρευνες, σήραγγες, τεχνικά κ.λ.π.).
  • Ωρίμανση των ήδη εκπονηθέντων από τον ΟΣΕ, προκαταρκτικών μελετών του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δυτ. Μακεδονίας (Γιαννιτσά, Έδεσσα κ.λ.π.).

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε και ο επιπλέον σχεδιασμός δράσεων του ΟΣΕ σε όλη την χώρα:

  • Αναβάθμιση της ασφάλειας του δικτύου με ανάταξή του (Προϋπολογισμού 70 Εκατ. στις περιοχές Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης, Λεκανοπεδίου Αττικής κ.λ.π) και θέση σε λειτουργία των εγκατεστημένων συστημάτων σηματοδότησης σε όλο το δίκτυο για την αύξηση της χωρητικότητάς του λόγω της επερχόμενης αύξησης της εμπορευματικής κίνησης.
  • Εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης επισφαλών σημείων του δικτύου (οργανομετρήσεις γεφυρών κ.λ.π.).
  • Βελτίωση ασφάλειας στις θέσεις των Ισοπέδων Διαβάσεων του Δικτύου.
  • Χρήση Πληροφοριακών Συστημάτων και ειδικού εξοπλισμού για την καταγραφή του δικτύου με στόχο την προληπτική και διορθωτική συντήρησή του.
  • Διασύνδεση με αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων διαλειτουργικότητας TAF/TAP TSI με τον ERA.
  • Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, τον υπολογισμό των τελών πρόσβασης των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων και την παρακολούθηση των συρμών.
  • Αύξηση Ασφάλειας με αξιοποίηση των δεδομένων από τα σιδηροδρομικά υποσυστήματα ERTMS (EUROPEAN RAIL TRAFFIC MANAGEMENT SYSTEMS) εντοπισμού αμαξοστοιχιών. (με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης).
  • Πρόγραμμα δράσης για την Ανάπτυξη της Σιδηροδρομικής Ακαδημίας σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της χώρας – Ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών σιδηροδρομικής τεχνολογίας – τεχνογνωσίας (R&D). Ανάπτυξη προγραμμάτων εξετάσεων και πιστοποίησης μηχανοδηγών καθώς και όλων των άλλων ειδικοτήτων.
  • Ανάδειξη πολιτιστικών δράσεων, μέσω του μουσειακού τροχαίου υλικού του ΟΣΕ και των μνημείων σιδηροδρομικής κληρονομιάς.
  • Συμμετοχή στις μελέτες της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου σε Λαύριο και Ραφήνα.
  • Συμμετοχή στις μελέτες του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δυτ. Αττικής.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Στον ΟΣΕ η ευθύνη για όλες τις βλάβες

Εν τω μεταξύ, για μία ακόμα φορά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απέδειξε πως δεν διστάζει να βγάλει στη σέντρα τον ΟΣΕ, κατηγορώντας τον ευθέως για τα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου. Αφορμή ήταν ένα περιστατικό βλάβης στην ηλεκτροκίνηση την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος – Κατερίνη που είχε ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στα τρένα του άξονα αλλά και του Προαστιακού Θεσσαλονίκης.

Αν και το πρόβλημα είχε επιλυθεί ως το απόγευμα του Σαββάτου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξέδωσε δελτίο τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας με το οποίο ρίχνει της ευθύνες για το πρόβλημα στο διαχειριστή της υποδομής, δηλαδή στον ΟΣΕ ενώ σημειώνεται πως «η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ουδεμία ευθύνη φέρει».

Παρόμοιες ανακοινώσεις πάντως -αν και λίγο πιο ήπιες- είχαμε και την εποχή της δημόσιας ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ συχνά το αίτιο είναι η αποφυγή πληρωμής αποζημίωσης στους επιβάτες που έχουν υποστεί καθηστερήσεις. Οι υπεύθυνοι δεν θα πρέπει όμως να ξεχνούν πως το επιβατικό κοινό λίγο ενδιαφέρεται για το ποιος έχει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στα δρομολόγιά του (ή και τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση έργων) και η στρατηγική της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να ρίχνει τα πάντα στο δημόσιο, έστω και δικαιολογημένα, μπορεί να γυρίσει και μπούμερανγκ για την Ιταλικών συμφερόντων εταιρεία.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*