Το σχέδιο του ΟΑΣΑ για τις νέες αφετηρίες και τιμές εισιτηρίων των ΚΤΕΛ Αττικής

Πέντε νέες αφετηρίες και μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων προβλέπει το σχέδιο του ΟΑΣΑ για τα ΚΤΕΛ Αττικής, το οποίο αναμένεται να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ, όπως παρουσιάζεται σε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος.

Οι αφετηρίες πρόκειται να απομακρυνθούν από το κέντρο της Αθήνας, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, και να μεταφερθούν σε σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς προκειμένου να υπάρχει ανταπόκριση με αυτά.

Η μείωση των διαδρομών πρόκειται να προκαλέσει μείωση των εισιτηρίων, από 0,20 έως 1,40 ευρώ, καθώς η τιμή υπολογίζεται με αλγόριθμο, ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση. Επιπλέον, καθώς θα χρησιμοποιείται το ηλεκτρονικό εισιτήριο του ΟΑΣΑ, οι κάτοχοι καρτών 30 ημερών (30 ευρώ) θα επωφελούνται πληρώνοντας έως και 24% λιγότερο σε σχέση με σήμερα. Για επιβάτες όμως των ΚΤΕΛ που δεν χρησιμοποιούν τα μέσα του ΟΑΣΑ θα υπάρχει επιβάρυνση αφού τα ΚΤΕΛ πλέον δεν θα καταλήγουν στο κέντρο της Αθήνας.

Οι νέες αφετηρίες

Τα ΚΤΕΛ Αττικής θα αποχωρήσουν από το κέντρο της Αθήνας (Μαυροματαίων, πλατεία Αιγύπτου και Θησείο) και θα δημιουργηθούν 5 νέες αφετηρίες κοντά σε σταθμούς Μετρό, ΗΣΑΠ και Προαστιακού ως εξής:

  • Κηφισιά (σταθμός ΗΣΑΠ): Δρομολόγια προς Σκάλα Ωρωπού (13 τη μέρα), Καπανδρίτι (12 τη μέρα) και Άγιοι Απόστολοι (11 τη μέρα). Θα εξυπηρετούνται επίσης Ωρωπός, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Δήλεσι, Χαλκούτσι και Βαρνάβας. Η διαδρομή θα μειωθεί κατά 13 χιλιόμετρα.
  • Νομισματοκοπείο (σταθμός Μετρό): Δρομολόγια προς Ραφήνα (32 τη μέρα), Νέα Μάκρη (32 τη μέρα) και Μαραθώνα (21 τη μέρα), Κορωπί, Μαρκόπουλο Μεσογείων, Λαύριο (από 31 δρομολόγια τη μέρα). Θα εξυπηρετούνται επίσης το Γραμματικό, η Αγία Μαρίνα και η Κερατέα. Η διαδρομή θα μειωθεί κατά 8 χιλιόμετρα.
  • Ελαιώνας (σταθμός Μετρό): Δρομολόγια προς Μέγαρα (31 τη μέρα) και Βίλια (5 τη μέρα). Θα εξυπηρετούνται επίσης οι Ερυθρές, η Κινέτα και το Αλεποχώρι. Η διαδρομή μειώνεται κατά 2 χιλιόμετρα.
  • Ελληνικό (σταθμός Μετρό): Δρομολόγια προς Ανάβυσσο (10 τη μέρα), Παλαιά Φώκαια και Σούνιο (από 7 τη μέρα). Θα εξυπηρετούνται επίσης το Λαγονήσι, η Σαρωνίδα και το Λαύριο. Η διαδρομή θα μειωθεί κατά 13 χιλιόμετρα.
  • Κορωπί (σταθμός Προαστιακού): Δρομολόγια προς Πόρτο Ράφτη (16 τη μέρα) και Παλαιά Φώκαια (15 τη μέρα). Θα εξυπηρετούνται επίσης ο Κουβαράς, τα Καλύβια, το Δασκαλειό και η Βραυρώνα. Η διαδρομή θα μειωθεί κατά 23 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΑΣΑ κ. Γιάννη Σκουμπούρη, θα υπάρξει συντονισμός των δρομολογίων των ΚΤΕΛ και των αστικών λεωφορείων της ΟΣΥ ώστε σε γραμμές που υπάρχει κάλυψη και από τους δύο φορείς τα δρομολόγια να προγραμματίζονται ενιαία µε τέτοιο τρόπο που να εξυπηρετεί τον επιβάτη και να µη συµπίπτουν. Δήλωση που είναι μάλλον περίεργη καθώς μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως οι γραμμές του ΟΑΣΑ προς αυτούς τους προορισμούς θα περάσουν στα ΚΤΕΛ Αττικής.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ προανήγγειλε πως θα εξεταστεί η κατάργηση γραμμών κορμού που εξυπηρετούν λεωφόρους (Κηφισίας κλπ) που ήδη εξυπηρετούνται από μεγάλο αριθμό γραμμών, προκειμένου να αυξηθούν οι λεωφορειακές γραμμές που είναι τροφοδοτικές των μέσων σταθερής τροχιάς.

Πηγή: Έθνος

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*