Λεωφορεία Express Αεροδρομίου: Πόσο χρήσιμοι είναι οι περιορισμοί επιβίβασης – αποβίβασης;

Η λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών Express προς το Αεροδρόμιο της Αθήνας διέπεται από περιορισμούς επιβίβασης – αποβίβασης επιβατών έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από επιβάτες που έχουν αφετηρία η προορισμό το Αεροδρόμιο της Αθήνας.

Έτσι, στην κατεύθυνση προς το Αεροδρόμιο δεν γίνονται στάσεις για την αποβίβαση επιβατών και στην κατεύθυνση από το Αεροδρόμιο δεν επιβιβάζονται επιβάτες στις ενδιάμεσες στάσεις.

Μοναδική εξαίρεση εδώ και χρόνια αποτελούν οι διαδοχικές στάσεις Διασταύρωση Κορωπίου και Ζήνωνος και προς τις δύο κατευθύνσεις, των γραμμών Χ96 και Χ97. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα υπήρχε σύγχυση για το κατά πόσο η συγκεκριμένη εξαίρεση πράγματι ισχύει, ακόμα και ανάμεσα σε οδηγούς λεωφορείων. Τελικά, με πρόσφατη απόφαση του ΟΑΣΑ η εξαίρεση γίνεται μόνιμη και επίσημη για τις δύο αυτές στάσεις, προκειμένου προφανώς να εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής. Ωστόσο, για την χρήση των δύο αυτών στάσεων απαιτείται εισιτήριο Αεροδρομίου.

Ο λόγος που ισχύει ο περιορισμός επιβίβασης – αποβίβασης στις υπόλοιπες στάσεις είναι αφενός να μην πραγματοποιούνται πολλές ενδιάμεσες στάσεις καθυστερώντας τα δρομολόγια και αφετέρου για να εξασφαλίζεται πως όλοι οι επιβάτες των λεωφορείων αυτών χρησιμοποιούν εισιτήρια ή κάρτες για το Αεροδρόμιο (6 ευρώ η διαδρομή, 45 ευρώ η κάρτα 30 ημερών κλπ)

Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν επιβάτες του οποίους θα τους βόλευε η χρήση των γραμμών αυτών για ενδιάμεσες διαδρομές. Κατά τη διάρκεια της μέρας, η διαδρομή της γραμμής Χ95 (προς Σύνταγμα) καλύπτεται κυρίως από τη γραμμή 3 του Μετρό, όμως οι υπόλοιπες γραμμές παρουσιάζουν περισσότερο ενδιαφέρον. Η γραμμή Χ93 (προς ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων) θα μπορούσε να εξυπηρετεί τους επιβάτες των ΚΤΕΛ ανάμεσα στους δύο σταθμούς ή όσους θέλουν πάνε στον κόμβο της Νέας Φιλαδέλφειας ή το δαχτυλίδι της Κηφισίας. Η δε γραμμή Χ96 (προς Πειραιά) που δεν ξέρουμε αν δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό Express αφού εκτελεί 42 ενδιάμεσες στάσεις, θα μπορούσε να λειτουργεί ως ενισχυτική των γραμμών Α1, Β1 και των υπόλοιπων γραμμών της παραλιακής, ενώ μαζί με την γραμμή Χ97 (προς Ελληνικό/Δάφνη) θα εξυπηρετούσαν και τη λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου.

Αν και αυτό δεν είναι τόσο ρεαλιστικό να συμβεί για τους λόγους που αναφέραμε, εκεί που οι γραμμές Express θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά είναι κατά τις νυχτερινές ώρες. Καθώς το δίκτυο των νυχτερινών λεωφορείων της Αθήνας είναι ιδιαίτερα περιορισμένο είναι εύκολο να παρατηρήσουμε πως οι λεωφορειακές γραμμές του Αεροδρομίου πραγματοποιούν διαδρομές που δεν εξυπηρετούνται από άλλες γραμμές. Αν κατά τις ώρες αυτές αρχίσουν να εξυπηρετούν και επιβάτες που δεν έχουν προορισμό ή αφετηρία το Αεροδρόμιο η Αθήνα θα αποκτούσε εύκολα 4 ακόμα νυχτερινές γραμμές και μάλιστα χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις αφού τις νύχτες οι δρόμοι είναι άδειοι.

Το κυριότερο πρόβλημα εδώ παραμένει το αν οι επιβάτες που δεν πηγαίνουν στο Αεροδρόμιο θα πρέπει να πληρώνουν κανονικό εισιτήριο ή εισιτήριο Αεροδρομίου και η απάντηση είναι πως θα πρέπει να πληρώνουν κανονικό εισιτήριο. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο δίνει τη δυνατότητα για την χρέωση διαφορετικού ποσού ή τύπου κομίστρου ανάλογα με τον προορισμό. Βεβαίως ως και σήμερα ΟΑΣΑ αλλά και επιβάτες παλεύουν για να συνηθίσουν τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτήριου όπως λειτουργεί μέχρι τώρα.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*