Διευθύνων σύμβουλος ΣΤΑΣΥ: Ανοικτό ενδεχόμενο επέκτασης σε προαστιακά δρομολόγια, ζήτημα κουλτούρας και παιδείας η εισιτηριοδιαφυγή

Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έδωσε πριν από λίγες μέρες ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, Γιώργος Θωμόπουλος. Κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Για τα έσοδα από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου: 

«Από τα στοιχεία πάντως, που έχει δημοσιοποιήσει ο ΟΑΣΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι εμφανές ότι μετά την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου υπάρχει μια σταθερή μηνιαία αύξηση της τάξεως του 10%-12,5% και με αυξητική τάσης σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες.»

Για την εισιτηριοδιαφυγή:

«Είναι προφανές ότι η πλήρης εξάλειψη εισιτηριοδιαφυγής δεν μπορεί να υπάρξει με κανένα σύστημα, καθώς είναι πρακτικά αδύνατον να ελέγχονται όλοι οι επιβάτες και οι όποιοι έλεγχοι θα είναι πάντοτε δειγματοληπτικοί. Ωστόσο, όσο πιο συχνοί και πιο εντατικοί είναι οι έλεγχοι τόσο θα λειτουργούν και περισσότερο αποτρεπτικά στη λαθρεπιβίβαση. Με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου μειώθηκε σημαντικά η λαθρεπιβίβαση, αλλά χρειάζεται να ενταθούν περαιτέρω οι έλεγχοι και προς τούτο απαιτείται αύξηση του αριθμού των ελεγκτών, τόσο στη ΣΤΑΣΥ όσο και κυρίως στην ΟΣΥ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το πρόβλημα της λαθρεπιβίβασης έχει να κάνει και με την κουλτούρα και την παιδεία των επιβατών, καθώς και με τις «συνήθειες» που καλλιεργήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.»

Για τις ουρές στα εκδοτήρια:

«Το πρόβλημα με τις ουρές εντοπίζεται, σε αυτή τη φάση, στις πρώτες ημέρες κάθε μήνα όταν οι επιβάτες σπεύδουν μαζικά να ανανεώσουν τις κάρτες ή τα πολλαπλά εισιτήρια που χρησιμοποιούν. Σημαντική μείωση στην ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού θα επιφέρει και η αναβάθμιση των προηγούμενων εκδοτικών μηχανημάτων του μετρό που στο άμεσο επόμενο διάστημα θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν (ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές διαλειτουργικότητας που έχουν στεφτεί με επιτυχία). Σε κάθε περίπτωση οριστικό τέλος στις ουρές θα μπει όταν μπορέσουμε να εξοικειωθούμε πλήρως εμείς αλλά και οι επιβάτες μας με την εποχή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.»

Για τις ανοικτές μπάρες σε σταθμούς:

«Είναι αλήθεια ότι το διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έως ότου κλείσουν οριστικά οι πύλες οι πολίτες ταλαιπωρήθηκαν, όμως σχετικά με τα έσοδα μπορούμε με βεβαιότητα πλέον να αναφέρουμε ότι χάνονταν πολλά έσοδα τα προηγούμενα χρόνια με τη λειτουργία του χάρτινου εισιτήριου. Αν και τον σχεδιασμό για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου την είχε και την έχει ο ΟΑΣΑ, οφείλω να πω ότι ο χρόνος που χρειάστηκε δεν ήταν μεγάλος. Στην Αθήνα για τη μεγάλη αυτή μετάβαση, από το χάρτινο στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, χρειαστήκαμε 6-7 μήνες, όταν στο Λονδίνο χρειάστηκαν περίπου 2 χρόνια.»

Για τα αραιά δρομολόγια κάθε Σαββατοκύριακο:

«Πάντα τα Σαββατοκύριακα τα δρομολόγια είναι αραιότερα σε σχέση με τις καθημερινές, καθώς και η επιβατική κίνηση είναι μειωμένη κατά περίπου 40% και αυτό συμβαίνει σε όλα τα μετρό του κόσμου. Ανεξαρτήτως, πάντως, από αυτό, είναι γεγονός ότι υπάρχουν ελλείψεις σε οδηγούς και τα κενά καλύπτονται εκ των ενόντων και κυρίως με υπερωρίες των εργαζομένων. Ελπίζουμε, καθώς εντός του 2019 θα ενταχθούν στη γραμμή 3 και τρεις νέοι σταθμοί σε Αγ. Βαρβάρα, Κορυδαλλό και Νίκαια, ότι θα μας επιτραπεί η προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη οδηγών.»

