Μετρό: Κατόπιν εορτής επισκευάζουν τον φωτισμό ασφαλείας

Ενάμιση μήνα μετά το μπλακάουτ που βύθισε στο σκοτάδι τους σταθμούς του Μετρό, η ΣΤΑΣΥ ανέθεσε σε εταιρεία την επισκευή των φωτιστικών ασφαλείας του δικτύου, επιβεβαιώνοντας έτσι τις καταγγελίες των εργαζομένων που έκαναν λόγο για ελλείψεις σε ανταλλακτικά και αναλώσιμα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να επισκευαστούν 149 μετασχηματιστές φωτιστικών ασφαλείας και 23 φωτιστικά σήμανσης. Το συνολικό κόστος για την ΣΤΑΣΥ θα ανέλθει σε 9.259,97 ευρώ με ΦΠΑ. Ο μεγάλος αριθμός των φωτιστικών που θα επισκευαστούν αλλά και το κόστος δείχνει ότι μάλλον η εταιρία δεν είχε προχωρήσει σε τακτική συντήρησή τους εδώ και πολλά χρόνια.

Αυτό έγινε εμφανές και κατά τη διάρκεια του μπλακάουτ της 22ας Αυγούστου όταν διακόπηκε τμηματικά η λειτουργία του Μετρό ενώ δεν υπήρχε φωτισμός σε πολλούς σταθμούς. Αν και ένας αριθμός φωτιστικών ασφαλείας λειτουργούσε, ο φωτισμός δεν ήταν αρκετός για να κάνει τους επιβάτες να αισθανθούν ασφαλείς ενώ πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους για να μπορούν να δουν με περισσότερη άνεση.

Στα προβλήματα του φωτισμού αναφέρθηκε λίγες μέρες αργότερα με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό, κάνοντας λόγο για «έλλειψη αναλώσιμων υλικών και ανταλλακτικών για την συντήρηση του εξοπλισμού ασφαλείας, στον φωτισμό ασφαλείας».

Το αξιοπερίεργο πάντως είναι ότι η εταιρεία που ανέλαβε το έργο των επισκευών του φωτισμού ασφαλείας απέστειλε την προσφορά της στην ΣΤΑΣΥ με ημερομηνία 25 Ιουνίου 2018. Αυτό σημαίνει πως (εφόσον η ημερομηνία είναι πραγματική) η ΣΤΑΣΥ ζήτησε προσφορές τουλάχιστον δύο μήνες πριν το μπλακάουτ, επομένως γνώριζε ότι υπάρχει πρόβλημα. Και πάλι όμως, άφησαν το καλοκαίρι να περάσει και τελικά ανέθεσαν το έργο στέλνοντας την εντολή για την επισκευή των φωτιστικών ασφαλείας μόλις την 1η Οκτωβρίου.

Δεν είναι όμως μόνο τα φωτιστικά ασφαλείας που έχουν πρόβλημα. Καθημερινά οι επιβάτες του Μετρό βλέπουν φώτα μέσα σε σταθμούς αλλά και συρμούς να είναι κλειστά. Αυτό που κάποτε ήταν αξιοπερίεργο για το δίκτυο του Μετρό σήμερα έχει γίνει ρουτίνα δείχνοντας πως είτε δεν υπάρχουν πόροι είτε δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την συντήρηση του μέσου.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*