Πως ο ΟΑΣΑ παραπληροφορεί τους επιβάτες μέσω της τηλεματικής δείχνοντας λάθος δρομολόγια λεωφορείων

Όπως έχουν διαπιστώσει πάρα πολλοί επιβάτες των λεωφορείων της Αθήνας, τα δρομολόγια που πραγματοποιούνται καθημερινά στην πλειοψηφία των γραμμών διαφέρουν από τα επίσημα όπως αναγράφονται στην εφαρμογή της τηλεματικής.

Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει τους οδηγούς που έδειχναν στους επιβάτες που έκαναν παράπονα το χαρτάκι με τα τροποποιημένα δρομολόγια, όπως το έπαιρναν από τους σταθμάρχες. Πλέον, φαίνεται πως τα τροποποιημένα δρομολόγια είναι περασμένα και στην τηλεματική, αλλά μόνο όσον αφορά τις οθόνες των οδηγών! Οι επιβάτες συνεχίζουν να βλέπουν τα λανθασμένα δρομολόγια στα κινητά τους.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που δημοσιεύεται στο citybus-drivers.blogspot.com με τα δρομολόγια ενός λεωφορείου της γραμμής 550 Π. Φάληρο – Κηφισιά, όπως εμφανίζονται στην οθόνη του οδηγού.

Τα 3 πρώτα δρομολόγια του λεωφορείου, 5:20 από Κηφισιά, 6:15 από Π. Φάληρο και 7:30 από Κηφισιά είναι δρομολόγια που αναχωρούν την επίσημη ώρα. Στη συνέχεια όμως, τα επόμενα 3 δρομολόγια έχουν τροποποιηθεί.

Το λεωφορείο αναχωρεί 9:05 από Π. Φάληρο όταν επισήμως φεύγει 9:10. Ακολούθως, φεύγει στις 10:35 από Κηφισιά αντί για 10:40 και στις 12:05 από Π. Φάληρο αντί για 12 ακριβώς.

Οι επιβάτες της γραμμής 550 πάντως είναι από τους τυχερούς αφού ακόμα και έτσι υπάρχουν δρομολόγια το πολύ ανά 20 λεπτά τις ώρες αιχμής. Σε άλλες γραμμές με αραιότερα δρομολόγια οι τροποποιήσεις δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα στους επιβάτες αφού είναι αδύνατο να γνωρίζουν την ακριβή ώρα αναχώρησης του λεωφορείου από την αφετηρία πριν αυτό ξεκινήσει.

Οι τροποποιήσεις δρομολογίων είναι επιβεβλημένες κυρίως λόγω των ελλείψεων σε διαθέσιμα οχήματα και δευτερευόντως λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό. Το ερώτημα όμως είναι για πιο λόγο η εφαρμογή της τηλεματικής, από την μεριά των επιβατών, δεν ενημερώνεται με τα τροποποιημένα δρομολόγια τη στιγμή που οι οδηγοί μπορούν να τα δουν από τη δική τους μεριά. Σίγουρα οι λόγοι δεν είναι τεχνικοί αφού το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε κάτι τέτοιο να είναι δυνατό.

Η αβλεψία αυτή του ΟΑΣΑ έχει ως αποτέλεσμα την παραπληροφόρηση των επιβατών, τη μείωση της αξιοπιστίας του ακριβοπληρωμένου συστήματος και την στοχοποίηση των οδηγών που ακούν καθημερινά παράπονα για δρομολόγια που εκτελούνται όποτε εκείνοι θέλουν.

Πηγή: citybus-drivers.blogspot.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*