Αστυνομικοί θα φυλάνε το Μετρό με αντάλλαγμα τη δωρεάν μετακίνηση

Βρέθηκε από την κυβέρνηση λύση για το ζήτημα της φύλαξης των σταθμών του Μετρό και άλλων εγκαταστάσεων των συγκοινωνιών της Αθήνας από την Ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, η φύλαξη θα γίνεται ως αντάλλαγμα για την παροχή δωρεάν μεταφορών στο ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. 

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΣΑ θα διαθέσει στους αστυνομικούς προσωποποιημένες επαναφορτιζόμενες κάρτες για δωρεάν μετακίνηση σε όλα τα μέσα και θα αναλάβει την έκδοσή τους. Σε αντάλλαγμα, η ΕΛ.ΑΣ. θα αναλάβει να διαθέσει το απαραίτητο ένστολο προσωπικό για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης χώρων συγκοινωνιακού έργου των ΣΤΑ.ΣΥ. και Ο.ΣΥ., όπως και την υποβοήθηση στην εκτέλεση υποστηρικτικών δράσεων αναγκαίων για το έργο του ΟΑΣΑ. Ενδεικτικά αναφέρονται η φύλαξη των σταθμών Μετρό και ΗΣΑΠ, η ασφάλεια ιδιαίτερων σημείων του συγκοινωνιακού δικτύου, η αστυνόμευση λεωφορειολωρίδων και η υποστήριξη της λειτουργίας των γερανοφόρων οχημάτων του Ο.Α.Σ.Α.

Όπως επίσης ορίζεται, ο Ο.Α.Σ.Α θα αποστέλλει ανά έτος αναλυτικό αίτημα προς της Ελληνική Αστυνομία, όπου θα παραθέτει τις ειδικότερες απαιτήσεις σε υπηρεσίες που παρέχονται από την αστυνομία, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. θα καταρτίζει αναλυτικό πίνακα με το απαιτούμενο ένστολο προσωπικό.  Η αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών από την ΕΛ.ΑΣ θα είναι κατ’ έτος ίση προς την αξία του αντίτιμου του συνόλου των μετακινήσεων του προσωπικού με τις κάρτες του ΟΑΣΑ. 

Ο ρόλος της αστυνομίας πάντως φαίνεται πως θα είναι περισσότερο υποστηρικτικός, αφού η ΣΤΑΣΥ έχει ήδη δρομολογήσει την υπογραφή συμβάσεων για τη φύλαξη των εγκαταστάσεών της για όλο το 2019 από εταιρείες σεκιούριτι. 

H εταιρεία, αναμένοντας να ξεκαθαριστεί αν θα αναλάβει η αστυνομία το  συγκεκριμένο έργο προχωρούσε στην υπογραφή μόνο βραχυχρόνιων συμβάσεων (μέχρι και για 10 μέρες) με εταιρείες σεκιούριτι. Μετά όμως από την επιστολή του Υπερταμείου που πλέον διαχειρίζεται τις συγκοινωνίες προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ, άνοιξε ο δρόμος για την υπογραφή συμβάσεων που θα αφορούν ολόκληρο το 2019.

Έτσι, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ αποφάσισε να προχωρήσει στην παράταση της ισχύουσας σύμβασης (υπεγράφη το 2014) για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης των σταθμών 2 και 3 του Μετρό για το 2019 έναντι ποσού 749.112 ευρώ πλέον ΦΠΑ, στην κατακύρωση διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε το 2015 για την φύλαξη των αμαξοστασίων των γραμμών 2 και 3 για ένα έτος σε εταιρεία έναντι τιμήματος 795.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και στην κατακύρωση διαγωνισμού, επίσης από το 2015, για τη φύλαξη των σταθμών της γραμμής 1 (ΗΣΑΠ) για ένα χρόνο έναντι ποσού 930.960 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Η παροχή δωρεάν μετακίνησης στους αστυνομικούς δεν είχε σταματήσει να ισχύει (προβλέπεται άλλωστε και από το νόμο 3920/2011 για την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών της Αθήνας), ωστόσο πλέον ο νόμος ορίζει πως για την παροχή δωρεάν μετακινήσεων ή με εισιτήριο μειωμένου κομίστρου πρέπει να προηγηθεί υπογραφή σύμβασης με το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου ο ΟΑΣΑ (και ο ΟΑΣΘ) να εισπράξουν το ανάλογο ποσό. 

Μέχρι την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και το κλείσιμο των πυλών στους σταθμούς του Μετρό οι ένστολοι μπορούσαν να μετακινούνται ελεύθερα με την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν οι πύλες έκλεισαν, αφού τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών και Μεταφορών δεν υπέγραψαν ποτέ Κοινή Υπουργική Απόφαση για την δωρεάν μετακίνηση και κατά συνέπεια την έκδοση προσωποποιημένων καρτών για τους ένστολους.

Η Κ.Υ.Α. που είχε πρόσφατα προαναγγελθεί από την υπουργό Προστασίας του Πολίτη υπεγράφη στις 23 Νοεμβρίου και δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Φ.Ε.Κ. (Β’ 5537/11.12.2018).

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*