Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου: 24ωρη απεργία στα ταξί

0
Χωρίς ταξί θα μείνει η Αθήνα τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024, λόγω 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (Σ.Α.Τ.Α.) από τις 5 το πρωί της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου, έως τις 5 το πρωί της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση στο εκθεσιακό κέντρο...

Το παλιό αμαξοστάσιο της ΟΣΥ και η χαμένη ευκαιρία

Share

    Ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό προκήρυξε η ΟΣΥ για την εκμίσθωση του παλαιού αμαξοστασίου Αγίας Τριάδας (συμβολή Πειραιώς και Ερμού στο Γκάζι) για τέσσερις μήνες. Το αμαξοστάσιο διατίθεται ανά καιρούς σε ιδιώτες για εκδηλώσεις αλλά συνήθως η μίσθωση είναι για πολύ μικρότερη χρονική περίοδο.

    Το αμαξοστάσιο πρόκειται να μισθωθεί για το χρονικό διάστημα από 11 Ιουνίου έως 10 Οκτωβρίου 2019 και με τιμή εκκίνησης το ποσό των 10.000 ευρώ / μήνα (40.000 ευρώ συνολικά). Συνολικά, πρόκειται για χώρο εμβαδού 4.722 τ.μ. εκ των οποίων τα 2.853 τ.μ. είναι στεγασμένο υπόστεγο.

    Ο μισθωτής θα πρέπει να έχει κατά την τελευταία τριετία μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 400.000 ευρώ και εμπειρία μίσθωσης χώρων άνω των 3.000 τ.μ. κατά το ίδιο διάστημα. Θα καταθέσει επίσης και σχέδιο χρήσης του αμαξοστασίου.

    Ιστορία από το 1892

    Ο χώρος του παλιού αμαξοστασίου των Τρόλεϊ είναι ιδιαίτερης ιστορικής αξίας. Από την διακήρυξη του διαγωνισμού, μαθαίνουμε ότι η αρχική αγορά του οικοπέδου έγινε στα τέλη του 19ου αιώνα, από την τότε Εταιρεία Τροχιοδρόμου Αθηνών και Περιχώρων (ΕΤΑΠ) μέσω των συμβολαίων 59170/18.1.1892 και 138779/24.8.1907.

    Η ΕΤΑΠ εξαγοράστηκε το 1925 από την Αγγλική Power & Traction όταν η «ΠΑΟΥΕΡ» ανέλαβε τη λειτουργία των συγκοινωνιών της Αθήνας ως αντάλλαγμα για τα έργα ηλεκτροδότησης της χώρας με μία σύμβαση που μάλλον θα χαρακτηρίζαμε αποικιοκρατική.  Κατόπιν, δημιούργησε την Η.Ε.Μ. (Ηλεκτρική Εταιρεία Μεταφορών) η οποία λειτουργούσε τα λεωφορεία – τρόλεϊ και το Τραμ μετρικού εύρους και την Ε.Η.Σ. (Ελληνικοί Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι) που λειτουργούσαν τη γραμμή Πειραιάς – Ομόνοια -που αργότερα επεκτάθηκε προς Κηφισιά- και τα Τραμ κανονικού εύρους.

    Το 1970, οι συγκοινωνίες κρατικοποιήθηκαν και η ΗΕΜ μετονομάστηκε σε Η.Λ.Π.Α.Π. έως ότου το 2011 συνενώθηκε με την Ε.ΘΕ.Λ. σχηματίζοντας την Ο.ΣΥ.

    Η χαμένη ευκαιρία

    Αν και κρίνοντας από τον αριθμό των εκδηλώσεων που φιλοξενεί, είναι προφανές ότι υπάρχει ζήτηση για το χώρο (βρίσκεται εξάλλου σε ένα απόλυτα κεντρικό και τουριστικό σημείο, κοντά σε πολλούς χώρους πολιτισμού/διασκέδασης), θα σημειώσουμε πως το παλιό αμαξοστάσιο αποτελεί και μία χαμένη ευκαιρία για την Αθήνα.

    Κάτι που λείπει από την Αθήνα είναι ένα μουσείο για τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης που έχουν ιστορία άνω των 150 χρόνων. Πόσα εκθέματα εξαφανίστηκαν για πάντα επειδή μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ένας χώρος να τα φιλοξενήσει;

    Το μόνο που έχει δημιουργηθεί είναι το μουσείο του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στον Πειραιά, και αυτό χάρη στην πρωτοβουλία των συνταξιούχων του ΗΣΑΠ.

    Το παλιό αμαξοστάσιο στο Γκάζι θα μπορούσε να φιλοξενήσει παλιά οχήματα που ευτυχώς υπάρχουν ακόμα αλλά και εκθέματα σχετικά με το Τραμ αλλά και το Μετρό. Παράλληλα, ενδεχομένως να περισεύει χώρος στον οποίο να υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας εκδηλώσεων του ΟΑΣΑ ή τρίτων.

    Ένα μουσείο για τις συγκοινωνίες θα κατακλύζοντας τις καθημερινές από μαθητές και τα Σαββατοκύριακα από Αθηναίους και τουρίστες αποτελώντας μία πρόσθετη πηγή εσόδων για τον ΟΑΣΑ αλλά κυρίως ένα φορέα καταγραφής και διατήρησης αυτού του κομματιού της ιστορίας της πόλης.

    Το παραπάνω κείμενο βασίζεται σε αυτό που δημοσιεύτηκε στο newsletter ‘Athens Transport News’ #25 την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018. Για να το λαμβάνετε στο email σας, εγγραφείτε εδώ.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα