Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Χωρίς τηλεδιοίκηση επ’ αόριστον σημαντικά τμήματα γραμμών του Προαστιακού της Αθήνας

0
Το ζήτημα της λειτουργίας της τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο επανέρχεται στο προσκήνιο μετά το επικίνδυνο συμβάν της περασμένης Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα χειρότερα αποφεύχθησαν λόγω της παρατηρητικότητας ενός μηχανοδηγού και ενός σταθμάρχη. Αν και η σπουδαιότητα της λειτουργίας του συγκεκριμένου συστήματος (εφόσον λειτουργεί πλήρως) επιβεβαιώθηκε μετά το...

Παράταση στο διαγωνισμό για τη γραμμή 4 του Μετρό

Share

    Ενημέρωση: Στο διαγωνισμό δόθηκε και νέα παράταση ως τις 5 Φεβρουαρίου 2019.

    Παράταση ενός μήνα ως τις 15 Ιανουαρίου 2019 δόθηκε από την Αττικό Μετρό στο διαγωνισμό για την κατασκευή του α’ τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό (Άλσος Βεΐκου – Γουδή).

    Η προθεσμία για την υποβολή των οριστικών προσφορών στην παρούσα δεύτερη φάση του διαγωνισμού, έληγε σήμερα Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου. Πλέον, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να υπάρξει έναρξη των εργασιών μέσα στο 2019 αφού θα χρειαστεί ένας χρόνος ή περισσότερο από την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου μέχρις ότου ξεκινήσουν οι εργασίες.

    Οι τρεις κοινοπραξίες που έχουν προεπιλεγεί από την πρώτη φάση του διαγωνισμού (αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2017) είναι οι εξής:

    1. ΤΕΡΝΑ ΑΕ – VINCI – SIEMENS AG “TVS”
    2. J+P ΑΒΑΞ ΑΕ – GHELLA SpA – ALSTOM TRANSPORT S.A.
    3. ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ANSALDO STS S.p.A – HITACHI RAIL ITALY SPA

    Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης ανέρχεται σε 1.510.000.000 ευρώ και η προβλεπόμενη διάρκεια υλοποίησης του έργου ανέρχεται σε 8 χρόνια.

    Εν τω μεταξύ, αγνοείται η τύχη του διαγωνισμού για τις πρόδρομες εργασίες της γραμμής 4 του Μετρό (αρχαιολογικά, παρακάμψεις δικτύων κοινής ωφέλειας κλπ) που υποτίθεται ότι θα ξεκινήσουν πριν το κύριο έργο. Αν και υπάρχει ήδη προσωρινός ανάδοχος για το διαγωνισμό αυτό, σύμφωνα με δημοσιεύματα υπάρχει προσφυγή εταιριών στη δικαιοσύνη για το αποτέλεσμα.

    Περιγραφή του έργου

    Το Α’ Τμήμα της Γραμμής 4 «Άλσος Βεΐκου – Γουδή», το οποίο προγραμματίζεται να υλοποιηθεί με την παρούσα δημοπράτηση, έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών του Λεκανοπεδίου, του κέντρου της Αθήνας με την κατασκευή τεσσάρων νέων σταθμών (Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός).

    Ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση υφιστάμενων κεντρικών σταθμών Μετρό από την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού, στην εξυπηρέτηση πολλών σημαντικών κτηρίων και εγκαταστάσεων, όπως Νοσοκομεία, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κλπ. καθώς και στην αύξηση της δικτύωσης των υφιστάμενων Γραμμών Μετρό με δύο σταθμούς ανταπόκρισης (Πανεπιστήμιο/Ακαδημία, Ευαγγελισμός).

    Η χάραξή του εκτείνεται από την περιοχή του Άλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι μέχρι το Γουδή και το Φρέαρ TBM Κατεχάκη και υπάγεται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αθήνας, Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου. Έχει μήκος περίπου 12,8 χλμ. και περιλαμβάνει:

    Δεκαπέντε (15) νέους υπόγειους σταθμούς: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή,

    Εννέα (9) ενδιάμεσα ή/και τερματικά φρέατα.

    Σήραγγα υπόγειας διάνοιξης διατομής διπλής τροχιάς που θα διανοιχτεί με τουλάχιστον δύο μηχανήματα διάνοιξης σηράγγων ολομέτωπης κοπής (ΤΒΜ) μήκους περί τα 12km.

    Σήραγγες υπόγειας διάνοιξης με συμβατικά μηχανικά μέσα διπλής τροχιάς, τριπλής τροχιάς & διακλαδώσεων.

    Σήραγγες μονής τροχιάς (STT) υπόγειας διάνοιξης με συμβατικά μηχανικά μέσα μήκους 850,0 μ περίπου.

    Δύο επίσταθμους της γραμμής, πριν το σταθμό Άλσος Βεΐκου (κάτω από την Λεωφ. Βεϊκου) και μετά το σταθμό Γουδή (κάτω από τη Λεωφ. Κατεχάκη).

    Ένα (1) νέο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ) για την γραμμή 4, με προοπτική ενσωμάτωσης και του ελέγχου λειτουργίας των γραμμών 1, 2, 3, αλλά και μελλοντικών αυτόματων νέων γραμμών, καθώς και του Τραμ. Το νέο (ΚΕΛ) θα χωροθετηθεί εντός των ορίων του Αμαξοστασίου Σεπολίων.

    Ένα (1) νέο κτίριο συντήρησης και επισκευών των νέων συρμών σε διαθέσιμο χώρο εντός των ορίων του Αμαξοστασίου Σεπολίων.

    Το Έργο επίσης περιλαμβάνει το απαιτούμενο τροχαίο υλικό (20 αυτόματα τραίνα χωρίς οδηγό), καθώς και όλα τα απαιτούμενα Ηλεκτρομηχανολογικά και Σιδηροδρομικά Συστήματα για τη λειτουργία της Γραμμής

    Δείτε επίσης:

 
 

Διαβάστε Περισσότερα