Για τη γραμμή του ΗΣΑΠ:

«Όλοι οι σταθμοί καθώς και η γραμμή από την Κηφισιά έως το Φάληρο έχουν αναβαθμιστεί πλήρως κατά την περίοδο 2001-2010. Έχετε δίκαιο βεβαίως για τους συρμούς, αρκετοί από τους οποίους είναι παλαιοί και έχουν διανύσει τον ωφέλιμο χρόνο ζωής τους που είναι περίπου 30 χρόνια. Αυτή την περίοδο εξετάζεται στοχευμένη αναβάθμιση υποσυστημάτων των συρμών που έχουν εξαντλήσει το όριο της ζωής τους, με τρόπο ώστε αυτός να παραταθεί για τουλάχιστον 15 με 20 χρόνια. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια ακόμη πρωτοβουλία της ΣΤΑΣΥ στην κατεύθυνση της αξιοποίησης -και όχι της αντικατάστασης- των συρμών, ενέργεια που θα προσφέρει γενικότερα και στην ανάπτυξη και της εθνικής οικονομίας, δεδομένου ότι όλες οι εργασίες θα γίνουν στην Ελλάδα. Είμαστε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου. Παράλληλα, εξετάζεται η αναβάθμιση της γραμμής 1 από το Φάληρο έως τον Πειραιά, σε πιθανό συνδυασμό και με το έργο της υπογειοποίησης του τμήματος αυτού, αλλά ακόμη δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις.»

Για την εξωστρέφεια της ΣΤΑΣΥ:

«Η ΣΤΑΣΥ είναι η πρώτη ελληνική δημόσια επιχείρηση που διεκδικεί με αξιώσεις, ως μέλος μιας μεγάλης κοινοπραξίας, την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία μιας νέας γραμμής ελαφρού μετρό στην πόλη της Ιερουσαλήμ. Η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουμε έχει προεπιλεγεί από το αρμόδιο φορέα του Ισραήλ και αναμένεται σύντομα να κατατεθούν οι τεχνικές και οι οικονομικές προσφορές των διαγωνιζομένων. Εφ’ όσον η κοινοπραξία μας (συμμετέχουν σε αυτή ισραηλινές, αμερικανικές, κινεζικές εταιρείες, καθώς και ο ελληνικός κατασκευαστικός όμιλος της ΤΕΡΝΑ) κερδίσει τον διαγωνισμό, η ΣΤΑΣΥ θα αναλάβει για 15 χρόνια τη λειτουργία και για 25 χρόνια τη συντήρηση της επιδομής και του τροχαίου υλικού. Πρόσφατα, μάλιστα, με τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Μεταφορών και ψήφισε η Βουλή, επιβεβαιώνεται η δυνατότητα της εταιρείας μας να συμμετέχει σε κοινοπραξίες και να διεκδικεί έργα στο εξωτερικό.»

Για την επέκταση της ΣΤΑΣΥ στο δίκτυο των σιδηροδρόμων:

«Με την τροπολογία [για τις μεταφορές] δίνεται η δυνατότητα στη ΣΤΑΣΥ να επεκτείνει τη σιδηροδρομική δραστηριότητα της σε συγκοινωνιακά δίκτυα που βρίσκονται (ή θα δημιουργηθούν) σε Περιφέρειες όμορες με την Αττική. Ως εκ τούτου ανοίγει ο δρόμος για να εξετάσουμε τις προϋποθέσεις (οικονομικές, τεχνικές κλπ) για την επέκταση της ΣΤΑΣΥ και στο υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο.»

Για τους μισθούς των εργαζομένων:

«Οι εργαζόμενοι της εταιρείας μας υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο χωρίς εξαιρέσεις και ως εκ τούτου έχουν υποστεί τις επιπτώσεις των εργαζόμενων σε εταιρείες Δημόσιου Συμφέροντος.»

Για τις απεργίες εργαζομένων για την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων:

«Εκτιμώ ότι όσα συμβαίνουν στην εταιρεία μας σχετικά με τη λειτουργία των σωματείων συμβαίνουν και σε άλλες δημόσιες εταιρείες, αλλά στη δική μας περίπτωση ο αντίκτυπος στην καθημερινότητα του εργαζόμενου πολίτη της Αθήνας είναι σημαντικός. Σίγουρα δεν είμαι ο αρμόδιος να απαντήσω για τα σωματεία. Ως διαχειριστής της εταιρείας σε τακτικές μας συναντήσεις, τους καλώ να κατανοήσουν το σημαντικό τους ρόλο και να αναλάβουν τις ευθύνες τους όπως και η ίδια η διοίκηση της εταιρείας στη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για το σύνολο της κοινωνίας μας.»

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*